HOME
Home » Umum » Adakah bijak untuk melabur dalam XRP?

Adakah bijak untuk melabur dalam XRP?

Posted at | Categorised in Umum

Apakah XRP?

Ripple ialah protokol pembayaran yang menggunakan teknologi blockchain untuk memproses pemindahan wang antarabangsa. Ia menawarkan yuran transaksi yang rendah dan masa pemprosesan yang sangat pantas, dan ia telah bekerjasama dengan ratusan institusi kewangan yang menggunakan teknologinya.

Terdapat salah tanggapan umum bahawa Ripple ialah mata wang kripto. Ripple sendiri bukanlah mata wang kripto, tetapi ia mempunyai mata wang kripto asli yang dipanggil XRP (CRYPTO:XRP). Mereka yang suka Ripple dan ingin melabur di dalamnya boleh membeli XRP.

Adakah bijak untuk melabur dalam XRP?

Adakah bijak untuk melabur dalam XRP?

Walaupun Ripple mempunyai potensi, ia juga mempunyai beberapa isu berprofil tinggi. Terutama sekali, Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa A.S. (SEC) memfailkan tuntutan mahkamah terhadapnya pada penghujung tahun 2020. Jika projek kripto ini menarik perhatian anda, berikut ialah pandangan lengkap tentang kisahnya setakat ini dan cara ia berfungsi.

Sejarah Ripple

Pembangun perisian Ryan Fugger menghasilkan versi pertama Ripple apabila dia mengasaskan RipplePay pada tahun 2004. Tapak ini membenarkan orang ramai memberikan kredit kepada orang lain dalam komuniti mereka. Ini menjadikan Ripple projek kripto yang jarang ditemui dalam beberapa bentuk sebelum Bitcoin (CRYPTO:BTC), walaupun ia bukan mata wang kripto pada masa itu. Pencipta tanpa nama Bitcoin, yang menggunakan nama samaran Satoshi Nakamoto, bahkan menyebut Ripple sekali dalam e-mel.

Pengaturcara Jed McCaleb mula membangunkan mata wang kripto dan blockchain XRP pada tahun 2011. Dia merekrut pasukan, menemui pelabur, dan mendekati Fugger tentang menggunakan rangkaian RipplePaynya pada tahun 2012. Fugger bersetuju untuk menyerahkan kawalan ke atas RipplePay.

Mereka melancarkan syarikat mereka dan mata wang kripto XRP pada tahun 2012. Syarikat itu pada asalnya dipanggil NewCoin sebelum menukar nama kepada OpenCoin dan kemudian kepada Ripple.

Ripple akan terus mewujudkan perkongsian dengan institusi kewangan. Pada 2019, ia mengumumkan bahawa lebih 300 institusi kewangan di lebih 45 negara menggunakan rangkaian pembayaran RippleNetnya. Jika anda membahaskan sama ada mata wang kripto ini adalah pelaburan yang baik, kejayaan Ripple setakat ini adalah satu mata yang memihak kepadanya.

Pada 22 Dis 2020, SEC memfailkan saman terhadap Ripple kerana menjual $1.3 bilion dalam sekuriti tidak berdaftar melalui mata wang kripto XRPnya. Ripple telah menafikan dakwaan itu, mendakwa bahawa XRP bukan keselamatan.

Bagaimana Ripple berfungsi

Tujuan RippleNet adalah untuk menyediakan transaksi rentas sempadan yang cepat, murah dan mudah untuk bank. Ini menjadikannya alternatif kepada SWIFT, sistem pembayaran antarabangsa semasa yang digunakan kebanyakan bank. Terdapat beberapa kelebihan yang ditawarkan oleh Ripple untuk transaksi antarabangsa:

  • Purata transaksi diproses dalam lima saat.
  • Yuran urus niaga ialah 0.00001 XRP, yang jauh lebih rendah daripada pecahan sen walaupun pada harga tertinggi sepanjang masa token.
  • Mata wang kripto XRP boleh digunakan sebagai mata wang jambatan. Ini memberikan institusi kewangan cara yang lebih murah untuk berdagang mata wang. Mereka boleh memegang XRP dan bukannya pelbagai jenis wang fiat.

Mata wang kripto XRP menggunakan protokol konsensus untuk mengesahkan transaksi. Pengesah membandingkan urus niaga yang dicadangkan kepada versi terkini lejar XRP dan menerima urus niaga yang sah. Untuk pengesahan transaksi, majoriti pengesah mesti menerimanya.

Bitcoin VS Ripple XRP

Terdapat beberapa perbezaan utama antara Bitcoin dan token XRP Ripple. Inilah yang membezakan kedua-dua jenis mata wang kripto ini:

1. Mereka menggunakan sistem yang berbeza untuk mengesahkan transaksi

Bitcoin menggunakan perlombongan untuk mengesahkan transaksi dan mengedarkan syiling baharu. Peserta menyediakan peranti perlombongan untuk menyelesaikan persamaan matematik yang kompleks, dan yang pertama untuk menyelesaikan persamaan itu akan menambah blok urus niaga pada blockchain Bitcoin. Sebagai pertukaran untuk perlombongan Bitcoin, peserta menerima ganjaran Bitcoin dengan setiap blok yang mereka tambah.

XRP mengesahkan transaksi melalui protokol konsensusnya. Majoriti pengesah yang menyemak urus niaga mesti menerimanya untuk urus niaga itu diluluskan.

2. XRP lebih pantas, lebih murah dan lebih cekap tenaga

Oleh kerana protokol konsensusnya, XRP dapat memproses transaksi dalam beberapa saat pada kos yang rendah dan dengan tenaga yang minimum. Ini menjadikannya salah satu mata wang kripto yang lebih mesra alam.

