HOME
Home » Cryptocurrency » Apakah Itu Bitcoin Dan Patutkah Anda Membelinya?

Apakah Itu Bitcoin Dan Patutkah Anda Membelinya?

Posted at | Categorised in Cryptocurrency

Apakah itu Bitcoin dan patutkah anda membelinya?

Bitcoin dan cryptocurrency ada di mana-mana hari ini, tetapi sangat sedikit yang memahami bagaimana ia berfungsi dan sama ada Bitcoin selamat atau tidak. Sebelum anda membeli Bitcoin ada beberapa perkara penting yang perlu dipertimbangkan.

Sebelum kita memulakan, penting untuk jelas bahawa ini adalah panduan pendidikan untuk memahami Bitcoin, bukan nasihat pelaburan. Saya menulis panduan ini sebagai tindak balas kepada pertanyaan mengenai Bitcoin yang semakin meningkat dan mendengar tentang kesilapan yang merugikan dari beberapa pihak yang cuba membeli Bitcoin melalui platform yang salah. Saya membeli beberapa Bitcoin untuk benar-benar memahami bagaimana ia berfungsi dan bagaimana untuk membeli Bitcoin dengan selamat.

Pada tahun 2013 saya telah membeli satu Bitcoin keseluruhan dengan harga $200. Tetapi sebenarnya tidak pernah berlaku.

Semakin hampir saya membeli, semakin keliru dan bimbang tentang keseluruhan perkara yang saya dapat. Jadi saya berputus asa.

Saya tidak tahu, tetapi jika saya bertahan, Bitcoin itu kini bernilai lebih dari $60,000.

Dengan peningkatan minat dan liputan media yang berterusan, perbualan menjadi semakin kuat, dan lebih sukar untuk diabaikan. Harga Bitcoin telah meningkat dengan cepat sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Apa Itu Bitcoin Dan Patutkah Anda Membelinya?

Bitcoin boleh memberi implikasi besar untuk masa depan semua orang. Saya merasakan sudah tiba masanya untuk mencuba membeli Bitcoin lagi. Bukan untuk menjana wang, tetapi untuk memahami apa yang sebenarnya berlaku.

Rasa gatal itu membawa saya ke lubang penyelidikan kelinci, didorong oleh daya tarik dan kegembiraan. Saya akhirnya ‘faham’. Juga menjadi jelas bahawa hari ini jauh lebih mudah untuk membeli Bitcoin daripada dulu.

Hari ini saya adalah pemilik bangga 0.01603666 BTC, yang saya tukar dengan harga $100.

Dalam panduan ini, saya membawa anda melalui langkah-langkah yang tepat yang saya ikuti untuk membeli Bitcoin. Proses itu sendiri mengambil masa kira-kira 15 minit.

Tetapi sebelum kita sampai ke langkah tutorial cara membeli Bitcoin dengan selamat, sangat penting untuk mengetahui apa yang kita hadapi. Banyak saya mendengar orang membuat kesilapan kerana tergesa-gesa melabur Bitcoin kerana semua gembar-gembur. Terdapat banyak maklumat yang terpecah-pecah atau mengelirukan di luar sana. Tujuan saya di sini adalah untuk mengurangkan “kebisingan” dengan penjelasan yang ringkas mengenai bagaimana Bitcoin berfungsi sebelum melalui proses pembelian yang saya gunakan.

Apakah Itu Bitcoin?

Apakah Itu Bitcoin Dan Patutkah Anda Membelinya?

Question marks with gold bitcoin cryptocurrency coin

Bagi ramai orang, Bitcoin mewakili masa depan untuk membayar sesuatu, sebagai ‘cryptocurrency’ global digital baru. Daripada menggunakan duit syiling ¬£ 1 atau $ 1, sesuatu boleh menjadi 1 Bitcoin (1 BTC).

Tetapi Bitcoin lebih dari sekadar mata wang, dan inilah sebabnya mengapa orang sering keliru. Termasuk juga keliru tentang seluruh rangkaian (dikenali sebagai Blockchain) yang mengawasi seluruh proses seseorang menghantar wang kepada orang lain dengan selamat.

