HOME
Home » Crypto » Apa Itu Safemoon Dan Bagaimana Membelinya?

Apa Itu Safemoon Dan Bagaimana Membelinya?

Posted at | Categorised in Crypto

Safemoon dilancarkan pada musim bunga, safemoon telah menjadi cryptocurrency terbaru yang menjadi tajuk utama, dengan pertukaran kripto Coinbase melaporkan harga sahamnya 910% dalam jangka masa empat hari pada pertengahan April.

Artikel ini akan menerangkan semua yang kami tahu setakat ini mengenai safemoon, termasuk:

 • Bagaimana safemoon berfungsi
 • Cara membeli token
 • Sama ada safemoon adalah pelaburan yang baik

Apa Itu Safemoon Dan Bagaimana Membelinya?

Apa Itu Safemoon Dan Bagaimana Membelinya

Seperti mata wang digital yang lain, safemoon beroperasi pada blockchain

Kebangkitan safemoon

Menjadi panas selepas bitcoin, cardano dan dogecoin, safemoon adalah cryptocurrency terbaru yang menarik perhatian para pelabur.

Walaupun baru dilancarkan pada bulan Mac tahun ini, altcoin sudah mempunyai lebih dari dua juta pengguna dan, pada 20 April, pertukaran crypto Binance terpaksa menangguhkan pengeluaran sementara kerana dibanjiri dengan pelabur di safemoon.

Pada awal Mei, firma maklumat pasaran CoinMarketCap melaporkan bahawa safemoon berada di senarai tontonan lebih banyak pengguna daripada bitcoin – dengan jarak lebih dari 1.3 juta, berbanding 1.2 juta.

Apa itu Safemoon?

Safemoon menggambarkan dirinya sebagai token kewangan terdesentralisasi (DeFi). Ini bermaksud ia adalah bagian dari sistem kewangan alternatif, yang memungkinkan perdagangan pada jaringan peer-to-peer tanpa campur tangan sistem terpusat seperti bank atau pemerintah.

Seperti bitcoin dan mata wang digital lain, ia beroperasi pada blockchain. Namun, perbezaan utama antara token safemoon dan cryptocurrency lain adalah pelabur digalakkan memegang, bukan menjual token mereka.

Sesiapa yang menjual coin safemoon akan dikenakan bayaran 10% – separuh daripadanya akan dibayar melalui dividen kepada pelabur semasa.

Pengasas Safemoon mengatakan bahawa idea di sebalik penalti penjualan ini adalah untuk mengelakkan perdagangan harian dan mengatasi ketidakstabilan harga yang ketara yang dialami oleh cryptocurrency lain.

Mereka mendakwa bahawa pelabur “shooting for the moon with the currency” tetapi mereka melakukannya dengan selamat dan memerlukan masa untuk sampai ke sana.

Harga safemoon pada waktu penulisan, pada 24 Mei, adalah pecahan satu dolar: $ 0,000004563, menurut CoinMarketCap.

Harga satu token memuncak pada 20 April pada $ 0,00001399 berikutan lonjakan 99% satu hari – yang juga bermaksud terdapat penurunan 33% sejak itu dan menunjukkan bahawa langkah pengasas belum dapat mengawal harga rollercoaster.

Cara membeli safemoon di Malaysia

Membeli safemoon di UK bukanlah proses yang mudah, tetapi ianya tidaak mustahil. Untuk melakukannya, pelabur mesti terlebih dahulu menyediakan dompet crypto di bursa kripto Binance dan kemudian membeli coin binance; ini kemudiannya boleh ditukar dengan duit coin safemoon.

Di mana untuk membeli safemoon:

 • Muat turun Trust Wallet App – tersedia di App Store, Google Play atau Android.
 • Beli salah satu daripada dua cryptocurrency yang ada: binance atau bowscoin.
 • Klik pada tab DApp pada aplikasi Trust Wallet, yang membolehkan anda mencari aplikasi terdesentralisasi dan mencari PancakeSwap.
 • PancakeSwap membolehkan anda menukar binance atau bowscoin untuk token safemoon.
 • Token Safemoon kemudian dipegang di Trust Wallet.

