HOME
Home » Bisnes » Apa itu Bitcoin?

Apa itu Bitcoin?

Posted at | Categorised in Bisnes

Apa Itu Bitcoin?

Bitcoin merujuk kepada dua perkara pada masa yang sama.

Aset digital Bitcoin (BTC): Ini adalah duit syiling digital sebenar. Hanya akan ada 21 juta Bitcoin yang ada dalam pasaran.

Rangkaian Bitcoin: Ini adalah blockchain yang memberi kuasa kepada Bitcoin dan inilah yang memberikan nilai dan aplikasi praktikal kepada aset digital.

Apa itu Bitcoin?

Apa itu Bitcoin

Aset digital Bitcoin (Apa itu Bitcoin 1)

Aset digital Bitcoin sangat mudah. Bitcoin hanyalah duit syiling digital, yang sering disingkat BTC. Ia seperti duit syiling lain kecuali digital semata-mata. Duit syiling ini dibuat secara beransur-ansur dari masa ke masa, sehingga maksimum 21 juta.

Setiap duit syiling ini dapat dikumpulkan, diperdagangkan dan dibelanjakan seperti wang. Jumlah syiling baru yang dihasilkan akan menjadi perlahan dari masa ke masa dan akhirnya memerlukan beberapa dekad untuk menghasilkan hanya beberapa syiling pada akhirnya.

Apabila seseorang bercakap tentang membeli, menjual atau memperdagangkan Bitcoin, mereka bercakap mengenai duit syiling ini.

Semua perkara lain yang menjadikan Bitcoin istimewa bergantung kepada rangkaian Bitcoin.

Rangkaian Bitcoin (Apa itu Bitcoin 2)

Rangkaian Bitcoin mempunyai dua peranan utama:

Ia menjalankan transaksi Bitcoin. Apabila anda membelanjakan Bitcoin, ia dibawa ke penerima melalui rangkaian Bitcoin.

Ia menyimpan rekod semua transaksi Bitcoin yang pernah dibuat dan merekodkannya dalam lejar digital.

Apa yang menjadikan rangkaian Bitcoin istimewa adalah bahawa tidak ada yang mengendalikannya dan tidak ada yang dapat mengendalikannya.

Tidak ada yang dapat menghalangnya daripada melakukan transaksi atau membuat lebih banyak Bitcoin dan tidak ada yang dapat menghalangnya daripada mencatat semua transaksi Bitcoin dengan teliti dalam lejar digitalnya.

Siapa yang mencipta Bitcoin dan dari mana rangkaian Bitcoin berasal?

Bitcoin dicipta oleh seseorang, atau sekumpulan orang, yang disebut Satoshi Nakamoto.

Tidak ada yang tahu siapa sebenarnya Satoshi Nakamoto.

Mengapa orang membeli Bitcoin?

Harga Bitcoin dipengaruhi oleh penawaran dan permintaan. Bitcoin hanya bernilai sebanyak seseorang yang sanggup membayarnya.

Terdapat tiga sebab utama mengapa orang membeli Bitcoin.

1. Spekulasi

Mereka fikir Bitcoin akan naik harganya dan ingin menjualnya pada harga yang lebih tinggi untuk membuat keuntungan.

Teorinya adalah kerana tidak akan pernah ada lebih dari 21 juta BTC, itu menjadikan koleksi yang baik.

2. Pembayaran

Mereka mahu menggunakannya untuk pembayaran. Bitcoin boleh menjadi cara yang lebih mencabar (tetapi juga lebih murah dan lebih cepat) untuk membuat pembayaran antarabangsa daripada wang lain.

3. Kepelbagaian ekonomi

Mereka berpendapat reka bentuk rangkaian Bitcoin bermaksud Bitcoin lebih selamat daripada mata wang kerajaan seperti dolar AS. Mereka bimbang tentang dasar fiskal kerajaan dan unsur-unsur yang bersangkutan seperti hutang negara dan inflasi akan menyebabkan nilai wang kerajaan jatuh, sementara Bitcoin tidak akan terjejas.

Teorinya adalah dengan memegang sejumlah wang daalam bentuk Bitcoin, mereka masih dapat memperoleh wang walaupun kerajaan mereka runtuh. Akibatnya, Bitcoin menjadi lebih popular di negara-negara yang mengalami ketidakstabilan politik daripada di kawasan yang lebih stabil.

