HOME
Home » Cryptocurrency » Bagaimana Melabur dalam Cryptocurrency?

Bagaimana Melabur dalam Cryptocurrency?

Posted at | Categorised in Cryptocurrency

Bagaimana Melabur dalam Cryptocurrency

Baca tips kami untuk kaedah terbaik untuk melabur dalam cryptocurrency.

Bitcoin dianggap tidak lebih dari fenomena yang menarik ketika pertama kali keluar pada tahun 2009. Juruteknik dan futuris dapat melihat potensi cryptocurrency masa depan secara umum, tetapi ia tidak menarik minat sebagai pelaburan. Ramai yang tidak tahu melabur dalam Cryptocurrency dan apa sebenarnya potensinya.

Tetapi setelah bertahun-tahun berlalu dan beratus-ratus lebih banyak cryptocurrency datang dan hilang, Bitcoin telah muncul sebagai pembawa mata wang standard. Perkara ini belum terlewat oleh para pelabur dan spekulator. Ada yang kini melihat cryptocurrency sebagai mata wang global alternatif yang akhirnya akan menggantikan mata wang berdaulat seperti dolar A.S. dan euro.

Bagaimana Melabur dalam Cryptocurrency?

Bagaimana Melabur dalam Cryptocurrency?

Tetapi aktiviti perdagangan juga telah menarik sejumlah besar spekulator. Mereka mempertaruhkan cryptocurrency – perdagangan Bitcoin khususnya – meroket hingga ke bulan. Spekulator jarang mementingkan asas. Mereka melihat kenaikan harga secara mendadak dan dramatik, dan apa sahaja asetnya, ia menarik perhatian mereka.

Artikel ini tidak bertujuan untuk menyokong Bitcoin atau cryptocurrency lain. Sebaliknya, ini adalah panduan umum bagi sesiapa sahaja yang ingin mula melabur dalam cryptocurrency. Tidak mustahil cryptocurrency akan terus maju dalam beberapa tahun akan datang. Dan sekiranya anda ingin melabur dalam cryptocurrency, kami harap maklumat ini dapat membantu.

Apakah Cryptocurrency dan Bagaimana Ia Berfungsi?

Cryptocurrency didasarkan pada teknologi blockchain. Itulah rangkaian pendaftaran dan penyebaran maklumat yang tidak dikendalikan oleh mana-mana institusi. Sebaliknya, ia berfungsi sebagai rekod transaksi digital yang bebas daripada bank pusat.

Terdapat semua jenis butiran teknikal yang berkaitan dengan teknologi blockchain yang mungkin patut disiasat jika tidak membawa anda ke dalam koma teknologi. Tetapi pada dasarnya, ia menghilangkan orang tengah – seperti bank – dan membolehkan pembeli dan penjual melakukan perniagaan secara langsung antara satu sama lain. Ia juga berfungsi untuk menurunkan atau bahkan menghilangkan yuran transaksi, yang merupakan bahagian utama tarikan cryptocurrency.

Cryptocurrency yang paling popular adalah Bitcoin, yang harganya dikesan secara berkala dalam pertanyaan media kewangan utama- sekiranya anda melabur dalam bitcoin ?. Tetapi sebenarnya ada ratusan cryptocurrency, termasuk banyak yang telah datang dan hilang.

Apakah Tarikan Utama Cryptocurrency

Pada masa ini, nampaknya dua tarikan utama cryptocurrency adalah:

  1. Anda boleh memiliki dan menggunakannya tanpa nama (anonymously), dan
  2. Tergantung pada ledakan harga yang dapat membuatnya kelihatan dan terasa seperti pelaburan.

Dan bagi mereka yang membeli cryptocurrency sebelum ledakan harga pada tahun 2017 atau kenaikan harga terbaru pada tahun 2021, ini mungkin merupakan pelaburan terbaik dalam banyak portfolio.

Oleh itu, apa yang perlu anda lakukan sekiranya anda ingin mengambil bahagian dalam pelaburan cryptocurrency?

Bagaimana Cara Melabur dalam Cryptocurrency? – Panduan Langkah demi Langkah

Seperti yang anda bayangkan, anda tidak boleh pergi ke bank tempatan atau bahkan syarikat broker (ada satu pengecualian yang akan kita bincangkan kemudian) untuk membeli cryptocurrency. Ia masih dilihat sebagai sesuatu yang eksotik dalam dunia institusi kewangan. Oleh kerana ia tidak difahami dengan baik dan hampir tidak diprundangkan (unregulated), kebanyakan institusi kewangan tidak mahu berurusniaga dengannya. Untuk itu, ia cenderung berfungsi dalam rangkaiannya sendiri.

