HOME
Home » Umum » Aset Kripto: Halal atau Haram?

Aset Kripto: Halal atau Haram?

Posted at | Categorised in Umum

Dr. Farrukh Habib, Chairman, Shariah Governance Board (SGB), MRHB Defi

Jika anda membaca artikel ini, anda akan mencari jawapan kepada soalan sama ada cryptos halal atau haram? Anda mungkin tidak menemui jawapan yang pasti. Tambah kekeliruan, banyak fatwa yang memberikan pendapat syariah yang bercampur aduk. Malangnya, banyak fatwa yang tersedia berkaitan dengan cryptos adalah berdasarkan maklumat yang cetek dan tidak lengkap, yang membawa kepada komplikasi lanjut.

Walaupun saya mengaku bahawa jawapan kepada soalan itu tidak mudah, jika seseorang mendekati perkara ini secara objektif dan menganalisis fenomena ini dengan pemahaman yang lebih mendalam, ia mungkin membantu memahami pematuhan syariah cryptos.

Walau bagaimanapun, sebelum mendalami perbincangan yang lebih mendalam, adalah penting untuk menyerlahkan beberapa perkara di sini:

  • Semua kripto tidak halal dan tidak haram. Bagi saya, soalan umum seperti cryptos adakah ia halal atau haram adalah soalan yang tidak betul! Untuk mendapatkan jawapan yang betul, seseorang mesti bertanya soalan yang betul. Setiap projek atau token crypto memerlukan analisis syariah yang berasingan kerana ia tidak sama. Mereka berbeza dalam objektif, ciri, teknologi, projek/aset/utiliti asas, pengeluaran, penggunaan, pengedaran, mekanisme pembakaran, dsb.
  • Tidak semua aset crypto adalah “mata wang” atau “wang.” Ramai sarjana Syariah terpedaya dengan istilah “mata wang kripto.” Memandangkan majoriti kripto tidak termasuk dalam takrif ekonomi dan syariah bagi wang atau mata wang, ia dipanggil “mata wang.”
  • Kesimpulan logiknya ialah ia adalah satu bentuk penipuan dan penipuan, justeru haram dalam syariah. Selain itu, syariah mempunyai garis panduan yang ketat untuk mata wang dari segi pengeluaran dan pertukarannya. Jika cryptos tidak sesuai dengan kerangka mata wang syariah atau garis panduan tersebut tidak dipatuhi dengan betul, sukar bagi ulama untuk mengisytiharkannya patuh syariah.
  • Walaupun banyak aset kripto adalah hibrid, menunjukkan ciri khusus – seperti utiliti, hak, sokongan komoditi, dsb. — dan wang – sebagai sistem pembayaran secara longgar, adalah penting untuk memutuskan sama ada aset kripto kebanyakannya wang atau sesuatu yang lain.
  • Cryptos boleh dilihat sebagai kelas aset umum atau bentuk aset digital dan bukannya dianggap secara sempit sebagai mata wang. Sebahagian daripada mereka adalah wang kerana ia digunakan terutamanya sebagai sistem pembayaran, tetapi tidak semuanya seperti itu. Oleh itu, adalah lebih baik untuk memanggil mereka aset kripto / digital.

Jika kripto ditakrifkan dan dikategorikan dengan sewajarnya, adalah lebih mudah untuk memahami atau membangunkan rangka kerja untuk pematuhan syariah. Salah satu maksim perundangan Islam menyokong pendekatan ini kerana ia menyatakan:

Penetapan [Syariah] sesuatu adalah berdasarkan pengetahuan [sebenar]nya [dan kefahaman]nya.”

Apakah aset kripto?

Aset kripto (juga dirujuk sebagai “aset digital”’ atau “aset maya”) ialah perwakilan digital nilai yang dijamin secara kriptografi pada platform blockchain. Anda boleh memanggil mereka cryptos secara ringkasnya. Orang ramai boleh memiliki kripto, menyimpan untuk kegunaan masa hadapan, membezakan satu daripada yang lain dan memindahkan kepada orang lain. Pihak yang satu lagi boleh mengambil milik mereka selepas pertukaran. Jadi, dalam erti kata itu, cryptos mempunyai semua ciri asas aset.

Sesetengah fatwa berpendapat bahawa ia adalah hipotesis atau tidak wujud kerana sifat digitalnya. Namun, hujah ini cacat kerana syariah sememangnya mengiktiraf aset tidak ketara. Hak, penggunaan dan perkhidmatan juga tidak mempunyai kehadiran fizikal, namun ia boleh menjadi subjek transaksi.

Banyak Sukuk dalam industri kewangan Islam tradisional menggunakan masa bercakap mudah alih – aset digital – sebagai perkara asas yang sah. Oleh itu, adalah tidak betul untuk menganggap bahawa aset digital hanyalah tidak wujud atau khayalan.

Taksonomi aset kripto

Walaupun kripto menunjukkan kualiti umum aset, sama ada ia halal atau haram adalah perbincangan yang berbeza. Untuk perbincangan ini, kebimbangan syariah utama ialah sumber nilai yang diwakili oleh aset kripto ini. Untuk memahami perkara ini, kita akan membincangkan pengkategorian mereka.

