HOME

Home » Cryptocurrency » Apa Itu Safemoon Dan Bagaimana Membelinya?

Apa Itu Safemoon Dan Bagaimana Membelinya?

Posted at | Categorised in Cryptocurrency

Safemoon dilancarkan pada musim bunga, safemoon telah menjadi cryptocurrency terbaru yang menjadi tajuk utama, dengan pertukaran kripto Coinbase melaporkan harga sahamnya 910% dalam jangka masa empat hari pada pertengahan April.

Artikel ini akan menerangkan semua yang kami tahu setakat ini mengenai safemoon, termasuk:

 • Bagaimana safemoon berfungsi
 • Cara membeli token
 • Sama ada safemoon adalah pelaburan yang baik

Apa Itu Safemoon Dan Bagaimana Membelinya?

Apa Itu Safemoon Dan Bagaimana Membelinya

Seperti mata wang digital yang lain, safemoon beroperasi pada blockchain

Kebangkitan safemoon

Menjadi panas selepas bitcoin, cardano dan dogecoin, safemoon adalah cryptocurrency terbaru yang menarik perhatian para pelabur.

Walaupun baru dilancarkan pada bulan Mac tahun ini, altcoin sudah mempunyai lebih dari dua juta pengguna dan, pada 20 April, pertukaran crypto Binance terpaksa menangguhkan pengeluaran sementara kerana dibanjiri dengan pelabur di safemoon.

Pada awal Mei, firma maklumat pasaran CoinMarketCap melaporkan bahawa safemoon berada di senarai tontonan lebih banyak pengguna daripada bitcoin – dengan jarak lebih dari 1.3 juta, berbanding 1.2 juta.

Apa itu Safemoon?

Safemoon menggambarkan dirinya sebagai token kewangan terdesentralisasi (DeFi). Ini bermaksud ia adalah bagian dari sistem kewangan alternatif, yang memungkinkan perdagangan pada jaringan peer-to-peer tanpa campur tangan sistem terpusat seperti bank atau pemerintah.

Seperti bitcoin dan mata wang digital lain, ia beroperasi pada blockchain. Namun, perbezaan utama antara token safemoon dan cryptocurrency lain adalah pelabur digalakkan memegang, bukan menjual token mereka.

Sesiapa yang menjual coin safemoon akan dikenakan bayaran 10% – separuh daripadanya akan dibayar melalui dividen kepada pelabur semasa.

Pengasas Safemoon mengatakan bahawa idea di sebalik penalti penjualan ini adalah untuk mengelakkan perdagangan harian dan mengatasi ketidakstabilan harga yang ketara yang dialami oleh cryptocurrency lain.

Mereka mendakwa bahawa pelabur “shooting for the moon with the currency” tetapi mereka melakukannya dengan selamat dan memerlukan masa untuk sampai ke sana.

Harga safemoon pada waktu penulisan, pada 24 Mei, adalah pecahan satu dolar: $ 0,000004563, menurut CoinMarketCap.

Harga satu token memuncak pada 20 April pada $ 0,00001399 berikutan lonjakan 99% satu hari – yang juga bermaksud terdapat penurunan 33% sejak itu dan menunjukkan bahawa langkah pengasas belum dapat mengawal harga rollercoaster.

Cara membeli safemoon di Malaysia

Membeli safemoon di UK bukanlah proses yang mudah, tetapi ianya tidaak mustahil. Untuk melakukannya, pelabur mesti terlebih dahulu menyediakan dompet crypto di bursa kripto Binance dan kemudian membeli coin binance; ini kemudiannya boleh ditukar dengan duit coin safemoon.

Di mana untuk membeli safemoon:

 • Muat turun Trust Wallet App – tersedia di App Store, Google Play atau Android.
 • Beli salah satu daripada dua cryptocurrency yang ada: binance atau bowscoin.
 • Klik pada tab DApp pada aplikasi Trust Wallet, yang membolehkan anda mencari aplikasi terdesentralisasi dan mencari PancakeSwap.
 • PancakeSwap membolehkan anda menukar binance atau bowscoin untuk token safemoon.
 • Token Safemoon kemudian dipegang di Trust Wallet.

