HOME
Home » Bisnes » Bagaimana Cara Buat Duit Dengan eBay

Bagaimana Cara Buat Duit Dengan eBay

Posted at | Categorised in Bisnes

Tidak hairanlah anda sedang mencari panduan tentang bagaimana cara buat duit dengan eBay. Kerana eBay adalah gergasi di kalangan pasaran dalam talian. Dengan berjuta-juta pembeli aktif dan hampir dua bilion transaksi setiap hari, ia adalah salah satu tempat terbaik untuk buat duit secara online.

Juga, eBay memenuhi keperluan usahawan di seluruh dunia. Sama ada anda menjual semula barangan anda untuk wang tambahan, mengembangkan kesibukan sampingan atau membina perniagaan berskala, eBay boleh bekerja untuk anda.

Jika anda ingin belajar bagaimana untuk buat duit membeli dan menjual di eBay, tandakan artikel ini. Terdapat banyak perkara yang perlu dibincangkan dan anda perlu merujuk kembali panduan ini.

Adakah Anda Benar-benar Boleh Buat Duit Dengan eBay?

Nak tahu adakah anda benar-benar boleh buat duit dengan eBay? Klik sini!

eBay dilancarkan pada 3 September 1995. Sejak itu, eBay telah berkembang menjadi jenama isi rumah yang telah mencapai 183 juta pengguna di seluruh dunia.

Orang ramai menjual di eBay kerana mudah untuk memulakan dan membuat jualan. Kedai eBay anda boleh beroperasi dalam beberapa minit selepas membaca panduan ini. Pembeli juga berpusu-pusu ke eBay kerana ia adalah pasaran yang dipercayai yang menawarkan pengalaman membeli-belah yang mudah.

Jadi, ya! Anda boleh belajar cara buat duit dengan eBay dan Amazon pada tahun 2022. Banyak prinsip ini berfungsi di kedua-dua tapak.

Mengapa Menjual di eBay?

Sama ada anda seorang penjual kasual atau usahawan yang serius, eBay boleh memenuhi keperluan anda. Berikut adalah beberapa faedah menjual di eBay:

Jutaan Pengguna eBay: Seperti yang dinyatakan sebelum ini, terdapat 183 juta pengguna eBay. Daripada membina perniagaan anda dari bawah, anda boleh menyertai eBay dan berhubung dengan pembeli di seluruh dunia.

Penyenaraian Lelongan: Penyenaraian gaya lelongan ialah satu ciri yang membezakan eBay daripada pasaran lain. Pembidaan menawarkan pengalaman membeli-belah yang unik dan sering mengujakan.

Wang Sampingan Tambahan: Adakah anda kekurangan wang tunai? eBay boleh membantu anda menambah pendapatan anda. Seorang wanita bahkan menjual gaun pengantinnya. Sebuah artikel dalam The Sun, sebuah syarikat berita UK yang agak sensasi, melaporkan bagaimana seorang pekerja Thomas Cook “dipaksa” untuk menjual pakaian perkahwinannya di eBay untuk membayar bil yang akan datang. Menjual barangan anda di eBay adalah salah satu cara untuk menarik diri anda daripada masalah.

Bagaimana Anda Buat Duit Dengan eBay pada 2022? Ikuti 5 Langkah Mudah

Digunakan dengan betul, eBay boleh menjadi alat perniagaan yang sangat baik untuk mengembangkan perniagaan online anda. Begini cara anda boleh mula menjana wang di eBay.

Langkah 1: Tentukan Barangan Yang Akan Dijual

Sesetengah pengguna menjual barang lama mereka dan beroperasi dari dalam rumah mereka sendiri. Ada yang memupuk kesibukan kecil untuk membuat $500 seminggu di eBay. Dan sesetengah penjual adalah perniagaan berskala besar yang lengkap dengan pekerja dan gudang.

Industri alat ganti automotif selepas jualan, sebagai contoh, menonjol di eBay. Anda selalunya akan menemui penjual dengan beberapa gudang domestik dan pengeluar luar negara.

Apakah yang perlu anda jual di kedai eBay anda?

Mulakan carian anda di dalam rumah anda sendiri. Adakah terdapat apa-apa barang yang mengumpul sarang labah-labah di loteng atau garaj anda yang boleh anda jual?

Jika anda berhasrat untuk menjadi perniagaan berskala besar, anda perlu memikirkan dengan lebih mendalam tentang matlamat perniagaan anda. Semak panduan kami tentang cara menulis rancangan perniagaan untuk memulakan penyelidikan anda.

Seberapa kecil atau besar yang anda mahu skalakan kedai eBay anda bergantung pada pilihan, masa dan modal yang ada.

