HOME
Home » Kewangan » Bagaimana Buat Duit Dengan Blogging – Pendapatan Yang Mudah Dimulakan 

Bagaimana Buat Duit Dengan Blogging – Pendapatan Yang Mudah Dimulakan 

Posted at | Categorised in Kewangan

Bagaimana buat duit dengan Blogging

Adakah anda bermimpi nak pecat boss anda? Menikmati lebih banyak kebebasan dalam hidup… dan tidak dibelenggu oleh masa?

Adakah anda mahukan kebebasan untuk melancong? untuk makan santai-santai di lereng bukit … untuk menikmati minum petang dan zaitun segar di kafe… untuk menghabiskan masa berminggu-minggu menjelajahi pantai pasir putih yang hangat?

Sekiranya anda menjawab ya untuk soalan tersebut, maka blog mungkin merupakan peluang pendapatan yang paling sesuai untuk anda. Ini adalah salah satu cara paling mudah untuk menjana pendapatan pasif anda untuk melancong.

Sama ada anda penggemar makanan, peminat budaya, atau peminat seni bina… melancong solo, membawa anak-anak anda, atau mencipta semula persaraan di jalan raya, pengembaraan anda adalah konten terbaik untuk blog yang buat duit.

Bagaimana Buat Duit Dengan Blogging – Pendapatan Yang Mudah Dimulakan

Bagaimana Buat Duit Dengan Blogging - Pendapatan Yang Mudah Dimulakan 

Berita baiknya ialah anda tidak perlu ke Universiti Malaya atau mana-mana universiti pun untuk memulakan blog. Terdapat banyak orang di luar sana yang berminat membaca mengenai pengalaman anda — baik, buruk, lucu, inspirasi, atau praktikal — jika itu kehidupan sebenar, anda ceritakan saja.

Dan mudah untuk memulakan. Anda hanya memerlukan komputer riba, sambungan internet, dan perkara yang anda minat untuk dibincangkan dan anda sudah boleh bermula.

Di bawah ini, kami gariskan bagaimana blog dapat memberi anda peluang untuk melancong, sambil juga buat duit.

Blogging: Buat duit dengan blogging – Pendapatan yang Mudah Dimulakan

Buat duit dengan blogging adalah salah satu pendapatan pasif kegemaran saya. Seorang blogger dengan hanya beberapa jam seminggu dapat menjana pendapatan sampingan dari blog mereka. Malah perniagaan anda juga boleh ditingkatkan untuk menjana pendapatan sebanyak RM 100,000 setiap tahun atau lebih.

Tetapi bukan itu sebabnya saya sangat gemar menulis blog. Bagi saya, peluang ini menonjol sebagai salah satu kaedah terbaik untuk mencapai gaya hidup yang anda mahukan … apa sahaja usia, latar belakang, atau minat anda!

Sama ada anda hanya mahukan lebih banyak kebebasan masa untuk memenuhi kepentingan hidup anda, untuk melakukan percutian lebih banyak, bahkan berpindah ke luar negara, blog adalah penghasilan tanpa boss, tanpa pejabat, kreatif, dan menyenangkan.

Apa sahaja yang menarik minat anda semasa anda melancong (atau berjalan-jalan di kampung halaman anda) – teater, restoran, muzik, resipi, buku, seni bina, kecergasan, berkebun, golf, alam semula jadi – anda boleh menulis mengenainya di blog anda!

Seluk-beluk pindah ke luar negara, mencari restoran yang bagus di bandar baru, bercuti dengan keluarga anda, berkurung di ruma … Mana-mana situasi ini adalah “makanan” untuk blog yang hebat. Dan, tidak ada sebab anda tidak boleh menulisnya – apa sahaja latar belakang atau pengalaman anda.

Orang ramai tidak mencari karya sastera: mereka mahu berhubung dengan orang yang sebenar. Sama ada lucu, sedih, kecewa, tidak dijangka atau berguna, mereka mahu membaca kisah anda.

