HOME
Home » Bisnes » 16 Strategi Pemasaran Hebat Untuk Perniagaan Kecil

16 Strategi Pemasaran Hebat Untuk Perniagaan Kecil

Posted at | Categorised in Bisnes

Hari ini, saya akan menunjukkan kepada anda 16 strategi pemasaran yang berbeza yang mempunyai sejarah kejayaan yang berjaya bagi perniagaan kecil.

Separuh daripada pilihan ini mungkin merupakan strategi pertumbuhan yang sesuai untuk perniagaan unik anda.

Empat dari mereka mungkin layak untuk diuji pada bulan depan.

Dan salah satu daripadanya berpotensi untuk meroket pertumbuhan anda pada tahun berikutnya.

Ini berfungsi dengan sangat baik jika anda ingin mencari cara yang murah untuk mempromosikan aplikasi mudah alih anda.

Setelah anda mencapai produk / pasaran yang sesuai, pertumbuhan anda adalah masalah pemasaran pintar pada permulaan dan pengekalan pelanggan yang baik pada akhirnya. Pada akhir artikel ini, anda akan mengetahui dengan tepat apa yang harus dilakukan seterusnya dengan pemasaran anda.

16 Strategi Pemasaran Hebat Untuk Perniagaan Kecil

Tetapi sebelum kita memulakan, izinkan saya berkongsi rahsia dengan anda.

Tidak Ada Strategi Pemasaran Sihir
Tidak ada peluru ajaib.

Matlamat pemasaran adalah menghubungkan nilai perniagaan anda dengan pangkalan pelanggan yang tepat. Ini adalah konsep yang mudah tetapi boleh mengambil sejuta warna yang berbeza.

 • Demografi apa yang menjadi asas pelanggan anda?
 • Di manakah mereka tinggal?
 • Di mana mereka melepak dalam talian?
 • Bagaimana mereka mencari produk di niche anda?
 • Siapa yang mendengar ketika membuat keputusan berkaitan dengan produk anda?

Jawapan untuk soalan-soalan ini menentukan strategi pemasaran mana yang akan dapat dilaksanakan dan mana yang akan membuang masa

Dengan kata lain, kunci kejayaan perniagaan anda bukanlah Iklan Facebook SAHAJA. 

Bukan SEO.

Bukan rangkaian persidangan.

16 Strategi Pemasaran Hebat Untuk Perniagaan Kecil

Tidak ada keajaiban, strategi universal yang akan merevolusikan perniagaan anda. Saya benar-benar tidak tahu apa yang akan berfungsi untuk anda, kerana saya tidak mengenali anda. Saya tidak tahu perniagaan anda. Saya tidak mengenali pelanggan anda.

Tapi untungnya, anda memang tahu perniagaan anda! Anda memang tahu asas pelanggan anda!

Dan setelah membaca panduan ini, anda akan mendapat kesedaran yang lebih luas mengenai saluran pemasaran yang layak, yang mana satu  boleh menjadi kunci pertumbuhan masa depan perniagaan kecil anda.

Lapan saluran yang akan kita bincangkan adalah strategi digital, yang akan dijalankan secara dalam talian. Lapan yang lain sedikit lebih umum, dengan strategi yang dapat dilakukan di luar talian (walaupun banyak juga mempunyai aplikasi dalam talian).

Mari kita mulakan.

1 – Iklan Facebook

Dua juta perniagaan kecil hingga sederhana mengiklankan perniagaan mereka di Facebook; ini adalah cara yang murah dan berkesan untuk memasarkan kepada hampir semua penonton.

Iklan Facebook unggul pada penyasaran audian yang lebih tepat. Mereka membolehkan anda mensasarkan khalayak tertentu berdasarkan lokasi, minat, usia, jantina, tingkah laku dalam talian, dan banyak faktor lain.

Membuat iklan Facebook sangat mudah. Anda hanya memerlukan tajuk utama, sedikit salinan deskriptif, satu gambar, dan pautan.

Facebook Ads Manager juga menjadikannya cukup mudah untuk menjalankan dan menguji beberapa set iklan, yang membolehkan anda mengikuti formula kemenangan dan mencapai keuntungan tanpa memerlukan kepakaran teknikal yang tinggi.

