HOME
Home » Kesihatan » Berapa Tahap Kolesterol Yang Sepatutnya Pada Usia Saya Sekarang?

Berapa Tahap Kolesterol Yang Sepatutnya Pada Usia Saya Sekarang?

Posted at | Categorised in Kesihatan

Berapa Tahap Kolesterol Yang Sepatutnya Pada Usia Saya Sekarang?

Tahap kolesterol berbeza mengikut usia, berat badan, dan jantina. Seiring waktu, tubuh seseorang cenderung menghasilkan lebih banyak kolesterol, yang bermaksud bahawa semua orang dewasa harus memeriksa kadar kolesterol mereka secara berkala, idealnya setiap 4 hingga 6 tahun.

Kolesterol diukur dalam tiga kategori:

 • Jumlah kolesterol
 • LDL, atau ‘kolesterol jahat’
 • HDL, atau ‘kolesterol baik’

Perjuangan bagi kebanyakan orang adalah menyeimbangkan tahap ini. Walaupun tahap kolesterol total dan LDL harus tetap rendah, kolesterol HDL yang lebih banyak dapat memberikan perlindungan terhadap seseorang yang mengalami penyakit yang berkaitan dengan jantung termasuk serangan jantung dan strok.

Berapa Tahap Kolesterol Yang Sepatutnya Pada Usia Saya Sekarang?

Berapa Tahap Kolesterol Yang Sepatutnya Pada Usia Saya Sekarang?

Tahap kolesterol dan usia

Tahap kolesterol cenderung meningkat seiring bertambahnya usia. Doktor mengesyorkan mengambil langkah lebih awal dalam hidup untuk mencegah tahap kolesterol yang sangat tinggi apabila seseorang meningkat usia. Kolesterol yang tidak dikendalikan selama bertahun-tahun boleh menjadi lebih sukar untuk dirawat.

Kanak-kanak cenderung mempunyai kadar kolesterol yang tinggi dan hanya perlu memeriksa tahapnya sekali atau dua kali sebelum berumur 18 tahun.

Namun, jika anak mempunyai faktor risiko kadar kolesterol yang lebih tinggi, mereka harus lebih sering dipantau.

Biasanya, lelaki cenderung mempunyai kadar kolesterol yang lebih tinggi sepanjang hayat berbanding wanita. Tahap kolesterol lelaki secara amnya meningkat seiring bertambahnya usia. Namun, wanita tidak kebal terhadap kolesterol tinggi. Kolesterol wanita sering meningkat ketika dia mengalami menopaus.

Tahap yang disyorkan

Tahap kolesterol yang sihat tidak banyak berbeza untuk orang dewasa biasa. Variasi tahap yang disyorkan Sumber yang Dipercayai cenderung berubah kerana keadaan dan pertimbangan kesihatan yang lain.

Tahap kolesterol untuk orang dewasa

Jumlah kolesterol kurang dari 200 miligram per desiliter (mg / dL) dianggap wajar bagi orang dewasa. Bacaan antara 200 dan 239 mg / dL dianggap tinggi batas dan bacaan 240 mg / dL ke atas dianggap tinggi.

Tahap kolesterol LDL mestilah kurang dari 100 mg / dL. Tahap 100 hingga 129 mg / dL boleh diterima untuk orang yang tidak mempunyai masalah kesihatan tetapi mungkin lebih membimbangkan mereka yang mempunyai penyakit jantung atau faktor risiko penyakit jantung. Bacaan 130 hingga 159 mg / dL tinggi batas dan 160 hingga 189 mg / dL tinggi. Bacaan 190 mg / dL atau lebih tinggi dianggap sangat tinggi.

Tahap HDL harus dijaga lebih tinggi. Bacaan kurang daripada 40 mg / dL dianggap sebagai faktor risiko utama penyakit jantung. Bacaan dari 41 mg / dL hingga 59 mg / dL dianggap rendah sempadan. Bacaan optimum untuk tahap HDL adalah 60 mg / dL atau lebih tinggi.

Berapa Tahap Kolesterol Yang Sepatutnya Pada Usia Saya Sekarang?

Tahap kolesterol untuk kanak-kanak

Sebagai perbandingan, tahap kolesterol total dan kolesterol LDL yang boleh diterima pada kanak-kanak adalah berbeza.

Julat kolesterol total yang boleh diterima untuk kanak-kanak adalah kurang daripada 170 mg / dL. Kolesterol tinggi sempadan untuk kanak-kanak berkisar antara 170 hingga 199 mg / dL. Sebarang bacaan jumlah kolesterol melebihi 200 pada seorang kanak-kanak terlalu tinggi.