Ketika Nellie Huang memulakan blog perjalanan untuk terus berhubungan dengan teman dan keluarga ketika tinggal di luar negara, dia tidak tahu ia akan membawa kepada gaya hidup perjalanan yang selalu dia impikan.

Hari ini, traveller blogger sepenuh masa Nellie berkata, “Saya dibayar untuk melakukan perjalanan ke tempat-tempat yang jauh dan eksotik (Madagascar, Thailand atau Iceland pada hari berikutnya). Setiap hari adalah pengembaraan; Saya boleh melakukan perjalanan dengan syarat saya sendiri, bila-bila masa dan di mana sahaja, dan saya memperoleh penghasilan yang selayaknya – semuanya berkat blog pelancongan saya. ”

Senarai ramuan anda untuk memulakannya dengan mudah. Yang anda perlukan adalah:

  • Sambungan internet yang stabil
  • Komputer riba
  • Kira-kira RM300 setahun untuk perkhidmatan web
  • Minat yang mendalam untuk sesuatu yang anda gemari

Sekiranya ini adalah anda, maka anda mendapat apa yang diperlukan. Saya tidak dapat memikirkan peluang pendapatan lain yang memberi anda kebebasan dan keseronokkan — malah ia sangat mudah untuk dimulakan.

5 Sebab Untuk Menjadi Travel Blogger

Saya telah melakukan perjalanan tanpa henti selama hampir empat tahun, menulis blog hampir dua tahun. Pada masa itu, saya telah melihat lebih daripada 50 negara di empat benua.

Oleh kerana blog saya, saya dapat menjelajahi alam Kepulauan Azores di Portugal, mengembara ke pergunungan Nepal, menyaksikan matahari terbit di atas kuil Angkor Wat, dan menyelam ke kapal karam yang tenggelam di Filipina.

Saya akan sentiasa bersyukur saya membuat catatan blog pertama dua tahun yang lalu. Ini adalah langkah pertama yang kecil untuk menjadi pengembaraan yang luar biasa. Sekiranya anda belum mengambil langkah pertama, berikut adalah lima sebab yang harus anda lakukan.

1. Anda boleh melepaskan diri dari kehidupan pejabat

Saya tidak tahu betapa saya benci bekerja di pejabat sehingga saya tidak mahu melakukannya lagi. Saya telah menerimanya sebagai kebiasaan. Sekarang, pejabat saya boleh di mana sahaja: kedai kopi di Thailand, ruang kerja sama di Kosovo, atau restoran di tepi pantai di Bali. Kebebasan bekerja dengan pelanggan dari seluruh dunia bermaksud anda boleh bekerja dari mana sahaja dengan WiFi, dan itu adalah faedah utama untuk gaya hidup ini.

2. Anda boleh melancong secara percuma

“Dapat Bayaran Untuk Mengembara Seluruh Dunia” atau “Mengembara Ke Seluruh Dunia Dengan Percuma” —kita semua telah melihat tajuk utama yang berani. Blogger pelancongan sering menerima lawatan percuma, hotel mewah, penerbangan, press trips, bahkan kadang-kadang dapat gaji juga, tetapi secara realistik, anda juga diharapkan dapat menulis dan menyampaikan beberapa kandungan selepas itu.

Namun, semasa anda melakukan perkara yang anda gemari, menulis tentangnya tidak terasa seperti kerja. Sekiranya anda memilih projek anda dengan baik dan menyelaraskannya dengan apa yang anda dan khalayak anda minati, anda mungkin akan bersedia dan bersemangat untuk menghasilkan kandungan sebagai ganti faedah ini.