Walau bagaimanapun, banyak pengguna baru mengalami banyak kesukaran untuk berjaya dengan kempen awal mereka. Ia memerlukan sedikit kegigihan, tetapi di sisi positifnya, populariti Facebook telah menghasilkan banyak alat (tools) pihak ketiga yang dapat membantu anda berjaya.

Sekiranya anda memutuskan bahawa Facebook adalah saluran yang tepat untuk anda, saya sarankan menggunakan alat seperti AdEspresso untuk menjalankan kempen anda dan mempercepat perjalanan anda ke ROI (Return Of Investment) positif.

Sekiranya anda menjalankan perniagaan yang mempunyai komponen visual yang kuat, mungkin patut mencuba Iklan Instagram sebagai gantinya. Sebagai anak syarikat Facebook, Iklan Instagram mendapat keuntungan dari pangkalan data dan pilihan penyasaran yang sama, sambil membolehkan anda berhubung dengan khalayak yang lebih baik untuk penjualan visual.

Peringkat penyenaraian Perniagaan Saya di Google (GMB) adalah salah satu perkara paling kuat yang boleh anda lakukan untuk perniagaan anda.

2 – Google My Business

Peringkat penyenaraian Google My Business (GMB) adalah salah satu perkara paling kuat yang boleh anda lakukan untuk perniagaan kecil anda.

Sebenarnya, jika anda menjalankan perniagaan tempatan yang mensasarkan pelanggan tempatan, saya berani mengatakan bahawa ini adalah strategi paling ampuh yang tersedia untuk anda.

Contohnya, jika seseorang mencari “burger leleh”, inilah yang mereka lihat:

Strategi Pemasaran Hebat Untuk Perniagaan Kecil

Contohnya, jika seseorang mencari “Portland contractor”, inilah yang mereka lihat:

Strategi Pemasaran Hebat Untuk Perniagaan Kecil

Strategi Pemasaran Hebat Untuk Perniagaan Kecil

Apa yang anda lihat di sini adalah satu iklan berbayar, diikuti oleh TIGA senarai Google My Business bahkan sebelum kita melihat hasil carian organik biasa. Sekiranya anda dapat menyenaraikan senarai GMB anda dalam 3 teratas ini, anda dapat menarik sejumlah besar bakal pelanggan yang berkelayakan setiap hari tanpa perlu menghabiskan sedikit pun wang anda untuk iklan.

Google My Business menggabungkan semua platform Google anda yang berlainan ke satu tempat terpusat, yang merangkumi profil Google+ profile, Google Maps profile, Google reviews anda, akses ke data di Google Analyticse dan Google Insights, dan banyak lagi.

Sekiranya anda mempunyai nama jenama yang unik, anda juga boleh mendapatkan paparan besar seperti ini untuk ditunjukkan ketika orang mencari nama itu:

Strategi Pemasaran Hebat Untuk Perniagaan Kecil

Strategi Pemasaran Hebat Untuk Perniagaan Kecil – buildfire.com

GMB dengan segera memberikan kredibiliti dan keterlihatan perniagaan anda, dan seperti yang saya katakan sebelumnya, jika anda menjalankan perniagaan tempatan, perniagaan ini harus menjadi nombor 1 dalam senarai keutamaan anda.

Dan yang terbaik, kedudukan penyenaraian GMB anda tidaklah sukar. Ini hanya memerlukan anda mengoptimumkan profil anda dan kemudian mengumpulkan ulasan dan petikan.

3 – Google Adwords

Terdapat lebih daripada 40,000 pertanyaan carian di Google setiap saat. Tidak ada kaedah pengiklanan lain yang berpotensi untuk mendapatkan perniagaan anda ditatapi oleh jutaan bakal pelanggan.

Google Adwords adalah jenis “ibu” segala saluran pemasaran dalam talian. Sudah lama. Ianya kompetitif, agak mahal. Tetapi jika anda tahu apa yang anda buat, ia dapat berfungsi dengan sangat-sangat baik untuk anda.

Walaupun merupakan saluran berbayar, tujuan Adwords tetap memberikan hasil carian yang relevan kepada pengguna, dan sebagai hasilnya, ini akan menjadi lebih murah bagi anda ketika anda menggunakan SEO di halaman yang tepat.

Google memberikan skor kualiti untuk iklan anda, yang bergantung pada CTR (Click Through Rate), berkesesuaian dengan landing page yang anda hantar untuk trafik. Skor kualiti ini mempengaruhi kadar tawaran yang anda perlukan untuk memaparkan iklan, dengan skor yang lebih tinggi menurunkan kos tawaran.