Katakan anda membelanjakan $20 di restoran dengan kad debit Visa. Transaksi itu mesti diproses melalui mesin kad Visa bank anda dan bank saudagar. Pada setiap langkah, komunikasi dan pengesahan berlaku.

Janji Bitcoin adalah untuk menghapus semua gesekan (proses pihak ketiga) ini yang terlibat dalam pengesahan, sementara itu juga membuat pembayaran jauh lebih selamat. Anda boleh menggunakan telefon bimbit anda untuk menghantar Bitcoin bernilai $ 20 ke restoran secara langsung (tanpa melalui proses oleh pihak bank).

Dengan memotong orang tengah, urus niaga menjadi lebih murah juga, terutama dalam pembayaran antarabangsa.

Bitcoin juga mengambil peranan bank pusat kerajaan (contohnya Bank of England). Kerajaan secara tradisional mempunyai kawalan terhadap penawaran mata wang yang terbuka untuk manipulasi dan rasuah.

Bitcoin Blockchain terbuka sepenuhnya. Ia tidak dimiliki atau dikendalikan oleh sesiapa pun, ia dikendalikan oleh rangkaian banyak komputer di seluruh dunia.

Sudah tentu cryptocurrency yang masih muda kewujudannya bukan tanpa pengkritiknya. Media arus perdana, bank tradisional dan pengulas kewangan semuanya memberi amaran agar ‘bubble’ pecah, dan peluang untuk rangkaian Bitcoin digunakan oleh penjenayah.

13 perkara utama Apakah Itu Bitcoin yang perlu diketahui

Sebagai pemula, saya menghabiskan berhari-hari meneliti selok-belok Bitcoin, faedah dan risikonya. Inilah senarai perkara penting saya dapati.

1 – Kepercayaan:¬†Bitcoin mengisi ‘jurang kepercayaan’ antara dua pihak (kini peranan bank)

2 – Selamat: Transaksi disulitkan (encrypted) dalam Blockchain yang mustahil untuk diretas (hack)

3 – Desentralisasi: Dengan tidak ada badan yang tertentu mengendalikannya, Bitcoin tidak dapat dijatuhkan, diretas atau dimanipulasi

4 – Tidak diatur: Tidak ada jaminan perlindungan (dikembalikan) jika pembayaran dibuat secara tidak sengaja atau tersalah

5 – Telus: Kedua-dua kod dan semua transaksi BTC (bayangkan mengetahui di mana setiap coin pergi)

6 – Kos rendah: Menghilangkan institusi dan geseran (friction), terutamanya untuk pembayaran antarabangsa

7 – Pantas: Rangkaian digital lengkap

8 – Bekalan terhad: Terhad pada 21 juta Bitcoin

9 – Benar-benar global: Tidak mengecualikan orang secara geografi

10 – Privasi: Institusi tidak menyimpan data anda

11 – Maya: Walaupun namanya coin, Bitcoin tidak mempunyai duit syiling fizikal. Semua 1s dan 0s

12 – Volatile: Nilai Bitcoin masih berubah-ubah (jangan melihatnya sebagai pelaburan jangka pendek)

13 – Intensif tenaga: Perlombongan Bitcoin mempunyai jejak karbon yang besar

Akhirnya Bitcoin berjanji untuk mendemokrasikan wang, sambil menghilangkan hampir semua geseran dan kos dalam membuat pembayaran yang selamat.

Anda tidak perlu memahami segalanya untuk membeli Bitcoin.

Di bawah bonet Bitcoin adalah teknologi yang sangat kompleks, yang menjadikannya begitu selamat. Kebanyakan orang tidak tahu bagaimana mesin kad ATM atau internet berfungsi tetapi masih menggunakannya setiap hari.

Kami akan meneliti latar belakang dan implikasi Bitcoin dengan lebih mendalam sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut.

Patutkah anda membeli Bitcoin?

