HOME
Home » Cryptocurrency » Apa itu NFT (Non-Fungible Token)?

Apa itu NFT (Non-Fungible Token)?

Posted at | Categorised in Cryptocurrency

Apa itu NFT (Non-Fungible Token)? – NFT semakin popular sebagai kaedah untuk membeli, memegang, menjual dan mengumpulkan aset digital.

NFT adalah kependekan untuk token yang tidak boleh dijangkiti (Non-Fungible). Walaupun sangat sedap, konsepnya agak mudah. NFT adalah aset digital dengan pemilik tunggal yang disahkan. NFT telah mendapat berita utama dengan karya yang menjangkau tanda harga hingga berjuta-juta.

Walaupun kebanyakan berita NFT berkaitan dengan karya seni, konsep ini dapat diterapkan pada produk digital apa pun, termasuk muzik, video, atau file digital lainnya. Mari kita lihat lebih mendalam apa NFT, bagaimana NFT berfungsi dan sama ada anda harus membeli NFT sendiri atau tidak.

Apa itu NFT?

Apa itu NFT (Non-Fungible Token)?

NFT adalah unit data yang tersimpan di blockchain (lejar digital) dan mewakili aset digital. Ini pada dasarnya adalah fail digital yang mengesan pemilikan item digital, seperti JPEG (fail foto) atau MPEG (fail video).

Untuk artikel ini, kami akan menggunakan NFT ketika membincangkan item digital, tetapi perlu diingat bahawa NFT sebenarnya adalah bukti pemilikan item tersebut.

Singkat untuk token yang tidak dapat dijangkiti, NFT semakin popular sebagai kaedah untuk membeli, memegang, menjual dan mengumpulkan aset digital. Sebagai kaedah yang cukup baru dan unik untuk membeli dan memiliki sesuatu, penting untuk memahami bagaimana ia berfungsi dan risiko yang terlibat.

NFT terkenal kerana peranannya dalam dunia seni. Ini bukan hanya barang dolar kecil. Ekonomi NFT adalah perniagaan yang serius. Penjualan rekod untuk NFT berlaku pada 11 Mac 2021, ketika seseorang membayar lebih dari $ 69 juta untuk karya seni NFT melalui rumah lelong Britain, Christie’s. Dalam dua bulan pertama 2021 sahaja, lebih daripada $ 300 juta transaksi NFT berlaku.

Anda mungkin tertanya-tanya, mengapa seseorang membayar untuk apa yang pada dasarnya hanya fail komputer. Tidak bolehkah anda membuat salinan fail itu? Jawapannya adalah ya, begitulah. Sesiapa sahaja boleh membuat salinan karya seni bernilai $ 69 juta itu untuk dilihat, tetapi hanya ada satu “pemilik” sebenar yang mengendalikan fail di dompet digital mereka.

Di bahagian seterusnya, kita akan membahas mekanik bagaimana ia berfungsi. Tetapi buat masa ini, ketahui bahawa fail di belakang NFT dapat ditiru, tetapi pemilikan tidak dapat digandakan berkat teknologi blockchain.

Nak tahu Apa itu NFT?

Apa yang Boleh Anda Beli Dengan NFT?

Kami telah menyebut beberapa kali bahawa jenis NFT yang paling popular biasanya adalah karya seni visual. Walaupun kebanyakan tidak akan mendapat label harga lapan angka, terdapat banyak NFT yang telah terjual dengan harga ribuan atau berjuta-juta dolar. Menurut Artnet, sekurang-kurangnya sepuluh karya seperti itu terjual dengan harga $ 500,000 atau lebih.

Dalam dunia muzik, artis terkenal seperti Kings of Leon, Aphex Twin, Mike Shinoda dari Linkin Park, 3lau, Deadumau5, Grimes, Shawn Mendes, dan Ja Rule telah melemparkan topi mereka ke cincin NFT.

Anda juga boleh membeli kad bola keranjang digital, harta permainan dan juga saham-saham sebagai NFT.

Bagaimana NFT Berkaitan dengan Crypto?

Kami telah menyebut istilah blockchain, dan mungkin anda tertanya-tanya apakah NFT adalah sejenis cryptocurrency. Mereka bekerja dengan cara yang sama, menggunakan teknologi asas yang sama. Dompet digital yang menyimpan cryptocurrency anda juga boleh menyimpan NFT.

Seperti transaksi menggunakan bitcoin, eter, lumens, atau dogecoin, transaksi NFT dijejaki oleh banyak orang yang menggunakan blockchain.