Sebilangan pelabur juga percaya bahawa itu adalah tambahan yang bermanfaat untuk portfolio mereka dalam jumlah yang kecil, kerana pasaran lain, seperti pasaran saham, pasaran forex dan komoditi semuanya saling berkaitan, dan berisiko jatuh sekaligus.

Walau bagaimanapun, rangkaian Bitcoin dianggap terpisah dengan pasaran lain.

Di mana saya boleh membeli Bitcoin di Malaysia?

Semasa blockchain Bitcoin berkembang, seluruh industri berkembang di sampingnya, termasuk banyak broker Bitcoin dan pasaran.

Anda boleh mencari dan membandingkan sebahagian daripadanya di sini.

Binance Cryptocurrency Exchange

Berdagang pelbagai syiling (coin) ternama di bursa terkenal dunia ini, yang terkenal dengan kecairan tinggi dan menyokong pelbagai bahasa.

eToro Cryptocurrency Trading & CFDs

Penafian: Produk pelaburan yang tidak menentu. 75% akaun pelabur runcit kehilangan wang ketika berdagang CFD dengan pembekal ini. Anda harus mempertimbangkan sama ada anda mampu mengambil risiko kehilangan wang anda yang tinggi.

Kraken Cryptocurrency Exchange

Beli, jual dan jual pelbagai mata wang digital di bursa mudah tunai tinggi ini – sesuai untuk pemula hingga peniaga advance

Penduduk UK: Selain perdagangan kripto biasa, Kraken menawarkan pinjaman margin. Oleh kerana ini adalah aktiviti yang diatur yang tidak mereka tawarkan di UK, kami menyarankan anda untuk tidak menggunakan perkhidmatan ini. Sekiranya anda berminat dalam perdagangan margin, lihat penyedia yang diberi kuasa.

CEX.IO Cryptocurrency Exchange

Penafian: Produk pelaburan yang sangat tidak menentu. Modal anda berisiko.

Gunakan USD, EUR atau RUB anda untuk membeli dan menjual cryptocurrency pada kadar pertukaran yang kompetitif dan dengan maksimum yang tinggi untuk akaun yang disahkan.

BC Bitcoin Cryptocurrency Broker

BC Bitcoin adalah broker cryptocurrency yang berpusat di UK yang membeli dan menjual lebih daripada 100 cryptocurrency yang berbeza.

Paybis Cryptocurrency Exchange

Beli Bitcoin dan cryptocurrency popular lain dengan kad kredit atau kad debit di pertukaran cryptocurrency digital ini.

Coinmama Cryptocurrency Marketplace

Ditubuhkan pada tahun 2013, CoinMama membolehkan anda membeli dan menjual crypto yang popular dengan pelbagai pilihan pembayaran dan penghantaran cepat.

Coinbase Digital Currency Exchange

Dapatkan bitcoin percuma sebanyak AS $ 10 apabila anda membeli US $ 100 atau lebih dari mana-mana crypto. Mengikut Syarat Dan Terma dikenakan.

Beli dan jual cryptocurrency utama di salah satu pertukaran cryptocurrency paling terkenal di dunia.

CoinSwitch Cryptocurrency Exchange

CoinSwitch membolehkan anda membandingkan dan menukar lebih dari 250 cryptocurrency di semua bursa.

Paxful P2P Cryptocurrency Marketplace

Berhubung dengan pembeli dan penjual bitcoin melalui pasaran peer-to-peer ini yang menerima wang tunai, kredit dan lebih daripada 300 kaedah pembayaran lain.

Remitano

Remitano adalah pertukaran BITCOIN yang terdesentralisasi yang membolehkan anda membeli dan menjual Bitcoin dengan mudah dan selamat dengan pengguna lain. … Remitano sudah tersedia di negara-negara X dan memudahkan perdagangan bernilai lebih dari 1,000 Bitcoin sehari di seluruh Dunia.

Baca bagaimana: Cara Jual Beli Bitcoin Di Remitano Yang Selamat Di Malaysia

 

Related Post to Apa itu Bitcoin?

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More

Jual Barang Lama Anda Secara Online

Posted at

Tapak pasaran peer-to-peer dalam talian telah memudahkan individu persendirian untuk menjual barangan yang tidak diingini dengan cepat. Sama ada di eBay, Craigslist, Facebook Marketplace,... Read More