Berikut ialah beberapa barangan terbaik yang boleh dijual dan buat duit di eBay:

Spare part kenderaan
Kosmetik
Peralatan kecergasan
Mainan dan games
Barang koleksi
Pakaian dan kasut
Barangan bayi
Mug kopi dll

Tetapi secara jujur, anda boleh menjual hampir apa sahaja di eBay. Laura Christine dari blog Become Your Own Boss Today berkata, “tiada penghujung apa yang anda boleh jual. Hampir semua boleh dijual.” Dia bermula dengan menjual barangan antik. Ia adalah gandingan yang sempurna — dia tahu barangan antik, dan dia mahir teknikal.

Barang baru. Barang antik. Produk terpakai. Anda hampir selalu boleh menemui seseorang di eBay yang bersedia membeli barangan anda dengan harga yang betul.

Jika anda memerlukan inspirasi lanjut, lihat halaman Teroka eBay untuk melihat apa yang menjadi trend terkini. Menyemak imbas pilihan mungkin memberi inspirasi kepada idea produk anda yang seterusnya.

Tahukan anda perniagaan ini tidak pernah tepu?

Penyelidikan Peristiwa Semasa

Lihatlah apa yang berlaku di dunia sekarang. Ia boleh menunjukkan produk apa yang mendapat permintaan tinggi.

Wabak coronavirus, misalnya, telah meningkatkan permintaan untuk produk sanitasi. The Sun melaporkan “jualan pembersih tangan meningkat 255 peratus pada bulan Februari”. (Jika anda berasa sebak tentang etika mengaut keuntungan semasa krisis, baca siaran ini untuk perspektif yang anda tidak akan dengar dalam media arus perdana.) Penjual eBay menyedari keperluan yang semakin meningkat untuk gel pembersih tangan. Dan mereka cepat membekalkannya.

Kematian Kobe Bryant sebelum waktunya memberi kesan kepada peminat di seluruh dunia. Total Pro Sports mencatatkan betapa ramai orang meletakkan baju peringatan Kobe Bryant mereka untuk dijual di eBay selepas peringatannya di Staples Center.

Langkah 2: Daftar untuk Akaun eBay

Selepas anda memutuskan perkara yang hendak dijual, tiba masanya untuk mencipta akaun eBay anda. Nasib baik, prosesnya agak mudah dan boleh dijalankan dan beroperasi dalam beberapa minit.

Pergi ke eBay.com dan daftar dalam talian. Proses pendaftaran akan meminta nama, alamat e-mel dan kata laluan anda.

Jika anda berhasrat untuk menjual dalam kuantiti yang banyak, akaun perniagaan akan lebih sesuai dengan keperluan anda. Mendaftar untuk akaun perniagaan juga akan meminta nama perniagaan dan nombor telefon anda yang sah.

Langkah 3: Pilih Langganan Anda

Adakah anda serius untuk mengembangkan perniagaan dalam talian anda di eBay? Anda perlu mempertimbangkan pelan langganan yang tersedia.

Pada masa ini, eBay menawarkan lima peringkat langganan:

 • Starter ($4.95 per month)
 • Basic ($21.95 per month)
 • Premium ($59.9 per month)
 • Anchor ($299.95 per month)
 • Enterprise ($2,999.95 per month)

Alat (tools) perniagaan tambahan tersedia berdasarkan peringkat langganan anda. eBay membuat pengesyoran berdasarkan bilangan item yang anda senaraikan setiap bulan. Langganan Asas, sebagai contoh, adalah yang terbaik untuk akaun yang menjual sehingga 100 item sebulan. Langganan Anchor akan lebih sesuai untuk akaun yang menyenaraikan sekurang-kurangnya 100,000 item sebulan.

Langkah 4: Buat Penyenaraian

Langkah pertama (Bagaimana Cara Buat Duit Dengan eBay)

Mempelajari cara membuat penyenaraian eBay adalah proses yang mudah.

1 – Di bahagian atas mana-mana halaman eBay, klik Sell.

2 – Ia akan menggesa anda memasukkan kata kunci yang berkaitan dengan item anda, termasuk jenama, gaya, warna dan saiz.

3 – Berbilang penyenaraian item daripada penjual lain akan dipaparkan, bergantung pada kata kunci yang anda masukkan. Pilih item yang paling sepadan dengan apa yang anda jual.

4 – Klik Sell satu seperti ini.

5 – Nyatakan keadaan item anda (baru dengan kotak, baharu tanpa kotak, baharu dengan kecacatan atau pra-milik).

