HOME
Home » Umum » Apakah Aset Digital Dan Mengapa Orang Ramai Melabur Di Dalamnya?

Apakah Aset Digital Dan Mengapa Orang Ramai Melabur Di Dalamnya?

Posted at | Categorised in Umum

Apakah aset digital dan mengapa orang ramai melabur di dalamnya?

Adakah ini persoalan yang bermain-main dalam fikiran anda?

Bitcoin pada asalnya direka bentuk sebagai jenis wang digital baharu. Salah satu sebab utama kejayaannya ialah ia menyelesaikan cabaran kepercayaan dalam tetapan digital – cabaran yang penting untuk diatasi sebelum wang digital benar-benar berfungsi. Ini mungkin kerana teknologi baharu yang membentuk asas Bitcoin dan mata wang kripto lain: blockchain.

Tetapi aplikasi blockchain tidak berakhir dengan wang digital. Akhirnya, mata wang kripto adalah lebih daripada sekadar mata wang – ia juga merupakan teknologi yang boleh mengubah apl dan perkhidmatan digital yang kita gunakan dalam semua bidang kehidupan kita. Inilah gambaran besarnya…

Apahak Aset Digital?

Apakah Aset Digital Dan Mengapa Orang Ramai Melabur Di Crypto?

Cara blockchain menyelesaikan kelulusan digital yang boleh dipercayai

Blockchain ialah inovasi besar Bitcoin. Ia pada asasnya menyelesaikan masalah kepercayaan antara orang yang tidak mempunyai hubungan sedia ada. Ini adalah sesuatu yang banyak berlaku dalam tetapan digital.

Pertimbangkan kali terakhir anda ingin berurus niaga dengan seseorang yang anda tidak kenali – mungkin anda ingin menyewa flat mereka atau membeli sesuatu daripada mereka. Anda mungkin akan menggunakan perantara untuk be rasa yakin bahawa anda tidak akan dibiarkan “mati berdiri”. Dalam kes menyewa flat sebagai contoh, ini mungkin Airbnb, dan untuk urus niaga secara umum seperti ini biasanya hanya melalui perantaraan sebuah bank.

Blockchain menggantikan keperluan untuk perantara dengan pengaturcaraan dalam peraturan untuk transaksi dan memastikan ia dipatuhi. Aplikasi pertama teknologi blockchain adalah untuk wang digital, tetapi kepercayaan digital adalah satu kejayaan yang telah membuka dunia aplikasi lain yang mungkin.

Baca:  Apa itu Matawang Kripto dan Bagaimana Ia Berfungsi?

Untuk memahami perkara ini, mari kita lihat dengan lebih dekat cara Bitcoin berfungsi. Pada bila-bila masa terdapat perubahan dalam pemilikan mana-mana jumlah bitcoin, ia dimasukkan ke dalam pangkalan data Bitcoin di mana semua transaksi bitcoin direkodkan – pangkalan data ini ialah blockchain. Perubahan ini perlu diluluskan oleh berbilang komputer dalam rangkaian. Sekiranya urus niaga itu adalah satu penipuan, maka majoriti rangkaian tidak akan meluluskannya.

Inilah sebabnya mengapa anda mungkin pernah mendengar Bitcoin dirujuk sebagai ‘terdesentralisasi’, yang bermaksud bahawa kelulusan bergantung pada rangkaian pihak dan bukannya parti pusat. Dan proses kelulusan inilah yang bermakna Bitcoin boleh dipercayai oleh semua orang yang menggunakannya.

Mengambil kebolehpercayaan digital yang boleh dipercayai selain daripada wang digital

Blockchain pada asasnya hanya tentang membuktikan dan meluluskan perkara dengan cara yang semua orang boleh percaya, walaupun mereka tidak mempunyai hubungan sedia ada dan tidak menggunakan perantara.

Terdapat tiga bidang penggunaan utama untuk teknologi yang telah menyelesaikan kelulusan digital yang boleh dipercayai.

Idea besar pertama ialah mata wang, oleh itu “mata wang kripto”. Ini juga kadangkala dirujuk sebagai mata wang digital. Bitcoin adalah contoh tertua dan terbesar di sini.

Baca: Cara Membeli Matawang Cryptocurrency

Penggunaan besar kedua untuk teknologi yang telah menyelesaikan kelulusan digital yang boleh dipercayai ialah kontrak, yang dalam dunia crypto dipanggil “kontrak pintar”. Ini sama seperti kontrak kertas biasa dengan tandatangan fizikal, hanya ia ditulis pada blockchain dan diluluskan secara digital dengan cara yang sama transaksi bitcoin diluluskan.

Ia juga diprogramkan untuk dijalankan secara automatik apabila syarat dipenuhi. Sebilangan besar industri kripto hari ini tertumpu pada pembangunan platform kontrak pintar terbaik. Ethereum ialah contoh tertua dan terbesar di sini, dan Solana dan Cardano juga berada dalam kumpulan ini.