Patutkah saya melabur dalam safemoon?

Seperti semua mata wang digital, melabur dalam safemoon berisiko tinggi dan hanya perlu dipertimbangkan oleh pelabur yang memahami cryptocurrency, telah melakukan penyelidikan yang luas dan mampu kehilangan saham mereka. Ini tentunya bukan pelaburan arus perdana yang boleh diandalkan untuk membina sarang telur atau untuk pembiayaan persaraan.

Adakah safemoon adalah pelaburan yang baik?

Walaupun keinginan untuk mencapai sedikit kestabilan melalui bayaran yang dikenakan kepada pelabur yang menjual token mereka, masih ada pergerakan harga yang besar dan pelabur dapat memperoleh keuntungan yang mengagumkan dan kerugian yang mengejutkan.

Adakah safemoon selamat?

Seperti pelaburan stok dan saham, atau mata wang lain, nilai koin safemoon boleh jatuh. Sekiranya pelabur menjual pada harga jatuh, mereka bukan sahaja akan mengalami kerugian modal tetapi juga denda 10%.

Pengkritik juga berpendapat bahawa insentif ini untuk terus melabur menjadikan safemoon tidak begitu berbeza dengan skema piramid atau Ponzi kuno, dengan pelabur yang ada bergantung pada pendatang baru untuk meningkatkan keuntungan mereka.

Ditambah dengan ini adalah bahawa pelaburan dalam cryptocurrency tidak dikawal selia di Malaysia. Walaupun pengasas safemoon telah mengadakan sesi “Ask Me Anything” untuk menjawab soalan pelabur, itu bukan pengganti perlindungan pengguna yang betul.

Pada bulan Januari tahun ini, Financial Conduct Authority memberi amaran kepada pengguna mengenai risiko melabur dalam aset crypto yang mengiklankan pulangan yang tinggi. Amaran itu muncul setelah harga bitcoin mencapai paras tertinggi yang belum pernah terjadi sebelumnya sepanjang Krismas, menggandakan nilainya dalam masa kurang dari sebulan.

FCA menyoroti sejumlah kebimbangan, termasuk:

 • Kurangnya perlindungan pengguna di luar langkah-langkah anti pencucian wang asas (anti-money laundering). Pelabur tidak mungkin dapat meminta Skim Pampasan Perkhidmatan Kewangan – yang melindungi sehingga RM250,000 dari wang pelabur jika penyedia keluar dari perniagaan – atau Perkhidmatan Ombudsman Kewangan.
 • Turun naik harga yang melampau. Pengawal selia menasihatkan bahawa ini, selain kesukaran dalam menilai aset crypto secara tepat, meningkatkan risiko kerugian.
 • Complexity aset crypto menjadikan pengguna sukar memahami risiko melabur di dalamnya.

Penting juga untuk diperhatikan bahawa mungkin sukar bagi pelabur untuk menukar pegangan safemoon – atau cryptocurrency lain – kembali menjadi wang tunai, tanpa jaminan bahawa pasaran akan menawarkan kecairan yang dikehendaki oleh pelabur.

Adakah Safemoon menyaingi dogecoin?

Apa Itu Safemoon Dan Bagaimana Membelinya?Apa Itu Safemoon Dan Bagaimana Membelinya? – thetimes.co.uk

Media tentunya bercakap mengenai persaingan dogecoin – safemoon.

Dogecoin telah menikmati populariti yang meningkat dalam beberapa minggu kebelakangan ini kerana penyokongnya yang paling terkenal, Elon Musk.

Pengusaha baru-baru ini menyatakan bahawa syarikat kereta elektriknya, Tesla, akan berhenti menerima bitcoin sebagai pembayaran kenderaan, di tengah-tengah kebimbangan mengenai kerosakan persekitaran yang disebabkan oleh “perlombongan” cryptocurrency terbesar di dunia.

Kekecohan itu mengakibatkan penjualan crypto yang besar, tetapi berkat sokongan Musk, dogecoin meningkat 15% selepas kemerosotan baru-baru ini.