Tahap kolesterol LDL kanak-kanak juga harus lebih rendah daripada kadar kolesterol orang dewasa. Julat kolesterol LDL optimum untuk kanak-kanak adalah kurang daripada 110 mg / dL. Garis sempadan tinggi adalah dari 110 hingga 129 mg / dL sementara tinggi melebihi 130 mg / dL.

Tips

Cadangan terbaik untuk kanak-kanak dan remaja untuk menjaga tahap kolesterol adalah menjalani gaya hidup sihat dan aktif. Ini termasuk makan makanan yang sihat dan banyak bersenam.

Kanak-kanak yang tidak aktif dan berlebihan berat badan yang makan makanan yang diproses berkemungkinan besar mempunyai kolesterol tinggi. Kanak-kanak yang mempunyai sejarah keluarga dengan kolesterol tinggi juga mungkin berisiko.

Secara amnya, lebih awal orang dewasa mulai menjalani gaya hidup sihat, semakin baik tahap kolesterol mereka. Tahap kolesterol meningkat dari masa ke masa. Perubahan gaya hidup secara tiba-tiba akan membantu akhirnya, tetapi semakin tua seseorang, semakin sedikit kesan yang akan mereka lihat pada tahap kolesterol.

Semua orang dewasa harus tetap aktif dan mengekalkan rutin senaman yang kerap. Wanita yang mengalami menopaus dan orang dewasa dengan kadar kolesterol tinggi mungkin ingin mempertimbangkan ubat-ubatan yang akan membantu mengurangkan kadar kolesterol lebih cepat daripada diet sahaja.

Kolesterol tinggi pada usia apa pun menjadikan seseorang berisiko untuk penyakit jantung, serangan jantung, dan strok. Risiko ini hanya meningkat dari masa ke masa, terutama bagi orang dewasa yang tidak mengambil tindakan untuk mengurangkan penambahan kolesterol mereka.

Berjumpa doktor

Kanak-kanak harus berjumpa doktor untuk pemeriksaan kolesterol sekali atau dua kali sebelum usia 18 tahun tetapi tidak semasa baligh. Sekiranya kanak-kanak itu berasal dari keluarga yang mempunyai sejarah penyakit jantung atau mempunyai berat badan berlebihan atau mempunyai keadaan kesihatan yang lain, cadangannya boleh berubah.

Orang dewasa yang berumur lebih dari 20 tahun mesti berjumpa doktor setiap 4 hingga 6 tahun. Bagi orang dewasa tanpa masalah kesihatan, ini sudah cukup. Walau bagaimanapun, orang harus meminta bantuan doktor untuk rawatan dan langkah-langkah yang harus diambil untuk menurunkan kadar kolesterol jika:

 • Hasil ujian kolesterol kembali dengan kadar kolesterol total dan LDL yang tinggi atau sempadan
 • Mereka berlebihan berat badan
 • Mereka mempunyai sejarah penyakit jantung keluarga

Pilihan rawatan Kolesterol Berlebihan

Ada kaedah yang boleh digunakan untuk mengurangkan kadar kolesterol dan mencegahnya meningkat. Salah satu kaedah yang berpotensi adalah menggunakan perubahan gaya hidup terapeutik (TLC), yang meliputi diet, senaman, dan pengurusan berat badan. Pilihan lain adalah terapi ubat yang menurunkan kolesterol atau mengurangkan penyerapan kolesterol.

Pada usia berapa pun, diet rendah lemak tepu dan lemak trans serta serat dan protein larut tinggi baik untuk menurunkan penumpukan kolesterol.

The TLC dietTrusted Source adalah rancangan makan rendah lemak tepu, rendah kolesterol. Orang yang mengikutinya harus mempunyai pengambilan harian kurang dari 7 peratus kalori dari lemak tepu dan kurang dari 200 miligram kolesterol diet. Diet TLC mendorong orang ramai untuk makan makanan berikut:

 • Buah-buahan
 • Sayur-sayuran
 • Bijirin lengkap
 • Produk tenusu rendah lemak atau tanpa lemak
 • Ikan
 • Daging tanpa kulit (ayam dll)
 • Daging tanpa lemak

Di samping itu, diet TLC menunjukkan hanya mengambil kalori yang mencukupi untuk mengekalkan berat badan yang diingini dan mengelakkan kenaikan berat badan. Meningkatkan pengambilan serat larut dan makanan yang mengandungi zat-zat alami, seperti beberapa marjerin, juga dapat meningkatkan daya penurun LDL diet.

