HOME
Home » Umum » Apa Itu Mata Wang Kripto dan Bagaimana Ia Berfungsi

Apa Itu Mata Wang Kripto dan Bagaimana Ia Berfungsi

Posted at | Categorised in Umum

Mata wang kripto sama seperti wang tunai membenarkan anda membeli barangan dan perkhidmatan, atau anda boleh memperdagangkannya untuk mendapatkan keuntungan. Berikut adalah lebih lanjut tentang apa itu mata wang kripto, cara membelinya dan cara melindungi diri anda.

Apa itu mata wang kripto (cryptocurrency)?

Mata wang kripto (atau “crypto”) ialah aset digital yang boleh beredar tanpa memerlukan pihak berkuasa kewangan pusat seperti kerajaan atau bank. Sebaliknya, mata wang kriptografi dicipta menggunakan teknik kriptografi yang membolehkan orang ramai membeli, menjual atau memperdagangkannya dengan selamat dalam talian 100%.

Bitcoin dan kebanyakan mata wang kripto lain disokong oleh teknologi yang dikenali sebagai blockchain, yang mengekalkan rekod transaksi yang bebas gangguan (tamper-resistant) dan menjejaki siapa yang memilikinya. Penciptaan rantaian blok menangani masalah yang dihadapi oleh usaha terdahulu untuk mencipta mata wang digital semata-mata: menghalang orang daripada membuat salinan pegangan mereka dan cuba membuat perbelanjaan berulang kali.

Unit individu mata wang kripto boleh dirujuk sebagai syiling atau token, bergantung pada cara ia digunakan. Ada yang bertujuan untuk menjadi unit pertukaran untuk barangan dan perkhidmatan, yang lain adalah sebagai simpan nilai, dan sebahagian besarnya direka untuk membantu menjalankan rangkaian komputer yang menjalankan transaksi kewangan yang lebih kompleks.

Satu cara biasa mata wang kripto dicipta adalah melalui proses yang dikenali sebagai perlombongan, yang digunakan oleh Bitcoin. Perlombongan boleh menjadi proses intensif tenaga di mana komputer menyelesaikan teka-teki yang kompleks untuk mengesahkan ketulenan transaksi pada rangkaian. Sebagai ganjaran, pemilik komputer tersebut boleh menerima mata wang kripto yang baru dicipta. Mata wang kripto lain menggunakan kaedah berbeza untuk mencipta dan mengedarkan token, dan kebanyakannya tidak memberi kesan kepada alam sekitar (pencemaran).

Bagi kebanyakan orang, cara paling mudah untuk mendapatkan mata wang kripto adalah dengan membelinya, sama ada daripada pertukaran (exchange) seperti Luno atau pengguna lain.

Bersedia untuk melabur? Berikut ialah pilihan kami untuk pertukaran mata wang kripto terbaik.

Bagaimana untuk membeli mata wang kripto dengan selamat

Membeli mata wang kripto dengan selamat melibatkan empat langkah asas:

1. Tentukan di mana untuk membelinya

Kami syorkan di Luno kerana ianya sah di Malaysia!

Terdapat banyak cara untuk membeli mata wang kripto dengan selamat, walaupun kaedah yang paling mudah diakses untuk pemula mungkin adalah pertukaran terpusat seperti Luno. Pertukaran berpusat bertindak sebagai pihak ketiga yang mengawasi transaksi untuk memberi keyakinan kepada pelanggan bahawa mereka mendapat apa yang mereka bayar. Pertukaran ini biasanya menjual kripto pada kadar pasaran, dan mereka menjana wang dari bayaran untuk pelbagai aspek perkhidmatan mereka.

