HOME
Home » Umum » Bagaimana Mengeluarkan Wang KWSP Untuk Membeli Rumah?

Bagaimana Mengeluarkan Wang KWSP Untuk Membeli Rumah?

Posted at | Categorised in Umum

Bagaimana mengeluarkan wang Akaun 2 KWSP untuk membeli rumah?

Adakah impian pemilikan rumah anda dibantutkan oleh dana yang tidak mencukupi dan ansuran pinjaman rumah yang tinggi? Jangan putus asa lagi kerana anda dibenarkan untuk mengeluarkan wang dari Akaun 2 KWSP anda. Biar kami tunjukkan caranya!

Membeli rumah pertama anda memerlukan komitmen kewangan yang besar dan bukanlah sesuatu yang mudah bagi kebanyakan rakyat Malaysia, terutamanya jika anda bekerja di bandar. Rumah keluarga kelas pertengahan yang ‘mampu milik’ berharga kira-kira RM500,000 dan memerlukan 10% bayaran muka sebanyak RM50,000!

Bagaimana Mengeluarkan Wang KWSP Untuk Membeli Rumah?

Walaupun selepas halangan pertama ini dilalui, anda masih perlu bimbang untuk membayar balik pinjaman bulanan anda yang berikutnya.

Tidaklah menghairankan bahawa kebanyakan milenial bandar masih tinggal bersama ibu bapa mereka!

Kami mempunyai berita menarik untuk mereka yang berada dalam kekangan kewangan – pemilik rumah sedia ada dan bakal pemilik rumah boleh menggunakan simpanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mereka, khususnya Akaun 2 KWSP mereka untuk membantu membiayai pembelian rumah dan ansuran mereka.

Bagaimana Mengeluarkan Wang KWSP Untuk Membeli Rumah?

Di sini kami bentangkan proses pengeluaran KWSP langkah demi langkah untuk tujuan:

A) Membeli rumah pertama atau kedua anda
B) Menyelesaikan ansuran bulanan anda untuk pinjaman rumah sedia ada ATAU membayar pinjaman rumah sedia ada untuk menjimatkan kos faedah

Daftar i-Akaun di laman web KWSP

Untuk mendapatkan “bola bergolek ke kaki anda”, anda perlu mendaftar untuk kemudahan i-Akaun di laman web EFP. Cara terpantas untuk melakukan ini adalah melalui mana-mana Kiosk atau kaunter KWSP berdekatan. Sebagai alternatif, anda boleh menghubungi Pusat Pengurusan Perhubungan KWSP di talian 03-89226000.

Setelah mendaftar, anda perlu mengaktifkan akaun anda dengan log masuk ke i-Akaun anda seperti yang ditunjukkan di bawah:

Bagaimana Mengeluarkan Wang KWSP Untuk Membeli Rumah

KWSP telah memudahkan pembeli rumah untuk membuat permohonan pengeluaran dalam talian dan bukannya secara manual melalui kaunter. Sebaik sahaja anda masuk, anda akan dibawa ke halaman di mana anda boleh memilih jenis pengeluaran yang berbeza daripada senarai bawah.

Mengeluarkan Wang KWSP

Bagi pemohon kali pertama, anda masih perlu hadir di kaunter. Permohonan seterusnya boleh dibuat melalui laman web tersebut.

Bagaimana untuk mengeluarkan wang KWSP (Akaun 2) untuk membeli (atau membina) rumah

Untuk mengeluarkan wang Akaun 2 KWSP anda untuk membayar bayaran pendahuluan 10% untuk sebuah rumah, anda perlu terlebih dahulu membuat bayaran pendahuluan 10% sendiri, yang perlu dibayar kepada pemaju hartanah utama atau kepada pemilik hartanah jika membeli sub-jualan rumah.

Selepas itu barulah anda boleh mendapatkan pinjaman perumahan daripada bank/institusi kewangan seperti Maybank, CIMB atau AmBank dan menandatangani Perjanjian Jual Beli (SPA). Sebaik sahaja SPA anda ditandatangani, mohon segera kepada KWSP untuk menebus bayaran muka yang telah dibayar.

Seseorang boleh memohon untuk mengeluarkan perbezaan antara harga rumah yang dinyatakan dalam SPA dan jumlah pinjaman perumahan (biasanya 90% kerana kebanyakan pembeli rumah kali pertama perlu mengemukakan bayaran muka 10%) di atas tambahan 10% pada harga rumah. Sebagai contoh,

 • Harga SPA: RM500,000;
 • Jumlah Pinjaman (90%): RM450,000

Amaun yang anda boleh keluarkan: (RM500,000 – RM450,000) + (10% daripada RM500,000) = RM100,000

Sudah tentu, pengeluaran adalah terhad kepada jumlah simpanan dalam Akaun 2 anda.