Tidak seperti banyak saluran yang akan kita bincangkan hari ini, Adwords adalah saluran simbiotik yang luar biasa yang dapat dipasangkan dengan banyak strategi lain untuk memaksimumkan output. Sebagai saluran pemasaran berbayar, ia juga membolehkan anda memperoleh hasil segera dan dapat menskalakan sejauh yang diizinkan oleh anggaran bajet anda.

4 – Content Marketing (Penulisan Konten)

18% pemasar mengatakan bahawa pemasaran penulisan konten (content marketing) mempunyai kesan komersial terbesar pada perniagaan mereka dari mana-mana saluran pada tahun 2016.

Strategi Pemasaran Hebat Untuk Perniagaan Kecil

16 Strategi Pemasaran Hebat Untuk Perniagaan Kecil

Kredit Imej: SmartInsights

Pemasaran kandungan (content marketing) adalah proses membuat dan menyebarkan kandungan yang berharga, relevan, dan konsisten untuk menarik dan mengekalkan khalayak yang jelas dan mendorong tindakan pelanggan yang menguntungkan.

Tidak seperti iklan berbayar, pemasaran kandungan lebih memfokuskan pada hasil jangka panjang. Hasil awal cenderung rendah, tetapi pertumbuhan pengunjung, petunjuk dan pelanggan jangka panjang dan berterusan dapat menjalankan perniagaan secara sendirian (single-handedly carry business).

Pemasaran kandungan tidaklah mudah, dan memerlukan setiap elemen dilakukan dengan betul:

 • Kandungan berkualiti
 • Topik yang berkaitan
 • Dioptimumkan untuk SEO
 • Dioptimumkan untuk pembaca
 • Pembuatan & promosi kandungan yang konsisten

Kandungan tidak terhad pada catatan blog. Ianya merangkumi video, podcast, kursus dalam talian, dan sejumlah media lain di mana orang menggunakan maklumat.

Sekiranya anda mempertimbangkan strategi ini untuk perniagaan anda sendiri, pastikan anda mempunyai masa dan modal (membina website atau blog) yang diperlukan untuk memulakan tanpa ROI awal, dan kemudian LAKUKAN DARI RUMAH anda. Terlalu banyak perniagaan hari ini yang mengabaikan sumber ini (content marketing) dengan membuat kandungan biasa-biasa saja tanpa hasil, sekarang atau selamanya.

5 – Media Sosial Organik

7% pengguna menggunakan media sosial untuk sokongan pelanggan, dan 33% lebih suka menggunakan media sosial daripada telefon. Sekiranya orang tidak dapat menemui perniagaan anda melalui media sosial, mereka akan mencari pesaing anda yang hadir di saluran sosial pilihan.

Persoalan sebenarnya bukanlah sama ada anda mesti mempunyai akaun media sosial yang aktif, tetapi berapa banyak masa dan sumber yang harus anda laburkan untuk mengembangkan khalayak sosial anda.

Bagi sebilangan perniagaan, masuk akal untuk melabur banyak dalam pertumbuhan media sosial organik.

Sebagai contoh, pengguna Instagram yang mengikuti pengaruh fesyen secara aktif ingin membeli gaya baru. Dengan membina khalayak yang aktif dan celik fesyen, peruncit pakaian dapat membina saluran penjualan langsung yang konsisten.

Kuncinya adalah mengenal pasti tempat pelanggan anda dan bagaimana mereka ingin didekati. Sekiranya media sosial adalah jawapan untuk kedua-dua soalan tersebut, itu adalah saluran yang tepat untuk perniagaan anda.

6 – Laman Urus Niaga Kupon

Samada anda menjual produk atau menawarkan perkhidmatan, anda boleh menggunakan laman web transaksi kupon seperti Groupon untuk mempromosikan perniagaan anda dengan cepat.

Laman web transaksi kupon mengumpulkan khalayak ramai, dikelompokkan berdasarkan lokasi, dan kemudian membenarkan perniagaan tempatan, serantau atau bahkan nasional untuk menawarkan potongan masa terhad kepada ahli mereka.

