HOME
Home » Cryptocurrency » Apa Itu Ripple?

Apa Itu Ripple?

Posted at | Categorised in Cryptocurrency

Apa Itu Ripple?

Ripple adalah teknologi yang bertindak sebagai cryptocurrency dan rangkaian pembayaran digital untuk transaksi kewangan. Ia pertama kali dikeluarkan pada tahun 2012; ia diasaskan bersama oleh Chris Larsen dan Jed McCaleb. Proses utama Ripple adalah sistem pertukaran aset dan pengiriman wang penyelesaian pembayaran, serupa dengan sistem SWIFT untuk pemindahan wang dan keselamatan antarabangsa, yang digunakan oleh bank dan orang tengah kewangan yang berurusan di seluruh mata wang.

Apa Itu Ripple?

Apa Itu Ripple

Token yang digunakan untuk cryptocurrency dipratentukan dan menggunakan simbol ticker XRP. Ripple adalah nama syarikat dan rangkaian, dan XRP adalah token cryptocurrency. Tujuan XRP adalah untuk berfungsi sebagai mekanisme pertukaran antara dua mata wang atau jaringan — sebagai semacam denominasi lapisan penyelesaian sementara.

  • Ripple adalah rangkaian dan protokol pembayaran digital berasaskan blockchain dengan cryptocurrency sendiri, XRP.
  • Tidak menggunakan perlombongan blockchain, Ripple menggunakan mekanisme konsensus, melalui sekumpulan pelayan milik bank, untuk mengesahkan transaksi.
  • Transaksi Ripple menggunakan kurang tenaga berbanding bitcoin, disahkan dalam beberapa saat, dan kos transaksinya sangat rendah, sedangkan transaksi bitcoin menggunakan lebih banyak tenaga, memerlukan waktu lebih lama masa untuk mengesahkan, dan termasuk kos transaksi yang lebih tinggi.
  • Ripple berada di antara lima token berasaskan blockchain paling berharga berdasarkan permodalan pasaran.

Memahami Ripple

Ripple beroperasi pada platform terdesentralisasi sumber terbuka dan peer-to-peer yang membolehkan pemindahan wang dengan lancar dalam apa jua bentuk, sama ada dolar, Yen, euro, atau cryptocurrency, seperti litecoin atau bitcoin. Ripple adalah rangkaian pembayaran global dan mengira bank dan perkhidmatan kewangan utama di kalangan pelanggannya. XRP digunakan dalam produknya untuk memudahkan penukaran cepat antara mata wang yang berbeza

Ripple sebagai Rangkaian Hawala Digital

Untuk memahami bagaimana sistem ini berfungsi, pertimbangkan struktur pemindahan wang di mana kedua-dua pihak di kedua-dua hujung urus niaga menggunakan orang tengah pilihan mereka untuk menerima wang tersebut. Akibatnya, Ripple berfungsi sebagai perkhidmatan hawala digital. Hawala adalah kaedah tidak rasmi untuk memindahkan wang, biasanya melintasi sempadan, tanpa wang fizikal sebenarnya bergerak.

Katakanlah bahawa Lawrence perlu mengirim $ 100 kepada David, yang tinggal di bandar yang berbeza. Lawrence memberikan dana yang akan dikirimkan kepada David kepada ejen tempatannya, Kate. Lawrence juga memberikan dana itu kata laluan rahsia yang diminta oleh David untuk dijawab dengan betul untuk menerima dana di kotanya. Kate memberi amaran kepada ejen David, Rose, mengenai perincian transaksi — penerima, dana yang akan dibayar, dan kata laluan. Sekiranya David memberikan kata laluan yang betul kepada Rose, Rose memberikan $ 100 kepadanya.

Walau bagaimanapun, wang itu berasal dari akaun Rose, yang bermaksud bahawa Kate berhutang dengan Rose $ 100 (yang akan dijelaskan kemudian). Rose boleh mencatat jurnal semua hutang Kate, yang akan dibayar oleh Kate pada hari yang dipersetujui, atau membuat transaksi balas yang akan mengimbangkan hutang. Sebagai contoh, jika Rose juga ejen Martin dan Martin perlu memindahkan $ 100 kepada Itios yang ejennya adalah Kate, ini akan mengimbangi $ 100 yang terhutang kepada Rose, kerana Itios akan dibayar dari akaun Kate.

Walaupun rangkaian Ripple sedikit lebih kompleks daripada contoh ini, ia menunjukkan asas bagaimana sistem Ripple berfungsi. Dari contoh di atas, seseorang dapat melihat bahawa kepercayaan diperlukan untuk memulakan transaksi — kepercayaan antara Lawrence dan Kate, Kate dan Rose, dan David dan Rose.

Ripple menggunakan media, yang dikenali sebagai Gateway, sebagai penghubung dalam rantai kepercayaan antara dua pihak yang ingin melakukan transaksi. Gateway bertindak sebagai perantara kredit yang menerima dan menghantar mata wang ke alamat awam melalui rangkaian Ripple. Sesiapa sahaja atau perniagaan boleh mendaftar dan membuka gateway, yang memberi kuasa kepada pendaftar untuk bertindak sebagai orang tengah untuk menukar mata wang, menjaga kecairan, dan memindahkan pembayaran di rangkaian.

