HOME
Home » Umum » Adakah Saya Sudah Terlewat Untuk Membeli Bitcoin?

Adakah Saya Sudah Terlewat Untuk Membeli Bitcoin?

Posted at | Categorised in Umum

Adakah Saya Sudah Terlewat Untuk Membeli Bitcoin?

Perbincangan di sekitar Bitcoin telah meningkat dengan mendadak dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Dengan semua cakap-cakap mengenai harganya semakin meningkat, mudah untuk berasa seperti anda terlepas bot, seperti ada majlis besar yang sedang berlangsung yang anda tidak dijemput hadir dan kini telah penuh.

Berita baik! Ia tidak penuh dan ia tidak akan pernah penuh. Cryptocurrency berada di sini untuk kekal dan kita semua akan menggunakannya pada tahun-tahun akan datang.

Ia adalah “majlis” yang anda sangat-sangat dijemput. Dan mengikut banyak definisi, anda sebenarnya terlalu awal untuk menyertainya.

Adakah Saya Sudah Terlewat Untuk Membeli Bitcoin?

Adakah Saya Sudah Terlewat Untuk Membeli Bitcoin

Inilah sebab mengapa anda masih belum terlewat untuk membeli Bitcoin

Bekalan tetap Bitcoin diketahui umum. Ia dibina supaya hanya 21 juta sahaja berada dalam pasaran. Walau bagaimanapun, adakah anda tahu anda tidak perlu membeli keseluruhan bitcoin? Sama seperti satu dolar boleh dipecahkan kepada sen, paun kepada pence, dan ringgit kepada sen, Bitcoin terdiri daripada satoshi.

Setiap bitcoin terdiri daripada 100 juta satoshi. Ini bermakna terdapat dua kuadrilion seratus trilion satoshi. Ini menukarkan kepada hampir 275,000 satoshi untuk setiap orang di planet ini. Terlalu banyak untuk anda memperolehinya, betul tak?

Nilai satoshi ini akan berbeza-beza selaras dengan harga bitcoin. Jadi jika bitcoin bernilai $50,000, ini bermakna anda boleh mengambil satu satoshi dengan hanya $0.0005. Orang ramai mungkin tidak akan mengehadkan diri mereka kepada 275,000, jadi lebih baik untuk mendapatkan seberapa banyak yang anda boleh pada harga yang anda fikir berpatutan, kerana ia boleh meningkat lebih tinggi pada masa hadapan. Inilah yang orang maksudkan apabila mereka mengatakan mereka ‘menyusun SAT’ (stacking SATs).

Berapa awal saya untuk mendapatkan Bitcoin?

Dari sudut pandangan teknologi, anda pastinya masih terlalu awal dan kita masih belum mencapai apa-apa seperti penerimaan besar-besaran (mass adoption) — walaupun kita sudah pasti akan sampai ke sana.

Bitcoin telah wujud selama lebih 12 tahun sekarang dan mata wang kripto lain adalah lebih singkat. Hampir semua teknologi baharu melalui kitaran gembar-gembur sebelum mendapat setem kelulusan arus perdana. Anda akan melihat ini bermain dengan inovasi teknologi seperti internet pada tahun 1990-an.

Kitaran gembar-gembur menentukan bahawa teknologi akan mula berkembang dan menarik perhatian. Kemudian, seolah-olah semalaman, semua orang bercakap mengenainya. Tetapi gembar-gembur menjadi tidak mampan, dan selepas beberapa ketika, orang ramai kehilangan minat dan menjadi kecewa.

Namun seiring dengan berjalannya waktu, teknologi ini semakin menjauh dari kekecewaan dan mencecah puncak produktiviti.

Akhirnya, ia memudar ke latar belakang dan menjadi ‘normal’ baharu – bahagian harian dalam kehidupan kita.

Apakah peringkat kitaran gembar-gembur Bitcoin pada masa ini?

Sukar untuk mengatakan dengan pasti pada masa ini, tetapi Bitcoin boleh dikatakan mencapai kemuncak jangkaan yang melambung sekitar tahun 2017 apabila harganya meletup dan semua orang memutuskan bahawa mereka mahu “to jump on the bandwagon”.

Ini bermakna kita kini berada di cerun pencerahan, dengan Bitcoin dalam perjalanan untuk digunakan secara meluas tetapi belum sampai ke sana. Ini boleh dilihat di mana-mana sahaja. Negara-negara termasuk El Salvador membuat tender sah Bitcoin, penyedia pembayaran utama seperti PayPal membantu berjuta-juta peruncit menerima kripto, dan pelabur institusi semakin meningkat. Malah bank-bank besar, yang kelihatan begitu menentang Bitcoin hanya setahun yang lalu, sedang mencari cara untuk mengintegrasikannya sekarang, dengan bekas skeptik seperti JP Morgan dan Goldman Sachs mengambil bahagian dalam tindakan itu.

Apa yang dibawa oleh Bitcoin kepada anda?

Pada penghujung hari, ini bukan tentang “terlalu awal” atau “terlambat”. Apa yang penting ialah masalah yang sedang diselesaikan oleh Bitcoin.

Bitcoin ialah cara baharu untuk melihat sistem kewangan kita; yang lebih telus, terbuka dan adil. Ia menjadikan wang lebih berguna dan membantu mengekalkan nilainya, menyediakan perlindungan terhadap kenaikan inflasi dan penurunan nilai mata wang — polisi insurans terhadap kerosakan wang anda. Ia juga dianggap oleh orang ramai sebagai sistem pembayaran masa depan – sebab utama kebanyakan pemegang Bitcoin telah mengambil pandangan jangka panjang.

Adalah mustahil untuk meramalkan masa depan, tetapi dalam beberapa bulan yang lalu, kita telah melihat pengangkatan matang, dan keinginan untuk memahaminya dan melibatkan diri untuk terus berkembang.

Akhirnya, mata wang kripto baru bermula. Adakah anda akan masuk ke tingkat bawah?

Adakah anda mendapati artikel ini berguna? Tolong sebarkan

Pautan penting:

Cara Membeli Bitcoin Dengan Luno

Apa Itu Stablecoin? Panduan Muktamad Untuk Kripto Stablecoins

7 Tips Melabur Dalam Mata Wang Kripto Buat Kali Pertama

4 SEBAB CRYPTOCURRENCY ADALAH KEWANGAN MASA DEPAN

Cara Membeli Bitcoin Dengan Luno

Bagaimana Saya Mengesahkan Identiti Saya Dengan Luno?

Bagaimana Nak Beli Dan Jual Bitcoin Di Malaysia?

 

Related Post to Adakah Saya Sudah Terlewat Untuk Membeli Bitcoin?

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More