HOME
Home » Kewangan » Ahli KWSP Boleh Keluar Wang Sehingga RM10,000

Ahli KWSP Boleh Keluar Wang Sehingga RM10,000

Posted at | Categorised in Kewangan

Ahli KWSP dengan kurang dari RM100,000 dalam Akaun 1 boleh mengeluarkan wang sehingga RM10,000 di bawah kemudahan i-Sinar yang diperluas.

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) kini membenarkan pencarum dengan simpanan Akaun 1 tidak lebih dari RM100,000 untuk menarik sehingga RM10,000 di bawah kemudahan i-Sinar yang diperluas, dengan pembayaran akan berperingkat pada tempoh maksimum enam bulan. Bayaran pertama boleh berjumlah RM5,000.

Ahli KWSP Boleh Keluar Wang Sehingga RM10,000

Ahli KWSP Boleh Keluar Wang Sehingga RM10,000

Sementara itu, mereka yang mempunyai simpanan lebih daripada RM100,000 dalam Akaun 1 kini boleh mengeluarkan sehingga 10% simpanan mereka atau sehingga RM60,000 – mana yang lebih rendah. Jumlahnya juga akan dibayar secara berperingkat, dalam jangka masa maksimum enam bulan, dengan pembayaran pertama adalah sebanyak RM10,000.

Dalam satu kenyataan hari ini, KWSP menyatakan bahawa kemudahan yang diperluas kini akan memberi manfaat kepada lapan juta anggota yang layak, peningkatan daripada dua juta pencarum yang layak yang awalnya diumumkan pada bulan November.

Bulan lalu, KWSP menyatakan bahawa mereka yang memanfaatkan kemudahan tersebut diminta untuk mengisi baki Akaun 1 mereka sebaik sahaja keadaan mereka bertambah baik, dengan 100% caruman bulanan anggota akan dimasukkan ke dalam Akaun 1. Setelah jumlahnya diisi semula , nisbah sumbangan akan kembali kepada 70:30 antara Akaun 1 dan Akaun 2.

Dana pencen berkanun telah memisahkan pencarumnya yang layak menjadi dua kategori.

Kategori 1 terdiri daripada anggota yang merupakan pekerja di sektor formal, pekerja yang bekerja sendiri dan pekerja dalam ekonomi pertunjukan, mereka yang tidak menyumbang kepada KWSP untuk jangka masa tertentu, kehilangan pekerjaan mereka, mereka yang merupakan suri rumah dan mereka yang tidak cuti gaji.

Mereka yang berada di bawah Kategori 1 hanya layak sekiranya mereka tidak menyumbang kepada KWSP sekurang-kurangnya dua bulan berturut-turut semasa membuat permohonan, atau mereka yang masih bekerja tetapi mengalami penurunan gaji pokok mereka sebanyak 30% dan ke atas dari 1 Mac dan seterusnya.

Ahli yang layak di bawah Kategori 1 tidak akan diminta untuk memberikan dokumen sokongan dan kelulusan akan dibuat secara automatik berdasarkan data dalaman KWSP, dengan ahli hanya perlu membuat permohonan secara dalam talian melalui isinar.kwsp.gov.my mulai 21 Disember.

“Pembayaran untuk ahli yang layak di bawah kategori ini akan dilakukan mulai pertengahan Januari 2021,” kata KWSP.

Sementara itu, anggota Kategori 2 merangkumi mereka yang mengalami penurunan sebanyak 30% atau lebih dalam jumlah pendapatan mereka, yang merangkumi gaji pokok dan faedah lain seperti elaun dan lebih masa dari 1 Mac dan seterusnya, di mana pengurangan tersebut hanya dapat disahkan dengan dokumen sokongan .

Mereka yang berada di bawah kategori ini perlu memberikan slip gaji sebelum dan selepas pengurangan pendapatan dan pemberitahuan majikan mengenai penggantungan atau pengurangan elaun dan / atau tuntutan lebih masa.

Mereka yang tidak dapat memberikan dokumen sokongan ini boleh memberikan dokumen sokongan lain yang berkaitan seperti penyata bank atau pengakuan bertulis majikan untuk pertimbangan sewajarnya.

KWSP mengatakan ahli Kategori 2 boleh mula membuat permohonan secara dalam talian melalui isinar.kwsp.gov.my mulai 11 Jan 2021.

“Untuk memastikan pertimbangan sewajarnya diberikan untuk aplikasi, status permohonan anggota akan diberitahu kepada mereka dalam waktu dua hingga tiga minggu setelah permohonan mereka diserahkan. Pembayaran akan dilakukan sebelum akhir bulan berikutnya, setelah aplikasi disetujui,” kata.

