HOME
Home » Kewangan » Apa Itu Pendapatan Pasif & Mengapa Pendapatan Pasif Penting?

Apa Itu Pendapatan Pasif & Mengapa Pendapatan Pasif Penting?

Posted at | Categorised in Kewangan

Apa Itu Pendapatan Pasif? – Langkah pertama adalah untuk memahami apa itu pendapatan pasif dan bagaimana ia berbeza dengan jenis pendapatan yang anda peroleh dari bekerja sebagai pekerjaan setiap jam atau gaji. Perbezaannya adalah penting kerana ianya menunjukkan anda jalan menuju kebebasan kewangan. Sekiranya anda ingin menjadi bos anda sendiri dan penguasa nasib anda sendiri, pendapatan pasif adalah cara untuk melakukannya.

Perbezaan antara Pendapatan Aktif dan Pendapatan Pasif

Apa Itu Pendapatan Pasif

Walaupun anda menggunakan istilah yang berbeza untuk menerangkannya, anda sudah tahu apa itu pendapatan aktif. Pendapatan aktif adalah jenis pendapatan yang memerlukan anda melibatkan diri secara aktif dalam pekerjaan untuk jangka masa yang ditetapkan sebelum anda memperoleh pendapatan darinya.

Untuk contohnya, jika anda mempunyai pekerjaan yang membayar anda setiap jam, anda akan menerima wang hanya untuk jam anda bekerja – betul tak? Itu adalah pendapatan aktif kerana aktiviti anda diperlukan secara konsisten sekiranya anda ingin mencari pendapatan.

Perkara yang sama berlaku untuk pekerjaan di mana anda memperoleh gaji. Anda dijangka melakukan kerja tertentu sebagai ganti gaji anda. Anda mesti muncul di tempat kerja tepat pada waktunya, bekerja beberapa jam, dan menyelesaikan tugas-tugas yang merupakan sebahagian daripada keterangan kerja anda untuk mendapatkan gaji anda.

Anda mungkin juga diminta untuk bekerja berjam-jam tanpa gaji tambahan jika anda adalah pekerja berstatus sementara dan sebaginya.

Akhirnya, freelance juga memenuhi syarat sebagai pendapatan aktif. Freelance hanya dibayar untuk kerja yang mereka selesaikan. Sekiranya mereka jatuh sakit dan tidak dapat menyelesaikan tugas atau pekerjaan, mereka tidak akan mendapat apa-apa.

Sekarang mari kita bezakan dengan pendapatan pasif. Pendapatan pasif adalah pendapatan yang mungkin memerlukan beberapa kerja untuk disiapkan. Namun, setelah anda membuat aliran pendapatan pasif, selalunya hanya memerlukan penyelenggaraan minimum untuk memastikan wang mengalir masuk.

Mari kita lihat contoh yang mudah. Sekiranya anda menulis e-book, anda mesti menghabiskan masa dan tenaga untuk menulisnya. Anda harus mengupah editor dan seseorang untuk mereka cipta cover buku, dan anda harus memastikan bahawa ia dalam format yang sesuai untuk dijual di Amazon, Shopee dan sebagainya. Namun, setelah buku itu siap dan dijual di laman web Amazon, anda akan mendapat wang setiap kali seseorang membeli buku tersebut.

Itulah yang menjadikan pendapatan pasif. Sekiranya seseorang membeli salinan sementara anda bercuti atau tidur, anda masih mendapat wang secara berterusan.

Saya harap anda mula melihat mengapa pendapatan pasif adalah jawapannya mencapai kebebasan kewangan. Berbanding menambahkan lebih banyak jam pada hari kerja anda, pendapatan pasif dapat memungkinkan anda bekerja dengan jumlah jam yang sangat sedikit dan masih memperolehi pendapatan untuk menyara hidup keluarga.

Mengapa Pendapatan Pasif Penting

Sekarang mari kita bincangkan mengapa mempunyai sumber pendapatan pasif sangat penting. Rata-rata orang tidak akan mendapat gaji yang besar. Benar, beberapa orang terpilih sahaja memperoleh gaji besar sebagai CEO atau jawatan eksekutif tertinggi. ( yang lain?). Yang lain mungkin ada sedikit consultants yang boleh mengenakan harga per jam yang tinggi.

Walau bagaimanapun, bagi sebahagian besar daripada kita, potensi pendapatan kita tidak besar. Kita dibatasi oleh pendidikan, pengalaman, dan jumlah masa kita bahawa kita secara fizikal (dan mental) amat terhad untuk bekerja.

Pendapatan pasif membuka peluang tidak seperti pendapatan pasif. Ini membolehkan kita memperoleh wang dengan cara yang tidak memerlukan usaha tambahan berjam-jam secara berterusan – dan itu sangat besar perbezaannya.

