HOME
Home » Crypto » Bagaimana Transaksi Bitcoin Berfungsi

Bagaimana Transaksi Bitcoin Berfungsi

Posted at | Categorised in Crypto

Entri kali ini kita ketahui Bagaimana Transaksi Bitcoin Berfungsi. Dalam entri yang lepas kita sudah mengetahui bagaimana berita boleh mempengaruhi harga Bitcoin, kami belajar mengenai dompet bitcoin dan bagaimana ia berfungsi. Kami menjelaskan bahawa dompet bitcoin sebenarnya tidak menyimpan bitcoin fizikal – mereka menyimpan kunci peribadi dan awam yang diperlukan untuk mengakses bitcoin anda.

Bagaimana Transaksi Bitcoin Berfungsi

Dalam entri kali ini, anda akan mengetahui perkara seperti:

  • Transaksi bitcoin adalah pemindahan nilai menggunakan rangkaian bitcoin
  • Maklumat transaksi Bitcoin tidak diencrypted
  • Sesiapa sahaja dapat melihat transaksi bitcoin menggunakan blockchain explorer
  • Transaksi mesti disahkan oleh pelombong di rangkaian blockchain
  • Pelombong menerima ganjaran bitcoin sebagai pertukaran untuk mengesahkan transaksi

Bagaimana Transaksi Bitcoin Berfungsi

Bagaimana Transaksi Bitcoin BerfungsiBagaimana Transaksi Bitcoin Berfungsi – cointelegraph.com

Transaksi Bitcoin di Bitcoin Blockchain

Blockchain bitcoin adalah lejar umum di mana setiap transaksi bitcoin direkodkan.

Setiap transaksi bitcoin dalam sejarah bitcoin boleh didapati di lejar itu – dari transaksi bitcoin pertama hingga pemindahan misteri bernilai $ 100 juta. Semuanya dapat dilihat oleh sesiapa sahaja.

Blockchain dikendalikan oleh rangkaian nod. Nod adalah komputer yang dihubungkan bersama di rangkaian bitcoin. Setiap komputer menjalankan perisian bitcoin. Nod ini membuat rangkaian terdesentralisasi di belakang bitcoin. Tidak ada nod tunggal yang lebih bernilai daripada nod lain. Ini adalah sistem demokratik yang terdesentralisasi di luar kawalan mana-mana pihak berkuasa terpusat.

Katakan anda mahu menghantar bitcoin kepada seseorang. Anda membuka dompet bitcoin anda, masukkan alamat dompet penerima anda, dan membenarkan pemindahan.

Pada ketika ini, transaksi anda dihantar ke rangkaian bitcoin di mana ia akan disahkan oleh rangkaian nod. Transaksi yang sah ditambahkan pada salinan lejar masing-masing, dan setiap komputer menyiarkan lejar versi mereka ke nod lain di rangkaian. Node ini mewujudkan “kata sepakat” – mereka mencapai kesepakatan mengenai versi “benar” dari blockchain bitcoin. Kemudian, sekumpulan transaksi ditambahkan ke rantai – oleh itu nama blockchain.

Bagaimana Transaksi Bitcoin Berfungsi

Setelah transaksi diproses dan disahkan oleh rangkaian bitcoin, kunci peribadi untuk bitcoin tertentu akan dipindahkan ke dompet penerima.

Untuk menjadi jelas, anda tidak pernah “memegang” bitcoin anda. Sebagai gantinya, anda memiliki bitcoin kerana terdapat rangkaian urus niaga yang dapat membuktikan bahawa anda memiliki bitcoin tersebut. Alasan anda “memiliki” bitcoin anda adalah kerana transaksi terakhir bitcoin khusus tersebut ditelusuri ke alamat dompet anda. Kunci peribadi anda membuktikan pemilikan, dan anda menyimpan bitcoin itu selama anda memiliki kunci peribadi.

Sesiapa sahaja boleh menyemak sejarah transaksi bitcoin menggunakan penjelajah blockchain. Penjelajah blockchain adalah seperti mesin carian untuk blockchain. Anda boleh mencari alamat atau transaksi dompet tertentu. Semua maklumat transaksi ini dapat dilihat secara terbuka.

Node Bersaing untuk Ganjaran Blok

Oleh itu, anda telah menghantar transaksi bitcoin ke rangkaian bitcoin. Seterusnya, nod di rangkaian akan bersaing antara satu sama lain untuk mengesahkan transaksi tersebut. Node pertama yang berjaya menyelesaikan transaksi tersebut akan mendapat ganjaran blok dalam bentuk bitcoin. Nod menerima bitcoin sebagai pertukaran untuk pekerjaan mereka yang mengesahkan transaksi dan mengekalkan rekod yang tepat di seluruh rangkaian bitcoin.

Setelah simpul mengesahkan transaksi, dompet penerima anda akan memaparkan bitcoin yang diterima, dan dompet anda tidak lagi memaparkan bitcoin anda sendiri. Node yang memproses transaksi anda akan menerima ganjaran dalam bentuk bitcoin.

Dalam pelajaran esok, kita akan mendapat sesuatu yang lebih menarik: bagaimana anda boleh mula memperolehi bitcoin untuk diri sendiri – termasuk cara membeli bitcoin atau cara mendapatkan bitcoin dengan melombong dengan komputer anda.

Daftar menggunakan link ini dan anda akan menerima Bitcoin bernilai RM25.00 apabila anda memasukkan wang ke dalam wallet Luno anda dan membeli atau menjual Bitcoin dengan nilai RM250.

Tags :

No comment for Bagaimana Transaksi Bitcoin Berfungsi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Bagaimana Transaksi Bitcoin Berfungsi

Apa Itu Ripple

Apa Itu Ripple?

Posted at

Apa Itu Ripple? Ripple adalah teknologi yang bertindak sebagai cryptocurrency dan rangkaian pembayaran digital untuk transaksi kewangan. Ia pertama kali dikeluarkan pada tahun 2012;... Read More

Cryptocurrency Murah Untuk Pelaburan Pada Bulan Julai 2021

Cryptocurrency Murah Untuk Pelaburan Pada Bulan Julai 2021

Posted at

Cryptocurrency paling murah untuk pelaburan pada bulan Julai 2021 Pelabur harus ingat bahawa pasaran kripto tidak stabil seperti pasaran saham. Dan pasaran kripto telah... Read More

LUNO - Saya membuat kesilapan semasa menghantar cryptocurrency, apa yang boleh saya lakukan?

LUNO – Saya membuat kesilapan semasa menghantar cryptocurrency, apa yang boleh saya lakukan?

Posted at

Semasa anda menghantar cryptocurrency, mungkin ada masanya anda menghantarnya secara tidak sengaja. Kesalahan biasa ini boleh merangkumi: Memasukkan maklumat penerima tidak betul Mengesahkan kiriman... Read More

Cara Mencari Pertukaran Bitcoin Terbaik

Cara Mencari Pertukaran Bitcoin Terbaik (Exchange)

Posted at

Cara Mencari Pertukaran Bitcoin Terbaik Dalamentry semalam, kami menerangkan bagaimana perlombongan bitcoin berfungsi, termasuk bagaimana blok baru ditambahkan ke blockchain bitcoin. Kami bercakap mengenai... Read More

Bitcoin Sama Seperti Internet? Macam Mana Tu?

Bitcoin Sama Seperti Internet? Macam Mana Tu?

Posted at

Bitcoin Sama Seperti Internet? Macam Mana Tu? Internet telah mengubah cara orang hidup dan berniaga, dan boleh dikatakan salah satu kemajuan terbesar dalam sejarah... Read More