Contohnya, apabila seseorang membeli NFT, gabungan kunci peribadi dan awam membolehkan penjual menyerahkan aset tersebut kepada pembeli. Apabila penyerahan berlaku, rangkaian komputer yang besar mengesahkan transaksi dan pemilik baru.

Aset tersebut direkodkan sebagai kepunyaan dompet tertentu, yang mungkin tidak dikenali. Selagi anda mempunyai kunci awam dan peribadi untuk dompet anda, anda akan mengawal kandungannya.

Itulah sebabnya sangat penting untuk memastikan maklumat dompet dan kunci peribadi anda selamat jika anda terlibat dalam cryptocurrency atau NFT. Sekiranya anda kehilangan kunci, anda pada dasarnya akan kehilangan NFT yang mendasarinya. Juga penting untuk memastikan sambungan internet anda selamat dan disulitkan. Anda boleh melakukannya dengan menggunakan rangkaian peribadi maya (VPN) seperti ExpressVPN.

Fakta Apa itu NFT?

Non-fungible Token?

Token bukan fungible (NFT) adalah representasi digital aset. Setiap NFT, seperti setiap koin cryptocurrency, mempunyai pengecam unik yang boleh digunakan oleh sesiapa sahaja untuk mengesan sejarah pemilikannya di blockchain awam.

Sekiranya anda kembali ke karya seni bernilai $ 69 juta, anda dapat melihat alamat dompet asal dan alamat kontrak pintar NFT:

 • Wallet address: 0xc6b0562605D35eE710138402B878ffe6F2E23807
 • Smart contract address: 0x2a46f2ffd99e19a89476e2f62270e0a35bbf0756

Sekiranya anda tahu apa yang anda lakukan, anda boleh menggunakan maklumat tersebut untuk mencari NFT dan dompet yang memilikinya hari ini. Tidak seperti fail gambar yang mendasari, alamat kontrak pintar tidak dapat ditiru dan hanya boleh wujud sekali di blockchain.

Berkaitan Apa itu NFT

Apakah Stok NFT?

Saham NFT menyediakan ciri jual beli yang serupa dengan saham saham. Tetapi bukannya melalui broker saham dan pertukaran tradisional, saham NFT adalah sejenis pembiayaan yang terdesentralisasi. Sesiapa sahaja di dunia yang mempunyai sambungan internet dan dompet cryptocurrency boleh membeli dan menjual saham satu sama lain secara langsung tanpa syarikat di tengah-tengah bersaing untuk mendapatkan komisen atau pendapatan lain.

Sama seperti alamat kontrak pintar digital dapat mewakili karya seni, ia juga dapat mewakili bahagian stok. Sebenarnya, Bursa Saham New York baru-baru ini melancarkan NFT Perdagangan Pertama untuk mewakili perdagangan sejati pertama sejumlah syarikat awam, termasuk Spotify, DoorDash dan Coupang.

Pertukaran Cryptocurrency Binance memperoleh anugerah penggerak pertama di sini, kerana ia sudah menawarkan stok token untuk senarai syarikat terpilih. Namun, saat ini tidak dibenarkan jika anda tinggal di A.S. Tetapi itu tidak bermakna ia tidak akan datang ke “tepi kolam” ini dalam beberapa bulan atau tahun mendatang.

Token saham mempunyai peluang unik untuk merevolusikan bagaimana kita berdagang dan mengadakan pelaburan saham.

Jawapan Apa itu NFT?

Bagaimana NFT Mengubah Dunia Seni?

NFT tidak mengubah apa yang kita lihat sebagai seni yang indah, tetapi ia mengubah cara kita mengukur pemilikan dan nilai. Walaupun tidak ada perdebatan mengenai siapa yang memiliki Mona Lisa atau karya seni fizikal terkenal lainnya, kita tidak pernah mempunyai sistem untuk pemilikan digital.

Dengan NFT, kita kini dapat mengesahkan siapa yang memiliki karya digital.

Sebilangan orang yang ragu-ragu mengatakan bahawa bentuk pemilikan ini tidak bernilai kerana sesiapa sahaja boleh membuat salinan JPG, GIF atau fail lain yang tidak diwakili oleh NFT. Terpulang kepada anda untuk menentukan di mana anda mendahului perdebatan itu dan jika anda fikir NFT adalah pelaburan jangka panjang yang baik atau fesyen yang sesuai dengan Beanie Baby and Pet Rock.

Menarik tentang Apa itu NFT?

Bagaimana Anda Membeli atau Menjual NFT?