Baca tips kami jika anda ingin mula melabur dalam cryptocurrency.

1. Peruntukkan Hanya Peratusan Kecil Portofolio Anda kepada Cryptocurrency

Anda harus memutuskan terlebih dahulu berapa banyak portfolio anda yang ingin anda peruntukkan kepada cryptocurrency. Dengan kemajuan terkini, terutamanya dalam harga Bitcoin, sukar untuk membuat keputusan yang rasional. Semua pelaburan ditentukan oleh gabungan ketamakkan dan ketakutan, dan mungkin sukar untuk menjaga bahagian ketamakan terkawal memandangkan kemajuan yang ditunjukkan oleh crypto dalam beberapa tahun terakhir ini.

  • Walau apa pun, cryptocurrency hanya boleh merangkumi sebahagian kecil portfolio anda. Walau bagaimanapun berapa banyak jumlahnya, ianya terpulang kepada anda. Tetapi anda harus berhati-hati jika melabur lebih dari 10% atau bahkan 5%.

 

  • Ketahui bahawa cryptocurrency bukan pelaburan dengan cara yang sama seperti saham. Sama seperti melabur dalam emas dan perak, ia tidak membayar faedah atau dividen. Sejauh mana cryptocurrency akan menjadi pelaburan yang baik semuanya bergantung sepenuhnya pada harganya yang meningkat dengan ketara – dan berada di sana untuk sementara waktu.

 

  • Cryptocurrency tidak dirancang untuk menjadi pelaburan. Mereka adalah medium pertukaran. Mereka secara meluas dilihat sebagai alternatif mata wang berdaulat, seperti dolar, yen dan euro. Telah difikirkan bahawa mereka akhirnya akan mewakili cara perdagangan yang lebih efisien, terutama di web. Ini kerana nilainya ditentukan dengan ketat oleh pasaran dan bukan dengan manipulasi kerana mata wang berdaulat cenderung.

 

  • Tetapi sekurang-kurangnya sehingga tahap ini, cryptocurrency belum memenuhi peranan sebagai media pertukaran. Hanya sebilangan peniaga yang menerimanya, jadi kebanyakan perdagangan berlaku antara individu.

Sehingga ke tahap ini, kedua-dua penggunaan semasa dan masa depan cryptocurrency tidak dapat dipastikan.

2. Pilih Cryptocurrency anda

Bagaimana Melabur dalam Cryptocurrency?

Cara mengetahui cryptocurrency mana yang hendak dilaburkanIni adalah salah satu komplikasi cryptocurrency yang sebenarnya. Tidak ada hanya satu, tetapi beratus-ratus. Mungkin lebih dari seribu.

Menyulitkan masalahnya ialah lebih banyak yang datang dalam talian sepanjang masa. Itu harus diimbangi dengan kenyataan bahawa beratus-ratus cryptocurrency telah datang dan hilang. Dan keseluruhan konsep cryptocurrency bermula hanya sekitar satu dekad yang lalu.

Bitcoin adalah Cryptocurrency yang paling dominan pada bulan September

Pada masa ini, cryptocurrency terbesar adalah Bitcoin. Ia juga crypto yang menarik perhatian dan pelaburan dolar. Dalam kedudukan kedua yang sangat jauh adalah Ethereum, dan ada yang lain seperti Zcash, Dash, dan Ripple.

Memandangkan kedudukannya yang dominan, Bitcoin nampaknya paling dipercayai di antara semua cryptocurrency yang ada. Sebenarnya, Bitcoin telah hampir identik dengan “cryptocurrency.” Apa yang menarik mengenai hubungannya ialah walaupun media telah mengikuti tindakan harga Bitcoin dengan teliti, beberapa cryptocurrency menunjukkan prestasi yang lebih baik.

Kerana kedudukan Bitcoin yang dominan, kedudukan cryptocurrency anda semestinya berada dalam crypto ini. Mata wang kripto lain semestinya menempati kedudukan yang jauh lebih kecil dalam portfolio anda. Dan jika Bitcoin sebagai penghubung cryptocurrency adalah spekulasi, cryptocurrency lain yang anda pegang harus dilihat lebih spekulatif.

Anggapan ini tidak boleh dipandang remeh. Sebilangan besar cryptocurrency yang muncul di pasaran dalam satu dekad yang lalu sama ada berubah atau hilang sepenuhnya. Ini bermaksud pelaburan yang anda buat boleh mencapai sifar. Dan memandangkan turun naik harga yang biasa berlaku dengan cryptocurrency, pelaburan anda akan hilang sepenuhnya dengan sedikit notis. Ini menjadikan peniaga sentiasa mencari perkara besar seterusnya (salah satu contohnya ialah NFT, baca di sini).