Manfaat termasuk pendedahan besar-besaran, iklan tempatan yang disasarkan, peningkatan kesedaran jenama, dan kemasukan pelanggan baru. Kosnya datang dalam bentuk pengurangan pendapatan bagi setiap penjualan. Dalam kes Groupon, anda diminta untuk mendiskaunkan produk anda sekurang-kurangnya 50%, dan sekurang-kurangnya separuh pendapatan dikeluarkan kepada Groupon.

Dengan kata lain, melainkan jika anda menjalankan markup 300%, anda akan kehilangan wang dari perjanjian Groupon anda. Ini adalah iklan berbayar pada dasarnya.

Tujuan utama untuk menggunakan laman web transaksi kupon bukanlah penjualan. Semakin ketara diskaun anda, semakin popular tawaran anda. Tujuannya adalah untuk membuat orang masuk atau mencuba produk anda, dan dari sana, strategi penyimpanan pelanggan anda akan bermula.

Sebagai bonus tambahan, banyak bakal pelanggan baru akan melayari laman web anda walaupun mereka tidak memutuskan untuk membeli perjanjian tersebut.

Tetapi diberi amaran!

Sekiranya deal anda mendapat tarikan, anda dapat mengatasi masalah kekurangan keuntungan dengan lebih cepat oleh lebih banyak pelanggan yang datang, namun jika anda tidak melakukan kiraan dengan betul, anda akan kehilangan banyak wang. Penting untuk bersedia dan mempunyai rancangan untuk menangani pelbagai peringkat perniagaan baru.

Penting juga untuk mempunyai perkhidmatan pelanggan yang sempurna selama tempoh selepas menjalankan perjanjian anda, dengan tanggapan bahawa pelanggan yang didorong oleh kupon anda akan lebih sukar untuk dilayan daripada pelanggan biasa.

DO YOUR HOMEWORK. Ikuti tawaran yang berlaku di kawasan anda dan lihat bagaimana ia berlaku. Sekiranya anda boleh, berbincanglah dengan sesama pemilik perniagaan yang telah membuat perjanjian dan pelajari dari pengalaman mereka.

7 – Email Marketing

Pemasaran e-mel adalah asas pemasaran digital.

Sebilangan besar orang yang mengunjungi laman web anda tidak akan membeli dari anda dengan serta merta. Menangkap maklumat “contact” (emel atau nombor telefon) untuk pemasaran tambahan dan “lead nurturing” adalah kaedah terbaik untuk menjual, dan e-mel tetap menjadi saluran perantaraan tertinggi untuk berinteraksi dengan bakal pelanggan.

Corong pemasaran e-mel bermula dengan “lead magnet”. Ia bermula dengan TAWARAN MENARIK yang anda tawarkan kepada pengunjung laman web anda sebagai ganti alamat e-mel mereka. Pilihan yang mungkin termasuk muat turun digital percuma, percubaan perkhidmatan percuma, “tempat duduk” di webinar, keahlian laman web, kupon, dll.

Berikut adalah contoh dari HubSpot:

Strategi Pemasaran Hebat Untuk Perniagaan KecilStrategi Pemasaran Hebat Untuk Perniagaan Kecil

HubSpot menawarkan alat pemasaran e-mel yang boleh dipercayai dan dilengkapi dengan ciri yang sesuai untuk perniagaan yang berkembang – secara percuma. Alat ini membolehkan anda membuat e-mel pemasaran profesional yang melibatkan dan mengembangkan subscriber anda. Anda boleh bermula dari awal, dengan pembangun e-mel dan seret yang mudah, atau menggunakan salah satu templat berdasarkan matlamat yang tersedia.

Manfaat pemasaran e-mel lain termasuk:

Kos rendah
Jangkauan global
Mudah untuk automatik
Mudah dibahagi
Komunikasi segera
Mudah disediakan dan dijalankan
Mudah dijejaki dan dioptimumkan
Terdapat banyak saluran pemasaran yang sukar. Seperti yang anda perhatikan dari senarai di atas, pemasaran e-mel adalah salah satu dari beberapa yang boleh digambarkan sebagai “mudah”.

8 – Webinar

Webinar pada dasarnya adalah seminar yang berlangsung dalam talian. Ia boleh berbentuk persembahan, demonstrasi atau perbincangan.

Webinar sering digunakan sebagai magnet utama untuk pemasaran e-mel dan topik yang tepat dapat mendorong sejumlah besar pelanggan baru ke senarai anda. Ia juga boleh digunakan untuk membina kredibiliti dengan pelanggan anda sekarang.