Anda boleh membeli atau menjual NFT di mana-mana platform NFT utama. Terdapat beberapa yang popular, termasuk OpenSea dan Bittrex Globle. Dengan menggunakan platform ini, anda boleh membuat NFT anda sendiri atau membeli dan menjual NFT lain. Beberapa spekulator telah membuat banyak untung melakukan ini, tetapi pasti ada risiko yang terlibat.

1. Pilih Platform

Pertama, anda perlu memilih platform mana yang ingin anda gunakan. Platform ini pada dasarnya adalah rumah lelong. Perlu diingat bahawa tidak semua NFT tersedia di semua platform. Contohnya, jika anda ingin membeli NBA Top Shot, anda perlu membuat akaun dengan NBA Top Shot.

Setiap platform mempunyai syarat yang berbeza untuk pembelian, seperti membayar dengan cryptocurrency atau mata wang fiat.

Sebagai contoh, kami akan membincangkan lebih terperinci untuk membeli NFT dari OpenSea, yang merupakan salah satu platform NFT yang lebih popular.

2. Buat Dompet Digital

Sebaik sahaja anda memilih platform anda dan membuat akaun, anda perlu membuat dompet digital untuk cryptocurrency anda. OpenSea menerima Eter (sejenis cryptocurrency), antara jenis syiling digital yang lain. Dan OpenSea menerima duit syiling dari pelbagai dompet. Pastikan dompet digital anda dilindungi dan dienkripsi. Anda boleh menambahkan lapisan perlindungan tambahan dengan menggunakan VPN seperti NordVPN untuk mengamankan transaksi anda.

3. Beli Cryptocurrency seperti Ether

Sebaik sahaja anda mempunyai dompet, anda boleh membeli eter (atau cryptocurrency lain). Terdapat beberapa cara untuk membeli eter, termasuk melalui Bittrex atau localbitcoins.com. Biasanya mudah untuk membeli cryptocurrency seperti eter dan serupa dengan membeli saham. Anda perlu menggunakan platform yang membolehkan anda membeli eter, kemudian mencari ticker dan memasukkan permintaan beli.

4. Beli (atau Jual) NFT

Setelah anda memiliki ether dan menyimpannya di dompet anda, anda boleh membeli NFT di OpenSea. Layari laman web untuk melihat apa yang dijual. Sekiranya anda melihat sesuatu yang anda sukai, buat tawaran (jika ia dilelong) atau klik Beli Sekarang. Kemudian pergi ke daftar keluar, bayar yuran dan biola! anda memiliki NFT.

Tetapi bagaimana jika anda memutuskan bahawa anda sebenarnya tidak mahu memiliki NFT yang anda beli? Anda boleh menjualnya dengan mudah di platform OpenSea. Anda mungkin juga dapat menjualnya di platform lain, tetapi perincian cara melakukannya mungkin berbeza-beza jadi periksa dengan platform lain sebelum anda meneruskannya.

Ia sangat sederhana:

 • Buat senarai dan muat naik fail digital.
 • Nyatakan harga yang anda mahu jual.
 • Masukkan nama dan keterangan.
 • Anda juga boleh menetapkan harga royalti, jadi anda akan terus dibayar sekiranya dijual di pasaran sekunder.
 • Sambungkannya dengan dompet anda, bayar apa-apa yuran yang berkaitan untuk disenaraikan dan anda sudah selesai.

Bagaimana Anda Membuat NFT?

Membuat NFT cukup mudah bagi sesiapa sahaja yang mempunyai kemahiran komputer. Anda tidak perlu banyak mengetahui tentang cryptocurrency atau blockchain untuk memulakan. Walau bagaimanapun, anda harus memikirkan cryptocurrency mana yang anda mahu jual NFT anda. Perlu diingat bahawa anda boleh menjual NFT anda hanya di platform yang menyokong crypto yang anda pilih.

Sama seperti ketika anda membeli NFT, anda memerlukan dompet digital. Sekiranya anda memilih untuk menjual di OpenSea, anda boleh menggunakan dompet yang sama dengan yang anda sediakan untuk membeli NFT. Anda perlu menyambungkannya ke akaun anda dan log masuk secara digital untuk mengesahkan bahawa ia adalah anda.

Maka yang perlu anda buat hanyalah membuat fail digital karya seni anda atau barang lain yang ingin anda jual. Ia boleh berupa foto, lagu atau juga Tweet.

Setelah anda mempunyai fail digital, muat naik seperti yang dijelaskan dalam # 4 di atas. Anda bahkan boleh membuat ciri khas di latar belakang yang hanya dapat dilihat oleh pembeli, untuk menambahkan keunikan NFT. Klik selesai, dan anda mempunyai NFT pertama anda!

