HOME
Home » Cryptocurrency » Asas Cryptocurrency dan Bitcoin Yang Anda Perlu Tahu

Asas Cryptocurrency dan Bitcoin Yang Anda Perlu Tahu

Posted at | Categorised in Cryptocurrency

Apakah Cryptocurrency?

Istilah “cryptocurrency” adalah ringkasan dari “mata wang kriptografi”. Ia merujuk kepada wang digital yang baru.

Bitcoin adalah cryptocurrency pertama di dunia. Hari ini, terdapat lebih dari 1500+ cryptocurrency – termasuk token terkenal seperti Ethereum dan token bodoh seperti Weedcoin.

Cryptocurrency serupa dengan mata wang biasa. Mereka boleh digunakan sebagai media pertukaran atau simpan nilai. Anda boleh membeli produk dan perkhidmatan dengan cryptocurrency. Atau, anda boleh menyimpan kekayaan anda dalam cryptocurrency.

Mengapa Cryptocurrency Berharga

Mengapa kita perlu melancarkan gelombang mata wang yang sama sekali baru? Apakah nilai di sebalik cryptocurrency? Nilai terletak pada tiga prinsip utama: Desentralisasi, Penawaran Tetap, dan Kebolehpindahan.

Asas Cryptocurrency dan Bitcoin Yang Anda Perlu Tahu

Asas Cryptocurrency dan Bitcoin Yang Anda Perlu TahuAsas Cryptocurrency dan Bitcoin – cointelegraph.com

Desentralisasi

Mata wang tradisional – seperti Dolar AS – dikendalikan oleh institusi seperti Sistem Rizab Persekutuan AS. Negara lain mempunyai bank pusat mereka sendiri – seperti Bank of Canada atau Bank of England. Institusi-institusi ini membenarkan pemerintah dan bank untuk mengawal penawaran mata wang. Mereka dapat “mencetak” unit mata wang ini bila mereka mahu.

Apabila pemerintah mencetak wang, wang itu disebut mata wang fiat. “Fiat” bermaksud “dengan ketetapan”. Sehelai kertas hanya memiliki nilai “dengan ketetapan” apabila pemerintah AS meletakkan cap mereka di atasnya dan menyebutnya sebagai $ 100, misalnya.

Cryptocurrency berfungsi berbeza. Cryptocurrency tidak dikawal oleh sesiapa pun. Mereka tidak dikendalikan oleh orang tertentu, juga tidak dikendalikan oleh pemerintah atau bank. Cryptocurrency seperti bitcoin “terdesentralisasi” kerana kawalan tersebar di seluruh rangkaian pengguna bitcoin.

Bekalan Tetap

Cryptocurrency juga berfungsi berbeza kerana bekalannya terhad. Contohnya, hanya ada 21 juta bitcoin yang ada. Sementara itu, mata wang fiat tradisional seperti USD tidak mempunyai bekalan tetap: kerajaan dapat mencetak lebih banyak Dolar AS bila-bila masa yang mereka mahu. Itulah sebabnya kita mengalami inflasi. Jumlah bil USD yang beredar meningkat setiap tahun, yang bermaksud nilai setiap tagihan USD yang beredar secara beransur-ansur menurun. Bitcoin dan cryptocurrency lain mempunyai bekalan tetap yang membawa kepada deflasi dan bukannya inflasi – itulah sebabnya nilai bitcoin terus meningkat dari masa ke masa.

Kebolehpindahan

Perkara unik lain mengenai cryptocurrency adalah kebolehpindahan mereka. Cryptocurrency dapat dipindahkan dengan mudah ke mana sahaja di dunia tanpa perlu bergantung pada pihak ketiga – seperti bank. Anda boleh menghantar bitcoin ke mana sahaja di dunia tanpa perlu mengesahkan identiti anda atau melampirkan maklumat peribadi pada transaksi.

Kebanyakan cryptocurrency juga mempunyai yuran yang agak rendah. Mungkin yuran berharga $ 50 dikenakan untuk memindahkan $ 200 dengan Western Union, misalnya, tetapi hanya $ 0.05 untuk memindahkan $ 2 juta dalam Bitcoin. Ini adalah keuntungan besar bagi sesiapa sahaja di dunia – sama ada anda seorang jutawan yang ingin memindahkan wang dengan selamat dan murah atau anda seorang pekerja migran yang menghantar wang kepada rakan dan keluarga ke luar negara.

Pemindahan cryptocurrency mempunyai kelebihan lain: pemindahan tidak dapat “direfundkan” dan selamat, yang bermaksud peniaga tidak perlu bimbang tentang kos penipuan atau tolak bayar.

Mengapa Bitcoin Adalah “Big Deal”

Bitcoin diperkenalkan dalam talian pada bulan Oktober 2008. Menjelang Januari 2009, blockchain bitcoin telah mengeluarkan bitcoin pertamanya. Maka bermulalah zaman cryptocurrency.

Bitcoin adalah yang pertama memperkenalkan konsep buku besar yang diedarkan – sesuatu yang kita kenal sebagai blockchain. Hari ini, bitcoin kekal sebagai cryptocurrency terbesar dan paling popular mengikut cap pasaran. Sebenarnya, bitcoin belum pernah diturunkan sejak 2009 – walaupun terdapat pencabar seperti Bitcoin Cash (BCH), Ethereum (ETH), dan Litecoin (LTC) yang hampir dengan pelbagai titik dalam sejarah.

Bitcoin semakin popular kerana semua sebab yang dinyatakan di atas: senang dipindahkan. Ia terdesentralisasi dan tahan penapisan. Dan ia dapat diakses tanpa memerlukan bank tradisional.

