HOME
Home » Umum »  Apa itu Matawang Kripto dan Bagaimana Ia Berfungsi?

 Apa itu Matawang Kripto dan Bagaimana Ia Berfungsi?

Posted at | Categorised in Umum

Apa itu Matawang Kripto dan Bagaimana Ia Berfungsi?

Mata wang kripto membolehkan anda membeli barangan dan perkhidmatan, menggunakan apl dan permainan atau memperdagangkannya untuk mendapatkan keuntungan. Berikut ialah maklumat lanjut mengenai mata wang kripto dan cara melindungi diri anda.

 Apa itu Matawang Kripto?

Mata wang kripto (atau “crypto”) ialah aset digital yang boleh beredar tanpa memerlukan pihak berkuasa kewangan pusat seperti kerajaan atau bank. Sebaliknya, mata wang kriptografi dicipta menggunakan teknik kriptografi yang membolehkan orang ramai membeli, menjual atau memperdagangkannya dengan selamat.

Bagaimanakah cryptocurrency berfungsi?

Bitcoin dan kebanyakan mata wang kripto lain disokong oleh teknologi yang dikenali sebagai blockchain, yang mengekalkan rekod transaksi yang tahan gangguan dan menjejaki siapa yang memilikinya. Penciptaan rantaian blok menangani masalah yang dihadapi oleh usaha terdahulu untuk mencipta mata wang digital semata-mata: menghalang orang daripada membuat salinan pegangan mereka dan cuba membelanjakannya dua kali.

Unit individu mata wang kripto boleh dirujuk sebagai syiling (coin) atau token, bergantung pada cara ia digunakan. Sesetengahnya bertujuan untuk menjadi unit pertukaran untuk barangan dan perkhidmatan, yang lain adalah simpanan nilai, dan sesetengahnya boleh digunakan untuk mengambil bahagian dalam program perisian tertentu seperti permainan dan produk kewangan.

 Apa itu Matawang Kripto dan Bagaimana Ia Berfungsi?

Bagaimanakah mata wang kripto dicipta?

Satu cara biasa mata wang kripto dicilunopta adalah melalui proses yang dikenali sebagai perlombongan, yang digunakan oleh Bitcoin. Perlombongan boleh menjadi proses intensif tenaga di mana komputer menyelesaikan teka-teki yang kompleks untuk mengesahkan ketulenan transaksi pada rangkaian. Sebagai ganjaran, pemilik komputer tersebut boleh menerima mata wang kripto yang baru dicipta. Mata wang kripto lain menggunakan kaedah yang berbeza untuk mencipta dan mengedarkan token, dan kebanyakannya mempunyai kesan alam sekitar yang lebih ringan.

Bagi kebanyakan orang, cara paling mudah untuk mendapatkan mata wang kripto adalah dengan membelinya, sama ada daripada pertukaran (Exchange) seperti Luno atau pengguna lain.

Bagaimana untuk memilih mata wang kripto

Penting untuk diingat bahawa Bitcoin berbeza daripada mata wang kripto secara umum. Walaupun Bitcoin adalah mata wang kripto yang pertama dan paling berharga, pasarannya besar.

Hampir 20,000 mata wang kripto berbeza didagangkan secara terbuka, menurut CoinMarketCap.com, sebuah laman web penyelidikan pasaran. Dan mata wang kripto terus berkembang biak. Jumlah nilai semua mata wang kripto pada 13 Jun 2022, adalah kira-kira $970 juta, telah jatuh dengan ketara daripada paras tertinggi sepanjang masa melebihi $2.9 trilion pada lewat 2021.

Walaupun sesetengah daripada ini mempunyai jumlah penilaian pasaran dalam ratusan bilion dolar, yang lain tidak jelas dan pada dasarnya tidak bernilai.

Jika anda berfikir untuk memasuki dunia mata wang kripto, boleh membantu untuk memulakan dengan mata wang kripto yang biasa didagangkan dan agak mantap dalam pasaran (walaupun itu bukan jaminan kejayaan dalam ruang yang tidak menentu seperti itu).

NerdWallet telah mencipta panduan kepada beberapa mata wang kripto yang diedarkan secara meluas, termasuk Bitcoin dan beberapa altcoin, atau alternatif Bitcoin:

Bitcoin adalah mata wang kripto yang pertama dan paling berharga.

