HOME
Home » Bisnes » Bagaimana Tudung Muslim Menjadi Empayar Fesyen?

Bagaimana Tudung Muslim Menjadi Empayar Fesyen?

Posted at | Categorised in Bisnes

Bagaimana Tudung Muslim Menjadi Empayar Fesyen? – Dia selebriti Malaysia dengan berjuta-juta peminat. Setiap kali dia muncul di layar, peminatnya segera bergegas membeli apa sahaja yang mungkin dia pilih untuk dipakai pada hari itu – termasuk tudung.

Noor Neelofa Mohd. Noor, yang terkenal sebagai Neelofa, adalah ratu kecantikan, aktres dan penyampai televisyen Muslim berusia 30an yang menakjubkan dengan 1.4 juta pengikut di Twitter dan 2.2 juta di Facebook. Dia juga seorang usahawan yang cerdas dan wajah syarikat fesyen Naelofar Hijab, syarikat miliknya. Hanya dalam setahun lebih, syarikat itu telah menjadi salah satu jenama tudung terbesar di Malaysia dan melihat pasaran eksport.

Bagaimana Tudung Muslim Menjadi Empayar Fesyen?

Malaysia, di mana kira-kira 60% penduduknya beragama Islam, bukan satu-satunya negara yang mengalami lonjakan permintaan untuk apa yang dikenali sebagai fesyen sederhana – fesyen untuk wanita Muslim. Pasaran di seluruh dunia dianggarkan bernilai $ 230 billiun pada tahun 2014 dan diprediksi akan mencapai $ 327 billiun pada tahun 2020. Permintaan untuk tudung, meningkat ketika semakin banyak wanita Muslim memutuskan untuk menutup kepala mereka.

Di negara-negara dengan majoritis Muslim lainnya, banyak wanita juga memakai tudung, yang mencerminkan seruan dalam al-Quran agar wanita “bertudung dan bersikap sederhana”. Walaupun tudung (menutup aurad) itu perintah agama, ia juga menjadi aksesori fesyen – dan permintaan yang semakin meningkat untuk fesyen tudung trend telah mewujudkan industri yang berkembang pesat.

https://www.klikjer.com/members/idevaffiliate.php?id=11057_66Bagaimana Tudung Muslim Menjadi Empayar Fesyen – Klik gambar

Penjualan di Naelofar, di mana tidak ada tudung berharga lebih dari 100 ringgit ($ 24), mencapai 50 juta ringgit ($ 11.8 juta) tahun ini, lebih dari dua kali ganda sasaran keluarga. Syarikat menjual produknya di kedai utamanya dan melalui rangkaian 700 pengedar di seluruh negara. Mereka menjual tudung secara dalam talian dan menghantar ke mana sahaja di dunia. Dengan pengedar di Singapura, Brunei, London, Australia, Belanda dan AS, tujuannya adalah agar Naeolfar menjadi jenama global.

“Kami terkejut dan terkejut,” kata Noor Nabila, 30, adik Neelofa dan pengarah urusan NH Prima International, kumpulan di belakang Naelofar. “Kami tidak boleh mempercayainya ketika mendapat sambutan seperti ini.”

Pelanggan mereka yang sangat berharga, pemakai tudung yang bergaya, telah mendapat nama panggilan; seorang hijabista.

Memicu lonjakan permintaan ini adalah trend ke arah pakaian yang lebih konservatif di seluruh dunia untuk wanita Muslim di luar Timur Tengah dan Asia Selatan. Pergeseran itu berlaku sejak 30 tahun terakhir kerana agama itu ditafsirkan secara lebih konservatif di banyak negara.

Pada masa ini orang yang memakai tudung bukan hanya dari padang pasir atau kampung. Mereka mungkin sahaja seorang ikon.

Bagaimana Tudung Muslim Menjadi Empayar FesyenBagaimana Tudung Muslim Menjadi Empayar Fesyen?

Alia Khan dari Majlis Reka Bentuk Fesyen Islam, percaya “ini mengenai kembali ke nilai.” Majlis ini mempunyai kira-kira 5,000 anggota, sepertiga dari mereka adalah pereka dari 40 negara. Di peringkat global, Khan mengatakan “permintaan [untuk fesyen sederhana] sangat besar.”

Turki adalah pasaran terbesar untuk fesyen Muslim. Pasar Indonesia berkembang pesat dan negara ini ingin menjadi pemimpin dunia dalam industri ini. Dian Pelangi yang dilatih di Paris – 2.5 juta pengikut Instagram – adalah pereka fesyen terkemuka di Indonesia dan baru-baru ini dinobatkan sebagai antara 500 orang paling berpengaruh dalam fesyen oleh majalah Business of Fashion yang berpangkalan di UK. Dia mempunyai 14 gerai di Indonesia dan satu di Malaysia.

