HOME
Home » Saham » Bagaimana Nak Melabur Di Bursa Malaysia

Bagaimana Nak Melabur Di Bursa Malaysia

Posted at | Categorised in Saham

Memasuki dunia pelaburan saham tidaklah sesukar mana. Pengetahuan pelaburan asas, seperti membeli rendah dan menjual tinggi, tetap menjadi tonggak industri perdagangan kewangan. Pulangan pelaburan juga dikira sama; semakin tinggi risikonya, semakin baik pulangan pelaburan.

Bagaimana Nak Melabur Di Bursa Malaysia

Sekiranya anda baru nak melabur, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana untuk berdagang saham di Malaysia. Percayalah, proses itu sendiri tidak terlalu sukar untuk difahami.

Berikut adalah beberapa perkara yang harus anda ketahui sebelum memulakan perjalanan Bagaimana Nak Melabur Di Bursa Malaysia.

Buka akaun CDS

Pertama, anda perlu membuka akaun CDS. Central Depository System (CDS) adalah akaun untuk pelabur membeli dan menjual saham, dan juga untuk mengesan pergerakan saham.

Untuk membuka akaun CDS, anda perlu menghubungi broker yang bertauliah seperti syarikat broker saham, dan memberikan salinan kad pengenalan anda dan RM10.

Buka akaun dagangan dengan broker saham.

Anda juga perlu membuka akaun dagangan dengan broker saham. Ini harus dilakukan serentak dengan pembukaan akaun CDS anda. Beberapa broker saham mungkin meminta anda membayar deposit dan menyimpan baki minimum pada akaun amanah anda untuk berdagang saham.

Ingatlah bahawa akan ada yuran dan caj semasa anda membeli atau menjual saham, jadi sebaiknya mempertimbangkan broker dengan bayaran yang lebih rendah. Senarai syarikat broker saham berlesen boleh didapati di laman web Bursa Malaysia atau Securities Commission Malaysia.

Bagaimana Nak Melabur Di Bursa Malaysia

Dapatkan Remizer

Setelah menyiapkan akaun CDS anda, langkah seterusnya adalah memilih remisier yang tepat untuk perdagangan anda.

Remisier adalah ejen syarikat broker saham yang dilesenkan oleh Suruhanjaya Sekuriti. Remisier membantu membuat pesanan untuk anda; seperti menjual dan membeli stok mengikut harga pilihan anda. Pada kebiasaannya, broker saham akan mengesyorkan penambahbaikan kepada anda.

Namun dalam dunia moden tanpa sempadan ini, anda boleh membuat pelaburan secara online. Remizer tidak lagi diperlukan untuk membuat transaksi.

Perdagangan dalam talian

Jika tidak, anda boleh memilih akaun perdagangan dalam talian. Perdagangan dalam talian membolehkan anda memperdagangkan saham dengan kemudahan berdagang bila-bila masa, di mana sahaja dan mana-mana peranti. Anda dapat memeriksa pemprosesan stok masa nyata, mengakses portfolio akaun dan juga mengesan sejarah perdagangan anda secara berkala. Pada dasarnya, anda mengendalikan aktiviti perdagangan anda.

Satu-satunya kelemahan adalah, anda mungkin KEBINGUNGAN dan akhirnya membuat KERUGIAN jika tanpa ilmu.

IPO Saham Terbitan Awam Bagaimana Nak Memohon

Lakukan kajian anda

Ingat, perdagangan tidak seperti mempertaruhkan wang dan menjadi kaya dalam sekelip mata. Anda perlu meluangkan masa untuk menganalisis model perniagaan syarikat, kelebihan daya saing, tren pendapatan, pertumbuhan pendapatan bersih dari tahun ke tahun, margin keuntungan dan sebagainya.

Oleh itu, anda dapat memahami sama ada syarikat itu terbukti menguntungkan, dan pada masa yang sama untuk mengelakkan perangkap pelaburan anda. Anda boleh mula melakukan penyelidikan mengenai pengembangan syarikat melalui sumber seperti laman web Bursa Malaysia dan berita.

Kata akhir untuk pemula perdagangan

Akhir sekali, pilih pasaran yang anda minati dan mampu. Dapatkan peralatan dan perisian yang sesuai untuk perdagangan anda. Tenangkan saraf anda, kerana perjalanan bergelombang adalah perkara biasa selama beberapa bulan.

Cara Memohon (IPO) Saham Terbitan Awam
7 Sebab Iklan Facebook Anda Tiada Pembeli
5 Sebab Kempen Iklan Facebook Anda Gagal Dan Rugi
5 Idea Perniagaan Makanan & Minuman Paling Menguntungkan Anda
Cara Memulakan Perniagaan Ais Krim Kecil-Kecilan
30 Tips Membuat Iklan Bisnes Kecil Anda
Rahsia Untung RM15000 Hanya Dengan Jual Tudung

Tags :

Related Post to Bagaimana Nak Melabur Di Bursa Malaysia

Cara Mengurangkan Kerugian Besar Dalam Pelaburan Saham

10 Cara Mengurangkan Kerugian Besar Dalam Pelaburan Saham

Posted at

10 Cara Mengurangkan Kerugian Besar Dalam Pelaburan Saham – Malah pelabur legenda dan spekulator pro sekali pun mempunyai kegagalan dan kerugian. Kuncinya adalah bahawa... Read More

5 Cara Mengelakkan Kehilangan Wang Di Pasaran Saham

5 Cara Mengelakkan Kehilangan Wang Di Pasaran Saham

Posted at

Nilai akaun anda mungkin berubah-ubah dari masa ke masa, tetapi itu tidak bermakna anda kehilangan wang. Anda melabur dengan harapan dapat membina kekayaan jangka... Read More

cara membeli saham

Cara Membeli Saham Di Malaysia

Posted at

Cara membeli saham di Malaysia – Panduan ini akan memberi anda asas, termasuk cara membeli saham dalam talian, berapa harganya dan sama ada pilihan... Read More

Bagaimana Melabur Dalam Saham Malaysia

Bagaimana Melabur Dalam Saham Malaysia – Mesra Newbie

Posted at

Bagaimana nak melabur dalam saham di Malaysia? Inilah panduan paling praktikal dan sangat mudah bagi yang ingin melabur dalam pasaran saham Malaysia. Saya akan... Read More

Langkah Mudah Melabur Di Pasaran Saham

Langkah Mudah Melabur Di Pasaran Saham

Posted at

Langkah Mudah Melabur Di Pasaran Saham – Bayangkan anda baru memulakan kerjaya di syarikat tempatan setelah menamatkan pengajian di peringkat sarjana muda universiti tempatan.... Read More