HOME
Home » Cryptocurrency » Apa Itu Safemoon Dan Bagaimana Membelinya?

Apa Itu Safemoon Dan Bagaimana Membelinya?

Posted at | Categorised in Cryptocurrency

Safemoon dilancarkan pada musim bunga, safemoon telah menjadi cryptocurrency terbaru yang menjadi tajuk utama, dengan pertukaran kripto Coinbase melaporkan harga sahamnya 910% dalam jangka masa empat hari pada pertengahan April.

Artikel ini akan menerangkan semua yang kami tahu setakat ini mengenai safemoon, termasuk:

 • Bagaimana safemoon berfungsi
 • Cara membeli token
 • Sama ada safemoon adalah pelaburan yang baik

Apa Itu Safemoon Dan Bagaimana Membelinya?

Apa Itu Safemoon Dan Bagaimana Membelinya

Seperti mata wang digital yang lain, safemoon beroperasi pada blockchain

Kebangkitan safemoon

Menjadi panas selepas bitcoin, cardano dan dogecoin, safemoon adalah cryptocurrency terbaru yang menarik perhatian para pelabur.

Walaupun baru dilancarkan pada bulan Mac tahun ini, altcoin sudah mempunyai lebih dari dua juta pengguna dan, pada 20 April, pertukaran crypto Binance terpaksa menangguhkan pengeluaran sementara kerana dibanjiri dengan pelabur di safemoon.

Pada awal Mei, firma maklumat pasaran CoinMarketCap melaporkan bahawa safemoon berada di senarai tontonan lebih banyak pengguna daripada bitcoin – dengan jarak lebih dari 1.3 juta, berbanding 1.2 juta.

Apa itu Safemoon?

Safemoon menggambarkan dirinya sebagai token kewangan terdesentralisasi (DeFi). Ini bermaksud ia adalah bagian dari sistem kewangan alternatif, yang memungkinkan perdagangan pada jaringan peer-to-peer tanpa campur tangan sistem terpusat seperti bank atau pemerintah.

Seperti bitcoin dan mata wang digital lain, ia beroperasi pada blockchain. Namun, perbezaan utama antara token safemoon dan cryptocurrency lain adalah pelabur digalakkan memegang, bukan menjual token mereka.

Sesiapa yang menjual coin safemoon akan dikenakan bayaran 10% – separuh daripadanya akan dibayar melalui dividen kepada pelabur semasa.

Pengasas Safemoon mengatakan bahawa idea di sebalik penalti penjualan ini adalah untuk mengelakkan perdagangan harian dan mengatasi ketidakstabilan harga yang ketara yang dialami oleh cryptocurrency lain.

Mereka mendakwa bahawa pelabur “shooting for the moon with the currency” tetapi mereka melakukannya dengan selamat dan memerlukan masa untuk sampai ke sana.

Harga safemoon pada waktu penulisan, pada 24 Mei, adalah pecahan satu dolar: $ 0,000004563, menurut CoinMarketCap.

Harga satu token memuncak pada 20 April pada $ 0,00001399 berikutan lonjakan 99% satu hari – yang juga bermaksud terdapat penurunan 33% sejak itu dan menunjukkan bahawa langkah pengasas belum dapat mengawal harga rollercoaster.

Cara membeli safemoon di Malaysia

Membeli safemoon di UK bukanlah proses yang mudah, tetapi ianya tidaak mustahil. Untuk melakukannya, pelabur mesti terlebih dahulu menyediakan dompet crypto di bursa kripto Binance dan kemudian membeli coin binance; ini kemudiannya boleh ditukar dengan duit coin safemoon.

Di mana untuk membeli safemoon:

 • Muat turun Trust Wallet App – tersedia di App Store, Google Play atau Android.
 • Beli salah satu daripada dua cryptocurrency yang ada: binance atau bowscoin.
 • Klik pada tab DApp pada aplikasi Trust Wallet, yang membolehkan anda mencari aplikasi terdesentralisasi dan mencari PancakeSwap.
 • PancakeSwap membolehkan anda menukar binance atau bowscoin untuk token safemoon.
 • Token Safemoon kemudian dipegang di Trust Wallet.

Patutkah saya melabur dalam safemoon?

Seperti semua mata wang digital, melabur dalam safemoon berisiko tinggi dan hanya perlu dipertimbangkan oleh pelabur yang memahami cryptocurrency, telah melakukan penyelidikan yang luas dan mampu kehilangan saham mereka. Ini tentunya bukan pelaburan arus perdana yang boleh diandalkan untuk membina sarang telur atau untuk pembiayaan persaraan.

Adakah safemoon adalah pelaburan yang baik?

Walaupun keinginan untuk mencapai sedikit kestabilan melalui bayaran yang dikenakan kepada pelabur yang menjual token mereka, masih ada pergerakan harga yang besar dan pelabur dapat memperoleh keuntungan yang mengagumkan dan kerugian yang mengejutkan.

Adakah safemoon selamat?

Seperti pelaburan stok dan saham, atau mata wang lain, nilai koin safemoon boleh jatuh. Sekiranya pelabur menjual pada harga jatuh, mereka bukan sahaja akan mengalami kerugian modal tetapi juga denda 10%.

Pengkritik juga berpendapat bahawa insentif ini untuk terus melabur menjadikan safemoon tidak begitu berbeza dengan skema piramid atau Ponzi kuno, dengan pelabur yang ada bergantung pada pendatang baru untuk meningkatkan keuntungan mereka.

