HOME
Home » Umum » Apakah Bitcoin, Harga BTC Dan Cara Ia Berfungsi

Apakah Bitcoin, Harga BTC Dan Cara Ia Berfungsi

Posted at | Categorised in Umum

Apakah Bitcoin? Harga BTC dan Cara Ia Berfungsi

Bitcoin, mata wang kripto yang pertama dan paling berharga, telah berkembang daripada percubaan sampingan menjadi salah satu tiket paling hangat dalam kewangan global.

Definisi BTC: Apakah Bitcoin?

Apakah Bitcoin? Harga BTC dan Cara Ia Berfungsi

Bitcoin ialah satu bentuk tunai digital yang menghapuskan keperluan untuk pihak berkuasa pusat seperti bank atau kerajaan. Sebaliknya, Bitcoin menggunakan rangkaian internet peer-to-peer untuk mengesahkan pembelian secara langsung antara pengguna.

Dilancarkan pada tahun 2009 oleh pembangun misteri yang dikenali sebagai Satoshi Nakamoto, Bitcoin (BTC) adalah peserta pertama, dan paling berharga, dalam kelas aset yang baru muncul yang dikenali sebagai mata wang kripto.

Harga Bitcoin hari ini

Carta berikut menunjukkan data harga Bitcoin semasa dan sejarah.

Apakah Bitcoin? Harga BTC dan Cara Ia Berfungsi

Bagaimanakah Bitcoin berfungsi?

Setiap Bitcoin ialah fail yang disimpan dalam dompet digital pada komputer atau telefon pintar. Untuk memahami cara mata wang kripto berfungsi, memahami istilah ini dan sedikit konteks:

Blockchain: Bitcoin dikuasakan oleh kod sumber terbuka yang dikenali sebagai blockchain, yang mencipta sejarah transaksi awam yang dikongsi yang disusun menjadi “blok” yang “dirantai” bersama untuk mengelakkan gangguan. Teknologi ini mencipta rekod kekal bagi setiap transaksi, dan ia menyediakan cara untuk setiap pengguna Bitcoin beroperasi dengan pemahaman yang sama tentang siapa yang memiliki apa.

Kunci peribadi dan awam: Dompet Bitcoin mengandungi kunci awam dan kunci peribadi, yang berfungsi bersama untuk membolehkan pemilik memulakan dan menandatangani transaksi secara digital. Ini membuka kunci fungsi utama Bitcoin — memindahkan pemilikan dengan selamat daripada satu pengguna ke pengguna lain.

Perlombongan Bitcoin: Pengguna pada rangkaian Bitcoin mengesahkan urus niaga melalui proses yang dikenali sebagai perlombongan, yang direka untuk mengesahkan bahawa urus niaga baharu adalah konsisten dengan urus niaga lain yang telah diselesaikan pada masa lalu. Ini memastikan bahawa anda tidak boleh membelanjakan Bitcoin yang anda tidak miliki, atau yang anda pernah belanjakan sebelum ini.

» Bersedia untuk melabur dalam Bitcoin? Pilihan kami untuk pertukaran Bitcoin dan mata wang kripto terbaik.

Bagaimanakah Bitcoin menjana wang?

Bitcoin baharu dicipta sebagai sebahagian daripada proses perlombongan Bitcoin, di mana ia ditawarkan sebagai ganjaran yang lumayan kepada orang yang mengendalikan sistem komputer yang membantu mengesahkan transaksi.

Pelombong Bitcoin — juga dikenali sebagai “nod” — ialah pemilik komputer berkelajuan tinggi yang secara bebas mengesahkan setiap transaksi, dan menambah “blok” transaksi yang lengkap kepada “rantaian” yang sentiasa berkembang, yang mempunyai rangkaian lengkap, awam dan kekal. rekod setiap transaksi Bitcoin.

Pelombong dibayar dalam Bitcoin untuk usaha mereka, yang memberi insentif kepada rangkaian terdesentralisasi untuk mengesahkan setiap transaksi secara bebas. Rangkaian pelombong bebas ini juga mengurangkan peluang untuk penipuan atau maklumat palsu direkodkan, kerana majoriti pelombong perlu mengesahkan ketulenan setiap blok data sebelum ia ditambahkan pada rantaian blok, dalam proses yang dikenali sebagai “bukti kerja. ”

»Ketahui lebih lanjut: Apakah blockchain, dan bagaimana ia berfungsi?

Bagaimanakah cara saya mula melombong Bitcoin?

Apabila Bitcoin telah berkembang dalam populariti dan nilai, persaingan untuk ganjaran yang ditawarkan oleh perlombongan telah berkembang lebih kecil. Kebanyakan pelombong kini menggunakan komputer khusus yang direka hanya untuk tujuan itu. Peralatan ini menggunakan sejumlah besar tenaga, kos yang boleh menjadi satu lagi halangan untuk masuk.

Semua ini bermakna perlombongan Bitcoin adalah cadangan yang sangat sukar untuk pemula, walaupun beberapa pengendali yang lebih kecil memilih untuk menyertai kumpulan perlombongan di mana mereka menggabungkan kuasa pengkomputeran mereka dengan yang lain dalam usaha untuk bersaing untuk ganjaran.

Jika anda berminat untuk bermula, langkah pertama adalah dengan menyelidik beberapa kolam perlombongan yang popular dan perkara yang diperlukan.

Bolehkah Bitcoin ditukar kepada tunai?

Seperti banyak aset lain, Bitcoin boleh dibeli dan dijual dengan mata wang fiat seperti Ringgit Malaysia. Harga akan bergantung pada nilai pasaran semasa, yang boleh berubah-ubah dengan ketara dari hari ke hari.

