HOME
Home » Umum » Apa Itu Stablecoin? Panduan Muktamad Untuk Kripto Stablecoins

Apa Itu Stablecoin? Panduan Muktamad Untuk Kripto Stablecoins

Posted at | Categorised in Umum

Panduan Muktamad Untuk Kripto Stablecoins.

Dengan industri mata wang kripto yang berkembang pesat masih di peringkat awal, turun naik harga kekal menjadi kebimbangan utama bagi semua peserta pasaran. Cabaran lain ialah cuba mencairkan aset digital anda kepada wang tunai untuk membuat pembayaran. Memandangkan pasaran kripto adalah global dan sistem perbankan tradisional cuba mengejar kepantasan inovasi, adalah satu helah untuk mengeluarkan wang kripto anda.

Apa itu stablecoin

Panduan Muktamad Untuk Kripto Stablecoins

Anda tidak boleh sentiasa bergantung pada mata wang kripto yang memegang harga yang stabil, dan anda juga tidak boleh menjangkakan ia mudah untuk menunaikannya untuk membuat pembayaran atau menghantar ke bank anda. Stablecoins mewakili kelas aset kripto unik yang membantu menyelesaikan masalah turun naik dan kekurangan kebolehgunaan, meningkatkan tahap keselesaan untuk peminat crypto baharu dan pelabur berpengalaman. Kerana kebolehpercayaan dan serba boleh, stablecoin sering dilihat sebagai pintu masuk ke pasaran crypto.

Apa itu stablecoin?

Stablecoin ialah sejenis mata wang kripto yang diletakkan pada aset “stabil” pada nisbah 1:1. Sebagai contoh, syiling Tether dan USDC stablecoin ditambat kepada dolar AS, bermakna harga pasaran bagi satu Tether dan satu syiling USDC akan sentiasa hampir dengan, jika tidak tepat, $1.00. Jenis aset stabil lain seperti komoditi dan logam berharga boleh digunakan untuk menyokong stablecoin, dengan Goldcoin menjadi contoh utama stablecoin yang disokong oleh emas fizikal.

Setiap stablecoin memegang rizab apa sahaja aset yang menyokongnya. Beginilah cara harganya pada umumnya tidak berubah-ubah dan lebih sesuai untuk digunakan dalam pembayaran. Di banyak bursa, anda hanya boleh tunaikan stablecoin anda 1:1 untuk dolar dan minta ia dipindahkan ke bank anda serta-merta dengan harga yang rendah, dan dalam beberapa kes, kos sifar.

Faedah menggunakan stablecoin

Kerana ia sangat mudah dipindahkan antara pasaran crypto dan pasaran fiat, stablecoin menikmati turun naik yang rendah dan tahap kecairan yang sangat tinggi. Salah satu stablecoin pertama kripto, USDT (Tether) yang bermaksud tambat, telah sangat dipercayai dan stabil, sehingga pada tahun 2021 lebih daripada 75% perdagangan Bitcoin telah dilakukan menggunakan USDT. Tahap kecairan dan kegunaan yang tinggi ini membawa lebih kestabilan kepada pelabur kripto dalam pasaran yang sangat tidak menentu.

Tetapi bukan itu sahaja yang stablecoin boleh lakukan. Aset digital serba boleh ini dilengkapi dengan pelbagai ciri dan faedah tambahan. Berikut adalah beberapa sahaja:

Stablecoin boleh menjadi aset selamat. Untuk ini, anda ingin mempertimbangkan stablecoin yang disokong oleh sesuatu selain daripada USD, terutamanya jika anda ingin melindungi kekayaan anda semasa kemelesetan pasaran. Komoditi dan logam berharga seperti emas secara sejarah telah dicari untuk aset “safe-haven” semasa masa turun naik yang tinggi. Pada masa lalu, pelabur melihat emas fizikal sebagai tempat selamat yang digemari.¬†Pada zaman moden, emas fizikal masih mempunyai tempatnya, tetapi coin stabil yang disokong oleh emas memberikan keselesaan untuk memiliki emas serta faedah tambahan peningkatan kebolehgunaan, kecairan dan kestabilan.

Pembayaran tanpa sempadan boleh dilakukan dengan stablecoin kerana ia bersambung ke pasaran crypto global dalam masa nyata. Kiriman wang, iaitu bayaran yang dihantar pulang oleh pekerja yang tinggal di negara lain, adalah lebih murah, lebih pantas dan lebih mudah apabila menggunakan stablecoin.

Satu cabaran bagi syarikat global ialah cara membayar pekerja dari pelbagai wilayah. Memandangkan kerja jauh menjadi kebiasaan majikan boleh mengakses kumpulan pekerja global, tetapi bagaimanakah mereka membayar kakitangan mereka dengan cekap apabila pekerja tinggal di pelbagai negara? Menggunakan stablecoin untuk membayarnya lebih masuk akal dalam ekonomi digital kita.