Transaksi Bitcoin, sebaliknya, tidak cekap. Mereka mengambil masa purata 10 minit dan mempunyai yuran yang jauh lebih tinggi daripada menggunakan XRP. Perlombongan Bitcoin juga memerlukan sedikit tenaga dan telah menghadapi kritikan kerana kesan alam sekitarnya.

3. Bitcoin mempunyai bekalan yang jauh lebih kecil

Bitcoin mempunyai bekalan maksimum 21 juta syiling, dan XRP mempunyai bekalan maksimum 100 bilion token. Itulah salah satu sebab harga satu Bitcoin jauh lebih tinggi daripada harga satu XRP.

4. Mereka mempunyai kaedah pengedaran yang berbeza

Bitcoin diedarkan melalui proses perlombongan Bitcoin. Syiling baharu ditambah kepada bekalan semasa peserta melombongnya sehingga bekalan maksimum 21 juta dicapai.

XRP telah diutamakan, bermakna semua 100 bilion token telah ditempa sebelum ia dilancarkan. Ripple mengunci 55 bilion XRP ke dalam escrow dan menyediakan kontrak pintar untuk mengeluarkan satu bilion XRP daripada escrow setiap bulan. Apabila token dikeluarkan, Ripple boleh menjual seberapa banyak yang ia mahu mengumpul dana dan meletakkan token yang tidak terjual ke dalam eskrow baharu.

5. Ripple ialah syarikat swasta

Walaupun mata wang kripto XRP tidak berpusat, ia masih terikat dengan syarikat swasta di Ripple. Itu sangat berbeza dengan Bitcoin, yang sepenuhnya terdesentralisasi. Walaupun hubungan antara Ripple dan XRP tidak penting bagi kebanyakan pelabur, sesetengah peminat kripto melihatnya sebagai negatif.

Bagaimana untuk membeli mata wang kripto XRP Ripple

Untuk membeli mata wang kripto XRP Ripple, daftar untuk akaun di bursa yang menawarkannya. Kemudian beli dengan menggunakan mana-mana kaedah pembayaran yang diterima oleh bursa.

Anda boleh membeli XRP di Luno dan menerima Bitcoin Percuma sebanyak RM25 jika anda membuat belian sekurang-kurangnya RM250.

Sekiranya anda mempertimbangkan untuk melabur dalam Ripple XRP?

Token XRP Ripple ialah permainan berisiko, malah itu juga berkaitan dengan mata wang kripto dan saham mata wang kripto yang lain. Tuntutan SEC menyebabkan beberapa bursa popular menggugurkan XRP, dan ia juga telah menerima kritikan dalam komuniti crypto kerana sebuah syarikat swasta bertanggungjawab ke atasnya.

Pada masa yang sama, mudah untuk melihat potensi Ripple. Ia boleh menggantikan sistem yang tidak cekap dan ketinggalan zaman untuk pemindahan wang antarabangsa. Hakikat bahawa ia mempunyai perkongsian dengan bank adalah menjanjikan. Dan sebarang perkembangan positif dalam status undang-undangnya boleh membawa kepada kenaikan harga.

Mata wang kripto secara amnya tidak menentu, dan XRP berada dalam kedudukan yang lebih rumit. Jika anda fikir Ripple boleh terus berkembang, maka pelaburan kecil dalam XRP mungkin patut dipertimbangkan. Ia tidak begitu selamat seperti melabur dalam saham, tetapi jika Ripple berjaya, anda boleh membuat pulangan yang besar!

Pautan penting untuk anda:

Adakah bijak untuk melabur dalam XRP?
Cara Membeli Bitcoin Dengan Luno
Bagaimana Cara Membeli Bitcoin Hari Ini

No comment for Adakah bijak untuk melabur dalam XRP?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Adakah bijak untuk melabur dalam XRP?

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More

Cara Dapatkan Bitcoin Percuma Di Luno

Cara Dapatkan Bitcoin Percuma Di Luno

Posted at

Cara Dapatkan Bitcoin Percuma Di Luno – Ingin mendapat ganjaran dalam Bitcoin secara percuma kerana merujuk rakan dan keluarga anda kepada Luno? Hebat! Dalam... Read More

Kitaran 39 Bulan Mengatakan Harga XRP Melonjak Kepada USD1,000

Kitaran 39 Bulan Mengatakan Harga XRP Melonjak Kepada USD1,000, Inilah Masanya

Posted at

Seorang penganalisis kripto telah membentangkan analisis 39 bulan yang boleh menentukan bila harga XRP akan meningkat ke paras tertinggi baharu sepanjang masa. Analisis menandakan... Read More

RAHSIA BUAT DUIT YANG SANGAT BANYAK SETIAP BULAN HANYA DARI RUMAH

RAHSIA BUAT DUIT YANG SANGAT BANYAK SETIAP BULAN HANYA DARI RUMAH

Posted at

RAHSIA BUAT DUIT YANG SANGAT BANYAK SETIAP BULAN HANYA DARI RUMAH Salam, Setiap 21hb adalah hari yang gembira buat semua슠pengguna simkad Tone Wow슠yang aktif.... Read More

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay Cara yang lebih baik untuk menjalankan perniagaan di eBay.

Posted at

Pengenalan kepada Pengurusan Pembayaran eBay Cara yang lebih baharu dan lebih baik untuk menjalankan perniagaan secara global di eBay. PENTING! Semua penjual baharu dan... Read More