HOME
Home » Bisnes » Adakah Bisnes Tudung Sudah Tepu?

Adakah Bisnes Tudung Sudah Tepu?

Posted at | Categorised in Bisnes

Apakah bisnes tudung sudah sampai tahap tepu? Anda yang pada nak mulakan perniagaan tudung, melakukan kesilapan besar jika berfikiran semikian.

Anda baca cerita ini…

Pembantu rumah Siti Noraini Mohd Kamarulzaman berkhemah di luar sebuah kedai Fareeda – tudung jenama terkenal – selama tiga hari untuk membeli reka bentuk terbaru mereka dengan harga RM120 sehelai, yang kemudian akan dijualnya dengan harga RM400.

Hampir tiga kali ganda dari harga asal

Oleh kerana Fareeda hanya menjual 30 hingga 40 keping per warna atau cetakan, stok terhad tetapi permintaan tinggi, dan mereka yang beratur selama berhari-hari untuk membeli tudung dapat menjualnya kemudian di Facebook dengan harga dua atau tiga kali lebih tinggi, yang dapat menjana pendapatan sejuk RM5,000 sebulan.

Adakah Bisnes Tudung Sudah Tepu?

Adakah Bisnes Tudung Sudah Tepu?Adakah Bisnes Tudung Sudah Tepu?

“Semasa Hari Raya, saya dapat menjana lebih dari RM10,000,” kata Siti Noraini, 24, kepada Malay Mail Online baru-baru ini semasa berkhemah di luar kedai Fareeda di Bangi untuk pelancaran jenama itu pada 1 Mei.

Melonjaknya industri tudung (juga dikenali dengan nama Arabnya, jilbab) adalah salah satu kelebihan sampingan jenama Islam yang semakin konservatif yang diamalkan di Malaysia yang memalukan wanita Islam yang TIDAK menutup kepala.

Dianggarkan lima juta wanita Muslim, hingga 90 persen di antaranya mungkin memakai tudung, ditambah dengan penjenamaan semula tudung sebagai barang fesyen, telah mendorong pertumbuhan perniagaan dan mendorong penciptaan ratusan jenama tudung.

Tiga syarikat tudung memberitahu Malay Mail Online bahawa perniagaan tudung sedang berkembang, dengan salah satunya menjana keuntungan hanya dalam satu tahun sejak ia ditubuhkan.

Pengarah Urusan Fareeda Aminuddin Basirron berkata, pendapatan syarikat pada tahun 2013 mencecah RM30 juta dan kini terdapat tujuh gerai di seluruh Lembah Klang, Pulau Pinang dan Kelantan sejak isterinya, Faridah Zakaria, mendirikan Fareeda pada tahun 2006.

“Pada masa itu, industri fesyen tudung masih kecil dengan hanya beberapa jenama,” kata Aminuddin kepada Malay Mail Online dalam wawancara baru-baru ini.

Adakah Bisnes Tudung Sudah Tepu?Adakah Bisnes Tudung Sudah Tepu?

“Sekarang, ada banyak persaingan dalam bisnes tudung – beberapa ratus jenama di luar. Tetapi saya percaya kami masih nombor satu dan masih dapat mempertahankan kedudukan kami di pasar, ”tambahnya.

Seorang selebriti tempatan seperti hos TV, pelakon dan model, Neelofa yang memulakan perniagaan tudung sendiri setelah mula memakai tudung, Aminuddin mengatakan keperibadian seperti itu “melihat potensi baik perniagaan ini.”

Selebriti tempatan lain seperti aktres Rozita Che Wan dan Emma Maembong juga baru-baru ini mula memakai tudung, sementara bekas Playboy Bunny Felixia Yeap mula memperagakan tudung sejak dia memeluk Islam.

Ahli perniagaan itu mengatakan terdapat kira-kira empat hingga lima juta wanita Muslim berusia antara 25 dan 50 tahun pada tahun 2010, menganggarkan bahawa sekitar 80 hingga 90 peratus dari mereka memakai tudung dan antara dua hingga tiga juta wanita Muslim dalam kumpulan umur itu adalah golongan pertengahan yang mempunyai pendapatan.

Harga runcit Fareeda berkisar antara RM80 hingga RM250 untuk orang dewasa dan dari RM60 hingga RM250 untuk kanak-kanak berumur antara lima hingga 12 tahun. Tudung kepala yang disesuaikan boleh berharga lebih dari RM200.

“Kami ingin mempromosikan selendang moden dan bergaya. Mereka yang tinggal di kawasan bandar terutamanya suka tudung yang bergaya, ”kata Aminuddin, sambil menambah bahawa cetakan macan tutul sangat popular sekarang.

Tudung ‘bergaya’ untuk hijabsters

Neelofa, yang nama penuhnya Noor Neelofa Mohd Noor, mengatakan jilbabnya yang dipanggil Naelofar Hijab itu bergaya dan senang dipakai, dengan sebahagian besar tudungnya instsnt atau separa instant.

