HOME
Home » Buat Duit » Bagaimana Buat Duit Dari Youtube Walaupun TANPA Trafik Tinggi

Bagaimana Buat Duit Dari Youtube Walaupun TANPA Trafik Tinggi

Posted at | Categorised in Buat Duit

Bagaimana Buat Duit Dengan Youtube Walaupun TANPA Trafik Tinggi – Menarikkan?

Bintang YouTube adalah selebriti buatan sendiri hari ini — orang yang telah memperoleh penonton dengan membuat konten yang mengajar, menghiburkan, mengulas, dan menjadi hebat di internet.

Sebilangan besar selebriti Youtube ini melakukan apa yang mereka lakukan hanya untuk suka-suka sahaja, untuk menggaru gatal kerana mencipta sesuatu dan upload kepada penonton di Youtube.

Buat duit, mungkin bukan alasan anda untuk memulakan saluran YouTube, tetapi peluang untuk menjana pendapatan adalah kejutan yang memberangsangkan setelah anda melihat jumlahnya. Anda juga boleh menyemak panduan kami tentang bagaimana menjana wang dalam talian.

Adakah anda dibayar untuk memuat naik video di YouTube?

Pembuat konten tidak dibayar oleh YouTube untuk video yang mereka muat naik. Video tidak dimonitizekan secara default. Untuk anda mula buat duit di YouTube, anda harus mengaktifkan “Monetize” dalam tetapan akaun YouTube anda. Dari sana, anda mempunyai pilihan untuk bergabung dengan YouTube Partners Program atau memasukkan video anda di YouTube Premium.

Siapa yang menjana wang terbanyak di YouTube?

Menurut Forbes, 10 channel ini merupakan penghasilan teratas di YouTube dari bulan Jun 2017 hingga Jun 2018:

Ryan’s World, $ 22 juta (22.4 juta pelanggan)
Jake Paul, $ 21.5 juta (19.7 juta pelanggan)
Dude Perfect, $ 20 juta (47.1 juta pelanggan)
DanTDM, $ 18.5 juta (22.3 juta pelanggan)
Jeffree Star, $ 18 juta (16.5 juta pelanggan)
Markiplier, $ 17.5 juta (24.5 juta pelanggan)
VanossGaming, $ 17 juta (24.9 juta pelanggan)
Jacksepticeye, $ 16 juta (23 juta pelanggan
PewDiePie, $ 15.5 juta (102 juta pelanggan)
Logan Paul, $ 14.5 juta (19.9 juta pelanggan)

Bagaimana anda boleh buat duit dari YouTube?

Bagaimana Buat Duit Dari Youtube Walaupun TANPA Trafik Tinggi

Terdapat beberapa takeaways dari senarai Forbes, memperuntukkan berjuta-juta dolar untuk menarik pelanggan.

Pertama, dari YouTube anda boleh buat duit walaupun tidak mempunyai berjuta-juta penonton. Potensi pendapatan anda tidak ditentukan sepenuhnya oleh jumlah subscriber dan tontonan yang anda miliki, tetapi juga oleh tahap penglibatan yang anda hasilkan, niche yang anda minati, dan saluran pendapatan yang anda terokai. Itu bukan bermakna jumlah pelanggan tidak penting — lihat tips kami untuk mendapatkan lebih banyak pelanggan/penonton di YouTube.

Kedua, senarai 10 penghasilan teratas ini mungkin memberi anda gambaran bahawa berjuta-juta dolar yang dihasilkan datang langsung dari YouTube. Sebenarnya, setiap channel ini mempunyai barisan produk tersendiri. Saluran ini menemui dan membina trafik mereka terlebih dahulu, sebelum melancarkan barang jualan mereka sendiri. Sekiranya buat duit dari YouTube ada dalam rancangan pemasaran anda, langkah pertama adalah sama untuk semua orang: mempunyai pemahaman yang jelas mengenai trafik sasaran anda.

Siapa yang akan menonton saluran YouTube anda?

Membangunkan trafik anda sendiri, menempatkan anda dalam kedudukan yang baik untuk memonetizekan kandungan dengan pelbagai cara. Tetapi anda hanya boleh memanfaatkan sepenuhnya peluang yang ada jika anda memahami niche penonton anda.

