HOME
Home » Saham » Bagaimana Cara Melabur Dan Membuka Akaun CDS

Bagaimana Cara Melabur Dan Membuka Akaun CDS

Posted at | Categorised in Saham

Sekiranya anda rakyat Malaysia dan baru nak mengenal dunia pelaburan, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana cara membeli saham di Bursa Malaysia dan membuka akaun CDS?. Atau anda mungkin buksn rakyat Malaysia yang ingin melabur secara langsung melalui Bursa Malaysia dan anda memikirkan apa yang anda harus buat dahulu?.

Bagaimana Cara Melabur Dan Membuka Akaun CDS

Dalam kedua-dua kes, penting untuk memilih broker yang sesuai dengan keperluan dan pilihan individu anda. Sebagai pelabur nilai dan rakyat Malaysia sendiri, berikut adalah enam perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memilih akaun broker Malaysia.

Bagaimana Cara Melabur Dan Membuka Akaun CDS

6 perkara yang perlu dipertimbangkan semasa membuka akaun CDS di Malaysia

1. CDS vs Akaun Nominee

Izinkan saya menerangkan perbezaan antara akaun CDS dan akaun amanah (nominee):

Sebelum anda membuka akaun pembrokeran dengan broker Malaysia, pertama anda perlu membuka akaun Central Depository System (CDS). Akaun pembrokeran membolehkan anda menukar saham melalui broker anda. Akaun CDS mencatatkan pemilikan sekuriti Malaysia (iaitu saham yang disenaraikan di Bursa Malaysia).

Contohnya, anda mungkin mempunyai akaun pembrokeran dengan Maybank dan CIMB, dan anda membeli Saham A melalui Maybank dan Saham B melalui CIMB. Walaupun anda membeli dua saham yang berbeza melalui dua broker yang berbeza, anda disenaraikan sebagai pemilik langsung kedua-dua saham tersebut dalam akaun CDS individu anda. Sebagai pemilik langsung, anda menikmati hak tertentu sebagai pemegang saham yang merangkumi hak mengundi dan hak untuk menghadiri AGM / EGM.

Bagaimana Cara Melabur Dan Membuka Akaun CDS

Untuk akaun amanah (penama), broker Malaysia akan menggunakannya untuk membeli saham bagi pihak anda. Sebagai contoh, sebagai rakyat Malaysia, saya dapat membeli saham Singapore Exchange (SGX) melalui pembrokeran Malaysia saya yang kemudian akan meletakkan saham tersebut dalam akaun amanah yang diberikan kepada saya. Oleh kerana saya tidak mempunyai akaun CDP di Singapura (setara dengan akaun CDS di Malaysia), saya bukan pemilik langsung saham di Singapura. Dalam kes ini, saya tidak dapat memilih atau berhak menghadiri AGM / EGM untuk saham Singapura saya. Tetapi saya masih akan terus menikmati hak asasi sebagai pemegang saham seperti menerima dividen dan pilihan untuk melanggan terbitan hak.

Warga asing dibenarkan membuka akaun CDS dengan syarat anda mempunyai akaun bank di Malaysia. Kadang kala, agak sukar orang asing untuk membuka akaun bank. Sekiranya demikian, akaun amanah mungkin lebih senang. Sebilangan syarikat broker mengenakan bayaran tambahan kepada pemegang akaun amanah untuk mengendalikan dividen dan sebagainya. Adalah lebih baik untuk mengatasinya sebelum anda memutuskan untuk membukanya.

Bagaimana Cara Melabur Dan Membuka Akaun CDS

2. Akses Pasaran

Ini penting bagi saya kerana saya melabur saham Bursa Malaysia (tempatan) dan SGX (asing). Oleh itu, saya memerlukan broker dengan kemudahan untuk melakukan transaksi saham tempatan dan asing. Selain Singapura, saya mungkin juga berminat dengan saham yang tersenarai di Thailand, Hong Kong, Australia, Kanada, dan Amerika Syarikat. Namun, jika anda hanya memiliki saham tempatan Malaysia, maka broker yang hanya melayani pasaran tempatan sahaja.

