HOME
Home » Umum » Bagaimana Nak Beli Dan Jual Bitcoin Di Malaysia?

Bagaimana Nak Beli Dan Jual Bitcoin Di Malaysia?

Posted at | Categorised in Umum

Pada 6 Januari 2014, Bitcoin tidak diiktiraf sebagai tender yang sah di Malaysia. Bank pusat tidak akan mengawal selia operasi Bitcoin pada masa ini, dan pengguna harus sedar tentang risiko yang berkaitan dengan penggunaan Bitcoin. Bagaimanapun, kerajaan Malaysia agak mesra dengan Bitcoin dan mata wang kripto setakat ini. Dalam keputusan baru-baru ini, kerajaan Malaysia menyatakan ia tidak berniat untuk mengharamkan transaksi Bitcoin. Bagaimanapun, cara membeli dan menjual Bitcoin di Malaysia masih menjadi persoalan ramai orang.

Perundangan mata wang kripto di Malaysia

Seawal 2014, kerajaan Malaysia menyedari teknologi Blockchain. Bank Negara Malaysia, telah memberi amaran kepada rakyatnya bahawa Bitcoin tidak diiktiraf sebagai tender yang sah di negara ini kerana kekurangan peraturan. Tiga tahun kemudian, Menteri Kewangan kedua, Johari Abdul Ghani, mendedahkan bahawa kerajaan Malaysia tidak berhasrat untuk menguatkuasakan larangan ke atas transaksi mata wang kripto seperti Bitcoin dan Ethereum.

Walau bagaimanapun, itu akan menjadi keputusan yang keras. Ini berkemungkinan akan menyekat inovasi dan kreativiti dalam sektor kewangan. Selain itu, kemungkinan besar kerajaan Malaysia boleh mengharamkan mata wang kripto, dan mereka cuba mewujudkan keseimbangan antara kepentingan awam dan integriti sistem kewangan.

Pembalikan dasar ini nampaknya menjadi penawar untuk pedagang mata wang kripto di Malaysia kerana ini merupakan contoh perubahan lengkap selepas Gabenor Bank Negara Malaysia Muhammad Bin Ibrahim menolak jumlah larangan ke atas mata wang kripto pada Oktober 2017.

Fakta yang tidak dapat dinafikan ialah inovasi kewangan dalam teknologi mata wang kripto dapat mengukuhkan ekonomi negara dari segi produktiviti dan pengantara kewangan, menjadikannya lebih lancar. Malaysia telah menyertai Filipina dalam senarai negara dalam ekonomi dunia yang paling pesat berkembang untuk membalikkan pendirian terhadap mata wang kripto.

Beli dan jual Bitcoin di Luno

Luno ialah salah satu pertukaran (Exchange) Bitcoin dan mata wang kripto yang paling popular. Pertukaran itu membolehkan perdagangan Bitcoin dan Ethereum menggunakan beberapa jenis fiat, termasuk MYR (Ringgit Malaysia).

Yuran transaksi Luno adalah murah berbanding pesaing. Khususnya, yuran transaksi hanya kira-kira 0% – 1% daripada volum transaksi. Lebih banyak anda berdagang di Luno, lebih rendah yuran transaksi. Daripada semua pertukaran yang membenarkan pengguna membeli Bitcoin di Malaysia, Luno adalah yang paling murah.

Luno juga mempunyai had tertinggi yang tersedia, jika anda mengesahkan akaun anda sepenuhnya. Selepas pengesahan penuh, pengguna boleh membeli Bitcoin bernilai RM300,000. Secara keseluruhan, Luno ialah pilihan yang boleh dipercayai untuk sesiapa sahaja yang cuba membeli Bitcoin di Malaysia.

Beli dan jual Bitcoinn di Coinmama

Coinmama ialah broker mata wang kripto yang dinilai tinggi. Kerana pertukaran ini melayani hampir setiap negara di dunia, termasuk Malaysia. Selain Bitcoin, Coinmama juga membenarkan pembelian beberapa altcoin penting seperti Ethereum, Litecoin, dan XRP.

Satu perkara yang berbeza tentang Coinmama ialah pertukaran ini tidak pernah menyimpan wang untuk pengguna. Sebaliknya, pengguna membuat pesanan belian dan mendepositkan mata wang kripto terus ke dalam dompet mereka. Sebelum menggunakan Coinmama, adalah penting untuk mengetahui tentang semua pilihan anda untuk menyimpan Bitcoin.

Untuk yuran, yuran transaksi Coinmama adalah kira-kira 5% apabila membeli dengan kad kredit dan debit. Ini ialah purata bagi mana-mana pertukaran atau broker yang memproses transaksi kad kredit dan debit. Had pembelian Coinmama membenarkan bersamaan AS $ 5,000 sehari, sehingga jumlah keseluruhan bersamaan dengan AS $ 20,000 sebulan.

Walau bagaimanapun, Coinmama tidak membenarkan penjualan mata wang kripto, hanya boleh membeli Bitcoin.

Beli dan jual Bitcoin di Changelly

Changelly berfungsi secara berbeza daripada kebanyakan pertukaran lain. Perkhidmatan mengeluarkan satu langkah daripada proses perdagangan mata wang kripto dengan membenarkan pengguna menukar mata wang dalam satu langkah.