“Sebelum ini, orang merasa bahawa setiap kali anda memakai tudung, anda akan kelihatan seperti makcik-makcik; anda tidak boleh bermain-main dengan gaya, ”kata Neelofa kepada Malay Mail Online dalam temu bual baru-baru ini.

“Saya ingin menjadikannya kelihatan sederhana, anda masih boleh bergaya dan memakai tudung” tambah selebriti berusia awal 30an yang mempunyai 1.3 juta pengikut di laman perkongsian foto Instagram.

Rashida Rafar dari jabatan komunikasi korporat syarikat mengatakan perniagaan tudung telah berkembang “sangat pesat” sejak awal syarikat September lalu, dengan memperhatikan bahawa semua jenama tudung sentiasa mendapat keuntungan yang cepat.

“Hijab seperti makanan; mereka mahu mempunyai semua warna, ”tambah Rashida.

“Itulah kemuliaan mahkota anda. Orang rata-rata membeli dua atau tiga tudung setiap minggu, ”katanya, sambil menambah bahawa Naelofar – yang berharga dari RM50 hingga RM90 – menarik hijabsters, atau hipsters yang memakai tudung.

Vivy Yusof – yang mengasaskan tudung berjenama dUCk bersama suaminya, memulakan laman membeli-belah dalam talian FashionValet pada tahun 2010 – mengatakan bahawa dia mencipta dUCk untuk mengkhususkan pada tudung yang unik dan berkualiti selepas dia mula memakai tudung.

Memakai tudung juga merupakan gaya hidup dan saya ingin menunjukkan bahawa walaupun gadis-gadis bandar moden boleh memakai tudung dan masih menjalani kehidupan seharian mereka dengan kerjaya dan teman-teman wanita dan keluarga untuk berseronok. Dan masih kelihatan hebat! ” Vivy memberitahu Malay Mail Online dalam temu bual e-mel.

“Saya juga merasakan adalah kewajiban bagi saya untuk menunjukkan kepada dunia bahawa pemakai tudung bukan hanya wanita pemalu yang dirantai terhadap penindasan, satu stereotaip yang mungkin dimiliki oleh beberapa orang wanita Muslim,” tambah blogger berusia 27 tahun itu.

dUCk, yang dijual pada harga RM120 dan RM160 dan mensasarkan pasaran pertengahan hingga kelas atas, menjual tudung persegi panjang dan persegi klasik, bukan tudung segera, yang juga boleh dipakai sebagai tudung biasa. Jenama ini juga menampilkan melalui ilustrasi kehidupan watak bernama “D”, seorang wanita bergaya 20-an yang menjalankan perniagaannya sendiri.

“Dia memiliki karier, dia memiliki kekasihnya, dia memiliki keluarganya, dia memiliki pasang surut. Dia seperti wanita lain di luar sana, satu-satunya perbezaan adalah dia mempunyai dUCK pada dirinya, ”kata Vivy.

Pengurus Besar dUCk Kho Min-Jee mengatakan perniagaan tudung sudah menguntungkan sejak pelancaran syarikat itu kira-kira setahun yang lalu pada Mei 2014.

“Pengikut Instagram kami telah mencapai 64,000 yang luar biasa dalam setahun, dan pelanggan kami termasuk dari Malaysia, Indonesia, Singapura, Eropah dan bahkan AS,” kata Kho kepada Malay Mail Online.

Vivy mengatakan bahawa dia telah memperhatikan semakin banyak wanita Muslim di Malaysia yang memakai tudung, fenomena yang dikaitkan dengan peningkatan pengetahuan tentang Islam, kepercayaan yang dia katakan tidak “menindas” tetapi “cantik.”

“Saya tidak fikir Islam menjadi lebih konservatif di Malaysia, tetapi saya rasa ini hanya kerana lebih ramai daripada kita yang mendapat pendidikan mengenai Islam,” kata pengusaha fesyen muda itu.

“Sekiranya kami memberitahu anak-anak kami, ANDA HARUS MEMAKAINYA ATAU ANDA AKAN PERGI KE NERAKA, hanya mewujudkan rasa ketakutan yang ditanam dalam minda mereka.

Baiklah, bagaimanapun kita melihatnya – mengapa wanita memakai tudung dan sama ada mereka merasa terpaksa – satu perkara yang pasti: ia adalah wang yang besar.

Semakin banyak wanita Islam memakai tudung sekarang dan mereka tidak hanya mahu tudung hitam dipakai sepanjang tahun.

Mereka mahukan warna, corak, pelbagai jenis bahan. Dan banyak syarikat tudung di luar sana yang mendengar.

Jadi mulakan bisnes tudung anda di sini.

Cara memulakan bisnes tudung
Jenama tudung paling laris dan popular
Memulakan bisnes tudung

Tags :

Related Post to Adakah Bisnes Tudung Sudah Tepu?

Belajar Bercakap Depan Kamera Macam Pro

Posted at

Belajar Bercakap Depan Kamera Macam Pro Pernahkah anda merasa gemuruh setiap kali perlu bercakap depan kamera? Adakah anda berasa sukar untuk berkomunikasi dengan yakin... Read More

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More