6 – Seterusnya, anda mesti memberikan maklumat hubungan anda, termasuk alamat dan nombor telefon anda.

7 – Selepas menyemak semula maklumat yang anda masukkan adalah tepat, klik List your item anda.

Tambah Foto

eBay membenarkan anda menyiarkan 12 gambar secara percuma. Anda harus menyiarkan seberapa banyak gambar yang mungkin.

Gambar berkualiti memberi inspirasi kepada keyakinan pembeli. Pamerkan item anda dengan jelas dan pertimbangkan untuk menambah tangkapan dari sudut dan pencahayaan yang berbeza.

Juga, berhati-hati dengan sekatan foto eBay:

 • Anda tidak boleh menggunakan katalog atau foto stok. (Contohnya, jika anda menjual semula jaket Adidas, anda tidak boleh menggunakan semula gambar produk di tapak web Adidas)
 • Tanpa teks
 • Tanpa sempadan (border)
 • Elakkan latar belakang yang berselerak

Berikan Butiran Produk

Apabila anda memasukkan kata kunci item anda dalam langkah sebelumnya, anda sepatutnya sudah melengkapkan jenama, warna dan keadaan item. Jika boleh, anda juga perlu memasukkan sebarang butiran lain yang berkaitan, seperti saiz, jantina dan ukuran.

Juga, luangkan sedikit masa untuk menyemak semula tajuk anda. Pastikan tajuk penyenaraian anda adalah sekhusus yang mungkin untuk memaksimumkan hasil enjin carian.

Tambah Penerangan Produk

Kebanyakan langkah sebelumnya memerlukan anda memilih daripada drop-down. Tetapi bahagian ini mempunyai kotak teks di mana anda boleh menerangkan barangan dalam teks bentuk bebas. Di sini anda perlu memberi tumpuan kepada faedah produk – bukan hanya cirinya.

Jika anda menjual DVD senaman Tae Bo, sebagai contoh, anda mungkin mahu memasukkan:

 • Dapatkan tubuh idaman yang anda tidak sangka
 • Alami tenaga berpanjangan yang akan mengubah hidup anda
 • Luangkan masa berkualiti bersama keluarga sambil menguatkan hati

Tetapkan Harga Anda

Dalam bahagian ini, eBay mengesyorkan titik harga permulaan berdasarkan perkara yang dicaj oleh penjual lain untuk item anda. Jika anda mahu, anda boleh menukar harga secara manual.

Selain itu, anda akan mempunyai pilihan untuk:

 • Buat Lelongan
 • Buat penyenaraian Beli Sekarang

Anda mungkin tertanya-tanya mana yang patut anda pilih.

Beli Sekarang atau Letakkan Tawaran (Lelong)?

eBay dikenali secara meluas sebagai pasaran gaya lelongan. Pembeli membida untuk produk. Selepas masa yang ditetapkan, biasanya tujuh hari, produk pergi ke pembida tertinggi.

Tetapi sesetengah orang tidak mahu menunggu tujuh hari sehingga lelongan selesai. Itulah sebabnya penyenaraian “Beli Sekarang” mendapat populariti. Pembeli boleh memintas proses lelongan sepenuhnya dan membeli item dengan segera.

Anda akan mendapati bahawa banyak penjual menawarkan penyenaraian Beli Sekarang dan Letakkan Bida, bergantung pada item yang mereka pilih. Penjual lain hanya menggunakan penyenaraian Beli Sekarang. Ia mencipta pengalaman membeli-belah yang mudah, seperti Amazon atau banyak peruncit dalam talian yang lain.

Bagaimana Cara Buat Duit Dengan eBayNak tahu RAHSIAnya? Klik gambar

Gaya penyenaraian yang manakah? Terpulang kepada anda dan jenis item yang anda jual. Barang koleksi, terutamanya, bagus untuk penyenaraian bida. Lihatlah jualan eBay yang dipaparkan di Sun. Seorang menjual syiling Paddington Bear yang jarang ditemui dibida 600 kali ganda dari nilai asalnya. Dan yang diperlukan hanyalah dua tawaran!

Tetapkan Kos Penghantaran Anda

Apabila menyenaraikan item anda, ingat untuk mengukur berat dan dimensi pakej. Ini akan membantu anda mengira anggaran kos penghantaran. Bergantung pada keperluan penghantaran, ini mungkin mempengaruhi cara anda menetapkan harga penyenaraian anda.

Untuk penghantaran, anda juga akan melihat beberapa pilihan:

 • Anda Bayar (dikira mengikut lokasi pembeli; diiklankan sebagai penghantaran percuma untuk pembeli).
 • Pembeli membayar (dikira selepas pembeli memasuki lokasi mereka).
 • Pembeli membayar penghantaran tetap (anda tentukan kos).