Sekiranya anda berminat untuk memperdagangkan saham asing, anda juga boleh merujuk kepada broker ini yang berpusat di Singapura kerana mereka menawarkan harga yang lebih kompetitif pada umumnya. Dalam kes ini, akaun penama biasanya akan dibuka jika anda bukan warganegara Singapura atau pemastautin. Sebagai tambahan kepada yuran pembrokeran dan penjaga, anda mungkin juga ingin memperhatikan caj yang dikenakan oleh bank yang bersangkutan atau perantara setiap kali anda memindahkan wang ke akaun amanah anda kerana kadangkala yurannya mungkin besar. Sebagai contoh, berdasarkan pengalaman peribadi saya, S $ 20 dan S $ 60 akan ditolak setiap kali anda memindahkan wang ke akaun amanah FSMOne dan Saxo Markets masing-masing melalui pemindahan telegraf.

Bagaimana Cara Melabur Dan Membuka Akaun CDS

3. Jenis produk pelaburan

Secara amnya, semua firma pembrokeran di Malaysia lebih kurang sama dalam penawaran perkhidmatan mereka. Anda dapat memperdagangkan saham biasa, saham keutamaan, waran, dana dagangan pertukaran (ETF), bon dan sukuk yang diperdagangkan (ETBS), amanah perniagaan, stapled security, dan amanah pelaburan harta tanah (REIT) yang disenaraikan di Bursa Malaysia. (Berikut adalah senarai REIT Malaysia teratas yang menjana wang sekiranya anda melabur dari IPO mereka.)

Bagi perdagangan komoditi, ekuiti, dan derivatif kewangan termasuk niaga hadapan dan opsyen, aktiviti ini dikendalikan di bawah Bursa Malaysia Derivatives yang kini dimiliki oleh Bursa Malaysia.

Bagaimana Cara Melabur Dan Membuka Akaun CDS

4. Peranan broker saham

Secara peribadi, saya adalah pelabur bernilai yang membeli dan mengumpulkan stok yang baik dengan harga yang murah dalam jangka masa panjang. Mengapa ini penting semasa memilih broker saham? Kerana saya percaya adalah penting untuk menetapkan tujuan dan objektif pelaburan peribadi anda sebelum menetap di broker saham.

Bagi saya, peranan broker saham adalah untuk membantu saya menyelesaikan pelaksanaan perdagangan saya. Bukan untuk memberi saya tips stok, cadangan untuk membeli / hold / menjual stok pada bila-bila masa. Ini penting kerana kita mesti memahami bahawa kepentingan broker saham anda mungkin berbeza daripada kepentingan anda. Pada akhirnya, anda mahukan broker saham yang mengikuti objektif pelaburan anda. Sekiranya dia memahami bahawa anda adalah pelabur jangka menengah / panjang, dia tidak boleh memanggil anda untuk menawarkan “hot tips” yang tidak membantu objektif pelaburan anda.

Bagaimana Cara Melabur Dan Membuka Akaun CDS

5. Akses luar talian / dalam talian

Bagi saya, saya lebih suka akses dalam talian berbanding di luar talian. Sangat mudah, senang dan jauh lebih murah. Pada masa ini, platform perdagangan direka sedemikian rupa sehingga mudah bagi anda untuk berdagang saham walaupun anda bukan orang yang celik IT. Lebih sukar bagi anda untuk membuat kesilapan.

Dengan kata lain, jika anda tidak pasti mengenai apa-apa ciri di platform perdagangan broker anda, anda sentiasa boleh menghubungi atau WhatsApp broker saham anda untuk mendapatkan bantuan. Oleh itu, kuncinya adalah mencari broker saham atau wakil perdagangan yang benar-benar dapat membantu anda. Saya juga lebih suka jika syarikat broker mempunyai pejabat yang berhampiran, jadi lebih mudah bagi saya untuk hadir ke pejabat mereka sekiranya saya memerlukan bantuan.

Bagaimana Cara Melabur Dan Membuka Akaun CDS

6. Bayaran broker

Berikut adalah senarai firma pembrokeran Malaysia dan yuran transaksi minimum mereka untuk memperdagangkan saham Bursa Malaysia berdasarkan perdagangan tunai (bukan margin). Had perdagangan akaun tunai ini bergantung pada jumlah wang tunai yang anda depositkan di akaun broker anda. Mereka biasanya mempunyai caj pembrokeran yang lebih rendah daripada akaun margin. Secara amnya, menggunakan margin pembiayaan adalah pedang bermata dua dan alat berisiko yang menguatkan pendapatan dan kerugian.