Wanita yang memakai tudung juga menjadi lebih jelas di negara-negara Barat di mana umat Islam adalah minoriti. Pada bulan September, model Britain Mariah Idrissi menjadi wanita pertama dengan tudung yang membintangi iklan untuk H&M, peruncit pakaian kedua terbesar di dunia. Pada Minggu Fesyen London tahun ini, ketiga beradik di belakang jenama pakaian Malaysia Mimpikita mengadakan pertunjukan pertama mereka, boleh dikatakan mendapat lebih banyak perhatian untuk tuudung yang mereka pakai daripada pakaian yang mereka kirimkan di landasan. Pereka Barat juga menunjukkan minat terhadap fesyen untuk wanita Muslim itu – pada tahun 2014, DKNY melancarkan koleksi Ramadan.

Jenama besar Barat yang lain mengikutinya – Tommy Hilfiger dan Mango telah menjual pakaian Muslim pada bulan Ramadan, dan jenama Jepun Uniqlo bekerjasama dengan pereka Britain Hana Tajima untuk rangkaian fesyen yang sederhana, termasuk tudung dan kebaya, sejenis pakaian tradisional Melayu.

“Semua orang mahu mempunyai gaya,” kata Zulfiye Tufa, seorang blogger Australia dan pereka fesyen, kepada panel mengenai fesyen Islam di Forum Ekonomi Islam Dunia November. “Mereka mungkin tidak mencari sesuatu yang” dalam fesyen “tetapi mereka ingin mengikuti trend. Ini mempengaruhi bagaimana mereka mahukan, terutama di Barat. ”

Warganegara Malaysia Vivy Yusof, 27, mula memakai jilbab dua tahun 2014, setelah melahirkan anaknya (gaya hidup biasa ketika wanita itu memutuskan untuk melakukan peralihan.) Tidak dapat mencari jenis tudung yang dia mahukan, Vivy memutuskan untuk mula merancang memiliki, memfokuskan pada kain berkualiti tinggi dan reka bentuk kontemporari untuk menarik minat wanita profesional, dan juga bukan Islam. Dia menamakan jenama dUCk semperna nama kumpulan rakan sekolah menengahnya, dan dilancarkan pada Mei 2014.

“Sangat sukar bagi saya untuk mencari “urban brand” dengan tarikan antarabangsa,” kata Vivy. “Banyak jenama adalah pasaran yang sangat besar. Saya mahu mencipta sesuatu yang lebih tinggi, lebih premium dan menunjukkan bahawa memakai selendang boleh menjadi suatu perayaan. ”

Reka bentuk terbarunya hampir habis apabila mereka memasuki kedai dalam talian dan wanita beratur untuk membelinya setiap kali mereka dijual di bazar di ibu negara Malaysia. Walaupun Vivy tidak peduli dengan angka penjualan, dia mengatakan syarikat itu sudah memperoleh keuntungan. Media sosial sangat penting untuk pengiklanan syarikat – reka bentuk baru dan stok semula ditandai dengan 110,000 pengikut Instagram jenama itu sementara Vivy sendiri mempunyai 356,000 pengikut.

Di kedai unggulan Naelofar Hijab di Kuala Lumpur, sejumlah orang – wanita yang lebih tua dengan pasangan dan anak-anak di belakangnya, wanita yang lebih muda dengan seluar jeans dan jubah yang kurus – sedang melihat-lihat jalan masuk ke trek suara Katy Perry.

Noor Nabila, kini memandang ke luar Malaysia, Singapura dan Brunei dan bertekad untuk menjadikan Naelofa sebagai jenama tudung nombor satu di dunia.

“Ketika orang mengatakan sebahagian besar pasaran masih belum dimanfaatkan, itu benar-benar pasaran yang belum dimanfaatkan,” katanya. “Media sosial benar-benar mengubahnya sama sekali. Pada masa ini orang yang memakai tudung bukan hanya dari padang pasir atau kampung. Mereka boleh menjadi ikon, berjaya dan memakai jilbab.

Baca juga…

28 Cara Pakai Tudung Langkah Demi Langkah
Bisnes tudung
Jenama Tudung Paling Poular Dan Koleksi Terbaru
Bisnes Tudung Membantu Mengubah Pembelian Dalam Talian
Rahsia Untung RM15000 Hanya Dengan Jual Tudung
12 Jenama Tudung Popular Dan Paling Laris
Jenama Tudung Paling Laris Dan Popular Yang Harus Anda Tahu
Cara Buat Bisnes Tudung Jenama Sendiri Yang Menguntungkan
Cara Menjual Tudung Online Di Malaysia
Rahsia Bisnes Tudung Secara Online
Adakah Bisnes Tudung Sudah Tepu?
Sumber: bbc.com

Tags :

Related Post to Bagaimana Tudung Muslim Menjadi Empayar Fesyen?

Belajar Bercakap Depan Kamera Macam Pro

Posted at

Belajar Bercakap Depan Kamera Macam Pro Pernahkah anda merasa gemuruh setiap kali perlu bercakap depan kamera? Adakah anda berasa sukar untuk berkomunikasi dengan yakin... Read More

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More