XRP Mata Wang Digital Ripple

Mata wang digital, XRP, bertindak sebagai mata wang jambatan ke mata wang lain. Ia tidak membeza-bezakan fiat / cryptocurrency apa pun, yang memudahkan mata wang mana pun ditukar dengan mata wang lain. Setiap mata wang di ekosistem mempunyai pintu masuk tersendiri, mis. CADBluzelle, BTCbitstamp, dan USDsnapswap. Sekiranya David mahukan bitcoin sebagai pembayaran untuk perkhidmatan yang diberikan kepada Lawrence, Lawrence tidak semestinya memiliki bitcoin. Dia dapat mengirim pembayaran ke pintu Gatewaynya dalam dolar Kanada (CAD), dan David dapat menerima bitcoin dari Gatewaynya. Satu pintu masuk tidak diperlukan untuk memulakan transaksi yang lengkap; beberapa Gateway dapat digunakan, membentuk rantaian kepercayaan yang melonjak di antara pengguna.

Memegang baki dengan Gateway mendedahkan pengguna kepada risiko rakan niaga, risiko yang juga terdapat dalam sistem perbankan tradisional. Sekiranya Gateway tidak memenuhi tanggungjawabnya, pengguna boleh kehilangan nilai wang mereka yang disimpan di gateway tersebut. Oleh itu, pengguna yang tidak mempercayai gateway boleh bertransaksi dengan gateway dipercayai yang seterusnya berurusan dengan gateway “tidak dipercayai”. Dengan cara ini IOU akan ditransaksikan melalui gateway yang dipercayai, atau diperakui kredit. Risiko rakan niaga tidak berlaku untuk bitcoin (dan kebanyakan altcoin) kerana bitcoin pengguna bukan IOU atau tanggungjawab pengguna lain.

Bagaimana Ripple Berfungsi

Rangkaian Ripple tidak berjalan dengan sistem proof-of-work (PoW) seperti bitcoin atau sistem proof-of-stake (PoS) seperti Nxt. Sebaliknya, urus niaga bergantung pada protokol konsensus untuk mengesahkan baki akaun dan transaksi pada sistem. Konsensus tersebut berfungsi untuk meningkatkan integriti sistem dengan mengelakkan perbelanjaan berganda.

Pengguna Ripple yang memulakan transaksi dengan beberapa gateway, tetapi berusaha untuk menghantar $ 100 yang sama ke sistem gateway, akan menghapus semua kecuali transaksi pertama. Node yang diedarkan secara individu memutuskan secara konsensus transaksi mana yang dilakukan terlebih dahulu. Pengesahannya segera dan mengambil masa kira-kira lima saat. Oleh kerana tidak ada pihak berkuasa pusat yang memutuskan siapa yang dapat mengatur simpul dan mengesahkan transaksi, platform Ripple digambarkan sebagai desentralisasi.

Ripple melacak semua IOU dalam mata wang tertentu untuk mana-mana pengguna atau gateway. Kredit IOU dan aliran transaksi yang berlaku antara dompet Ripple tersedia untuk umum di lejar konsensus Ripple. Tetapi walaupun sejarah transaksi kewangan direkodkan secara terbuka dan tersedia di blockchain, data tersebut tidak dihubungkan dengan ID atau akaun mana-mana individu atau perniagaan. Walau bagaimanapun, rekod umum semua urus niaga (iaitu blockchain) menjadikan maklumat tersebut terdedah kepada tindakan penghapusan namanya.

PENTING: Sistem pembayaran Ripple terutama ditujukan untuk digunakan oleh bank, walaupun pelabur individu mungkin berspekulasi mengenai harga XRP.

Pertimbangan Khas

Ripple bertambah baik pada beberapa kekurangan yang disebabkan oleh bank tradisional. Transaksi diselesaikan dalam beberapa saat di rangkaian Ripple (walaupun platform sering menangani berjuta-juta transaksi) Ini tidak seperti bank yang memerlukan masa berhari-hari atau minggu untuk menyelesaikan pemindahan wang. Bayaran untuk melakukan transaksi di Ripple juga minimum, dengan biaya transaksi minimum yang diperlukan untuk transaksi standard yang ditetapkan pada 0,00001 XRP, dibandingkan dengan biaya besar yang dikenakan oleh bank untuk melakukan pembayaran rentas sempadan.

Sehingga Mei 2021, satu XRP bernilai sekitar $ 1.60, dan Ripple adalah cryptocurrency terbesar kelima dengan kapitalisasi pasaran sekitar $ 60 bilion.1

Pautan:

Cara buat duit dengan Altcoin
Melabur dalam bitcoin
Cara membeli bitcoin
Buat duit dengan Remitano
Cara membelanjakan bitcoin
Cara membuka akaun Bittrex Globle
Cara membeli bitcoin dengan kad kredit

Tags :

Related Post to Apa Itu Ripple?

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Posted at

Tahun 2021 adalah hebat untuk Ripple XRP. Apabila coin itu bergelut dengan tuntutan mahkamah, ia juga mendapat pengiktirafan di seluruh dunia, perkongsian dengan ratusan... Read More

Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022

Posted at

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022. Pelaburan sudah menjadikan beberapa jenis binatang sebagai lambang dalam beberapa tahun kebelakangan... Read More

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

Posted at

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022. Idea perniagaan mata wang kripto ini akan terbukti menguntungkan usahawan pada tahun 2022. Konsep... Read More

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Posted at

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency! Wang membuat dunia berputar. Dan anda perlu melakukan penyelidikan anda sendiri apabila melibatkan pelaburan. Menguruskan kewangan kita sendiri... Read More

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno?

Posted at

Bagaimana nak buat pembelian pertama Bitcoin anda dengan Luno? Jadi, anda telah memerhatikan carta mata wang kripto, dan melihat kenaikan yang tidak berkesudahan (dengan... Read More