Bidang penggunaan ketiga untuk teknologi ini ialah semua aplikasi crypto yang dibina di atas platform kontrak pintar. Fikirkan tentang semua apl pada telefon anda: semuanya melakukan perkara yang sangat berbeza tetapi semuanya dibina pada teknologi asas yang sama (sistem pengendalian seperti iOS Apple atau Android Google). Ia betul-betul sama untuk kripto.

Platform kontrak pintar ialah lapisan asas untuk crypto (seperti sistem pengendalian pada telefon anda) dan semua apl cryptocurrency lain dibina di atasnya. Terdapat beribu-ribu aplikasi baharu dalam kawasan ketiga ini, dalam segala hal daripada permainan hingga perkhidmatan kewangan.

Apakah Aset Digital Dan Mengapa Orang Ramai Melabur Di Dalamnya?

Dalam kewangan, aset ialah apa sahaja yang anda miliki yang mempunyai nilai ekonomi. Wang tunai, bangunan dan karya seni, contohnya, semuanya dianggap sebagai aset.

Sementara itu, aset ‘digital’ ialah apa sahaja yang anda miliki yang mempunyai nilai ekonomi dan hanya wujud secara digital. Dalam konteks mata wang kripto, ia digunakan sebagai cara untuk melabur dalam semua aplikasi besar untuk penggunaan mata wang kripto teknologi – sama ada sebagai mata wang digital, platform kontrak pintar atau apl yang dibina di atas platform hubungan pintar. Ia juga sering digunakan dalam projek itu sendiri sebagai sebahagian daripada ekosistem aplikasi, biasanya bertindak sebagai insentif untuk tugasan dijalankan.

Jadi mengapa orang melabur di dalamnya? Mari kita lihat kumpulan demi kumpulan.

1. Melabur dalam mata wang digital

Orang ramai mengatakan bahawa mereka melabur dalam aset digital yang seperti mata wang kerana banyak sebab yang sama seperti mereka mahu memiliki dan melabur dalam mata wang seperti Dolar atau Euro: sama ada mereka mendapati ia berguna untuk urus niaga, atau mereka percaya nilainya mungkin meningkat berbanding mata wang lain.

2. Melabur dalam platform kontrak pintar

Nilai aset digital dalam bidang platform kontrak pintar, secara semula jadi, sedikit berbeza. Nilai mereka lebih seperti saham dalam pembangunan teknologi asas baharu. Anda boleh memikirkan sebab orang menganggap melabur dalam platform kontrak pintar lebih seperti melabur dalam permulaan yang mencipta sistem pengendalian baharu untuk telefon mudah alih. Jika ia berjaya, nilai pelaburan akan meningkat.

3. Melabur dalam aplikasi crypto, juga dikenali sebagai dApps

Ciri khas teknologi kripto ialah ia terdesentralisasi. Itulah sebabnya aplikasi crypto (aplikasi) dipanggil dApp – ia hanya istilah yang digunakan untuk menggambarkan aplikasi yang dibina di atas teknologi blockchain, yang seperti yang kita lihat, adalah terdesentralisasi.

Anda boleh memikirkan sebab orang menganggap melabur dalam dApps seperti melabur dalam permulaan membina apl baharu. Mereka percaya ia boleh digunakan untuk menyelesaikan keperluan atau menambah baik perkhidmatan sedia ada, dengan cara yang sama, Uber menambah baik pada teksi atau AirBnB menambah baik pada tempahan hotel.

Baca: Cara Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Pembangunan dApp hari ini amat sengit dalam bidang perkhidmatan kewangan, permainan dan seni, tetapi masih terdapat banyak bidang untuk pereka dan pembangun berinovasi kerana teknologi itu masih di peringkat awal dan berkembang dengan cepat.

Melabur dalam potensi teknologi kripto

Ingat apa yang berlaku dengan teknologi telefon pintar?

Apa yang berlaku dengan crypto hari ini kelihatan serupa. Beberapa lapisan teknologi kontrak pintar asas bersaing untuk menguasai dengan cara yang sama seperti Nokia, Blackberry dan Apple bersaing untuk menjadi sistem pengendalian pilihan untuk dunia (dan kemudian Google tiba dengan Android).

Sementara itu, bilangan dan jenis aplikasi yang dibuat meletup, sebahagian daripadanya mengubah cara kita hidup setiap hari, dan sebahagian daripadanya tidak pernah benar-benar berfungsi atau penting sama sekali.

Baca: Apa itu Bitcoin?

Semakin ramai pelabur percaya bahawa potensi kesan teknologi crypto hari ini adalah serupa dengan apa yang kita lihat dengan teknologi mudah alih. Ini bermakna ini boleh menjadi permulaan kepada fasa baharu penciptaan nilai, tetapi penting untuk diingat bahawa tiada siapa yang mengetahui masa depan.

Walaupun beberapa teknologi mudah alih awal telah menjadi kejayaan (besar), kebanyakan projek awal gagal. Teknologi peringkat awal membawa peluang dan risiko dalam ukuran yang sama, dan anda tidak boleh melabur lebih daripada yang anda mampu untuk rugi. Apakah  Aset Digital..?

 

 

Related Post to Apakah Aset Digital Dan Mengapa Orang Ramai Melabur Di Dalamnya?

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More