Ditambah dengan ini adalah bahawa pelaburan dalam cryptocurrency tidak dikawal selia di Malaysia. Walaupun pengasas safemoon telah mengadakan sesi “Ask Me Anything” untuk menjawab soalan pelabur, itu bukan pengganti perlindungan pengguna yang betul.

Pada bulan Januari tahun ini, Financial Conduct Authority memberi amaran kepada pengguna mengenai risiko melabur dalam aset crypto yang mengiklankan pulangan yang tinggi. Amaran itu muncul setelah harga bitcoin mencapai paras tertinggi yang belum pernah terjadi sebelumnya sepanjang Krismas, menggandakan nilainya dalam masa kurang dari sebulan.

FCA menyoroti sejumlah kebimbangan, termasuk:

 • Kurangnya perlindungan pengguna di luar langkah-langkah anti pencucian wang asas (anti-money laundering). Pelabur tidak mungkin dapat meminta Skim Pampasan Perkhidmatan Kewangan – yang melindungi sehingga RM250,000 dari wang pelabur jika penyedia keluar dari perniagaan – atau Perkhidmatan Ombudsman Kewangan.
 • Turun naik harga yang melampau. Pengawal selia menasihatkan bahawa ini, selain kesukaran dalam menilai aset crypto secara tepat, meningkatkan risiko kerugian.
 • Complexity aset crypto menjadikan pengguna sukar memahami risiko melabur di dalamnya.

Penting juga untuk diperhatikan bahawa mungkin sukar bagi pelabur untuk menukar pegangan safemoon – atau cryptocurrency lain – kembali menjadi wang tunai, tanpa jaminan bahawa pasaran akan menawarkan kecairan yang dikehendaki oleh pelabur.

Adakah Safemoon menyaingi dogecoin?

Apa Itu Safemoon Dan Bagaimana Membelinya?Apa Itu Safemoon Dan Bagaimana Membelinya? – thetimes.co.uk

Media tentunya bercakap mengenai persaingan dogecoin – safemoon.

Dogecoin telah menikmati populariti yang meningkat dalam beberapa minggu kebelakangan ini kerana penyokongnya yang paling terkenal, Elon Musk.

Pengusaha baru-baru ini menyatakan bahawa syarikat kereta elektriknya, Tesla, akan berhenti menerima bitcoin sebagai pembayaran kenderaan, di tengah-tengah kebimbangan mengenai kerosakan persekitaran yang disebabkan oleh “perlombongan” cryptocurrency terbesar di dunia.

Kekecohan itu mengakibatkan penjualan crypto yang besar, tetapi berkat sokongan Musk, dogecoin meningkat 15% selepas kemerosotan baru-baru ini.

Pada masa penulisan, bagaimanapun, nilainya telah merosot lagi – menyoroti turun naik cryptocurrency.

Dogecoin – pada masa penulisan – adalah cryptocurrency keenam terbesar di dunia, dengan permodalan pasaran lebih dari $ 44 biliun had pasaran safemoon berada di bawah $ 3biliun, jadi jumlahnya kecil jika dibandingkan antara keduanya.

Walaupun begitu, pada tahap ini dalam gambaran – dogecoin dilancarkan pada tahun 2013, secara perbandingan – potensinya untuk pertumbuhan nampaknya lebih besar.

Masa depan safemoon

Penganalisis Cryptocurrency nampaknya optimis terhadap harga safemoon.

WalletInvestor meramalkan bahawa nilai duit syiling safemoon akan meningkat menjadi $ 0.000051 dalam masa satu tahun dan sehingga $ 0.000237 dalam lima tahun. Digital Coin, sementara itu, meletakkan ramalan safemoon pada $ 0,00000870 dalam satu tahun dan $ 0,00001690 lebih dari lima.

Walau bagaimanapun, ini tentunya hanya ramalan – dan jika melihat carta harga crypto apa pun dapat memberitahu anda satu perkara, itu mungkin perjalanan yang sangat memberangsangkan.

Boleh dikatakan terlalu awal untuk memberitahu apa kesan cukai penjualan safemoon terhadap selera pelabur.

Entri menarik…

Patutkah anda membeli kripto Shiba Inu?
Asas cryptocurrency dan bitcoin
Buat duit RM100 sehari
Buat duit dengan Youtube

Related Post to Apa Itu Safemoon Dan Bagaimana Membelinya?

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Posted at

Tahun 2021 adalah hebat untuk Ripple XRP. Apabila coin itu bergelut dengan tuntutan mahkamah, ia juga mendapat pengiktirafan di seluruh dunia, perkongsian dengan ratusan... Read More

Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022

Posted at

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022. Pelaburan sudah menjadikan beberapa jenis binatang sebagai lambang dalam beberapa tahun kebelakangan... Read More

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

Posted at

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022. Idea perniagaan mata wang kripto ini akan terbukti menguntungkan usahawan pada tahun 2022. Konsep... Read More

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Posted at

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency! Wang membuat dunia berputar. Dan anda perlu melakukan penyelidikan anda sendiri apabila melibatkan pelaburan. Menguruskan kewangan kita sendiri... Read More

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno?

Posted at

Bagaimana nak buat pembelian pertama Bitcoin anda dengan Luno? Jadi, anda telah memerhatikan carta mata wang kripto, dan melihat kenaikan yang tidak berkesudahan (dengan... Read More