Berbagai buku mengenai diet TLC tersedia untuk dibeli secara dalam talian, dan dapat membantu mereka yang berminat mengikuti rancangan diet untuk menurunkan kolesterol.

Pengurusan berat badan yang betul adalah bahagian penting untuk menurunkan kolesterol dan mencegahnya naik. Orang yang berlebihan berat badan dapat mengurangkan berat badan mereka dapat membantu menurunkan LDL dalam prosesnya.

Berapa Tahap Kolesterol Yang Sepatutnya

Menurunkan berat badan sangat penting bagi mereka yang mempunyai sekumpulan faktor risiko yang merangkumi:

 • Tahap trigliserida yang tinggi
 • Tahap HDL rendah
 • Lelaki berlebihan berat badan dengan ukuran pinggang lebih dari 40 inci
 • Wanita yang mempunyai berat badan berlebihan dengan ukuran pinggang lebih dari 35 inci

Aktiviti fizikal yang kerap selama 30 minit pada kebanyakan hari adalah disyorkan untuk semua orang. Ini juga akan membantu pengurusan berat badan, yang seterusnya membantu menurunkan kolesterol.

Apabila langkah-langkah ini tidak mencukupi, rawatan ubat juga mungkin diperlukan. Terdapat beberapa jenis ubat penurun kolesterol yang ada, termasuk:

 • Statin. Ubat ini menyekat hati daripada menghasilkan kolesterol.
 • Bile acid sequestrants. Ubat ini mengurangkan jumlah lemak yang diserap dari makanan.
 • Perencat penyerapan kolesterol. Ubat ini menurunkan trigliserida dalam darah dan mengurangkan jumlah kolesterol yang diserap dari makanan.
 • Beberapa vitamin dan makanan tambahan, seperti Niacin, menghentikan hati daripada menghilangkan HDL dan menurunkan trigliserida.
 • Asid lemak omega-3. Asid ini meningkatkan tahap HDL dan menurunkan trigliserida. Terdapat pelbagai asid lemak Omega-3 yang terdapat dalam talian.

Rawatan terbaik untuk menurunkan kadar kolesterol melibatkan pelbagai kaedah, termasuk gaya hidup dan diet. Pada akhirnya, doktor adalah orang yang paling baik untuk dibincangkan untuk mengetahui cara terbaik seseorang untuk menurunkan kadar kolesterol jahat.

Pautan:

Ubat Kolesterol – Perkara Yang Anda Perlu Tahu
Petua Hilangkan Kolesterol Dengan Cepat
Tahap Kolesterol: Apa yang Perlu Anda Ketahui
Semakan Online – Ubat Kolesterol (VYTORIN)

Tags :

Related Post to Berapa Tahap Kolesterol Yang Sepatutnya Pada Usia Saya Sekarang?

Makanan Turunkan Berat Badan Terbaik Di Dunia

14 Makanan Turunkan Berat Badan Terbaik Di Dunia

Posted at

Tidak semua kalori tercipta sama. Makanan yang berbeza melalui jalan metabolik yang berbeza di dalam badan anda. Ianya boleh memberi kesan yang sangat berbeza... Read More

26 Petua Menurunkan Berat Badan Yang Sebenarnya Berasaskan Bukti

26 Petua Menurunkan Berat Badan Yang Sebenarnya Berasaskan Bukti

Posted at

26 Petua Menurunkan Berat Badan Yang Sebenarnya Berasaskan Bukti Industri penurunan berat badan penuh dengan mitos. Orang sering dinasihatkan untuk melakukan pelbagai perkara gila,... Read More

Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi) - Apa Yang Perlu Anda Ketahui

Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi) – Apa Yang Perlu Anda Ketahui

Posted at

Semua yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi) Apakah tekanan darah tinggi? Tekanan darah tinggi atau hipertensi, berlaku apabila tekanan darah anda... Read More

Cara Menguruskan Tekanan Darah Tinggi

Cara Menguruskan Tekanan Darah Tinggi

Posted at

Caram menguruskan Tekanan Darah Tinggi Ketahui mengenai tekanan darah tinggi (hipertensi), apa yang boleh anda lakukan untuk menurunkannya dan bagaimana memahami bacaan tekanan darah.... Read More

Makanan Yang Menurunkan Kolesterol Anda

7 Makanan Yang Menurunkan Kolesterol Anda

Posted at

7 makanan yang menurunkan kolesterol anda Terdapat bukti yang baik bahawa mengikuti diet sihat jantung dapat meningkatkan kesihatan jantung dan menstabilkan tahap kolesterol darah... Read More