Dari segi cryptocurrency, bitcoin bukanlah cryptocurrency terbaik di dunia sekarang. Ini bukan cryptocurrency terpantas. Sebenarnya, transaksi bitcoin mengambil masa sekitar 10 minit untuk diselesaikan – berbanding dengan milisaat untuk cryptocurrency lain. Bitcoin juga dibebani dengan kos yang agak tinggi – transaksi boleh menelan belanja beberapa dolar berbanding pecahan sesen pun di blok lain.

Bitcoin jelas mempunyai kekurangan. Bitcoin, bagaimanapun, tetap popular kerana kelebihan penggerak pertamanya. Bitcoin adalah cryptocurrency pertama yang muncul di dunia – dan itulah sebabnya ia tetap begitu popular.

Satoshi Nakamoto: Pencipta Bitcoin Yang Misteri

Bitcoin, seperti superhero yang baik, mempunyai kisah asal yang menarik. Anda mungkin pernah mendengar mengenai Satoshi Nakamoto. Satoshi mencipta bitcoin.

Satoshi bukan sebilangan pengaturcara komputer Jepun. Sebaliknya, Satoshi Nakamoto adalah individu tanpa nama – atau kumpulan orang tanpa nama – yang bertanggungjawab untuk penciptaan dan pengembangan awal bitcoin. Nakamoto pertama kali menerbitkan kertas penyelidikan bitcoin dalam talian pada 31 Oktober 2008. Kertas itu bertajuk, “Bitcoin: Sistem Tunai Elektronik Peer-to-Peer.”

Satoshi terus mengembangkan bitcoin sehingga pertengahan tahun 2010. Satoshi secara aktif berkomunikasi dengan pembangun bitcoin lain sambil menyumbang kepada kod sumber bitcoin. Kemudian, Satoshi tiba-tiba hilang. Satoshi menyerahkan kawalan repositori kod sumber bitcoin kepada pemaju teras lain bernama Gavin Andresen. Satoshi juga memindahkan beberapa domain kepada pelbagai anggota komuniti bitcoin yang terkenal. Kemudian, Satoshi tidak pernah didengar lagi.

Inovasi utama dalam penemuan Bitcoin Satoshi adalah pengembangan sistem pengiraan terdistribusi yang dikenali sebagai “algoritma bukti kerja” yang melakukan pengesahan transaksi global setiap 10 minit, yang memungkinkan rangkaian untuk mengesahkan dan membuat persetujuan sepakat mengenai keadaan masing-masing transaksi.

Bitcoin adalah mata wang digital terdesentralisasi pertama yang menggunakan teknologi blockchain dan setelah rekod kejayaan dan kepraktisannya yang terbukti, ia mendapat penerimaan di kalangan pedagang dan pengguna.

Pertumbuhan Bitcoin

Rangkaian bitcoin dilancarkan pada Januari 2009. Pada hari-hari awal, anda boleh “melombong” bitcoin dengan komputer biasa. Anda juga boleh membeli bitcoin dengan harga sen-sen. Nilai mata wang berkembang selama bertahun-tahun. Akhirnya, orang menyedari nilai mata wang global yang terdesentralisasi. Peruncit mula menerima bitcoin dan pembangun perisian mula membuat alat bitcoin. Nilai dan kebolehgunaan bitcoin terus meningkat.

Hari yang hampir sama bitcoin dengan USD adalah masalah besar. Pengguna Bitcoin meraikan seperti mereka baru sahaja memenangi loteri. Akhirnya, satu bitcoin bernilai $ 1 USD. Bitcoin mencapai keseimbangan dengan USD pada Februari 2011.

Beberapa tahun kemudian, bitcoin mencapai $ 1400 USD. Kemudian, ia jatuh kembali ke $ 300 atau $ 400. Pada tahun 2017, bitcoin mencapai tahap tertinggi sepanjang masa $ 20,000 sebelum kembali ke $ 10,000.

Berita menarik Sekiranya anda membaca ini hari ini ialah mata wang digital belum mencapai penggunaan besar-besaran. Adalah selamat untuk mengatakan bahawa kita hanya menggaruk permukaan potensi Bitcoin dan cryptocurrency.

Dengan nilai transaksi cryptocurrency meningkat setiap hari, had pasaran pra-tetap dan bekalan cryptocurrency yang semakin menurun dari masa ke masa, nilai Bitcoin harus terus meningkat. Berbanding dengan mata wang fiat yang biasanya menurun dan kehilangan nilai dari masa ke masa.

Asas Cryptocurrency dan Bitcoin

Cara jual beli Bitcoin di Remitano
10 Idea perniagaan kecil dari rumah
Cara membeli Bitcoin dengan Kad Kredit
Cara buat duit dengan Youtube

Tags :

Related Post to Asas Cryptocurrency dan Bitcoin Yang Anda Perlu Tahu

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Posted at

Tahun 2021 adalah hebat untuk Ripple XRP. Apabila coin itu bergelut dengan tuntutan mahkamah, ia juga mendapat pengiktirafan di seluruh dunia, perkongsian dengan ratusan... Read More

Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022

Posted at

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022. Pelaburan sudah menjadikan beberapa jenis binatang sebagai lambang dalam beberapa tahun kebelakangan... Read More

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

Posted at

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022. Idea perniagaan mata wang kripto ini akan terbukti menguntungkan usahawan pada tahun 2022. Konsep... Read More

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Posted at

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency! Wang membuat dunia berputar. Dan anda perlu melakukan penyelidikan anda sendiri apabila melibatkan pelaburan. Menguruskan kewangan kita sendiri... Read More

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno?

Posted at

Bagaimana nak buat pembelian pertama Bitcoin anda dengan Luno? Jadi, anda telah memerhatikan carta mata wang kripto, dan melihat kenaikan yang tidak berkesudahan (dengan... Read More