Jika anda ingin membeli atau menjual Bitcoin, anda mempunyai beberapa pilihan. Tetapi bagi kebanyakan pemula, pendekatan paling mudah ialah menggunakan pertukaran mata wang kripto.

Sebahagian daripada ini dikendalikan oleh pembrokeran saham dalam talian, dan yang lain adalah bebas. Tetapi memandangkan keunggulan Bitcoin dalam pasaran, anda boleh berdagang di hampir mana-mana platform yang menawarkan crypto.

Berikut adalah beberapa pilihan lain untuk membeli dan menjual Bitcoin:

Transaksi peer-to-peer: Seseorang mungkin membayar anda dalam Bitcoin untuk produk atau perkhidmatan, atau menerima Bitcoin sebagai pembayaran dan bukannya tunai.

ATM Bitcoin Terdapat lebih daripada 32,000 ATM Bitcoin di A.S. (Cari Coin ATM Radar untuk mencari satu berhampiran anda.)

Anda Dah Buat Keputusan: Adakah Bitcoin pelaburan yang baik?

Membeli mata wang kripto mendedahkan anda kepada kelas aset yang tidak menentu. Peraturan biasa ialah menumpukan hanya sebahagian kecil daripada portfolio terpelbagai kepada pelaburan berisiko seperti Bitcoin atau saham individu.

Sama ada Bitcoin adalah pelaburan yang baik untuk anda bergantung pada keadaan individu anda, tetapi berikut adalah beberapa kebaikan dan keburukan Bitcoin untuk dipertimbangkan.

Kebaikan Bitcoin

Transaksi peribadi dan selamat pada bila-bila masa — dengan potensi bayaran yang lebih sedikit. Sebaik sahaja anda memiliki Bitcoin, anda boleh memindahkannya pada bila-bila masa, di mana-mana sahaja, mengurangkan masa dan perbelanjaan yang berpotensi untuk sebarang transaksi. Transaksi tidak mengandungi maklumat peribadi seperti nama atau nombor kad kredit, yang menghapuskan risiko maklumat pengguna dicuri untuk pembelian palsu atau kecurian identiti.

Potensi untuk pertumbuhan yang besar. Sesetengah pelabur yang membeli dan memegang mata wang bertaruh bahawa sebaik sahaja Bitcoin matang, kepercayaan yang lebih besar dan penggunaan yang lebih meluas akan diikuti, oleh itu nilai Bitcoin akan berkembang.

Desentralisasi. Selepas krisis kewangan dan Kemelesetan Besar, sesetengah pelabur tidak sabar-sabar untuk menerima alternatif, mata wang terpencar — mata wang yang pada asasnya berada di luar kawalan bank biasa, pihak berkuasa yang mentadbir atau pihak ketiga yang lain.

Keburukan Bitcoin

Kemeruapan harga. Walaupun nilai Bitcoin telah meningkat secara mendadak selama berberapa tahun sahaja, nasib pembeli telah berubah secara meluas bergantung pada masa pelaburan mereka. Mereka yang membeli pada 2017 apabila harga Bitcoin berlumba ke arah $20,000, misalnya, terpaksa menunggu sehingga Disember 2020 untuk memulihkan kerugian mereka. Dan walaupun 2021 adalah tempoh yang kukuh untuk Bitcoin, sejak itu ia telah jatuh dengan ketara daripada paras tertinggi sepanjang masa.

Kebimbangan penggodaman. Walaupun penyokong mengatakan teknologi blockchain di sebalik Bitcoin adalah lebih selamat daripada pemindahan wang elektronik tradisional, terdapat beberapa penggodaman berprofil tinggi. Pada Mei 2019, sebagai contoh, lebih daripada $40 juta dalam Bitcoin telah dicuri daripada beberapa akaun bernilai tinggi pada pertukaran mata wang kripto Binance. (Syarikat menanggung kerugian.)

Penggunaan terhad (tetapi berkembang). Segelintir peniaga telah mula menerima Bitcoin sebagai pembayaran. Tetapi syarikat-syarikat ini adalah pengecualian, bukan peraturan.

Tidak dilindungi oleh PIDM. Perbadanan Perlindungan Pelabur Sekuriti menginsuranskan pelabur sehingga RM250,000 jika pembrokeran gagal atau dana dicuri, tetapi insurans itu tidak melindungi mata wang kripto.

Menyimpan Bitcoin anda: Hot Wallet vs Cool Wallet

Jika anda memutuskan untuk membeli Bitcoin, anda memerlukan tempat untuk menyimpannya. Bitcoins boleh disimpan dalam dua jenis dompet digital:

Dompet panas: Anda selalunya boleh menyimpan mata wang kripto di bursa tempat ia dijual. Pembekal lain menawarkan storan dalam talian kendiri. Penyelesaian sedemikian menyediakan akses melalui pelayar komputer, desktop atau aplikasi telefon pintar.

Dompet sejuk: Peranti mudah alih yang disulitkan seperti thumb drive yang membolehkan anda memuat turun dan menyimpan Bitcoin anda.

Pada asasnya, dompet panas disambungkan ke internet; dompet sejuk tidak. Tetapi anda memerlukan dompet panas untuk memuat turun Bitcoins ke dalam dompet sejuk mudah alih.

Patutkah Anda Melabur Dalam Bitcoin?

Mengapa Melabur Dalam Bitcoin?

 

Related Post to Apakah Bitcoin, Harga BTC Dan Cara Ia Berfungsi

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More