Untuk bermula, buat akaun di bursa. Seterusnya, pilih mata wang input dan output. Kemudian hantar mata wang input ke alamat yang ditentukan dan terima mata wang output anda secara automatik beberapa minit kemudian.

Yuran Changelly berbeza-beza bergantung pada pertukaran mata wang kripto atau mata wang kripto. Untuk pertukaran mata wang kripto, yuran adalah 0.5%, manakala mata wang fiat mempunyai bayaran kira-kira 5%.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa Changelly hanya membenarkan kad digunakan sebagai kaedah pembayaran jika digunakan untuk pembelian fiat.

Beli dan jual Bitcoin di Remitano

Remitano ialah platform dagangan Bitcoin dan mata wang kripto P2P. Maksudnya, Remitano hanyalah pihak ketiga perantara untuk memastikan urus niaga paling selamat, dan urus niaga akan dibuat secara langsung antara pembeli dan penjual bersama-sama. Menurut pengenalan, Remitano ialah produk Babylon Solutions Limited yang berpangkalan di Republik Seychelles (nombor pendaftaran Seychelles Reg. No. 168830).

Menurut pengenalan di laman web rasmi, bursa Remitano kini menyediakan perkhidmatan di beberapa negara utama seperti AS, Malaysia, Vietnam, Nigeria, Kemboja, China, dan beberapa negara maju lain. Menurut ujian kami dari SimilarWeb, trafik ke Remitano adalah terutamanya dari Vietnam, sehingga hampir 80%. Oleh itu, kita dapat melihat bahawa Remitano melayani kebanyakan pelanggan di Vietnam. Selain itu, apabila anda berdagang di Remitano, anda mungkin dapati bahawa pasukan sokongan Remitano mempunyai dua kumpulan utama orang dari India dan Vietnam.

Beli dan jual Bitcoin di Huobi

Huobi ialah pertukaran asal China, tetapi boleh diakses di seluruh dunia. Dalam pasaran di mana pertukaran kerap digodam, Huobi tidak pernah diserang semasa operasinya.

Ditubuhkan pada September 2013, Huobi ialah salah satu bursa tertua dalam bidang ini. Oleh itu, reputasi dan keselamatan pertukaran telah diuji masa.

Huobi mempunyai dua versi berbeza – Huobi OTC (yang membenarkan perdagangan mata wang kripto dengan mata wang fiat dengan bayaran sifar) dan Huobi Pro (iaitu untuk keupayaan dagangan lanjutan). Huobi akan menghasilkan dana dagangan pertukaran mata wang kripto (ETF) yang dinamakan HB10.

Salah satu sebab populariti Huobi ialah tawaran besar-besarannya. Pertukaran ini menampilkan lebih daripada 50 pasangan dagangan yang tersedia pada setiap masa, sama seperti sokongan pelanggan bursa. Semua yuran USD adalah 0.1% besar, manakala yuran crypto-to-crypto adalah lebih rendah, iaitu 0.05%.

Dengan semua ini digabungkan, sebagai tambahan kepada analitik berkualiti tinggi, reputasi yang sangat baik, kecairan yang tinggi dan banyak lagi — adalah mudah untuk memahami sebab Huobi berkembang sepantasnya.

Beli dan jual Bitcoin di Binance

Binance ialah salah satu pertukaran mata wang kripto terbesar di dunia. Binance diasaskan oleh Changpeng Zhao (CZ) – bekas pengurus pembangunan di Blockchain.com. Selepas menjalankan ICO, Binance melancarkan platform dagangan pada Julai 2017.

Nama Binance berasal daripada gabungan “Binary” dan “Finance.” Maksudnya adalah untuk mewakili sistem kewangan digital yang baru muncul.

Binance ialah pertukaran mata wang kripto global yang menyediakan platform untuk berdagang lebih daripada 100 mata wang kripto.

Binance menyokong hampir 400 pasangan dagangan pada platformnya. Di mana BNB ialah syiling dalaman yang dikeluarkan oleh Binance untuk membiayai pembangunan Binance.

Beli Bitcoin melalui ATM Bitcoin

Bagaimana Nak Beli Dan Jual Bitcoin Di Malaysia

Sumber: Coinatmradar

Satu lagi cara untuk membeli Bitcoin di Malaysia adalah dengan mencari ATM Bitcoin di negara ini. Sebaik-baiknya, pembeli harus mendapatkan dompet terlebih dahulu untuk menyimpan Bitcoin, kerana sesetengah pertukaran mungkin memerlukan berbuat demikian.

Pada masa ini, di Malaysia, terdapat kira-kira 5 ATM Bitcoin sedang beroperasi. Di Kuala Lumpur, terdapat 3 mesin ATM Bitcoin, 1 mesin Langkawi, dan mesin Nilai 1.

Apakah Bitcoin, Harga BTC Dan Cara Ia Berfungsi

 Apa itu Matawang Kripto dan Bagaimana Ia Berfungsi?

 

Tags :

Related Post to Bagaimana Nak Beli Dan Jual Bitcoin Di Malaysia?

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More