Bagi banyak pengguna YouTuber yang ingin memonetizekan, semakin banyak channel anda, kedudukan anda lebih baik untuk bekerjasama dengan jenama yang ingin menyasarkan trafik tertentu (lebih lanjut kemudian).

Bagaimana Buat Duit Dari Youtube Walaupun TANPA Trafik TinggiBagaimana Buat Duit Dari Youtube – shopify.com

Anda perlu memperhatikan:

 • Jantina trafik anda, untuk melihat apakah tertumpu pada satu kumpulan tertentu.
 • Jangkauan umur kebanyakan penonton anda berada.
 • Lokasi geografi — negara atau bandar — tempat video anda ditonton.
 • Penglibatan keseluruhan trafik anda, atau “masa tontonan”.

Dengan maklumat demografi ini, anda akan mempunyai pemahaman yang lebih baik mengenai trafik anda sendiri dan dapat bekerja dengan lebih baik dengan jenama yang berkaitan dengan niche anda. Semua pandangan demografi dapat diambil dari Google Analytic YouTube anda, tetapi untuk membandingkan channel anda sendiri dengan yang lain, cubalah tool seperti Social Blade.

Dengan itu, kita boleh mula membincangkan pelbagai cara saluran YouTube anda menghasilkan wang.

Bagaimana Buat Duit Dari Youtube

Seperti belajar bagaimana menjana wang di Instagram atau melalui blog, penonton anda mungkin membuka peluang pendapatan tambahan dari channel YouTube anda. Tetapi apabila anda membuat banyak aliran pendapatan, melalui kesibukan atau perniagaan sampingan, lebih mudah untuk menghasilkan wang.

Nasib baik, ada beberapa cara untuk mencapainya — mari kita perhatikan lebih mendalam setiap aliran ini.

1. Sertailah YouTube Partner Program dan dapatkan wang dari iklan

Aliran pendapatan pertama yang boleh anda terokai ialah iklan. Sama ada anda ingin mendapatkan wang di YouTube tanpa membuat video atau sebagai pembuat konten, menyertai YouTube Partner Program dan membuat Moneitization adalah langkah penting. Anda boleh memohon Moneitization setelah mencecah 1,000 pelanggan dan 4.000 jam tontonan sepanjang tahun lalu.

Cara mengaktifkan Moneitization di YouTube

 • Log masuk ke akaun YouTube yang ingin anda wangkan.
 • Klik ikon untuk akaun anda di sudut kanan atas.
 • Klik YouTube Studio.
 • Di menu sebelah kiri, pilih Other Features > Monetization.
 • Baca dan setuju dengan syarat YouTuber Partner Program.
 • Buat akaun AdSense baru atau sambungkan yang ada ke channel anda. (Anda memerlukan akaun AdSense untuk dibayar.)
 • Tetapkan pilihan Monetization anda.

Setelah selesai, kembali ke papan pemuka dan klik tab Analytics di sebelah kiri. Dari sana, anda perlu memilih Revenue dari tab di bahagian atas, kemudian scroll ke bawah ke carta Monthly Estimated Revenue untuk mendapatkan idea tentang predicted pendapatan anda.

Berapa banyak tontonan yang anda perlukan untuk menjana wang?

Jumlah paparan yang anda peroleh tidak berkaitan dengan pendapatan yang diperoleh. Sekiranya video anda mendapat ribuan tontonan tetapi tidak ada yang menonton atau mengklik iklan, anda tidak akan menjana wang. Ini kerana kriteria YouTube untuk menagih pengiklan: penonton mesti mengklik iklan atau menonton iklan sepenuhnya (10, 15, atau 30 saat) agar anda mendapat bayaran.

Namun, dengan peluncuran YouTube Premium, Anda tidak perlu lagi bergantung pada pengiklan untuk membuat iklan yang menarik untuk memperoleh pendapatan.

Lihat YouTube Premium

YouTube Premium adalah program keahlian berbayar yang membolehkan peminat menonton dan menyokong pencipta konten kegemaran mereka tanpa iklan. Bagi pencipta konten, tidak banyak perubahan, kerana mereka akan dibayar untuk konten yang digunakan oleh bukan ahli di YouTube bersama dengan kandungan di YouTube Premium.

Pencipta konten dibayar untuk YouTube Premium berdasarkan jumlah ahli menonton kandungan mereka. Pertimbangkan pendapatan yang diperoleh dari YouTube Premium sebagai aliran pendapatan sekunder selain dari apa yang telah anda peroleh melalui iklan.