Webinar juga boleh dirakam dan digunakan sebagai produk mandiri atau bahkan rangkaian produk. Mereka adalah media yang bagus untuk latihan langsung dan rakaman.

Webinar cenderung lebih menarik daripada video mudah, walaupun video tersebut digunakan dengan cara yang sama. Waktu mula dan Soal Jawab secara langsung cenderung membuat orang merasa seperti mereka mendapat nilai lebih tinggi daripada jika mereka menonton video dengan maklumat yang sama.

Anda memerlukan perisian webinar untuk menjalankan webinar yang menggunakan fungsi berikut:

 • Audio 2 Hala – penyampai bersuara semasa penonton diredam, tetapi penyampai dapat “menghidupkan” penonton individu sehingga semua orang dapat mendengar pertanyaan mereka
 • Perkongsian Skrin – penyampai dapat berkongsi skrin mereka atau beralih ke video untuk pengajaran papan putih atau demonstrasi langsung
 • Polls – penyampai dapat mengundang penonton untuk membuat tinjauan pendapat atau memberikan maklum balas dengan cara lain
 • Webinar berfungsi dengan baik dalam bidang tertentu. Anda mesti mengujinya untuk melihat apakah ia berfungsi dengan khalayak sasaran anda.

9 – Promosikan Konsultasi Percuma

Ketika datang ke perkhidmatan profesional, orang menginginkan melihat kepakaran.

Sekiranya anda telah melakukan pekerjaan dengan baik untuk meletakkan diri anda sebagai pakar atau pihak berkuasa dalam bidang anda, mempromosikan perundingan percuma adalah cara terbaik untuk menghasilkan “leads” baru. Sekiranya anda mempunyai proses penjualan interpersonal yang baik, ini juga membolehkan anda menutup peratusan leads dan jualan yang banyak.

Banyak penyedia perkhidmatan bimbang untuk mendedahkan terlalu banyak maklumat dalam perundingan percuma. Mereka merasa bakal pelanggan hanya akan mengambil maklumat dan berlalu pergi.

Pada hakikatnya, kebalikannya adalah benar. Walaupun jenis freeloader mungkin meraih dan pergi, mereka tidak akan pernah membeli. Jenis orang yang berminat untuk membayar kualiti akan kagum dengan nilai yang anda berikan dalam perundingan.

Lagipun, jika anda dapat memberikan begitu banyak nilai dalam 30 minit hingga satu jam, mereka akan percaya bahawa saranan anda adalah benar dan bahawa pengambilan anda adalah keputusan yang tepat.

Ini boleh digunakan dalam talian dan luar talian. Ia boleh diiklankan melalui pamflet, surat khabar, papan tanda, atau bahkan dari mulut ke mulut. Dan ia dapat dipaparkan dengan jelas di laman web dan saluran media sosial anda.

Strategi ini tidak akan sesuai untuk setiap perniagaan, tetapi jika anda menawarkan perkhidmatan pakar atau perkhidmatan dengan harga tinggi, sangat wajar dipertimbangkan.

10 – Menawarkan Insentif Kakitangan

Rujukan adalah salah satu kaedah terbaik untuk mencari pelanggan baru, dan siapa yang lebih sesuai untuk mendapatkan rujukan daripada kakitangan anda sekarang?

Pekerja anda mengetahui produk atau perkhidmatan anda. Mereka tahu asas pelanggan anda. Sebahagian daripada mereka akan mengambil inisiatif tanpa motivasi kewangan, tetapi kebanyakan tidak akan melakukannya, dan mereka yang anda bawa dalam perniagaan baru harus digalakkan untuk mengulangi proses itu dengan ganjaran kewangan atau bermakna (meaningful reward).

Tawarkan insentif kepada kakitangan anda yang merujuk pelanggan baru. Penyelidikan membuktikan bahawa tidak semestinya wang; insentif bahkan boleh datang dalam bentuk:

 • Percutian – kakitangan dapat hadiah menginap di hotel mewah.
 • Keahlian untuk penerbitan (pilihan mereka).
 • Baucar untuk urutan, menonton wayang, makan di restoran ternama dsb.

Seperti jenis pampasan, insentif adalah untuk memadankan matlamat perniagaan anda dengan matlamat pekerja anda. Sekiranya anda dapat mengetahui apa yang paling mereka mahukan, anda dapat memotivasi mereka untuk membantu mengembangkan perniagaan anda.