Pertama, anda tidak perlu membeli Bitcoin penuh. Harganya sangat mahal sekarang! Bitcoin boleh dibahagikan sehingga seratus juta. Anda boleh membeli BTC dengan harga $ 5 jika anda mahu.

Sekiranya anda tidak dapat membayar $ 5 atau berhutang, jangan beli Bitcoin kerana anda boleh kehilangan wang.

Terdapat 3 jenis orang yang membeli Bitcoin:

Spekulator – nilainya telah meningkat secara besar-besaran, tetapi masih sangat tidak stabil menjadikan Bitcoin sebagai pelaburan berisiko

Pengguna sebenar – untuk apa! Perbelanjaan dan juga penghasilan dalam Bitcoin perlahan-lahan mendapat daya tarikan

Yang ingin tahu – Bitcoin adalah teknologi baru yang menarik, dan ramai yang ingin memahami masa depan wang dan menjadi sebahagian daripada perbualan.

Setiap orang mempunyai motivasi masing-masing ketika membeli dan menjual Bitcoin, tetapi tujuan panduan ini adalah untuk jenis ketiga. Saya membeli sejumlah kecil Bitcoin sendiri untuk memahami dan menghargai teknologi baru ini dan peluang terbuka yang dibawanya.

Setelah anda benar-benar mencuba dengan membeli dan menghantar beberapa Bitcoin, ia menjadi lebih mudah difahami!

Saya percaya semua orang akan mendapat keuntungan dengan membeli sedikit Bitcoin hanya untuk mendidik diri mereka mengenai mata wang digital, yang dengan cepat dapat menjadi sebahagian daripada masa depan kita.

Saya rasa Bitcoin adalah cryptocurrency pertama yang berpotensi untuk melakukan sesuatu seperti mengubah dunia – Peter Thiel, Pengasas Bersama PayPal

Jejak karbon Bitcoin

Pertimbangan penting lain adalah jejak karbon besar dari perlombongan Bitcoin. Sebilangan besarnya dilakukan oleh ribuan superkomputer di China yang masih dikuasakan oleh bahan bakar fosil.

Semasa saya membeli Bitcoin beberapa tahun yang lalu, tenaga yang diperlukan jauh lebih sedikit (kurang) daripada sekarang. Mudah-mudahan akan berlaku peralihan kepada tenaga boleh diperbaharui (solar) tidak lama lagi dan setelah semua Bitcoin dilombong, jejak karbon akan turun.

Mengingat apa yang kita ketahui hari ini, jika anda prihatin terhadap perubahan iklim seperti saya, saya cadangkan hanya membeli sejumlah kecil Bitcoin, jika ada.

Cara Membeli Bitcoin

Saya akan memandu anda melalui langkah-langkah yang tepat yang saya ambil untuk membeli Bitcoin. Saya membeli beberapa dengan tujuan hanya untuk membuat cadangan.

Terdapat banyak kaedah dan laman web lain yang boleh anda gunakan – yang mungkin sedikit lebih murah – tetapi ini semua mengenai meminimumkan risiko dan komplikasi bagi saya sebagai pemula.

Anda hanya memerlukan 5 perkara sebelum membeli Bitcoin:

1 – Alamat Bitcoin: Rentetan nombor yang unik untuk anda, yang membolehkan anda menerima Bitcoin (bertindak seperti nombor akaun bank). Juga dikenali sebagai ‘kunci awam’.

2 – Dompet Bitcoin: Tempat yang selamat untuk menyimpan Bitcoin anda (bertindak seperti akaun bank).

3 – Bitcoin Exchange: Laman web untuk menukar wang tunai menjadi Bitcoin (bertindak seperti pertukaran biro).

4 – Kaedah pembayaran: Kad debit atau kredit untuk membeli Bitcoin.

5 – Pengesahan identitiAnda perlu menghantar salinan pasport atau lesen memandu anda.

Cara membeli Bitcoin di Luno

Membeli crypto di Malaysia

Bagaimana saya membuat deposit pindahan wang terus?