Patutkah saya melabur dalam safemoon?

Seperti semua mata wang digital, melabur dalam safemoon berisiko tinggi dan hanya perlu dipertimbangkan oleh pelabur yang memahami cryptocurrency, telah melakukan penyelidikan yang luas dan mampu kehilangan saham mereka. Ini tentunya bukan pelaburan arus perdana yang boleh diandalkan untuk membina sarang telur atau untuk pembiayaan persaraan.

Adakah safemoon adalah pelaburan yang baik?

Walaupun keinginan untuk mencapai sedikit kestabilan melalui bayaran yang dikenakan kepada pelabur yang menjual token mereka, masih ada pergerakan harga yang besar dan pelabur dapat memperoleh keuntungan yang mengagumkan dan kerugian yang mengejutkan.

Adakah safemoon selamat?

Seperti pelaburan stok dan saham, atau mata wang lain, nilai koin safemoon boleh jatuh. Sekiranya pelabur menjual pada harga jatuh, mereka bukan sahaja akan mengalami kerugian modal tetapi juga denda 10%.

Pengkritik juga berpendapat bahawa insentif ini untuk terus melabur menjadikan safemoon tidak begitu berbeza dengan skema piramid atau Ponzi kuno, dengan pelabur yang ada bergantung pada pendatang baru untuk meningkatkan keuntungan mereka.

Ditambah dengan ini adalah bahawa pelaburan dalam cryptocurrency tidak dikawal selia di Malaysia. Walaupun pengasas safemoon telah mengadakan sesi “Ask Me Anything” untuk menjawab soalan pelabur, itu bukan pengganti perlindungan pengguna yang betul.

Pada bulan Januari tahun ini, Financial Conduct Authority memberi amaran kepada pengguna mengenai risiko melabur dalam aset crypto yang mengiklankan pulangan yang tinggi. Amaran itu muncul setelah harga bitcoin mencapai paras tertinggi yang belum pernah terjadi sebelumnya sepanjang Krismas, menggandakan nilainya dalam masa kurang dari sebulan.

FCA menyoroti sejumlah kebimbangan, termasuk:

 • Kurangnya perlindungan pengguna di luar langkah-langkah anti pencucian wang asas (anti-money laundering). Pelabur tidak mungkin dapat meminta Skim Pampasan Perkhidmatan Kewangan – yang melindungi sehingga RM250,000 dari wang pelabur jika penyedia keluar dari perniagaan – atau Perkhidmatan Ombudsman Kewangan.
 • Turun naik harga yang melampau. Pengawal selia menasihatkan bahawa ini, selain kesukaran dalam menilai aset crypto secara tepat, meningkatkan risiko kerugian.
 • Complexity aset crypto menjadikan pengguna sukar memahami risiko melabur di dalamnya.

Penting juga untuk diperhatikan bahawa mungkin sukar bagi pelabur untuk menukar pegangan safemoon – atau cryptocurrency lain – kembali menjadi wang tunai, tanpa jaminan bahawa pasaran akan menawarkan kecairan yang dikehendaki oleh pelabur.

Adakah Safemoon menyaingi dogecoin?

Apa Itu Safemoon Dan Bagaimana Membelinya?Apa Itu Safemoon Dan Bagaimana Membelinya? – thetimes.co.uk

Media tentunya bercakap mengenai persaingan dogecoin – safemoon.

Dogecoin telah menikmati populariti yang meningkat dalam beberapa minggu kebelakangan ini kerana penyokongnya yang paling terkenal, Elon Musk.

Pengusaha baru-baru ini menyatakan bahawa syarikat kereta elektriknya, Tesla, akan berhenti menerima bitcoin sebagai pembayaran kenderaan, di tengah-tengah kebimbangan mengenai kerosakan persekitaran yang disebabkan oleh “perlombongan” cryptocurrency terbesar di dunia.