Semak Semula Sebelum Menghantar

Sebelum penyenaraian anda disiarkan secara langsung, semak semula sama ada semua maklumat yang anda masukkan adalah tepat. Mengesahkan maklumat ini sekarang akan mengelakkan anda sakit kepala berkaitan pelanggan di kemudian hari.

Anda juga akan mempunyai pilihan untuk pratonton penyenaraian anda sebelum anda menerbitkannya. Setelah ia lulus semakan anda, klik Senaraikannya di bahagian bawah halaman.

Tahniah! Anda baru sahaja membuat penyenaraian item anda.

Langkah 5: Ikuti Amalan Terbaik eBay

Hantar Pesanan Anda Dalam Jangka Masa Jangkaan

Penyenaraian anda akan menentukan masa penghantaran dan pengendalian anda. Penjual hendaklah menghantar item dalam masa 30 hari selepas menerima pembayaran yang dijelaskan. Sebaik-baiknya, anda menghantar pesanan dalam masa satu hari perniagaan selepas menerima pembayaran yang dijelaskan.

Balas Kes Pelanggan Dengan Segera

Dua sebab yang paling biasa pembeli akan membuka kes terhadap anda ialah:

 • Item tidak sepadan dengan penerangan penjual
 • Barang tidak diterima

Untuk kes di mana item tidak diterima, anda harus memuat naik nombor penjejakan. Jika penjejakan mengesahkan penghantaran, kes itu mungkin akan memihak kepada anda. Jika tidak, maka anda harus menawarkan penggantian atau bayaran balik untuk pesanan ini.

Untuk kes di mana item tidak sepadan dengan perihalan, penyelesaiannya adalah lebih rumit. Anda perlu memakai perkhidmatan pelanggan anda untuk menemui masalah dan cara terbaik untuk menyelesaikannya. Anda mungkin perlu menawarkan bantuan teknikal, penggantian atau mengatur pemulangan untuk bayaran balik.

Perkara paling buruk yang boleh anda lakukan adalah mengabaikannya. Berbuat demikian berkemungkinan menyebabkan kes ditutup memihak kepada pembeli. eBay akan mendebit anda untuk mengatur bayaran balik penuh — kadangkala tanpa pembeli memulangkan item tersebut.

Muat naik Nombor Penjejakan Penghantaran ASAP

Sebaik sahaja anda menghantar item, anda harus memuat naik nombor penjejakan penghantaran ke transaksi. Ini membolehkan anda dan pembeli mengikuti perjalanan pakej ke destinasinya.

Memuat naik nombor penjejakan penghantaran juga penting dalam melindungi anda, penjual. Katakan pembeli membuka kes terhadap anda untuk “Item Tidak Diterima.” Jika nombor penjejakan mengesahkan penghantaran, pasukan eBay berkemungkinan akan menutup kes tersebut untuk memihak kepada anda.

Nyatakan Perkhidmatan Penghantaran dan Pengendalian Anda

Pada penyenaraian anda, anda boleh menentukan berapa lama anda akan menghantar produk. Sesetengah penjual boleh menghantar item dalam masa satu hari perniagaan selepas menerima pembayaran. Penjual lain mungkin menetapkan tiga hari perniagaan. Pastikan anda menyatakan perkara ini dengan jelas untuk mengelakkan sebarang kekeliruan.

Jika anda menggunakan pembawa penghantaran khusus, anda juga perlu menyiarkannya. Sesetengah pembeli mungkin membuat permintaan penghantaran khas. Mereka mungkin, sebagai contoh, tinggal di kawasan luar bandar dan meminta anda menggunakan USPS melalui UPS. Atau mereka boleh meminta sebut harga untuk mempercepatkan pesanan mereka.

Cara untuk Meningkatkan Jualan eBay Anda

Pautan penting:

Cara Buat Duit Di eBay (Nasihat Dari Pakar)
Cara Membeli dan Menjual di eBay
Cara Memulakan Perniagaan eBay: 15 Perkara Yang Perlu Diketahui
6 Cara untuk Meningkatkan Jualan eBay Anda
Bagaimana Cara Buat Duit Dengan eBay

Tags :

Related Post to Bagaimana Cara Buat Duit Dengan eBay

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More

Jual Barang Lama Anda Secara Online

Posted at

Tapak pasaran peer-to-peer dalam talian telah memudahkan individu persendirian untuk menjual barangan yang tidak diingini dengan cepat. Sama ada di eBay, Craigslist, Facebook Marketplace,... Read More