Untuk menggambarkan kemudahan yang dikemas kini, ahli yang layak dengan simpanan antara RM10,100 dan RM100,000 akan dibenarkan mengeluarkan maksimum RM10,000, dengan pembayaran pertama RM5,000.

Namun, jika jumlah simpanan ahli berjumlah RM10,000, jumlah maksimum yang boleh dikeluarkan adalah RM9,900, kerana baki minimum RM100 diperlukan untuk disimpan di Akaun 1 mereka agar dapat dikekalkan sebagai KWSP ahli.

Perkara yang sama berlaku untuk ahli dengan jumlah simpanan di bawah RM10,000. Sebagai contoh, jika ahli mempunyai simpanan RM4,500, hanya sehingga RM4,400 yang dapat dikeluarkan untuk mematuhi syarat baki minimum RM100.

Sementara itu, bagi mereka yang mempunyai baki Akaun 1 melebihi RM100,000, sejumlah 10% simpanan mereka sehingga maksimum RM60,000 boleh dikeluarkan dengan pembayaran pertama RM10,000.

Seorang ahli dengan baki RM500,000 boleh mengeluarkan wang sehingga RM50,000, dengan pembayaran pertama RM10,000, sementara seseorang dengan simpanan RM800,000 boleh mengeluarkan wang sehingga RM60,000, dengan pembayaran pertama RM10,000 .

“Untuk memastikan proses permohonan berjalan lancar, para anggota disarankan untuk mendaftar i-Akaun, memperbarui nombor telefon bimbit mereka untuk menerima kod kebenaran transaksi di kios atau kaunter KWSP, serta memastikan bahawa nombor akaun bank mereka aktif,” KWSP berkata.

Kriteria kelayakan agak dilonggarkan sejak kemudahan i-Sinar pertama kali diumumkan bulan lalu.

Sebelumnya, kemudahan itu terhad kepada mereka yang kehilangan pekerjaan, cuti tanpa gaji atau tidak mempunyai sumber pendapatan lain.

Had pengeluaran atau pendahuluan juga meningkat, kerana kemudahan awal menggariskan bahawa penyumbang yang layak yang mempunyai simpanan RM90,000 dan ke bawah dalam simpanan Akaun 1 hanya dibenarkan mengambil pendahuluan sehingga 10% simpanan mereka – maksimum RM9,000 – sementara mereka yang mempunyai baki melebihi RM90,000 terhad kepada maksimum RM60,000.

Baca juga:

i-Sinar: KWSP Membolehkan Pengeluaran Akaun 1 Hingga RM60,000. Ini caranya
Kadar Caruman KWSP 2021 Pekerja Dikurangkan Kepada 9%
Semakan Online Penyata KWSP
Bagaimana Cara Pengeluaran Wang Dengan KWSP i-Sinar?
Cara memulakan bisnes tudung

Tags :

Related Post to Ahli KWSP Boleh Keluar Wang Sehingga RM10,000

Perkhidmatan SSPN-i Disediakan oleh Bank Islam

Perkhidmatan SSPN-i Disediakan oleh Bank Islam

Posted at

Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN-i) ialah satu skim atau instrumen simpanan yang direka khas oleh Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) untuk tujuan pengajian... Read More

Bagaimana Buat Semakan Online Penyata PTPTN

Bagaimana Buat Semakan Online Penyata PTPTN atau Baki PTPTN?

Posted at

Bagaimana Buat Semakan Online Penyata PTPTN atau Baki PTPTN? Pada post kali ini, saya akan berkongsi pengalaman peribadi saya tentang cara menyemak penyata PTPTN... Read More

11 Cara Terbaik Untuk Jana Pendapatan Pasif [Bukan Untuk Orang Malas]

Posted at

11 CaraTerbaik Untuk Jana Pendapatan Pasif Dewasa ini, nampaknya semua orang ingin memulakan usaha sampingan untuk mendapatkan pendapatan pasif, dan... Read More

Pendapatan Pasif VS Pendapatan Aktif (Panduan Pemula)

Posted at

Tidak kira bagaimana anda menjana pendapatan, wang yang anda hasilkan akan masuk dalam dua kategori: pendapatan pasif, atau pendapatan aktif. Walaupun anda mungkin pernah... Read More

Pinjaman Peribadi Terbaik di Malaysia - Mohon Secara Online

Pinjaman Peribadi Terbaik di Malaysia – Mohon Secara Online

Posted at

Pinjaman Peribadi Terbaik di Malaysia – Mohon Online Pinjaman peribadi mana yang paling sesuai dengan keperluan dan kewangan anda? Berpegang teguh pada keputusan kewangan... Read More