HOME
Home » Kewangan » Anak Syarikat Serba Dinamik Dapat Kontrak Luar Negara

Anak Syarikat Serba Dinamik Dapat Kontrak Luar Negara

Posted at | Categorised in Kewangan

Anak syarikat Serba Dinamik memperoleh kontrak luar negara bernilai AS $ 114.3 juta

Serba Dinamik Holdings Bhd (SDHB) hari ini mengatakan bahawa anak syarikatnya telah memperoleh kontrak luar negara bernilai 114.3 juta dolar AS (kira-kira RM465.9 juta) yang merangkumi kejuruteraan, perolehan, pembinaan dan pentauliahan (EPCC), operasi dan penyelenggaraan (O&M) dan maklumat, komunikasi dan projek teknologi (ICT).

Kontrak di Indonesia selain Emiriah Arab Bersatu dan Republik Guinea diharapkan dapat memberikan sumbangan positif terhadap pendapatan SDHB untuk tahun kewangan yang berakhir pada 31 Disember 2020, menurut pengajuan SDHB Bursa Malaysia hari ini.

Anak syarikat Serba Dinamik memperoleh kontrak luar negara bernilai AS $ 114.3 juta

Anak syarikat Serba Dinamik memperoleh kontrak luar negara bernilai AS $ 114.3 juta

Selain lima kontrak luar negeri, SDHB mengatakan salah satu anak syarikatnya juga telah memperoleh empat kontrak O&M di Malaysia,
tanpa nilai khusus yang dilampirkan.

“Kontrak di atas tidak mempunyai nilai khusus kerana kontrak berdasarkan ‘call-out’ di mana pesanan kerja akan diberikan mengikut budi bicara pelanggan berdasarkan jadual dan kadar aktiviti mereka sepanjang tempoh kontrak masing-masing,” SDHB berkata.

SDHB mengatakan jangka masa kontrak luar negeri dan Malaysia adalah antara September 2020 dan November 2023.

Di antara kontrak luar negeri, SDHB mengatakan, projek EPCC Indonesia, yang melibatkan pembangkit tenaga elektrik berbasis biogas 4.8MW yang terletak di Aceh Tamiang di provinsi Aceh, telah dimulai sejak 1 September 2020 dan dijadwalkan selesai pada 31 Agustus 2021.

SDHB mengatakan pelanggan untuk projek tersebut adalah PT Green Energy Specialist One.

Sementara itu, kontrak Malaysia dijamin dari syarikat berkaitan minyak dan gas (O&G) termasuk Sarawak Shell Bhd dan JX Nippon Oil & Gas Exploration (M) Ltd, menurut SDHB.

SDHB mengatakan kontrak JX Nippon melibatkan penyediaan perkhidmatan ramalan cuaca untuk operasi penggerudian Nippon SK10.

Menurut SDHB, kontrak yang bermula pada 4 Nov 2020 dijadualkan diselesaikan pada 3 November 2023.

Dalam satu kenyataan berasingan hari ini, Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan SDHB, Datuk Dr Mohd Abdul Karim Abdullah berkata, projek yang telah dijayakan oleh kumpulan itu bukan sahaja mengukuhkan buku pesanannya tetapi juga membolehkan kumpulan itu menyimpulkan tahun kewangan yang berakhir pada 31 Disember 2020 dengan berita hebat dan kepastian bahawa ia akan mengekalkan prestasi kewangannya untuk tahun ini.

“Projek terbaru yang diberikan juga menunjukkan kemampuan kita untuk mencari perniagaan di luar industri O&G, yang dipengaruhi oleh kelembapan akibat pandemi Covid-19. Oleh itu, kita secara agresif memperluas pekerjaan EPCC dalam projek bukan O&G.

“Selain itu, salah satu kontrak ICT yang baru-baru ini kami jamin membolehkan kami meletakkan pijakan kami ke Republik Guinea. Sejajar dengan rancangan masa depan kami, kami juga akan memberi tumpuan untuk memperluas projek ICT kami dengan menggunakan teknologi digital mutakhir seperti yang kami melihat banyak peluang dalam industri khusus ini, “kata Mohd Abdul Karim.

Pada rehat 12.30 tengah hari Bursa hari ini, harga saham SDHB menetap satu sen atau 0.62% pada RM1.63 dengan nilai pasaran sekitar RM5.49 bilion.

Saham itu menyaksikan kira-kira 12 juta saham diniagakan.

Baca juga:

16 Strategi Pemasaran Hebat Untuk Perniagaan Kecil
Saham Penny Ini Meletakkan Pelabur Dalam Hayunan Roller-coaster
Bisnes tudung

Tags :

Related Post to Anak Syarikat Serba Dinamik Dapat Kontrak Luar Negara

Perkhidmatan SSPN-i Disediakan oleh Bank Islam

Perkhidmatan SSPN-i Disediakan oleh Bank Islam

Posted at

Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN-i) ialah satu skim atau instrumen simpanan yang direka khas oleh Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) untuk tujuan pengajian... Read More

Bagaimana Buat Semakan Online Penyata PTPTN

Bagaimana Buat Semakan Online Penyata PTPTN atau Baki PTPTN?

Posted at

Bagaimana Buat Semakan Online Penyata PTPTN atau Baki PTPTN? Pada post kali ini, saya akan berkongsi pengalaman peribadi saya tentang cara menyemak penyata PTPTN... Read More

11 Cara Terbaik Untuk Jana Pendapatan Pasif [Bukan Untuk Orang Malas]

Posted at

11 CaraTerbaik Untuk Jana Pendapatan Pasif Dewasa ini, nampaknya semua orang ingin memulakan usaha sampingan untuk mendapatkan pendapatan pasif, dan... Read More

Pendapatan Pasif VS Pendapatan Aktif (Panduan Pemula)

Posted at

Tidak kira bagaimana anda menjana pendapatan, wang yang anda hasilkan akan masuk dalam dua kategori: pendapatan pasif, atau pendapatan aktif. Walaupun anda mungkin pernah... Read More

Pinjaman Peribadi Terbaik di Malaysia - Mohon Secara Online

Pinjaman Peribadi Terbaik di Malaysia – Mohon Secara Online

Posted at

Pinjaman Peribadi Terbaik di Malaysia – Mohon Online Pinjaman peribadi mana yang paling sesuai dengan keperluan dan kewangan anda? Berpegang teguh pada keputusan kewangan... Read More