Ethereum biasanya digunakan untuk menjalankan transaksi kewangan yang lebih kompleks daripada yang disokong oleh Bitcoin.

Cardano ialah pesaing kepada Ethereum yang diketuai oleh salah seorang pengasas bersamanya.

Litecoin ialah penyesuaian Bitcoin bertujuan untuk memudahkan pembayaran.

Solana ialah pesaing lain kepada Ethereum yang menekankan kelajuan dan keberkesanan kos.

Dogecoin bermula sebagai jenaka tetapi telah berkembang menjadi antara mata wang kripto yang paling berharga.

Shiba Inu ialah satu lagi token bertemakan anjing dengan mekanikal yang lebih kompleks.

Stablecoin ialah kelas mata wang kripto yang nilainya direka untuk kekal stabil berbanding aset dunia sebenar seperti Dollar Amerika.

Adakah NFT itu mata wang kripto?

NFT, atau token tidak boleh digunakan, ialah aset digital yang menyampaikan pemilikan apa yang boleh dianggap sebagai salinan asal fail digital. Mereka berkongsi banyak persamaan dengan mata wang kripto, dan mereka boleh dibeli dan dijual di banyak pasaran yang sama.

Walau bagaimanapun, NFT berbeza daripada mata wang kripto kerana perkataan yang sukar digunakan dalam nama mereka: non-fungible.

Mata wang kripto boleh digunakan, jadi mana-mana unit mata wang kripto tertentu pada dasarnya adalah sama seperti mana-mana unit lain. Bitcoin saya mempunyai nilai yang sama dengan Bitcoin anda.

» Bersedia untuk melabur? Berikut ialah pilihan kami untuk pertukaran (Exchange) mata wang kripto terbaik.

Kebaikan dan keburukan cryptocurrency

Mata wang kripto memberi inspirasi kepada pendapat yang ghairah merentasi spektrum pelabur. Berikut ialah beberapa sebab sesetengah orang percaya ia adalah teknologi transformasi, manakala yang lain bimbang ia adalah satu trend.

Kebaikan dan keburukan cryptocurrency

Mata wang kripto memberi inspirasi kepada pendapat yang ghairah merentasi spektrum pelabur. Berikut ialah beberapa sebab sesetengah orang percaya ia adalah teknologi transformasi, manakala yang lain bimbang ia adalah satu trend.

Kelebihan mata wang kripto

 • Penyokong melihat mata wang kripto seperti Bitcoin sebagai mata wang masa depan dan berlumba-lumba untuk membelinya sekarang, mungkin sebelum harganya menjadi terlalu tinggi!
 • Sesetengah penyokong menyukai hakikat bahawa mata wang kripto mengalih keluar bank pusat daripada menguruskan bekalan wang kerana dari masa ke semasa bank-bank ini cenderung untuk mengurangkan nilai wang melalui inflasi.
 • Dalam komuniti yang kurang mendapat layanan daripada sistem kewangan tradisional, sesetengah orang melihat mata wang kripto sebagai tapak yang menjanjikan. Data Pusat Penyelidikan Pew dari 2021 mendapati bahawa orang Asia, Kulit Hitam dan Hispanik “lebih berkemungkinan daripada orang dewasa Kulit Putih untuk mengatakan bahawa mereka pernah melabur dalam, berdagang atau menggunakan mata wang kripto.”
 • Penyokong lain seperti teknologi blockchain di sebalik mata wang kripto, kerana ia merupakan sistem pemprosesan dan rakaman yang terdesentralisasi dan boleh menjadi lebih selamat daripada sistem pembayaran tradisional.
 • Sesetengah spekulator menyukai mata wang kripto kerana nilainya meningkat dan tidak berminat dengan penerimaan jangka panjang mata wang sebagai cara untuk memindahkan wang.
 • Sesetengah mata wang kripto menawarkan pemiliknya peluang untuk memperolehi pendapatan pasif melalui proses yang dipanggil staking. Crypto staking melibatkan penggunaan mata wang kripto anda untuk membantu mengesahkan transaksi pada protokol blockchain. Walaupun mempertaruhkan mempunyai risikonya, ia boleh membolehkan anda mengembangkan pegangan kripto anda tanpa membeli lebih banyak.