DOKUMEN YANG DIPERLUKAN:

 • Borang Permohonan Pengeluaran KWSP 9C (AHL) (D5)
 • Kad Pengenalan Malaysia anda (kali pertama sahaja). Pengesahan cap ibu jari akan ditangkap untuk aplikasi seterusnya.
 • Dokumen pinjaman bank (Surat kelulusan Pinjaman atau Perjanjian Kemudahan Pinjaman) yang disahkan oleh bank peminjam anda. Maklumkan kepada pegawai bank niat anda untuk mengeluarkan akaun 2 anda dan selebihnya akan dilakukan untuk anda. Anda boleh mengumpul sendiri dokumen di cawangan atau menghantarnya kepada anda (biasanya dalam masa 2 minggu). Oleh itu, pastikan anda mengumpulkan dokumen anda beberapa minggu sebelumnya.
 • Maklumat akaun bank. Ahli digalakkan untuk membawa buku simpanan bank ATAU salinan penyata bank mereka.
 • Perjanjian Jual Beli (SPA)

KRITERIA

 1. Umur di bawah 55 pada masa permohonan.
 2. Mempunyai sekurang-kurangnya RM500 dalam Akaun 2.
 3. Hartanah yang dimaksudkan mestilah untuk tujuan kediaman sahaja iaitu banglo/teres/separa berkembar/apartmen/kondominium/apartmen studio/pangsapuri servis/rumah bandar/SOHO atau lot kedai dengan unit kediaman.
 4. Boleh sama ada warganegara Malaysia atau bukan warganegara Malaysia selagi anda ahli aktif dan telah membuat caruman KWSP.
 5. Pembelian rumah anda boleh sama ada dibiayai dengan pinjaman rumah yang diberikan oleh bank atau melalui pembelian tunai secara langsung.
 6. Pengeluaran hanya sah untuk satu hartanah (rumah) pada satu-satu masa. Sekiranya anda ingin memohon rumah kedua, ini hanya boleh dilakukan apabila anda telah melupuskan harta pertama anda. Anda mesti menyerahkan bukti pemindahan hak milik.
 7. Permohonan hendaklah dibuat dalam tempoh 3 TAHUN selepas menandatangani SPA. Jika sudah lebih 3 tahun sejak pembelian rumah anda, jangan risau. Anda masih mempunyai pilihan untuk memohon pengeluaran pada setiap bulan untuk mengurangkan pinjaman perumahan anda (dibincangkan di bawah).

Bagaimana Mengeluarkan Wang KWSP Untuk Membeli Rumah?

Bagaimana jika anda tidak dapat membuat bayaran pendahuluan 10% untuk pembelian rumah?

Anda ingin memohon 100% skim pembiayaan yang ditawarkan oleh beberapa bank. Salah satu bank tersebut ialah MBSB, tertakluk kepada syarat-syarat tertentu. Bagaimanapun, pemohon di bawah kategori ini hanya boleh mengeluarkan sehingga 10% daripada harga hartanah.

Jadi katakan rumah anda berharga RM500,000, anda akan layak untuk mengeluarkan RM50,000 sahaja. Sebagai alternatif, anda perlu meminjam atau mengumpulkan wang daripada ibu bapa, saudara-mara atau rakan rapat anda untuk mendapatkan pinjaman rumah sebanyak 90%.

Anda kemudiannya boleh membayar mereka kembali dengan wang yang dikeluarkan daripada Akaun 2 anda. Adalah bijak untuk mengumpul jumlah simpanan yang mencukupi terlebih dahulu sebelum memulakan langkah anda; anda tidak pasti mahu berhutang dengan orang yang anda sayangi untuk masa yang lama.

Berapa lamakah masa yang diambil untuk mengeluarkan KWSP (Akaun 2) untuk pinjaman rumah?

KWSP sangat cekap dalam memproses permohonan. Keseluruhan proses pengeluaran dari Akaun 2 KWSP anda untuk membeli rumah mengambil masa kurang daripada 3 minggu dari hari permohonan sehingga wang dimasukkan ke dalam akaun anda.

Setelah permohonan anda diluluskan, anda akan menerima SMS yang memerlukan anda hadir di mana-mana kaunter KWSP untuk pengesahan cap ibu jari. Bercakap dari pengalaman peribadi, hanya mengambil masa 3-4 hari untuk wang diterima!

Cara keluarkan duit Akaun 2 KWSP untuk bantu bayar ansuran atau kurangkan pinjaman perumahan

Katakan anda tidak sedar bahawa anda boleh mengeluarkan dari Akaun 2 KWSP anda untuk membayar ansuran rumah anda, dan anda telah membeli rumah lebih dari 3 tahun yang lalu. Anda masih boleh memilih untuk mengeluarkan wang dari Akaun 2 KWSP anda untuk membantu membayar ansuran bulanan anda atau untuk membayar modal pinjaman rumah anda untuk menjimatkan kos faedah.

KRITERIA

 1. Sama seperti di atas untuk Kriteria 1-5
 2. Rumah yang dimaksudkan mestilah harta/rumah kediaman pertama anda.
 3. Anda mesti menjadi pemilik hartanah dan mempunyai pinjaman perumahan tertunggak dengan bank.

Langkah seterusnya ialah mendapatkan penyata baki pinjaman terkini daripada bank anda dan menyerahkannya kepada KWSP. Bank anda akan mengambil masa kira-kira 2 minggu untuk memproses ini.

Anda boleh memohon untuk mengeluarkan semua simpanan anda dalam Akaun 2 anda tetapi ini akan dibayar pada setiap bulan, tidak melebihi jumlah ansuran bulanan anda. Sebagai contoh, katakan bayaran balik bulanan anda ialah RM1,000 dan anda mempunyai sejumlah RM10,000 dalam Akaun 2 anda. RM1,000 akan dikreditkan ke dalam akaun peribadi anda atau terus ke bank peminjam anda setiap bulan selama 10 bulan.

Cara Membuat Semakan Online Penyata KWSP
Pengeluaran KWSP Untuk Beli Rumah
Pengeluaran Akaun 1-KWSP i-Sinar Inilah Semua Yang Perlu Anda Tahu

Tags :

Related Post to Bagaimana Mengeluarkan Wang KWSP Untuk Membeli Rumah?

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More