HOME
Home » Umum » Al-Quran Dan Kesihatan Mental

Al-Quran Dan Kesihatan Mental

Posted at | Categorised in Umum

Al-Quran Dan Kesihatan Mental – Baru-baru ini saya membaca di laman web amal yang terkenal satu artikel mengenai stigma yang melekat pada kesihatan mental dalam masyarakat Islam; bahawa ia adalah falsafah ‘Barat’ dan ia tidak wujud dalam Islam. Walaupun saya bukan seorang sarjana dalam teologi Islam, saya ingin menangani beberapa salah tanggapan yang dikaitkan dengan Al-Quran dan kesihatan mental seperti yang saya fahami.

Psikologi dalam Islam digunakan dalam amalan harian tetapi di bawah samaran yang berbeza, seperti spiritualisme. Islam mementingkan kepentingan kesihatan mental dan emosi yang baik. Al-Quran boleh digunakan sebagai panduan kepada mereka yang mengalami tekanan emosi dan bertujuan untuk membawa manusia kepada kualiti hidup yang bermakna. ‘Tiada penyakit yang diciptakan Allah melainkan Dia juga yang menciptakan rawatannya’ (Hadis).

Jika kita mengambil video fMRI tentang perubahan saraf yang berlaku dalam otak kita apabila kita diberitahu perkataan ‘Tidak’, kita akan melihat pelepasan tekanan secara tiba-tiba yang menghasilkan hormon dan neurotransmitter. Bahan kimia ini serta-merta mengganggu fungsi normal otak kita, menjejaskan logik, sebab, pemprosesan bahasa dan komunikasi.

Jika bahasa itu merosakkan atau mendatangkan kemudaratan, semakin lama kita merenungnya. Ini boleh menyebabkan kerosakan pada struktur utama yang mengawal ingatan, perasaan dan emosi kita. Ini seterusnya akan menyebabkan tidur terganggu, perubahan selera makan dan keupayaan untuk berasa gembira.

Al-Quran Dan Kesihatan Mental

Setiap kali kita menyuarakan negatif ini, lebih banyak bahan kimia dikeluarkan dalam otak kita, meningkatkan kebimbangan dan kerengsaan. Ini adalah cara neurosains kognitif menerangkan bagaimana corak pemikiran dan bahasa yang merosakkan boleh menjejaskan kesejahteraan mental seseorang.

Lebih seribu tahun sebelum psikologi Barat dibina, bahasa psikologi al-Quran menggambarkan emosi yang merosakkan dan pelaziman yang berbahaya sebagai nafs al-ammara atau diri yang memerintah. Al-Quran memberi panduan untuk membantu mengatasi kegawatan dalaman yang boleh kita alami, yang disebabkan oleh nafs al-ammara dan mewujudkan diri yang aman atau nafs al-mutmainna.


Nak tahu tentang kelebihan MIA? Klik gambar

Psikologi Islam atau sains nafs ialah kajian falsafah kejiwaan atau minda dari perspektif Islam, yang membincangkan psikologi, neurosains, falsafah minda, psikiatri dan psikoneuroimunologi. Oleh kerana penggunaan kata-kata yang pelbagai dimensi dalam bahasa Arab, sukar untuk diterjemahkan ke dalam satu perkataan tertentu, tetapi perkataan nafs secara leksikal merujuk kepada jiwa, jiwa, hati atau fikiran kita.

Nafs digunakan untuk menunjukkan diri kita sendiri atau digunakan sebagai sinonim libido Freud. Cara kedua nafs digunakan dalam al-Quran adalah merujuk kepada bahagian tertentu dari diri kita yang mempunyai keinginan, selera. Konsep nafs Islam menonjolkan komposisi dalaman yang rumit dan kompleks. Freud pada awal 1900-an menggambarkan keadaan yang serupa sebagai id, ego dan superego.

Al-Quran menggambarkan nafs, atau diri, sebagai beroperasi daripada satu daripada tiga keadaan: nafs al-ammara (memerintahkan diri); nafs al-lawwama – diri yang menuduh; dan nafs al-mutmainna (diri yang aman). Al-Quran menerangkan bagaimana keadaan ini memerintah jiwa kita dan memberitahu kita apa yang perlu dilakukan, mereka mengawal kita dan menguasai kita.

Jika kita mempunyai nafs al-ammara, bererti kita ditundukkan oleh diri, kita mendengar dan menurut perintahnya. Peringkat ini menerangkan bahagian kita yang memerlukan harta benda dan keinginan nafsu. Dengan nafs al-lawwama kita sedar akan ketidaksempurnaan kita sendiri dan, diilhamkan oleh hati kita, kita melihat hasil tindakan dan kelemahan kita dan bercita-cita untuk kesempurnaan. Akhirnya, nafs al-mutmainna membayangkan kepuasan dan kedamaian, tidak ada keinginan maksiat. Ini adalah keadaan ego yang ideal, terdapat ketenangan dan kedamaian.

Apabila keperluan emosi kita kurang dipenuhi, nafs al-ammara mula mengawal perasaan, pemikiran dan tingkah laku kita. Al-Quran memberi panduan untuk mempelajari dan mengamalkan latihan relaksasi untuk melemahkan pengaruh nafs al-ammara. Apabila ia terkawal, pemikiran kita diputarbelitkan membawa kita untuk mengambil perkara secara peribadi, melihat segala-galanya dalam cahaya negatif dan percaya bahawa perkara tidak boleh diubah menjadi lebih baik.

Apabila hati nurani kita, nafs al-lawwama aktif, kita akan sedar bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan cara kita merasa dan berkelakuan. Kemudian kita boleh belajar untuk mencabar pemikiran negatif yang membawa kita kepada nafs al-mutmainna kita. Al-Quran menggunakan teknik yang dipanggil Alif-Lam-Mim untuk menguatkan nafs al-lawwama dan membantu mewujudkan keadaan yang lebih aman.

Kesedaran ialah konsep moden, yang menekankan keadaan mental kesedaran, tumpuan dan kebahagiaan. Kesedaran adalah cara di mana kita boleh menjadi lebih sedar tentang diri kita, pemikiran dan perasaan kita, dan bertindak dengan cara yang mengambil berat tentang diri kita dan orang lain walaupun nafsu dan keinginan kita.

Tambahan pula, ia hampir sama dengan prinsip utama terapi tingkah laku kognitif (CBT). CBT meneroka hubungan antara pemikiran, emosi dan tingkah laku, yang bertujuan untuk mengurangkan kesusahan dengan menggalakkan orang ramai untuk membangunkan kognisi dan tingkah laku yang lebih adaptif. CBT adalah penyelidikan yang paling meluas

Artikel menarik untuk anda:

8 Cara Melatih Otak Anda Menjadi Lebih Positif
Panduan Unggul Ubah Hidup Dari Mimpi Jadi Realiti
Bagaimana Cara Buat Copywriting Power?
Formula Menulis Copywriting Power Untuk Bisnes Anda!
Rahsia Bisnes Tudung Secara Online

Related Post to Al-Quran Dan Kesihatan Mental

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More