HOME
Home » Cryptocurrency » Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno?

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno?

Posted at | Categorised in Cryptocurrency

Bagaimana nak buat pembelian pertama Bitcoin anda dengan Luno?

Jadi, anda telah memerhatikan carta mata wang kripto, dan melihat kenaikan yang tidak berkesudahan (dengan beberapa penurunan) harga Bitcoin dan harga Ethereum, sambil berfikir sendiri, “Bayangkan jika saya baru sahaja melabur RM1,000 ke dalam Bitcoin beberapa bulan yang lalu .”

Anda juga mungkin pernah mendengar orang bercakap tanpa henti tentang Bitcoin, Ethereum dan sejumlah besar mata wang lain, menyebut jargon yang berbunyi ajaib seperti “blockchain”, “seed phrases” dan “pelombong”.

Pada ketika ini, anda mungkin terfikir sendiri, “Baiklah, ini terlalu banyak untuk diterima.”

Nah, itulah sebabnya Luno berada di sini untuk menerangkan dunia mata wang kripto, dari segi yang anda boleh fahami, satu artikel pada satu masa.

Memahami Bitcoin dan mata wang kripto

Secara umum, mata wang kripto adalah seperti mata wang biasa. Satu-satunya perbezaan ialah ia wujud secara digital.

Kripto berasal daripada perkataan kriptografi, atau menyulitkan data secara digital sebagai satu bentuk pengesahan, melalui sesuatu yang dipanggil blockchain.

Cara mudah untuk memikirkannya adalah seperti menggunakan kod untuk menyertakan mesej tersembunyi, yang hanya boleh ditemui oleh seseorang di hujung sana yang mempunyai kunci untuk membuka kunci kod.

Sekarang, “menyelam ke dalam lubang arnab” itu boleh menghasilkan keseluruhan siri artikel lain, tetapi buat masa ini, mari kita tinggalkan dengan mengatakan bahawa mata wang kripto ialah bentuk mata wang digital yang tidak bergantung pada bank atau pihak berkuasa pusat lain (seperti kerajaan atau Bank Pusat ) untuk mengeluarkannya atau menentukan nilainya.

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno?

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan LunoNak tahu? Klik gambar!

Mata wang kripto adalah terdesentralisasi, yang bermaksud bahawa orang biasa boleh berurusan secara langsung antara satu sama lain, atau dikenali sebagai peer-to-peer, dan bukannya perlu bergantung pada pusat pertukaran tradisional seperti bank dan sebagainya.

Buat masa ini, anda boleh menganggap crypto sebagai bentuk mata wang digital yang boleh digunakan untuk membeli dan menjual barangan dan perkhidmatan. Anda juga boleh menganggap Bitcoin sebagai “emas digital”, kerana ia terhad dalam bekalan dan ia boleh dibahagikan kepada unit yang lebih kecil (dipanggil satoshis) tanpa mengurangkan nilainya.

Selain itu, Bitcoin mempunyai kelebihan tambahan kerana boleh berfungsi sebagai kaedah pembayaran.

Cryptocurrency adalah seluruh alam semesta, dan terdapat beribu-ribu mata wang kripto yang didagangkan secara terbuka di luar sana, daripada Bitcoin kepada Shiba Inu dan budak lelaki bermata biru Elon Musk, Dogecoin.

Jika anda ingin melihat betapa luasnya ruang ini, kunjungi Coingecko dan lihat sekeliling pelbagai mata wang kripto dan had pasarannya. Semua syiling ini mempunyai nama sendiri, bekas dan pasukan di belakangnya.

Cara yang sangat mudah untuk melihat industri ini ialah memikirkan mata wang kripto sebagai kereta, dan setiap syiling sebagai jenama kereta tertentu. Sebagai contoh, Bitcoin menjadi Rolls-Royce, Ethereum menjadi Mercedes, dan sebagainya.

Apa yang menentukan harga Bitcoin?

Pada masa penulisan, Bitcoin, mata wang kripto yang paling popular setakat ini, mempunyai permodalan pasaran terbesar bagi semua mata wang kripto, dengan nilai kira-kira AS$929 bilion.

Jadi, apakah yang membuatkan Bitcoin begitu berharga?

Nah, pada asasnya, harga Bitcoin berasaskan kepada penawaran dan permintaan. Memandangkan BTC mempunyai bekalan maksimum sebanyak 21 juta BTC, dan Bitcoin baharu yang dijana semakin berkurangan dari semasa ke semasa, peningkatan dalam permintaan menyebabkan harga Bitcoin meningkat.

Juga, memandangkan penawaran dan permintaan berbeza-beza pada pertukaran yang berbeza, wilayah geografi, serta pelbagai kadar pertukaran mata wang fiat, ia juga boleh dikatakan bahawa Bitcoin tidak mempunyai harga global.

Malah, kebanyakan penjejak harga Bitcoin mengira anggaran purata atau mendasarkan angka mereka pada dagangan Bitcoin terkini pada pertukaran mata wang kripto utama. Oleh itu, harga yang anda lihat pada bursa tertentu, Luno sebagai contoh, adalah unik untuk pertukaran itu sahaja, kerana permintaan akan berbeza-beza antara bursa.

Pengurangan bekalan dan peningkatan permintaan, di samping komuniti global dan industri besar yang dibina di atas asasnya, terus memacu harga BTC seiring dengan berlalunya tahun.

Hari ini, walaupun harga Bitcoin turun naik sekarang dan kemudian atas pelbagai sebab, ia masih kekal sebagai aset bernilai terbesar yang tidak dapat dipertikaikan dalam ruang mata wang kripto.

Adakah sudah terlambat untuk membeli Bitcoin?