Kekecohan itu mengakibatkan penjualan crypto yang besar, tetapi berkat sokongan Musk, dogecoin meningkat 15% selepas kemerosotan baru-baru ini.

Pada masa penulisan, bagaimanapun, nilainya telah merosot lagi – menyoroti turun naik cryptocurrency.

Dogecoin – pada masa penulisan – adalah cryptocurrency keenam terbesar di dunia, dengan permodalan pasaran lebih dari $ 44 biliun had pasaran safemoon berada di bawah $ 3biliun, jadi jumlahnya kecil jika dibandingkan antara keduanya.

Walaupun begitu, pada tahap ini dalam gambaran – dogecoin dilancarkan pada tahun 2013, secara perbandingan – potensinya untuk pertumbuhan nampaknya lebih besar.

Masa depan safemoon

Penganalisis Cryptocurrency nampaknya optimis terhadap harga safemoon.

WalletInvestor meramalkan bahawa nilai duit syiling safemoon akan meningkat menjadi $ 0.000051 dalam masa satu tahun dan sehingga $ 0.000237 dalam lima tahun. Digital Coin, sementara itu, meletakkan ramalan safemoon pada $ 0,00000870 dalam satu tahun dan $ 0,00001690 lebih dari lima.

Walau bagaimanapun, ini tentunya hanya ramalan – dan jika melihat carta harga crypto apa pun dapat memberitahu anda satu perkara, itu mungkin perjalanan yang sangat memberangsangkan.

Boleh dikatakan terlalu awal untuk memberitahu apa kesan cukai penjualan safemoon terhadap selera pelabur.

Entri menarik…

Patutkah anda membeli kripto Shiba Inu?
Asas cryptocurrency dan bitcoin
Buat duit RM100 sehari
Buat duit dengan Youtube

Daftar menggunakan link ini dan anda akan menerima Bitcoin bernilai RM25.00 apabila anda memasukkan wang ke dalam wallet Luno anda dan membeli atau menjual Bitcoin dengan nilai RM250.

No comment for Apa Itu Safemoon Dan Bagaimana Membelinya?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Apa Itu Safemoon Dan Bagaimana Membelinya?

4 Cara Melabur Dengan Bijak Dalam Cryptocurrency

4 Cara Melabur Dengan Bijak Dalam Cryptocurrency

Posted at

4 Cara Melabur Dengan Bijak Dalam Cryptocurrency. Perkara terburuk yang boleh anda lakukan ialah memasukkan wang anda ke dalam pilihan yang tidak anda ketahui... Read More

Rally Dogecoin 1000 Peratus

Rally Dogecoin 1000 Peratus? Penganalisis Crypto Mengatakan!

Posted at

Rally Dogecoin 1000 Peratus? Penganalisis Crypto Mengatakan Corak Mencerminkan DOGE Dari Breakout April Pakar strategi dan pedagang crypto teratas mengatakan bahawa dalam jangkaan kemungkinan... Read More

Adakah Altcoin Shiba Inu Akan Mencecah 1 Dollar?

Adakah Altcoin Shiba Inu Akan Mencecah 1 Dollar?

Posted at

Adakah duit syiling Shiba Inu akan mencecah $ 1? Analisis pakar sebagai token SURGES sebanyak 264% – SHIBA INU telah meningkat lebih daripada 264.9... Read More

Bagaimana untuk bertahan dalam pasaran crypto?

Bagaimana untuk bertahan dalam pasaran crypto?

Posted at

Bagaimana untuk bertahan dalam pasaran crypto – Adakah cryptocurrency akan mendominasi dunia? Anda mungkin boleh mengatakan sesuatu seperti itu. Mungkin tidak dalam pengertian dystopian,... Read More

6 Perkara Yang Perlu Sebelum Melabur Dalam Cryptocurrency

6 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Melabur Dalam Cryptocurrency

Posted at

6 Perkara Yang Perlu Sebelum Melabur Dalam Cryptocurrency – Pelaburan cryptocurrency dilihat sebagai salah satu strategi yang paling menguntungkan pada tahun 2021. Oleh kerana... Read More