Sebelum membuat deposit ke dompet MYR, anda perlu mengesahkan identiti anda. Setelah disahkan, ikuti langkah mudah ini untuk membuat deposit pertama anda. Log masuk ke aplikasi Luno, pilih Dompet, kemudian Deposit di dompet MYR anda. Setelah sampai, ikuti langkah berikut:

1 – Pilih Transfer dari pilihan pada skrin seterusnya

2 – Masukkan jumlah yang ingin anda depositkan, dan pilih BERIKUTNYA

3 – Munculan akan dipaparkan dengan arahan deposit. Baca arahan dengan teliti sebelum memilih kotak pilihan

4 – Ikuti langkah-langkah dari sana untuk memasukkan ke akaun amanah Luno dan pastikan untuk menggunakan maklumat yang betul

Untuk arahan langkah demi langkah mengenai cara melakukan pemindahan bank dengan MayBank, CIMB Clicks, Public Bank, RHB, Hong Leong Bank atau AmBank.

Cara Menghantar Dan Menerima Bitcoin

Setelah anda mengetahui cara membeli Bitcoin, anda mungkin ingin mencuba menggunakannya. Menghantar dan menerima Bitcoin semuanya diuruskan dari akaun Luno anda juga.

Untuk menerima Bitcoin dari orang lain, mereka hanya memerlukan alamat Bitcoin unik anda. Anda boleh mendapatkannya dengan mengklik butang “Kirim / Terima” dan kemudian “Terima”. Ia juga dalam format QR yang lebih mudah digunakan untuk telefon bimbit.

Untuk menghantar Bitcoin, terdapat beberapa langkah lagi:

1 – Klik butang “Hantar / Terima”

2 – Masukkan jumlah (yang akan dihantar dari dompet digital anda)

3 – Masukkan alamat BTC (contoh seperti ini) – 19Rzbfam25XF28BxeeMZYZcNm5EZ8JyKHD – orang yang menerima atau dompet

4 – Tulis mesej (bertindak seperti rujukan pembayaran)

5 – Klik “Teruskan” untuk mengesahkan transaksi

Ingatlah bahawa terdapat log semua transaksi di dalam dompet Bitcoin anda. Pemindahan Bitcoin juga disimpan di Blockchain yang tersedia untuk umum, tetapi mereka sama sekali tidak dikenali kerana tidak ada cara untuk mengaitkan alamat dengan orang.

Hanya untuk pengetahuan anda, klik di sini untuk melihat contoh transaksi yang saya hantar ke dompet rakan. Sekali lagi, jangan risau untuk memahaminya, tetapi saya akan kembali ke teknologi Blockchain kemudian dalam panduan ini jika anda berminat.

Apa itu Bitcoin?
Mengapa melabur dalam Bitcoin?
Bagaimana melabur dalam Cryptocurrency?
Buat duit dengan Adsense
Temuduga kerja kerajaan
Apakah Bitcoin?
Deposit Transfer Bank Untuk Pelanggan Luno Di Malaysia

Related Post to Apakah Itu Bitcoin Dan Patutkah Anda Membelinya?

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Posted at

Tahun 2021 adalah hebat untuk Ripple XRP. Apabila coin itu bergelut dengan tuntutan mahkamah, ia juga mendapat pengiktirafan di seluruh dunia, perkongsian dengan ratusan... Read More

Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022

Posted at

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022. Pelaburan sudah menjadikan beberapa jenis binatang sebagai lambang dalam beberapa tahun kebelakangan... Read More

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

Posted at

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022. Idea perniagaan mata wang kripto ini akan terbukti menguntungkan usahawan pada tahun 2022. Konsep... Read More

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Posted at

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency! Wang membuat dunia berputar. Dan anda perlu melakukan penyelidikan anda sendiri apabila melibatkan pelaburan. Menguruskan kewangan kita sendiri... Read More

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno?

Posted at

Bagaimana nak buat pembelian pertama Bitcoin anda dengan Luno? Jadi, anda telah memerhatikan carta mata wang kripto, dan melihat kenaikan yang tidak berkesudahan (dengan... Read More