HOME
Home » Umum » Adakah Sudah Terlambat untuk Melabur dalam Matawang Kripto?

Adakah Sudah Terlambat untuk Melabur dalam Matawang Kripto?

Posted at | Categorised in Umum

Harga kripto terus jatuh. Adakah ini bermakna anda telah terlepas peluang untuk membeli?

Key-Point

  • Mata wang kripto terkemuka telah jatuh sekitar 50% sejak November.
  • Walaupun kemerosotan ini boleh merunsingkan, ia tidak semestinya sesuatu yang buruk.
  • Dalam sesetengah kes, kemerosotan pasaran boleh menjadi peluang terbaik untuk melabur.

Adakah Sudah Terlambat untuk Melabur dalam Matawang Kripto?

Adakah Sudah Terlambat untuk Melabur dalam Matawang Kripto?IMAGE SOURCE: GETTY IMAGES.

Harga mata wang kripto merosot ke paras terendah baharu. Harga Bitcoin (CRYPTO:BTC) baru-baru ini jatuh kepada kira-kira $33,000 setiap token — kurang daripada separuh daripada paras tertinggi sepanjang masa kira-kira $69,000 setiap token pada bulan November.

Ia bukan sahaja Bitcoin, sama juga Ethereum (CRYPTO:ETH) kini berharga sekitar $2,200 setiap token, turun daripada rekod tertingginya sekitar $3,900 dua bulan lalu. Malah, keseluruhan pasaran kripto telah menurunkan hampir separuh nilainya sejak dua bulan lepas, dengan paras pasarannya menjunam daripada hampir $3 trilion kepada lebih $1.5 trilion.

Jika anda telah mempertimbangkan untuk melabur dalam mata wang kripto pada masa lalu, ia mungkin kelihatan seperti sudah terlambat untuk membeli kerana harga telah jatuh dengan begitu ketara. Walau bagaimanapun, sekarang sebenarnya boleh menjadi masa terbaik untuk melabur. Inilah sebabnya:

Patutkah anda melabur dalam crypto sekarang?

Kemerosotan pasaran boleh menakutkan, terutamanya apabila ia seteruk kejatuhan crypto baru-baru ini. Tetapi ada yang berkata, ianya juga boleh menjadi peluang membeli kerana harga lebih rendah.

Harga Bitcoin turun lebih daripada 46% sejak pertengahan November. Ethereum turun lebih daripada 47% dalam tempoh masa yang sama. Dan Solana (CRYPTO:SOL) — salah satu mata wang kripto yang paling pesat berkembang pada tahun 2021 — telah menjunam hampir 60% sejak dua bulan lalu. Walaupun angka-angka ini boleh menakutkan, ini juga bermakna pasaran crypto pada dasarnya sedang dijual sekarang.

Jika anda telah bersedia untuk melabur dalam kripto, kini adalah salah satu masa yang paling berpatutan untuk dibeli.

Selain itu, walaupun tiada siapa yang tahu dengan pasti tentang masa depan mata wang kripto, ada sebab untuk mempercayai harga akan melantun semula akhirnya. Pelabur menghadapi tempoh ketidaktentuan ekonomi sekarang, terutamanya selepas Rizab Persekutuan mengumumkan ia akan menaikkan kadar faedah tahun ini. Akibatnya, ramai pelabur beralih kepada aset berisiko seperti crypto.

Walau bagaimanapun, ketidakpastian ini tidak akan kekal selama-lamanya. Akhirnya, pelabur akan bersedia untuk mengambil lebih banyak risiko, dan apabila itu berlaku, kemungkinan mata wang kripto akan berkembang sekali lagi. Jika anda melabur sekarang apabila harga berada pada paras terendah, anda akan mendapat ganjaran semasa lantunan semula.

Adakah crypto sesuai untuk anda?

Sekarang ini mungkin peluang pelaburan yang hebat, tetapi sebelum anda tergesa-gesa membeli mata wang kripto, adalah penting untuk memastikan ia adalah pelaburan yang sesuai untuk anda.

Kripto adalah risiko yang lebih tinggi daripada kebanyakan saham, semata-mata kerana ia spekulatif. Walaupun pemain utama seperti Bitcoin dan Ethereum memperoleh lebih banyak utiliti dunia sebenar, mereka masih mempunyai perjalanan yang panjang sebelum mereka diterima pakai secara meluas. Jika anda seorang pelabur yang mengelak risiko, pertimbangkan sama ada anda selesa dengan fakta bahawa anda berpotensi kehilangan keseluruhan pelaburan anda jika mata wang kripto gagal.

Di samping itu, fikirkan tentang berapa banyak turun naik yang anda boleh menahan senak perut. Seperti yang telah dibuktikan dalam dua bulan terakhir, harga kripto boleh jatuh pada satu sen — dan apabila ia jatuh, ia jatuh teruk. Malah mata wang kripto terbesar dan paling stabil tertakluk kepada turun naik yang melampau, jadi pastikan anda mengetahui perkara yang anda hadapi sebelum anda membeli.

Akhir sekali, bersedia untuk memegang pelaburan anda untuk jangka panjang jika anda memilih untuk membeli. Walaupun terdapat peluang yang baik pasaran kripto akan pulih daripada kemelesetan ini, tiada siapa yang tahu berapa lama ia boleh diambil.

Jika anda bersedia untuk memegang pelaburan anda selama bertahun-tahun walaupun terdapat turun naik jangka pendek, crypto boleh menjadi pelaburan yang sesuai untuk anda. Dengan membeli sekarang apabila harga lebih rendah, anda boleh meraih ganjaran di jalan raya.

Pautan penting untuk anda:

Adakah bijak untuk melabur dalam XRP?
Melabur dalam saham

It’s never too late to get started!

No comment for Adakah Sudah Terlambat untuk Melabur dalam Matawang Kripto?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Post to Adakah Sudah Terlambat untuk Melabur dalam Matawang Kripto?

Cara Buat Duit Dengan eBay

Cara Buat Duit Dengan eBay

Posted at

Cara Buat Duit Dengan eBay – EBay telah menjadi salah satu pasaran e-dagang terbaik sejak dilancarkan pada tahun 1995. Sesetengah penjual dalam talian hanya... Read More

Apakah Perbankan Patuh Syariah?

Apakah Perbankan Patuh Syariah?

Posted at

Apakah Perbankan Patuh Syariah? Perbankan Islam di Malaysia dikawal ketat kerana ia dikawal oleh Majlis Penasihat Syariah (MPS) pembiayaan Islam tertinggi Bank Negara Malaysia.... Read More

buat-duit-dengan-kripto

6 Cara Jana Wang Dengan Mata Wang Kripto Tahun 2022!

Posted at

6 Cara Jana Wang Dengan Mata Wang Kripto Tahun 2022! Cryptocurrency adalah sebahagian daripada sains komputer dan sebahagian daripada kewangan, tetapi jangan biarkan perkara... Read More

Pembiayaan Rumah Patuh Syariah

Pembiayaan Rumah Patuh Syariah

Posted at

Kami melihat perbezaan antara produk pinjaman patuh Syariah dan konvensional dan perkara yang pembeli rumah perlu tahu apabila mempertimbangkan pinjaman perumahan Islam. Malaysia sentiasa... Read More

Bitcoin Untuk Newbie

Bitcoin Untuk Newbie (Dikemaskini 2022)

Posted at

Bitcoin Untuk Newbie (Dikemaskini 2022) Apakah Bitcoin? Bitcoin ialah mata Wang digital global terdesentralisasi yang pertama. Antara lain, ini bermakna ia berkomputer sepenuhnya dan... Read More