3. Anda dapat bertemu dengan orang baru

Sebagai blogger pelancongan, saya telah bertemu dengan orang-orang dari seluruh dunia dan semua lapisan masyarakat. Orang yang saya berhubung terus menjadi rakan seumur hidup. Orang lain yang saya temui sebentar – mungkin kita berkongsi teksi, kereta api, atau makan. Tetapi semua telah mempengaruhi dan memainkan peranan mereka dalam perjalanan saya. Berjumpa dengan orang baru dan mengetahui kisah dan latar belakang mereka adalah salah satu sebab utama saya suka melancong.

4. Anda boleh menjadi sebahagian daripada komuniti yang hebat

Komuniti blog perjalanan (travel blog) telah menjadi perkara terbaik untuk memastikan blog saya terus berjalan. Ia penuh dengan beberapa orang terbaik, paling gila, paling lucu, dan semuanya dengan cerita yang paling gila-gila.

Komuniti juga sangat membantu dan memberi inspirasi. Saya pernah berteman dengan rakan-rakan yang pernah saya temui dalam kumpulan Facebook yang selama ini sangat membantu.

Setiap kali anda mengunjungi destinasi baru, anda akan mempunyai banyak rangkaian orang untuk memberitahu anda tempat terbaik untuk dikunjungi, perkara yang dapat dilihat dan dilakukan, dan makanan untuk dimakan yang tidak akan diketahui oleh kebanyakan pelancong.

Rakan sekerja perjalanan anda sama ada akan tinggal di sana, sebelumnya pernah menetap di sana, akan berkunjung ke sana, atau mengenali seseorang yang melakukannya. Saya sering tiba di bandar baru, mendaftar masuk di Facebook, dan melihat rakan blogger juga berada di bandar yang sama. Peluang ini menyebabkan pertemuan, makan malam, dan minuman yang tidak terkira banyaknya.

5. Anda boleh menulis

Melancong dan melihat dunia adalah satu perkara, tetapi ada satu keuntungan rahsia untuk menulis perjalanan yang membuat kita blogger untuk lebih banyak berkarya, kita suka menulis.

Lakukan penulisan di kapalterbang, di hotel, ketika menghirup koktel di pantai, atau di mana sahaja anda suka, nikmati sahaja. Anda semestinya senang menulis sehingga anda dapat menulis walaupun tidak ada yang membaca, kerana pada mulanya, kemungkinan tidak ada yang akan membaca. Ia memerlukan masa untuk mengembangkan audiance dan anda mesti suka menulis untuk meneruskannya walaupun seolah-olah anda tidak menulis.

Walaupun blogging sesuatu yang mencabar, saya dapati ia adalah usaha yang terbaik. Peluang dan persahabatan yang berpunca dari keputusan saya untuk menulis posting pertama saya dan menjadi blogger mendorong saya untuk terus menulis, berkongsi, dan menimba pengalaman di seluruh dunia.

Percutian Percuma ke Itali… dan Lebih Banyak Keuntungan Menjadi Blogger

Oleh Penny Sadler

Saya suka perjalanan. Saya suka pemandangan pertama bandar baru. Saya suka perasaan penemuan dan pengembaraan. Saya suka mengetahui apa yang menjadi tempat: sejarah, budaya, bahasa. Perjalanan untuk saya adalah kaedah inspirasi dan keremajaan.

Kira-kira enam tahun yang lalu, saya mula menulis blog. Saya tidak merasa puas dalam pekerjaan saya dan memerlukan jalan keluar kreatif yang sama sekali tidak berkaitan dengan pekerjaan. Saya agak lesu sewaktu memulakan blog beberapa tahun sebelum ini, berkongsi gambar perjalanan saya ke Itali.

Walaupun saya berasa senang dengan itu, tetapi saya ingin memperluaskan pengalaman saya. Lagipun, saya bukan hanya pergi ke Itali. California dan Florida sering menjadi destinasi, dan saya melakukan banyak perjalanan pendek untuk bekerja ke pelbagai lokasi di Texas. Bukan sahaja saya ingin berkongsi kesan saya terhadap Itali, saya juga ingin berkongsi kehidupan saya di Dallas, dan bahagian lain di A.S.