Walaupun mudah untuk disiapkan, buat duit melalui iklan sebagai YouTube Partner jauh baik dan menguntungkan yang boleh anda buat sendiri.

Mengapa anda mesti melihat melangkaui iklan sebagai cara buat duit di Youtube?

YouTube baru-baru ini mendapat banyak reaksi kerana keputusannya untuk lebih telus mengenai pengiklanan di platform dan apa yang memenuhi syarat sebagai kandungan “mesra pengiklan”. Pada dasarnya, banyak pencipta kebimbangan, kerana sifat kandungan mereka, mereka akan kehilangan hasil iklan yang membantu menyokong channel mereka.

Menurut YouTube, kandungan anda dapat dikecualikan dari pendapatan iklan jika termasuk:

 • Kandungan menjurus ke arah seksual, termasuk video bogel dan humor seksual
 • Kekerasan, termasuk menunjukkan kecederaan serius dan peristiwa yang berkaitan dengan ekstremisme yang ganas
 • Bahasa yang tidak sesuai, termasuk gangguan, tak senonoh, dan bahasa kesat
 • Promosi ubat dan bahan terkawal, termasuk penjualan, penggunaan, dan penyalahgunaan barang tersebut
 • Subjek dan peristiwa yang kontroversial atau sensitif, termasuk subjek yang berkaitan dengan perang, konflik politik, bencana alam, dan tragedi, walaupun gambar grafik tidak ditunjukkan

Tetapi kenyataannya adalah bahawa YouTube telah demonetizing kandungan yang tidak dianggap mesra pengiklan sejak 2012 melalui proses automatik, tanpa amaran dan tanpa pengetahuan pembuat konten.

Sekarang, keadaan sebenarnya lebih baik, kerana pencipta konten diberitahu apabila kandungannya ditandai (flagged) dan boleh buat bantahan (contest) bila-bila masa mereka merasa video tersilap dikeluarkan dari rangkaian iklan YouTube.

Pengiklanan mungkin merupakan cara biasa untuk menjana pendapatan pasif untuk pencipta konten, tetapi sebenarnya YouTube memperolehi sekitar 45% pendapatan dari iklan tersebut.

Pendek kata, YouTuber harus meneroka aliran pendapatan lain untuk mengekalkan hobi kreatif mereka.

Inilah Cara Sebenar Anda Buat Duit Dengan YouTube

Tags :

Related Post to Bagaimana Buat Duit Dari Youtube Walaupun TANPA Trafik Tinggi

Bolehkah Anda Buat Duit Dengan Blog Di Malaysia?

Bolehkah Anda Buat Duit Dengan Blog Di Malaysia?

Posted at

Bolehkah anda buat duit dengan blog di Malaysia? Jawapan mudahnya adalah ya. Persoalan sebenarnya ialah, adakah cukup dengan blogging boleh buat duit yang mencukupi... Read More

8 Cara Buat Duit Secara Online Yang Berkesan

Posted at

Ingin buat duit secara online tanpa meninggalkan rumah semasa wabak koronavirus? Atau adakah anda ingin mengetahui cara buat duit secara online supaya anda dapat... Read More

Kaedah Mudah Dan Berkesan Untuk Menjana Wang Dalam Talian

Kaedah Mudah Dan Berkesan Untuk Menjana Wang Dalam Talian

Posted at

Kaedah mudah dan berkesan untuk menjana wang dalam talian (secara online). Revolusi Internet telah membuka banyak jalan untuk pelaburan yang menguntungkan dan pulangan yang... Read More

Tips Terbaik Buat Duit Dengan Google AdSense

Tips Terbaik Buat Duit Dengan Google AdSense

Posted at

Tips Terbaik Buat Duit Dengan Google AdSense – Gambaran Keseluruhan dan Petua Menjana Wang Menggunakan AdSense. Google AdSense adalah program periklanan yang memungkinkan anda... Read More

Buat Duit Dengan Google Adsense

Buat Duit Dengan Google Adsense

Posted at

Buat Duit Dengan Google Adsense – Pernah terfikir bagaimana jana wang dengan iklan di laman web anda? Cuba Google AdSense Terdapat banyak cara untuk... Read More