Keburukan mata wang kripto

 • Banyak projek mata wang kripto belum diuji, dan teknologi blockchain secara amnya masih belum mendapat penerimaan yang meluas. Jika idea asas di sebalik matawang kripto tidak mencapai potensinya, pelabur jangka panjang mungkin tidak akan melihat pulangan yang mereka harapkan.
 • Bagi pelabur kripto jangka pendek, terdapat risiko lain. Harganya cenderung berubah dengan cepat, dan walaupun itu bermakna ramai orang telah membuat wang dengan cepat dengan membeli pada masa yang tepat, ramai yang lain telah kehilangan wang dengan berbuat demikian sebelum kemalangan crypto.
 • Peralihan liar dalam nilai itu juga mungkin mengurangkan idea asas di sebalik projek yang dicipta untuk menyokong matawang kripto. Sebagai contoh, orang ramai mungkin kurang menggunakan Bitcoin sebagai sistem pembayaran jika mereka tidak pasti nilainya pada hari berikutnya.
 • Kesan alam sekitar Bitcoin dan projek lain yang menggunakan protokol perlombongan serupa adalah penting. Perbandingan oleh Universiti Cambridge, misalnya, mengatakan perlombongan Bitcoin di seluruh dunia menggunakan lebih daripada dua kali lebih banyak kuasa daripada semua pencahayaan kediaman A.S.
 • Sesetengah mata wang kripto menggunakan teknologi berbeza yang memerlukan tenaga yang lebih sedikit.
 • Kerajaan di seluruh dunia masih belum memikirkan sepenuhnya cara mengendalikan mata wang kripto, jadi perubahan kawal selia dan tindakan keras berpotensi menjejaskan pasaran dengan cara yang tidak dapat diramalkan.

Keputusan anda: Adakah cryptocurrency pelaburan yang baik?

Mata wang kripto ialah pelaburan yang agak berisiko, tidak kira dengan cara mana anda memotongnya (slice). Secara umumnya, pelaburan berisiko tinggi harus membentuk sebahagian kecil daripada keseluruhan portfolio anda — satu garis panduan biasa adalah tidak lebih daripada 10%. Anda mungkin ingin melihat terlebih dahulu untuk menambah simpanan persaraan anda, membayar hutang atau melabur dalam dana yang kurang tidak menentu yang terdiri daripada saham dan bon.

Terdapat cara lain untuk mengurus risiko dalam portfolio crypto anda, seperti dengan mempelbagaikan julat mata wang kripto yang anda beli. Aset kripto mungkin naik dan turun pada kadar yang berbeza, dan dalam tempoh masa yang berbeza, jadi dengan melabur dalam beberapa produk berbeza anda boleh melindungi diri anda — pada tahap tertentu — daripada kerugian dalam salah satu pegangan anda.

»Ketahui lebih lanjut: Bagaimana untuk mempelbagaikan pegangan crypto anda

Mungkin perkara yang paling penting apabila melabur dalam apa-apa pun ialah membuat kerja rumah anda. Ini amat penting apabila ia berkaitan dengan mata wang kripto, yang sering dikaitkan dengan produk teknologi tertentu yang sedang dibangunkan atau dilancarkan. Apabila anda membeli saham, ia dikaitkan dengan syarikat yang tertakluk kepada keperluan pelaporan kewangan yang jelas, yang boleh memberi anda gambaran tentang prospeknya.

Mata wang kripto, sebaliknya, dikawal dengan lebih longgar di A.S., jadi membezakan projek yang berdaya maju boleh menjadi lebih mencabar. Jika anda mempunyai penasihat kewangan yang biasa dengan mata wang kripto, mungkin berbaloi untuk meminta input.

Bagi pelabur permulaan, ia juga berbaloi untuk mengkaji sejauh mana mata wang kripto digunakan. Kebanyakan projek kripto bereputasi mempunyai metrik yang tersedia secara terbuka yang menunjukkan data seperti bilangan urus niaga yang sedang dijalankan pada platform mereka. Jika penggunaan mata wang kripto semakin berkembang, itu mungkin petanda bahawa ia semakin kukuh dalam pasaran. Mata wang kripto juga secara amnya menyediakan “kertas putih” untuk menerangkan cara ia akan

 

Tags :

Related Post to  Apa itu Matawang Kripto dan Bagaimana Ia Berfungsi?

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More