Jika anda lebih terbiasa dengan akaun pembrokeran tradisional, terdapat beberapa broker dalam talian yang menawarkan akses kepada mata wang kripto serta saham. Daripada broker dalam talian yang disemak oleh NerdWallet, ini termasuk Robinhood, Webull, SoFi Active Investing, TradeStation dan eToro. Jika anda sedang mencari pertukaran yang beroperasi semata-mata dalam dunia mata wang kripto, cari pertukaran kripto pure-play. Platform ini, seperti Coinbase, Gemini, Kraken dan Luno tidak akan memberi anda akses kepada aset teras seperti saham dan bon, tetapi ia biasanya mempunyai pilihan mata wang kripto yang lebih baik dan lebih banyak pilihan.

Walaupun pertukaran terpusat agak mudah digunakan, ia juga boleh menjadi sasaran yang menarik untuk penggodam memandangkan jumlah kripto yang mengalir melaluinya.

Untuk pengguna yang lebih maju, terdapat pertukaran terdesentralisasi yang yurannya lebih rendah daripada yang dikenakan oleh platform terpusat. Namun agak lebih sukar untuk digunakan dan menuntut lebih banyak ilmu teknikal, tetapi mereka juga mungkin menawarkan beberapa faedah keselamatan kerana tiada sasaran tunggal untuk serangan siber. Mata wang kripto juga boleh didagangkan melalui transaksi peer-to-peer seperti Remitano.

2. Pilih cara anda akan membayar

Walaupun terdapat beribu-ribu mata wang kripto yang didagangkan di seluruh dunia, anda akan mendapati bahawa pilihan paling popular tersedia secara meluas untuk pembelian dalam mata wang fiat Ringgit Malaysia. Jika anda pembeli kali pertama, anda mungkin perlu menggunakan wang biasa untuk membeli mata wang kripto.

Jika anda pelabur yang lebih berpengalaman, anda boleh menukar beberapa pegangan kripto anda yang sedia ada kepada jenis mata wang kripto yang lain — contohnya Bitcoin kepada Ethereum.

3. Tambahkan nilai pada akaun anda

Bergantung pada cara anda memilih untuk membayar, anda mungkin perlu membiayai akaun anda sebelum membeli mana-mana crypto. Jika anda menggunakan mata wang fiat, kebanyakan bursa membenarkan kad kredit dan pindahan bank.

Di Malaysia hanya Luno membolehkan anda membeli mata wang kripto menggunakan pemindahan wang seperti Maynamk2u, CIMBCLICKS atau dari maan-mana bank di Malaysia .

Sesetengah juga membenarkan anda membiayai pembelian dengan kad kredit anda, walaupun ini boleh menjadi langkah berisiko dengan aset yang tidak menentu seperti mata wang kripto kerana kos faedah boleh menambah kerugian anda jika pelaburan anda merosot.

Jika anda sudah memiliki mata wang kripto, anda boleh memindahkannya ke akaun anda daripada dompet digital atau platform lain, kemudian gunakannya untuk berdagang. Pastikan anda mengesahkan bahawa pertukaran kripto anda membenarkan perdagangan antara aset yang anda lihat. Tidak semua mata wang kripto boleh didagangkan secara langsung antara satu sama lain, dan sesetengah platform mempunyai lebih banyak pasangan dagangan daripada yang lain.

Perkara lain yang perlu diambil perhatian ialah yuran pertukaran berbeza-beza bergantung pada apa yang anda beli dan cara anda membelinya, jadi semak butiran ini dengan teliti.

4. Pilih mata wang kripto

Terdapat banyak pilihan untuk pelabur mata wang kripto, walaupun tidak ada yang mungkin sesuai untuk semua orang. Sebelum anda membeli, tanya diri anda apakah matlamat anda untuk pelaburan ini. Adakah anda berharap ia akan meningkat dalam nilai? Adakah anda berminat untuk menjalankan transaksi menggunakan mata wang kripto? Adakah anda berminat untuk menggunakan teknologi asas melalui aplikasi terdesentralisasi? Ini boleh membantu anda membuat keputusan.

 

Related Post to Apa Itu Mata Wang Kripto dan Bagaimana Ia Berfungsi

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More