Penting juga untuk memberi mereka alat yang mereka perlukan, sama ada landing page yang disesuaikan, kupon bercetak, potongan khas untuk pelanggan yang dirujuk pekerja, atau apa sahaja.

Lakukan sesi latihan dan ajar kepada staf anda bagaimana mempromosikan perniagaan anda dengan berkesan, tetapi ingat bahawa bentuk pemasaran ini hanya akan berfungsi jika mereka benar-benar merasa senang dengan perniagaan anda dan bermotivasi dengan betul untuk mengemukakannya kepada rakan, keluarga, dan kenalan.

11- Iklankan di Media Cetak Yang Sesuai Dengan Niche Anda

Walaupun sebahagian besar dunia telah bergerak dalam talian, media cetak masih ada, dan dalam beberapa bidang, media cetak masih berkembang.

Sebenarnya, pengguna runcit menyebut bahawa bahan cetak sebagai sumber utama maklumat di sebalik keputusan pembelian mereka.

Oleh kerana media cetak terus menurun dalam populariti keseluruhan, harga untuk penempatan iklan juga semakin rendah. Dengan niche yang betul, media cetak kini mungkin sesuai untuk menyiarkan iklan yang berkesan dengan harga yang sangat berpatutan.

Walaupun begitu, media cetak jarang berkesan sebagai strategi pemasaran solo. Ini paling baik digunakan bersama dengan strategi pemasaran dalam talian, dengan dua saluran disusun untuk saling memuji dan menciptakan pengalaman menarik bagi calon pembeli.

12 – Jadi Penulis Jemputan

Sekiranya anda seorang penulis yang baik, berkongsi kepakaran anda dalam bentuk penulisan mingguan atau bulanan dapat membuat keajaiban bagi jenama anda.

Ini biasanya bukan situasi di mana anda dibayar, tetapi juga bukan situasi di mana anda harus membayar. Akhbar atau majalah ini memberi anda peluang untuk membuat hubungan yang konsisten dengan khalayak, membangun hubungan yang sebenarnya dengan pembaca penerbitan. Penonton itu mula memikirkan anda ketika memikirkan pakar dalam bidang anda.

Strategi Pemasaran Hebat Untuk Perniagaan Kecil

Di hujung yang lebih mudah diakses, surat khabar tempatan atau majalah sering mencari penulis yang boleh menyumbang artikel yang berkualiti. Satu bahagian yang lebih eksklusif, penerbitan seperti Forbes, Inc, dan Fast Company mempunyai ruang dari kolum pakar (penulis) yang tidak dibayar.

Tetapi percayalah. Pakar-pakar ini mendapat manafaat yang besar dari penulisan mereka di platform berpengaruh ini.

Pastikan apa yang anda tulis berharga untuk khalayak sasaran. Ini bukan iklan murahan. Ini adalah peluang untuk mengakses dan membina kepercayaan dengan khalayak di mana orang lain bekerja keras untuk membinanya.

13- Sertailah Kumpulan Perniagaan Tempatan

Bergabung dengan kumpulan perniagaan tempatan akan memberi anda peluang untuk bertemu dengan orang lain yang berpikiran sama yang telah berkongsi beberapa persamaan dengan anda: memiliki perniagaan. Walaupun terdapat banyak kumpulan usahawan yang lebih umum, mungkin juga terdapat beberapa kumpulan dan perjumpaan khusus di kawasan anda.

Kumpulan-kumpulan ini adalah peluang terbaik untuk melancarkan idea dari orang pintar lain, berkongsi rujukan, mencari bakat, dan mengenal pasti peluang baru.

Mereka juga menjadi pemangkin utama dalam mengembangkan jaringan anda di sekitar bandar tempat anda tinggal. Sambungan cenderung berlipat ganda, dan jika kumpulan anda memandang serius tentang rangkaian, anda boleh memanfaatkan hubungan anda yang kelihatan kecil sehingga menjadi hubungan yang signifikan.

Walaupun kumpulan ini paling banyak dijumpai dalam talian, lebih baik mengadakan perjumpaan secara langsung untuk sebahagian besar interaksi anda.

Terakhir, kumpulan ini boleh membawa kepada usaha sama dan perkongsian yang menguntungkan, yang akan kita bincangkan lebih lanjut di bahagian seterusnya.

