HOME
Home » Umum » Bagaimana Cara Pengeluaran Wang Dengan KWSP i-Sinar?

Bagaimana Cara Pengeluaran Wang Dengan KWSP i-Sinar?

Posted at | Categorised in Umum

Bagaimana Cara Pengeluaran Wang Dengan KWSP i-Sinar?

Berapa banyak yang anda dapat?

Secara amnya, anda mempunyai akses kepada 10% daripada jumlah simpanan Akaun 1 anda – selagi anda mengekalkan baki minimum RM100. Walau bagaimanapun, jumlah sebenar ditentukan oleh jumlah wang yang sebenarnya ada dalam akaun anda.

Bagaimana Cara Pengeluaran Wang Dengan KWSP i-Sinar?

Wang pendahuluan anda akan berperingkat selama enam bulan, dengan jumlah pertama dikreditkan ke dalam akaun bank anda pada akhir bulan setelah permohonan anda. Contohnya, jika anda melamar i-Sinar pada bulan Disember 2020, anda akan mendapat pendahuluan pertama pada akhir Januari 2021

Anda juga akan mempunyai pilihan untuk memuatkan pengeluaran anda terlebih dahulu dengan mengambil sekaligus sekaligus lebih besar. Jumlah yang boleh anda keluarkan pada bulan pertama anda juga bergantung pada simpanan anda. Berikut adalah contoh cara kerjanya:

Simpanan di bawah RM90,000

Pendahuluan maksimum
RM9,000

Pendahuluan bulan pertama
sehingga RM4,000

Simpanan melebihi RM90,000

Pendahuluan maksimum
10% daripada jumlah penjimatan
(sehingga RM60,000)

Pendahuluan bulan pertama
sehingga RM10,000

Siapa yang layak?

KWSP i-Sinar layak untuk pencarum yang mempunyai:

Kehilangan pekerjaan;
Telah mendapat cuti tanpa gaji;
atau tidak mempunyai sumber pendapatan lain.
Keadaan ini pasti berlaku kerana pandemik COVID-19 dan perintah kawalan pergerakan seterusnya.

Bilakah anda boleh memulakan?
Permohonan KWSP i-Sinar akan dimulakan pada Disember 2020.

Adakah anda perlu membayarnya semula?

Secara kasarnya, ya. Walaupun anda tidak perlu mengembalikan wang secara langsung, ia akan mempengaruhi caruman KWSP anda pada masa akan datang. Apa yang berlaku ialah 100% sumbangan masa depan anda akan dimasukkan ke dalam Akaun 1 sehingga anda mengganti jumlah yang anda terima di bawah i-Sinar (berbanding hanya 70% yang dimasukkan ke dalam Akaun 1 dan selebihnya 30% masuk ke Akaun 2) .

Kesannya adalah baki simpanan anda dalam Akaun 2 akan kurang dalam jangka masa panjang. Ini mungkin memberi kesan kepada anda sekiranya merancang untuk membuat pengeluaran untuk pendidikan atau membeli rumah pada masa akan datang.

Anda juga harus ambil perhatian bahawa caruman minimum KWSP untuk tahun 2021 dikurangkan menjadi 9% berdasarkan cadangan Belanjawan 2021 baru-baru ini. Ini bermaksud bahawa anda akan memberi pulangan yang jauh lebih rendah daripada sumbangan 11% sebelumnya, selain kadar sumbangan 7% yang diperkenalkan dari April hingga Disember 2020.

Sekiranya anda membuat pengeluaran i-Sinar?

Sekiranya anda kehilangan pekerjaan dan bertungkus-lumus tidak hanya membayar bil tetapi berisiko kehilangan rumah atau kehilangan perlindungan insurans, maka ini pasti sesuatu yang harus anda pertimbangkan. Masa depan anda adalah lebih penting daripada bertahan sekarang. Walaupun begitu, anda harus mempertimbangkan dengan teliti berapa banyak yang anda perlukan dan mengelakkan terlalu banyak mengeluarkan akaun KWSP anda (walaupun anda akan menggantinya).

Namun, jika anda mempunyai simpanan kecemasan (yang kami cadangkan), lebih baik jangan sampai menyentuh dana KWSP anda. Simpanan itu dimaksudkan untuk masa seperti ini, dan anda tidak perlu ragu untuk menggunakannya terlebih dahulu.

Dalam kes ini, lebih penting untuk tidak mengusik simpanan KWSP anda, sekiranya anda mampu bertahan. Simpanan kecemasan adalah untuk keadaan benar-benar kecemasan, wang KWSP menabung untuk persaraan masa depan anda .

Reaksi Pasaran Saham Terhadap Kelulusan Belanjawan 2021
i-Sinar: KWSP Membolehkan Pengeluaran Akaun 1 Hingga RM60,000. Ini caranya
Kadar Caruman KWSP 2021 Pekerja Dikurangkan Kepada 9%
Cara Buat Bisnes Tudung Jenama Sendiri Yang Menguntungkan

 

Daftar menggunakan link ini dan anda akan menerima Bitcoin bernilai RM25.00 apabila anda memasukkan wang ke dalam wallet Luno anda dan membeli atau menjual Bitcoin dengan nilai RM250.

No comment for Bagaimana Cara Pengeluaran Wang Dengan KWSP i-Sinar?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Bagaimana Cara Pengeluaran Wang Dengan KWSP i-Sinar?

Projek Kurus & Sihat Dengan Formula Kurus

Projek Kurus & Sihat Dengan Formula Kurus

Posted at

Projek Kurus & Sihat Dengan Formula Kurus Kalau anda memang dah sedia memiliki tubuh yang kurus dan sihat, mungkin anda boleh skip projek ini.... Read More

Semakan Saman Secara Online | PDRM, JPJ, AES

Semakan Saman Secara Online | PDRM, JPJ, AES

Posted at

Dengan kemajuan teknologi, semua Semakan Online Saman JPJ, PDRM Dan AES dapat dilakukan dengan cara yang amat mudah sekali, tepat di hujung hujung jari... Read More

Cara Buat Semakan Online Wang Tidak Dituntut

Cara Buat Semakan Online Wang Tidak Dituntut

Posted at

Cara Buat Semakan Online Wang Tidak Dituntut – Pernahkah anda menjumpai wang tunai di poket anda, di bantal sofa atau di laci yang tidak... Read More

Siapa Ustaz Ebit Lew Sebenarnya Yang Ramai Tak Tahu

Siapa Ustaz Ebit Lew Sebenarnya Yang Ramai Tak Tahu?

Posted at

Siapa Ustaz Ebit Lew Sebenarnya Yang Ramai Tak Tahu? Nama Ustaz Ebit Lew mungkin tidak dikenali oleh kebanyakan orang bukan Islam di Malaysia tetapi... Read More

12 Jenama Tudung Popular Dan Paling Laris

12 Jenama Tudung Popular Dan Paling Laris

Posted at

Jenama tudung popular dan paling laris Fesyen sederhana telah menjadi trend baru-baru ini apabila lebih banyak gedung fesyen antarabangsa mula mengeluarkan koleksi pakaian longgar... Read More