Pada masa penulisan, bagaimanapun, nilainya telah merosot lagi – menyoroti turun naik cryptocurrency.

Dogecoin – pada masa penulisan – adalah cryptocurrency keenam terbesar di dunia, dengan permodalan pasaran lebih dari $ 44 biliun had pasaran safemoon berada di bawah $ 3biliun, jadi jumlahnya kecil jika dibandingkan antara keduanya.

Walaupun begitu, pada tahap ini dalam gambaran – dogecoin dilancarkan pada tahun 2013, secara perbandingan – potensinya untuk pertumbuhan nampaknya lebih besar.

Masa depan safemoon

Penganalisis Cryptocurrency nampaknya optimis terhadap harga safemoon.

WalletInvestor meramalkan bahawa nilai duit syiling safemoon akan meningkat menjadi $ 0.000051 dalam masa satu tahun dan sehingga $ 0.000237 dalam lima tahun. Digital Coin, sementara itu, meletakkan ramalan safemoon pada $ 0,00000870 dalam satu tahun dan $ 0,00001690 lebih dari lima.

Walau bagaimanapun, ini tentunya hanya ramalan – dan jika melihat carta harga crypto apa pun dapat memberitahu anda satu perkara, itu mungkin perjalanan yang sangat memberangsangkan.

Boleh dikatakan terlalu awal untuk memberitahu apa kesan cukai penjualan safemoon terhadap selera pelabur.

Entri menarik…

Patutkah anda membeli kripto Shiba Inu?
Asas cryptocurrency dan bitcoin
Buat duit RM100 sehari
Buat duit dengan Youtube

Daftar menggunakan link ini dan anda akan menerima Bitcoin bernilai RM25.00 apabila anda memasukkan wang ke dalam wallet Luno anda dan membeli atau menjual Bitcoin dengan nilai RM250.

No comment for Apa Itu Safemoon Dan Bagaimana Membelinya?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Apa Itu Safemoon Dan Bagaimana Membelinya?

Apa Itu Ripple

Apa Itu Ripple?

Posted at

Apa Itu Ripple? Ripple adalah teknologi yang bertindak sebagai cryptocurrency dan rangkaian pembayaran digital untuk transaksi kewangan. Ia pertama kali dikeluarkan pada tahun 2012;... Read More

Cryptocurrency Murah Untuk Pelaburan Pada Bulan Julai 2021

Cryptocurrency Murah Untuk Pelaburan Pada Bulan Julai 2021

Posted at

Cryptocurrency paling murah untuk pelaburan pada bulan Julai 2021 Pelabur harus ingat bahawa pasaran kripto tidak stabil seperti pasaran saham. Dan pasaran kripto telah... Read More

LUNO - Saya membuat kesilapan semasa menghantar cryptocurrency, apa yang boleh saya lakukan?

LUNO – Saya membuat kesilapan semasa menghantar cryptocurrency, apa yang boleh saya lakukan?

Posted at

Semasa anda menghantar cryptocurrency, mungkin ada masanya anda menghantarnya secara tidak sengaja. Kesalahan biasa ini boleh merangkumi: Memasukkan maklumat penerima tidak betul Mengesahkan kiriman... Read More

Cara Mencari Pertukaran Bitcoin Terbaik

Cara Mencari Pertukaran Bitcoin Terbaik (Exchange)

Posted at

Cara Mencari Pertukaran Bitcoin Terbaik Dalamentry semalam, kami menerangkan bagaimana perlombongan bitcoin berfungsi, termasuk bagaimana blok baru ditambahkan ke blockchain bitcoin. Kami bercakap mengenai... Read More

Bitcoin Sama Seperti Internet? Macam Mana Tu?

Bitcoin Sama Seperti Internet? Macam Mana Tu?

Posted at

Bitcoin Sama Seperti Internet? Macam Mana Tu? Internet telah mengubah cara orang hidup dan berniaga, dan boleh dikatakan salah satu kemajuan terbesar dalam sejarah... Read More