14 – Bekerjasama Dengan Perniagaan Lain

Kerja berpasukan selalu lebih berkesan daripada usaha tunggal, dan menggabungkan sumber dengan perniagaan lain dapat membantu anda melakukan perkara yang tidak pernah dapat anda capai sendiri.

Biasanya adalah yang terbaik untuk menyasarkan syarikat di kawasan tempatan anda, walaupun pelanggan anda bukan orang tempatan. Matlamat anda adalah untuk membuat pengaturan pelengkap yang saling menguntungkan bagi kedua-dua perniagaan.

Beberapa contoh usaha sama termasuk:

 • Agensi PPC boleh bekerjasama dengan agensi CRO untuk merujuk pelanggan antara satu sama lain.
 • Kedai kopi boleh menawarkan baucar kopi percuma kepada pelanggan syarikat paip.
 • Syarikat pemasaran boleh bekerjasama dengan firma perakaunan untuk saling mengesyorkan perkhidmatan semasa pelanggan baru dalam perjalanan.
 • Ahli terapi kecantikan boleh menawarkan rawatan rapi percuma untuk pelanggan penata rambut.

Sebenarnya tidak ada had untuk apa yang mungkin. Cukup kenal pasti crossover dalam khalayak anda dan audiens bukan pesaing dan kemudian cari cara untuk memanfaatkan crossover itu dengan cara yang saling menguntungkan.

15 – Pemasaran Melalui Direct Mail Marketing

Seperti media cetak, pemasaran melalui emel tidak pernah mati.

Oleh kerana saluran dalam talian semakin tepu dengan kandungan, semakin sedikit syarikat yang ingin menghantar surat, dan ini bermaksud peluang baik untuk anda.

Seperti strategi pemasaran, kejayaan datang ke kreativiti yang disasarkan. Anda tidak boleh menghantar spam kepada pengguna dan menjangka pulangan pelaburan anda. Sama seperti anda perlu memaksa orang untuk mengklik tajuk utama blog anda, anda juga perlu memaksa penerima surat untuk membuka surat anda.

Mulakan dengan sampul surat, yang tidak akan pernah dibuka jika kelihatan seperti potongan promosi run-of-the-mill. Menonjol. Gunakan sampul surat berwarna. Gunakan bentuk, saiz atau bahan yang luar biasa. Jadikan ia kelihatan menarik.

Sekiranya boleh, tuliskan alamat di setiap sampul surat atau sertakan sesuatu yang besar di dalamnya untuk menjadikan sampul itu kental – kakukan apa sahaja yang boleh anda lakukan untuk menarik perhatian.

16 – Bercakap Di Acara

Dari segi penjenamaan dan menjadikan diri anda sebagai pihak berkuasa, beberapa perkara lebih memberi kesan jika menjadi penceramah pada acara popular di tempat anda.

Walaupun jemputan untuk berbicara di acara yang lebih besar sering kali dilanjutkan sebagai hasil pencapaian atau pengaruh yang dapat dilihat, anda juga dapat memanfaatkan peluang ini dengan menjadi penceramah berbakat dan menyampaikan ceramah hebat di acara yang lebih kecil.

Atau anda boleh menggunakannya sebagai saluran pemasaran lain, dengan bercakap di beberapa jenis acara berikut:

Kelab tempatan – fikir Rotary, Lion’s, Chamber of Commerce.
Kumpulan rangkaian perniagaan.
Kelab minat khusus (fotografi, mendaki, menjahit, dll.)
Sekolah.
Lihat acara di akhbar dan majalah tempatan anda.
Syarikat besar dan pekerjanya.

Strategi Pemasaran Hebat Untuk Perniagaan Kecil

10 idea perniagan kecil dari rumah
Idea perniagaan kecil tanpa modal besar yang menguntungkan
Cara menjual tudung secara online
Cara jual beli Bitcoin di Remitano dengan selamat di Malaysia
Bisnes ais krim jana pendapatan lumayan
Jenama tudung paling laris dan popular

Tags :

Related Post to 16 Strategi Pemasaran Hebat Untuk Perniagaan Kecil

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More

Jual Barang Lama Anda Secara Online

Posted at

Tapak pasaran peer-to-peer dalam talian telah memudahkan individu persendirian untuk menjual barangan yang tidak diingini dengan cepat. Sama ada di eBay, Craigslist, Facebook Marketplace,... Read More