3. Pilih Platform untuk Membeli Cryptocurrency

Bagaimana Melabur dalam Cryptocurrency?

Pilih Crypto Investing Exchange yang betul.

Salah satu kelemahan membeli cryptocurrency ialah anda tidak boleh mendapatkannya di semua tempat kewangan biasa. Bank dan syarikat broker pelaburan TIDAK menawarkannya.

Sebahagian besarnya, anda akan terhad untuk membeli, memegang, dan menjual cryptocurrency di bursa cryptocurrency khusus.

Beberapa Exchange terbesar termasuk:

eToro

eToro adalah salah satu platform pelaburan crypto yang paling maju. Ia menawarkan pilihan pelaburan yang unik seperti Teknologi CopyTrader. Dengan ciri ini, anda boleh menyalin strategi pelaburan peniaga crypto yang lebih berjaya di platform. Ia juga menawarkan CopyPortfolios, seperti penasihat crypto robo, yang menyediakan pengurusan portfolio profesional. Dan untuk membantu anda mempelajari kaedah pelaburan dalam bitcoin, ia menawarkan portfolio maya di mana anda boleh memperdagangkan sehingga $ 100,000 dalam akaun Demo tanpa mempertaruhkan wang anda sendiri.

Coinbase

Coinbase bermula pada tahun 2012 dengan idea radikal bahawa sesiapa sahaja, di mana sahaja, boleh menghantar dan menerima Bitcoin dengan mudah dan selamat. Hari ini, Coinbase menawarkan platform yang dipercayai dan mudah digunakan untuk mengakses ekonomi crypto yang lebih luas.

Gemini – Selain berdagang cryptocurrency, Gemini membolehkan pengguna menyimpan crypto dalam dompet digital. Mereka juga menawarkan penyelidikan dan alat crypto yang luas. Dan anda boleh memperoleh faedah APY hingga 7.4% pada cryptocurrency terpilih hanya untuk menyimpannya di akaun Gemini anda.

Luno – Luno tempat palig mudah untuk anda mendapatkan Bitcoin, Etherium dan XRP. Pembayaran pantas melalui akaun bank anda tanpa fees.

4. Simpan Cryptocurrency anda

Bagaimana Melabur dalam Cryptocurrency?

Cryptocurrency biasanya disimpan dalam dompet cryptocurrency, yang boleh menjadi dompet panas atau sejuk (Hot Wallet vs Cold Wallet). Ini adalah topik yang rumit, terutamanya kerana terdapat banyak dompet yang tersedia. Tetapi kita akan cuba mengaitkannya dengan fakta asas.

Dompet cryptocurrency adalah program perisian yang menyimpan kunci peribadi dan awam yang menghubungkan anda ke blockchain di mana cryptocurrency anda wujud. Wallet sebenarnya tidak menyimpan cryptocurrency anda tetapi membolehkan anda mengaksesnya di blockchain dengan kunci awam anda (“alamat cryptocurrency” anda yang dilihat oleh pihak lain dalam transaksi) dan kunci peribadi (hanya diketahui oleh anda). Anda mesti mempunyai kedua-duanya untuk menyelesaikan transaksi. Mereka dipanggil “kunci” kerana digunakan untuk membuka kunci cryptocurrency anda di blockchain.

Selain membolehkan anda mengakses, mengirim dan menerima cryptocurrency, dompet digital juga menyediakan rekod transaksi yang disimpan di blockchain, serta baki semasa anda.

Jenis Dompet Cryptocurrency

Terdapat beberapa jenis dompet digital:

  • Dompet desktop dipasang pada komputer peribadi anda. Oleh kerana penyimpanan ada di komputer anda sendiri, maklumatnya lebih selamat daripada dompet dalam talian.

 

  • Dompet dalam talian berada di awan dan dapat diakses dari komputer mana pun. Iany lebih senang digunakan, tetapi kunci peribadi anda disimpan dalam talian dan dikendalikan oleh pihak ketiga. Ini menjadikan ianya kurang selamat.

 

  • Dompet mudah alih. Seperti namanya, jenis dompet ini adalah aplikasi pada peranti pintar anda. Mereka mempunyai kelebihan kerana dapat digunakan untuk membuat pembelian di mana pelbagai cryptocurrency diterima.