Brokerage                                          SEHINGGA RM100K            LEBIH RM100k       FEES MINIMA

Bayaran yang ditunjukkan adalah untuk stok Bursa Malaysia sahaja. Bayaran mungkin berbeza bagi stok yang disenaraikan di luar negara dan saham dalam mata wang asing. Dikemas kini pada 25 Mac 2021.

Pada masa ini, Rakuten Trade tidak menawarkan kemudahan untuk berdagang saham asing.

Apa langkah seterusnya?

Langkah seterusnya adalah memilih syarikat broker, menyediakan dokumen yang diperlukan, menuju ke pejabat mereka, dan meminta wakil untuk membantu anda membuka akaun CDS (jika anda belum memilikinya) dan akaun trading baru. Mereka akan membantu menyelesaikan keseluruhan proses untuk anda. Atau anda boleh mencari broker dalam talian sepenuhnya untuk mendaftarkan semuanya dalam keselesaan rumah anda.

Sebagai alternatif, anda juga boleh membuka akaun CDS melalui aplikasi mudah alih rasmi Bursa Anywhere. Aplikasi ini juga menyediakan ciri-ciri tambahan untuk anda menguruskan akaun CDS anda seperti melihat portfolio Malaysia anda dan menguruskan pembayaran dividen anda.

Mudah-mudahan, saya telah memberi anda beberapa panduan yang jelas mengenai cara membeli saham di Malaysia dan membuka akaun CDS dan akaun trading  di Bursa Malaysia.

Bagaimana Nak Melabur Di Bursa Malaysia
Cara Memohon (IPO) Saham Terbitan Awam
7 Sebab Iklan Facebook Anda Tiada Pembeli
Cara Memulakan Perniagaan Ais Krim Kecil-Kecilan
Rahsia Untung RM15000 Hanya Dengan Jual Tudung

Jika anda inginkan panduan pelaburan saham yang komprehensif, lengkap dan sangat mudah difahami, klik gambar di bawah.

IPO Saham Terbitan Awam Bagaimana Nak Memohon

Selamat melabur!

Tags :

Related Post to Bagaimana Cara Melabur Dan Membuka Akaun CDS

Cara Mengurangkan Kerugian Besar Dalam Pelaburan Saham

10 Cara Mengurangkan Kerugian Besar Dalam Pelaburan Saham

Posted at

10 Cara Mengurangkan Kerugian Besar Dalam Pelaburan Saham – Malah pelabur legenda dan spekulator pro sekali pun mempunyai kegagalan dan kerugian. Kuncinya adalah bahawa... Read More

5 Cara Mengelakkan Kehilangan Wang Di Pasaran Saham

5 Cara Mengelakkan Kehilangan Wang Di Pasaran Saham

Posted at

Nilai akaun anda mungkin berubah-ubah dari masa ke masa, tetapi itu tidak bermakna anda kehilangan wang. Anda melabur dengan harapan dapat membina kekayaan jangka... Read More

cara membeli saham

Cara Membeli Saham Di Malaysia

Posted at

Cara membeli saham di Malaysia – Panduan ini akan memberi anda asas, termasuk cara membeli saham dalam talian, berapa harganya dan sama ada pilihan... Read More

Bagaimana Melabur Dalam Saham Malaysia

Bagaimana Melabur Dalam Saham Malaysia – Mesra Newbie

Posted at

Bagaimana nak melabur dalam saham di Malaysia? Inilah panduan paling praktikal dan sangat mudah bagi yang ingin melabur dalam pasaran saham Malaysia. Saya akan... Read More

Langkah Mudah Melabur Di Pasaran Saham

Langkah Mudah Melabur Di Pasaran Saham

Posted at

Langkah Mudah Melabur Di Pasaran Saham – Bayangkan anda baru memulakan kerjaya di syarikat tempatan setelah menamatkan pengajian di peringkat sarjana muda universiti tempatan.... Read More