Apa yang bermula sebagai hobi menjadi platform yang boleh saya gunakan untuk meneroka tempat dan situasi yang mungkin tidak saya miliki. Saya telah mengembangkan pengikut yang kecil tetapi sangat menarik – dan rakan rakan yang berminat dengan tempat yang saya kunjungi dan menikmati gaya penulisan saya.

Oleh kerana blog saya, saya sering dijemput untuk makan malam dan acara yang mungkin tidak akan berlaku sebaliknya. Sebagai contoh, saya mencapainya dengan salah satu panduan lawatan berjalan kaki di Carmel-by-the-Sea, dan pemandu pelancong menawarkan saya untuk membuat lawatan peribadi ke Monterey Aquarium. Tawaran yang cukup menarik.

Kemuncak kehidupan blog saya adalah perjalanan ke Itali. Saya membayar tiket penerbangan dari A.S., tetapi perjalanan kereta api di Itali, makanan, hotel dan lawatan, semuanya percuma. Kami mengunjungi spa Itali dan direndam di perairan termal, satu rawatan yang dikatakan dapat menyembuhkan semua jenis penyakit kulit dan sendi.

Menjadi perkara biasa di Eropah tetapi baru-baru ini menjadi popular di A.S. Kami juga mengadakan lawatan ke kilang, ladang organik, dan berjumpa dengan pembuat kraftangan, pembuat biola, dan arti-artis lain.

Saya berjumpa dengan ramai orang semasa perjalanan yang saya masih berhubung hingga hari ini. Saya fikir bahagian terbaik untuk menjadi penulis, adalah hubungan yang anda bentuk.

Sekiranya anda pernah mempertimbangkan untuk menulis blog, saya mendorong anda untuk mencubanya. Sekiranya anda ingin menjana wang, tentu saja boleh, tetapi yang utama adalah anda melakukannya demi keseronokkan. Anda tidak pernah tahu ke mana ia boleh membawa anda.

Baca juga…

Idea jana pendapatan pasif
Cara memulakan pernigaan tudung

 

Tags :

Related Post to Bagaimana Buat Duit Dengan Blogging – Pendapatan Yang Mudah Dimulakan 

Perkhidmatan SSPN-i Disediakan oleh Bank Islam

Perkhidmatan SSPN-i Disediakan oleh Bank Islam

Posted at

Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN-i) ialah satu skim atau instrumen simpanan yang direka khas oleh Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) untuk tujuan pengajian... Read More

Bagaimana Buat Semakan Online Penyata PTPTN

Bagaimana Buat Semakan Online Penyata PTPTN atau Baki PTPTN?

Posted at

Bagaimana Buat Semakan Online Penyata PTPTN atau Baki PTPTN? Pada post kali ini, saya akan berkongsi pengalaman peribadi saya tentang cara menyemak penyata PTPTN... Read More

11 Cara Terbaik Untuk Jana Pendapatan Pasif [Bukan Untuk Orang Malas]

Posted at

11 CaraTerbaik Untuk Jana Pendapatan Pasif Dewasa ini, nampaknya semua orang ingin memulakan usaha sampingan untuk mendapatkan pendapatan pasif, dan... Read More

Pendapatan Pasif VS Pendapatan Aktif (Panduan Pemula)

Posted at

Tidak kira bagaimana anda menjana pendapatan, wang yang anda hasilkan akan masuk dalam dua kategori: pendapatan pasif, atau pendapatan aktif. Walaupun anda mungkin pernah... Read More

Pinjaman Peribadi Terbaik di Malaysia - Mohon Secara Online

Pinjaman Peribadi Terbaik di Malaysia – Mohon Secara Online

Posted at

Pinjaman Peribadi Terbaik di Malaysia – Mohon Online Pinjaman peribadi mana yang paling sesuai dengan keperluan dan kewangan anda? Berpegang teguh pada keputusan kewangan... Read More