Jadi, anda telah memutuskan bahawa anda ingin memulakan langkah pertama anda ke dalam dunia mata wang kripto, tetapi anda berasa agak teragak-agak. Lagipun, anda telah melihat harga Bitcoin (BTC kepada MYR) melonjak daripada hanya RM20,000 pada 2019 kepada paras RM200,000 dan seterusnya pada 2021.

Jika anda melihat pada harga Bitcoin dalam dolar AS, ia berada pada sekitar AS$46,000 hari ini. Melihat kepada naib juara, harga Ethereum (ETH kepada MYR) telah meningkat daripada RM1,000 pada 2020 kepada RM13,000 dan seterusnya.

Melihat angka ini, anda mungkin tertanya-tanya jika anda terlepas bot crypto, atau jika ini terlalu tidak menentu untuk melabur?

Nah, masih jauh untuk pergi dari segi pembangunan dan kematangan, dan sehingga itu berlaku, pasaran akan terus agak tidak menentu.

Walau bagaimanapun, kapal itu tidak belayar menggunakan mata wang kripto kerana terdapat begitu banyak inovasi menarik di angkasa setiap hari, menjadikan kemungkinan masa depan dengan crypto agak menarik.

(NOTA: Melabur dalam mata wang kripto sememangnya berisiko kerana turun naik yang dinyatakan sebelum ini, jadi, hanya melabur apa yang anda mampu rugi.)

Adakah Bitcoin sah di Malaysia?

Di Malaysia, lima mata wang kripto telah diluluskan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), iaitu, Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Litecoin (LTC) dan tambahan terbaru, Bitcoin Cash (BCH).

Terdapat hanya empat Pertukaran Aset Digital (DAX) berdaftar yang beroperasi di Malaysia. Jika anda ingin membeli kripto, disarankan agar anda melakukannya melalui empat ini:

Luno
MX Global
Sinegy
Teknologi Tokenize

Walau bagaimanapun, ambil perhatian bahawa Binance bukanlah salah satu daripadanya. Seperti yang anda mungkin pernah dengar, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia telah menguatkuasakan tindakan terhadap Binance kerana beroperasi secara haram di Malaysia, yang bermaksud anda tidak sepatutnya menggunakan tapak web atau aplikasi Binance di sini.

Bagaimana untuk membeli Bitcoin di Malaysia dengan Luno

Baiklah, apa yang anda perlu sediakan ialah akaun Luno anda (jika anda belum mendaftar, anda boleh berbuat demikian di sini!), akaun bank anda dan beberapa dana dalam MYR.

Berikut adalah langkah-langkahnya:

  1. Buka apps Luno anda, klik pada “Dompet”, pilih MYR.
  2. Klik “Deposit”, taipkan jumlah MYR yang anda ingin deposit (sekurang-kurangnya RM10), kemudian buat pemindahan segera melalui FPX. Selepas satu atau dua minit, anda sepatutnya melihat baki MYR anda dalam apl Luno anda!
  3. Kembali ke “Dompet”, klik “Beli” dan pilih BTC.
  4. Pilih antara “Pembayaran sekali sahaja” atau “Pembelian berulang”.
  5. Setelah anda memilih kekerapan pembayaran anda, pilih “dompet MYR”, masukkan jumlah Bitcoin yang anda mahu, dan klik “Seterusnya”.
  6. Anda kemudian akan melihat amaun BTC yang anda beli, kadar BTC kepada MYR dan pengesahan akhir tentang amaun yang anda belanjakan. Jika anda berpuas hati dengan ketiga-tiganya, klik “Sahkan”.
    tahniah! Anda telah membuat pembelian pertama Bitcoin anda dan seharusnya dapat melihatnya ditunjukkan dalam apps Luno anda!

Ia adalah permulaan pengembaraan baharu yang menarik. Kami harap anda mendapati pengalaman itu menyeronokkan, dan bersedia untuk mengambil langkah seterusnya dalam perjalanan yang menggembirakan ini bersama Luno!

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno?

Pautan penting:

Deposit Transfer Bank Untuk Pelanggan Luno Di Malaysia
Luno: Cryptocurrency Exchange Pertama Yang Diluluskan di Malaysia
Mengapa Luno Perlu Mengesahkan Identiti Anda?
Bagaimana Saya Mengesahkan Identiti Saya Dengan Luno?
Cara Menggunakan Dompet (Wallet) Luno Anda
LUNO – Saya membuat kesilapan semasa menghantar cryptocurrency, apa yang boleh saya lakukan?
Matawang Kripto Untuk Pemula: 5 Petua dan Trik Yang Perlu Anda Ketahui

Tags :

Related Post to Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno?

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Posted at

Tahun 2021 adalah hebat untuk Ripple XRP. Apabila coin itu bergelut dengan tuntutan mahkamah, ia juga mendapat pengiktirafan di seluruh dunia, perkongsian dengan ratusan... Read More

Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022

Posted at

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022. Pelaburan sudah menjadikan beberapa jenis binatang sebagai lambang dalam beberapa tahun kebelakangan... Read More

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

Posted at

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022. Idea perniagaan mata wang kripto ini akan terbukti menguntungkan usahawan pada tahun 2022. Konsep... Read More

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Posted at

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency! Wang membuat dunia berputar. Dan anda perlu melakukan penyelidikan anda sendiri apabila melibatkan pelaburan. Menguruskan kewangan kita sendiri... Read More

Cryptocurrency Yang Akan Membuat Anda Kaya

10 Cryptocurrency Yang Akan Membuat Anda Kaya

Posted at

10 Cryptocurrency Yang Akan Membuat Anda Kaya! Membeli mata wang kripto ini sebelum 2022 pasti akan menjadikan anda kaya. Mata wang kripto boleh menjadi... Read More