Sekiranya anda terpaksa bekerja berjam-jam yang menyebabkan anda tidak punya masa untuk keluarga atau anda tidak berpeluang melakukan apa yang anda suka – maka dengan mencari peluang untuk menjana pendapatan pasif dapat menyelesaikan masalah anda.

Pendapatan pasif sangat penting kerana ianya dapat membantu menambah pendapatan aktif anda dengan mudah – dan akhirnya, ia mungkin menggantikan pendapatan aktif anda. Pendapatan anda dengan pendapatan aktif terhad berdasarkan jumlah jam anda bekerja, dan juga tertakluk kepada perkara seperti pendidikan dan sejarah kerja anda. Tetapi, tidak ada batasan bagi pendapatan pasif.

Anda mempunyai kawalan sepenuhnya ke atasnya, yang bermaksud bahawa tidak ada yang dapat menutupnya. Fakta bahawa anda dapat memperolehnya semasa anda tidur, bermain dengan anak-anak anda, atau di padang golf bermaksud anda mempunyai kebebasan sepenuhnya untuk melakukan apa yang anda suka dengan masa anda.

Seperti yang anda lihat, pendapatan pasif berbeza dengan ketara daripada pendapatan aktif. Wang adalah wang, tetapi wang yang anda peroleh dari aliran pendapatan pasif adalah jenis wang yang dapat membebaskan anda dari pengumpulan harian dan membolehkan anda meneruskan perkara-perkara yang paling penting bagi anda.

Pada bahagian seterusnya, kita akan membincangkan mengenai faedah dan risiko pasif pendapatan dengan lebih terperinci supaya anda tahu apa yang diharapkan semasa anda bekerja ke arah mengatur aliran pendapatan pasif.

Baca juga:

Panduan Lengkap Jana Pendapatan Pasif Secara Online
Cara jual beli Bitcoin dengan mudah
Idea perniagaan kecil

Adakah menjual si Shopee secara online juga suatu pendapatan pasif?

Ingin menjana pendapatan pasif?

Dapatkan wang sekarang!

Log masuk / Daftar untuk mendapatkan pautan rujukan anda.

Dapatkan komisen 40% dengan segera apabila rakan anda mendaftar dan membeli coin melalui pautan rujukan anda.

Selain itu, apabila rakan anda merujuk orang lain untuk berdagang di Remitano, anda akan mendapat komisen 10% lagi.

Daftar menggunakan link ini dan anda akan menerima Bitcoin bernilai RM25.00 apabila anda memasukkan wang ke dalam wallet Luno anda dan membeli atau menjual Bitcoin dengan nilai RM250.

Tags :

No comment for Apa Itu Pendapatan Pasif & Mengapa Pendapatan Pasif Penting?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Apa Itu Pendapatan Pasif & Mengapa Pendapatan Pasif Penting?

Pinjaman Peribadi Terbaik di Malaysia - Mohon Secara Online

Pinjaman Peribadi Terbaik di Malaysia – Mohon Secara Online

Posted at

Pinjaman Peribadi Terbaik di Malaysia – Mohon Online Pinjaman peribadi mana yang paling sesuai dengan keperluan dan kewangan anda? Berpegang teguh pada keputusan kewangan... Read More

Altcoin Pilihan Terbaik Pada Tahun 2021

Altcoin Pilihan Terbaik Pada Tahun 2021

Posted at

Altcoin Pilihan Terbaik Pada Tahun 2021 Altcoin Pilihan Terbaik Pada Tahun 2021 seperti Litecoin dan Dogecoin dan skema pump-and-dump dengan laman web moden yang... Read More

Bagaimana Buat Duit Dengan Blogging - Pendapatan Yang Mudah Dimulakan 

Bagaimana Buat Duit Dengan Blogging – Pendapatan Yang Mudah Dimulakan 

Posted at

Bagaimana buat duit dengan Blogging Adakah anda bermimpi nak pecat boss anda? Menikmati lebih banyak kebebasan dalam hidup… dan tidak dibelenggu oleh masa? Adakah... Read More

Cara Membeli Bitcoin Dengan Kad Kredit

Cara Membeli Bitcoin Dengan Kad Kredit

Posted at

Cara membeli Bitcoin dengan kad kredit – Berikutan kejatuhan pasaran pada tahun 2008, dunia mula melihat mata wang digital unik Bitcoin (BTC), yang dibuat... Read More

Cara Membeli Cardano Dan Dapatkan Wallet ADA

Cara Membeli Cardano Dan Dapatkan Wallet ADA

Posted at

Nak beli Bitcoin? Kirim salam kata orang kita, harga sekarang mencecah RM181,373.40 bagi satu (1) Bitcoin. Tetapi jangan risau! anda ada banyak pilihan lain... Read More