Mata wang kripto. Jenis pertama aset kripto ini ialah “mata wang kripto” atau “token pembayaran.” Ia juga dipanggil mata wang digital atau maya. Mereka direka khusus untuk digunakan sebagai medium pertukaran. Dalam erti kata lain, mereka memudahkan sistem pembayaran peer-to-peer. Yang paling terkenal ialah Bitcoin dalam kategori ini. Syiling stabil – bersandarkan rizab atau berasaskan algoritma – dan token bersandarkan emas atau perak juga termasuk dalam kategori ini.

Memeriksa proses pengeluaran kripto dan sandaran asas adalah penting untuk menganggapnya patuh Syariah. Lebih-lebih lagi, mereka harus dianggap sebagai mata wang dari perspektif Syariah.

1) Token utiliti

Token utiliti menawarkan akses kepada faedah, diskaun atau perkhidmatan pada platform blockchain. Prinsip dan ketetapan Syariah berkenaan utiliti, faedah atau perkhidmatan masa hadapan adalah berkaitan dengan token tersebut. Prinsip dan ketetapan tersebut harus dipatuhi untuk token utiliti patuh syariah.

2) Security tokens

Security tokens melayakkan kepentingan pemilikan tertentu kepada pemegangnya dalam perniagaan asas atau aset. Pemegang Security tokens mengharapkan keuntungan masa depan daripada pelaburan mereka dalam token tersebut. Dari perspektif syariah, ia boleh dibahagikan kepada tiga kategori utama:

1 – Token bersandarkan aset: Token ini disokong oleh aset selain daripada mata wang emas, perak dan fiat. Token yang disokong komoditi dan token yang disokong hartanah termasuk dalam kategori ini. Dari perspektif syariah, token tersebut boleh diterima jika aset asas, terbitan dan kontraknya adalah halal.

2 – Token ekuiti: Mewakili kepentingan pemilikan dalam syarikat. Mereka seperti saham dan saham dalam alam semula jadi. Dari perspektif syariah, mereka akan mengikut kriteria saham atau saham patuh syariah.

3 – Token pelaburan: Mewakili pinjaman berasaskan faedah. Mereka seperti bon crypto. Seperti ikatan konvensional, dan tidak diterima dalam syariah. Walau bagaimanapun, anggaplah token tersebut disokong oleh sekuriti patuh syariah, seperti unit dana Islam, sukuk, dll. Dalam kes itu, token itu boleh patuh syariah jika token itu sendiri juga direka bentuk dengan cara patuh syariah.

3) Token tadbir urus

Token ini memberikan pemegangnya hak untuk mengurus dan mengundi tadbir urus platform atau projek blockchain masing-masing. Mereka hanya boleh dianggap patuh syariah bergantung kepada sama ada projek atau platform asas itu patuh syariah atau tidak. Dan tiada unsur atau ciri terlarang yang dilampirkan pada token tadbir urus.

4) Non-fungible tokens

Token Non-Fungible (NFT) ialah bentuk aset kripto baharu yang semakin mendapat perhatian akhir-akhir ini. Token ini adalah unik dan tidak boleh digantikan, dibahagikan atau ditukar ganti. Disebabkan oleh ciri ini, NFT boleh mewakili objek dunia sebenar, seperti seni, muzik, video, item dunia maya, hak tertentu, sijil dan juga harta tanah. NFT hanya boleh dianggap patuh syariah seperti aset crypto lain jika objek, projek dan ciri asasnya bebas daripada unsur terlarang.

5) Aset hibrid

Kebanyakan aset kripto adalah aset hibrid kerana ia direka bentuk dan dibangunkan untuk pelbagai guna dan mempunyai pelbagai ciri. Tiada sekatan pada bentuk dan ciri yang boleh dimiliki oleh aset kripto. Oleh itu, token utiliti, sebagai contoh, juga boleh digunakan sebagai token pembayaran dan sebaliknya. Ethereum (ETH) ialah contoh yang baik bagi aset hibrid.

Menjadi sukar untuk membangunkan rangka kerja pematuhan syariah untuk aset tersebut. Ia sememangnya memerlukan pengetahuan mendalam tentang domain syariah dan crypto untuk menyelesaikannya dengan betul. Ciri kacukan yang paling dominan harus dipertimbangkan dalam pematuhan syariah mereka; walau bagaimanapun, memutuskan ciri dominan dan memastikan ciri lain boleh diabaikan sepenuhnya adalah panggilan yang sukar.

Kesimpulan:

Ia masih dalam proses kerana sifat ruang kripto yang sentiasa berubah, tetapi taksonomi ini boleh membantu dalam membangunkan rangka kerja pematuhan syariah umum. Ia diringkaskan dalam rajah di bawah.

Aset Kripto: Halal atau Haram?

Saya harap artikel ini membantu memahami idea umum pematuhan syariah aset kripto melalui pengkategorian yang sesuai.

Walau bagaimanapun, aspek terperinci lain juga harus dipertimbangkan dalam mengeluarkan ketetapan syariah untuk mana-mana crypto tertentu. Memandangkan ia adalah bidang yang sama sekali baru dan terus berkembang, setiap kategori memerlukan kajian syariah yang mendalam dan analisis yang berasingan. Sumber

Baca juga:

 Apa itu Matawang Kripto dan Bagaimana Ia Berfungsi?
Panduan menilis copywriting
Apakah sudah terlambat melabur dalam crypto?
Bisnes tudung

Related Post to Aset Kripto: Halal atau Haram?

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More