 

  • Dompet Hardware. Ini menyimpan kunci peribadi anda pada peranti perkakasan, seperti peranti USB. Mereka lebih selamat kerana kunci peribadi tidak disimpan dalam talian, di mana ia tidak dapat diakses oleh pihak yang tidak sah. Ianya juga membolehkan anda mengakses cryptocurrency anda dari pelbagai peranti.

Dompet digital mana yang anda pilih bergantung pada keinginan anda sendiri untuk keseimbangan antara keselamatan dan kemudahan. Beberapa Cryptocurrency Exchange juga menawarkan dompet digital untuk kripto anda.

Anda juga boleh menggunakan perisian untuk mengesan cryptocurrency anda seperti yang anda lakukan dengan jenis pelaburan lain. Sebagai contoh, dengan cryptocurrency BETA Modal Peribadi anda boleh memasukkan jumlah crypto yang anda miliki, dan mengesannya bersama aset lain dalam portfolio anda.

5. Dapatkan Cryptocurrency anda

Bagaimana Melabur dalam Cryptocurrency?

Menjaga crypto anda selamat setelah anda membelinya sangat penting. Ini benar terutamanya jika anda memutuskan untuk menggunakan cryptocurrency anda untuk membeli produk atau jika anda mempunyai dompet panas. Pada dasarnya bila-bila masa anda menggunakan crypto dalam talian, anda perlu memastikan pelaburan anda selamat. Itulah sebabnya kami mengesyorkan menggunakan VPN seperti NordVPN untuk memastikan transaksi dalam talian anda selamat dan disulitkan.

Apabila anda menggunakan VPN (Virtual Private Network), sambungan dalam talian anda akan terjamin. Memastikan data anda dienkripsi bermakna tidak ada yang dapat melihat transaksi dalam talian anda. Ini adalah lapisan perlindungan tambahan yang memastikan kedua-dua data dan pembelian crypto anda benar-benar tanpa nama. Lebih sukar bagi orang lain untuk meretas akaun anda, terutama bagi pengguna yang memiliki banyak crypto. ExpressVPN adalah VPN lain yang dapat membantu melindungi akaun anda dan menambahkan lapisan perlindungan tambahan.

Bersedia untuk Menunggang Hidupan Liar!

Bitcoin telah mengalami banyak naik turun selama bertahun-tahun. Carta dari CoinDesk ini menunjukkan prestasi harga Bitcoin dari tahun 2013 hingga sekarang. (Klik “semua” di bahagian atas carta.) Pada awal carta pada tahun 2013, Bitcoin didagangkan di bawah $ 130.00. Tetapi ia melambung tinggi ke $ 17.060.55 pada 11 Disember 2017, sebelum jatuh lagi beberapa bulan kemudian. Pada tahun 2021, ia mulai melonjak lagi, hampir $ 64,000 pada 14 April 2021.

Tidak kira di mana dan bagaimana anda memutuskan untuk membeli, menjual dan menyimpan cryptocurrency anda, bersiaplah untuk ketidakstabilan. Cryptocurrency jauh lebih rendah daripada pelaburan tradisional. Dan dengan pelaburan apa pun, penting untuk diingat bahawa apa yang naik akan turun.

Teruskan membaca…

Panduan pemula untuk strategi perdagangan Cryptocurrency
Cara buat duit dengan Altcoin
Panduan Cryptocurrency
5 Perkara tentang Cryptocurrency
Cara nak beli Cryptocurrency
Adakah Dogecoin pelaburan yang baik?
Mengapa melabut]r dalam Bitcoin?

Tags :

Related Post to Bagaimana Melabur dalam Cryptocurrency?

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Posted at

Tahun 2021 adalah hebat untuk Ripple XRP. Apabila coin itu bergelut dengan tuntutan mahkamah, ia juga mendapat pengiktirafan di seluruh dunia, perkongsian dengan ratusan... Read More

Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022

Posted at

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022. Pelaburan sudah menjadikan beberapa jenis binatang sebagai lambang dalam beberapa tahun kebelakangan... Read More

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

Posted at

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022. Idea perniagaan mata wang kripto ini akan terbukti menguntungkan usahawan pada tahun 2022. Konsep... Read More

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Posted at

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency! Wang membuat dunia berputar. Dan anda perlu melakukan penyelidikan anda sendiri apabila melibatkan pelaburan. Menguruskan kewangan kita sendiri... Read More

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno?

Posted at

Bagaimana nak buat pembelian pertama Bitcoin anda dengan Luno? Jadi, anda telah memerhatikan carta mata wang kripto, dan melihat kenaikan yang tidak berkesudahan (dengan... Read More