Selain Wang, Adakah Penjual Mendapatkan Apa-apa Dari NFT?

Perkara utama yang diperoleh penjual adalah wang, tetapi mereka juga boleh mendapat reputasi. Menerobos dan menjadi artis terkenal sukar dalam apa jua keadaan. NFT mendemokrasikan dunia seni dengan membenarkan sesiapa sahaja membuat dan menjual seni di pasar awam.

Artist Beeple, pencipta NFT bernilai $ 69 juta itu, sudah mendapat pengiktirafan nama sebelum menjual NFT yang memecahkan rekod ini. Selain mempunyai cukup wang untuk membeli pulau persendirian, Beeple kini berada di antara sangat sedikit seniman hidup yang memperoleh harga tinggi ini untuk satu karya seni.

Artis lain mungkin mendapati karya mereka melancarkan mereka menjadi terkenal dan lebih banyak kekayaan jika seni mereka menonjol dan bergema dengan pengumpul.

Apakah Risiko NFT?

Penting untuk menekankan risiko melabur dalam NFT. Walaupun ini adalah fesyen yang menyeronokkan hari ini, tidak ada yang mengetahui masa depan NFT. Pasaran mungkin hancur dan pembelian mahal ini menjadi tidak berharga.

Keupayaan untuk menggandakannya dengan berkesan juga merupakan risiko besar, kerana orang akhirnya dapat memutuskan bahawa “memiliki” sesuatu melalui dompet digital tidak begitu penting. Lagipun, anda boleh menyimpan hampir semua fail gambar dari internet ke komputer anda dan membuat salinan sebanyak yang anda mahu menggunakan pintasan papan kekunci atau pencetak rumah anda.

Contoh Nyata NFT

Sekiranya anda tidak mempunyai puluhan juta dolar untuk membeli NFT dari artis terkenal, anda tidak bernasib baik. Terdapat banyak contoh NFT yang lebih murah yang boleh anda beli untuk memulakan.

 • Seni: Karya seni menjadi tumpuan utama NFT pada masa kini. Beberapa gambar digital mungkin bernilai puluhan juta dolar, tetapi anda boleh membeli yang lain hanya dengan beberapa dolar.
 • Muzik: Album muzik dan ciptaan audio lain kadang-kadang dikeluarkan dan dijual sebagai NFT.
 • Stok: Sebilangan pelabur boleh membeli saham syarikat seperti Tesla sebagai NFT.
 • NBA Top Shot: NBA Top Shot adalah permainan mengumpulkan kad perdagangan video di mana “kad” jarang terdapat dengan tanda harga enam angka.
 • Upland: Upland adalah permainan perdagangan harta tanah. Dan sangat mengasyikkan.

Bersenang-senang dengan NFT

Sekiranya anda bersedia membeli NFT pertama anda, anda memerlukan dompet crypto yang dibiayai dengan mata wang untuk membuat pembelian anda. Ether adalah pilihan yang baik untuk membeli NFT.

Tetapi jika anda mula, berhati-hatilah untuk tidak melabur lebih banyak daripada yang anda mampu rugi. NFT mungkin menjadi semakin berharga dari masa ke masa, tetapi pasaran juga boleh merosot. Hanya masa yang akan memberitahu masa depan NFT.

Cara membeli Bitcoin
10 Cryptocurrency terbaik
Bagaimana melabur dalam Cryptocurrency
Bagaimana harga Cryptocurrency melonjak naik?
Perniagaan berjaya
Apa itu Ripple (XRP)?

Tags :

Related Post to Apa itu NFT (Non-Fungible Token)?

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Posted at

Tahun 2021 adalah hebat untuk Ripple XRP. Apabila coin itu bergelut dengan tuntutan mahkamah, ia juga mendapat pengiktirafan di seluruh dunia, perkongsian dengan ratusan... Read More

Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022

Posted at

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022. Pelaburan sudah menjadikan beberapa jenis binatang sebagai lambang dalam beberapa tahun kebelakangan... Read More

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

Posted at

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022. Idea perniagaan mata wang kripto ini akan terbukti menguntungkan usahawan pada tahun 2022. Konsep... Read More

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Posted at

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency! Wang membuat dunia berputar. Dan anda perlu melakukan penyelidikan anda sendiri apabila melibatkan pelaburan. Menguruskan kewangan kita sendiri... Read More

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno?

Posted at

Bagaimana nak buat pembelian pertama Bitcoin anda dengan Luno? Jadi, anda telah memerhatikan carta mata wang kripto, dan melihat kenaikan yang tidak berkesudahan (dengan... Read More