Mendapat akses ke seluruh dunia pasaran kripto adalah satu lagi kelebihan besar untuk stablecoin. Jika anda memiliki stablecoin, anda boleh memindahkannya dengan mudah ke aset digital lain sekiranya anda membuat keputusan untuk menceburkan diri  anda dalam aplikasi DeFi, menyertai Tawaran Pertukaran Permulaan (IEO), atau menyertai pertandingan meme di Twitter untuk hadiah crypto.

Sekarang setelah anda tahu perkara yang boleh dilakukan oleh stablecoin, mari lihat beberapa pilihan paling popular hari ini.

Stablecoin yang disokong Fiat

Dengan sokongan fiat kepada stablecoin, platform dan pertukaran crypto pada asasnya mempunyai jambatan dua hala untuk pelanggan mereka antara pasaran crypto dan sistem wang tradisional. Itu kerana, pada masa ini, dolar AS adalah mata wang rizab dunia, dan hampir setiap negara mengasaskan mata wangnya di atasnya.

Kebanyakan bursa, termasuk Coinbase (USDC), Gemini (GUSD), dan Binance (BUSD), kini mempunyai stablecoin mereka sendiri, selalunya selain menyenaraikan stablecoin popular lain. Mereka biasanya memegang rizab tunai fiat pada asas 1:1, membolehkan mereka dengan mudah membolehkan pengguna mereka bertukar ke sana ke mari tanpa masalah. Mengeluarkan wang daripada USDC atau GUSD hampir zero kos, dan kerana kestabilannya, pindahan bank juga percuma atau hampir dengannya.

Stablecoin yang disokong komoditi

Stablecoin boleh disokong oleh aset selain daripada wang fiat atau bahkan sekumpulan aset. Tetapi stablecoin yang disokong komoditi menawarkan alternatif yang membantu pelabur mempelbagaikan pegangan mereka. Banyak komoditi yang berbeza boleh digunakan untuk menyokong stablecoin, tetapi emas adalah yang paling popular, kerana ia telah menjadi aset selamat dengan sendirinya selama beratus-ratus tahun.

Kini dengan keupayaan digital, stablecoin bersandarkan logam berharga menggunakan emas sebagai pasaknya menawarkan yang terbaik dari kedua-dua dunia. Ia menyediakan lindung nilai yang terbukti dengan baik daripada mata wang fiat tradisional dan pasaran saham, serta tahap kebolehgunaan dan kemudahan yang tinggi.

Stablecoin bersandarkan komoditi biasanya mengambil jumlah tertentu komoditi untuk mencipta harga asas. Dengan Goldcoin, sebagai contoh, 1 auns emas fizikal bersamaan dengan 1,000 Goldcoin.

Apa yang lebih mencerahkan ialah emas boleh dipecahkan melalui penggunaan stablecoin, bermakna lebih ramai orang boleh melabur secara aktif kerana mereka tidak perlu membeli keseluruhan bar emas. Mereka boleh membeli sebarang jumlah stablecoin bersandarkan emas yang mereka inginkan.

Syiling stabil algoritma (bersandarkan crypto)

Daripada menggunakan komoditi atau fiat untuk sandaran, stablecoin algoritmik menggunakan cagaran berlebihan aset lain, seperti Ethereum. Ini bermakna platform atau pertukaran yang mengeluarkan stablecoin menawarkan lebih daripada nisbah 1:1 untuk mengatasi ketidaktentuan yang mungkin dialami oleh aset kripto. Contoh stablecoin algoritma termasuk salah satu stablecoin asal crypto, DAI dan AMPL.

Apakah yang seterusnya untuk stablecoin?

Dengan pasaran kripto berkembang dan stablecoin menjadi lebih utama, berjuta-juta peminat kripto baharu, pelabur dan pedagang mempunyai onramp dan offramp maya yang mantap. Tidak diketahui ciri dan bentuk baharu yang akan digunakan oleh aset digital yang sangat bernilai ini pada masa hadapan, tetapi kami tahu ia akan kekal di sini.

Semoga artikel Apa itu stablecoin ini menberi manfaat kepada anda dan ramai lagi di luar sana. Jangan lupa Sharekan entri ini kepada rakan-rakan anda.

Penafian: Maklumat yang diberikan dalam artikel ini adalah semata-mata pendapat pengarang dan bukan nasihat pelaburan – ia disediakan untuk tujuan pendidikan sahaja. Dengan menggunakan ini, anda bersetuju bahawa maklumat tersebut tidak membentuk sebarang arahan pelaburan atau kewangan. Lakukan penyelidikan anda sendiri dan hubungi penasihat kewangan sebelum membuat sebarang keputusan pelaburan.

Baca juga:

Cara Membeli Bitcoin Dengan Luno
Luno: Cryptocurrency Exchange Pertama Yang Diluluskan di Malaysia
Deposit Transfer Bank Untuk Pelanggan Luno Di Malaysia
Bagaimana Saya Mengesahkan Identiti Saya Dengan Luno?

Tags :

Related Post to Apa Itu Stablecoin? Panduan Muktamad Untuk Kripto Stablecoins

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More