HOME
Home » Bisnes » 10 Perkara Yang Harus Anda Lakukan untuk Berjaya dalam Perniagaan

10 Perkara Yang Harus Anda Lakukan untuk Berjaya dalam Perniagaan

Posted at | Categorised in Bisnes

10 Perkara Yang Harus Anda Lakukan untuk Berjaya dalam Perniagaan (dan dalam Kehidupan) Berikut adalah kisah dari beberapa usahawan berjaya yang menjalani kehidupan yang berjaya juga.

Terdapat ribuan buku yang ditulis mengenai apa yang diperlukan untuk berjaya dalam perniagaan, dan ribuan lagi mengenai kejayaan dalam hidup juga. Anda boleh menemui seribu artikel lagi di web yang membincangkan topik tersebut, dan seribu lagi akan ditulis esok.

Dengan subjek yang begitu luas dan dengan begitu banyak perkara yang dapat berperanan dalam membuat kita bahagia, sukar untuk memasukkannya ke senarai pendek perkara yang boleh dibaca dan diaplikasikan oleh seseorang dalam kehidupan mereka.

Walau bagaimanapun, di ribuan buku dan artikel itu, antara legenda dan kisah yang tidak terkira banyaknya, anda akan menemui beberapa tema umum yang ditenun di seluruh. Anda akan menjumpai prinsip-prinsip tentang kita sebagai manusia yang banyak difikirkan oleh kita tetapi tidak pernah berusaha dengan bersungguh-sungguh untuk mencapainya.

Anda akan mendengar tentang cita-cita dan keputusan yang kita semua mahukan dapat kita cita-citakan tetapi sering kali gagal difahami. Berikut adalah sepuluh perkara yang akan anda temui di antara kisah-kisah mereka yang mencapai kejayaan dalam perniagaan (dan dalam kehidupan) – yang mana yang anda miliki pada masa ini dan yang perlu anda dapatkan?

10 Perkara Yang Harus Anda Lakukan untuk Berjaya dalam Perniagaan

Perkara Yang Harus Anda Lakukan untuk Berjaya dalam Perniagaan

1. Jangan Takut

Ingin tahu mengapa menjadi berjaya dalam usaha perniagaan dianggap sebagai suatu prestasi yang menakutkan oleh masyarakat? Walaupun ada rintangan yang jelas untuk dihadapi, salah satu cabaran terbesar adalah mengatasi rasa takut untuk terjun ke dunia perniagaan di tempat pertama.

Sebilangan besar orang bermimpi sepanjang hari untuk melancarkan perniagaan yang berjaya sambil melihat jam berdetik pada pekerjaan sehari-hari mereka. Sebab mereka tidak pernah berhenti dari keselamatan gaji adalah kerana mereka terlalu takut dengan perkara yang tidak diketahui yang datang dengan memulakan perniagaan.

Sekiranya anda ingin memisahkan diri anda dari orang ramai, anda perlu belajar bagaimana menguruskan ketakutan anda sendiri. Jangan risau, anda tidak keseorangan. Semasa saya berhenti kerja untuk memulakan perniagaan, saya membuat dua kali ganda gaji saya di luar pekerjaan seharian daripada saya bekerja lapan jam. Saya masih mempunyai rasa takut akan kegagalan itu.

Namun, ini hanyalah permulaan jalan bagi mereka yang ingin benar-benar berjaya dalam perniagaan. Mengatasi ketakutan anda dan memulakannya adalah mulia, tetapi ujian sebenar pengusaha tanpa rasa takut akan tetap berterusan, dari memulakan perbualan di pengadun rangkaian, meminta penjualan pada perjanjian utama, memutuskan hubungan dengan rakan kongsi yang menyebabkan kemudaratan kepada usaha, dan mungkin yang paling menakutkan dari semua situasi – menyaksikan perniagaan gagal (ia berlaku kepada Henry Ford dua kali sebelum dia merancang barisan pemasangannya yang terkenal!) Seseorang yang boleh gagal dengan teruk dan tidak takut untuk membersihkan diri mereka dan mencuba lagi dan lagi sehingga mereka berjaya benar-benar tidak takut.

2. Memahami Kewangan

Sekarang, orang sepanjang masa akan bercakap tentang bagaimana jenama perniagaan yang terkenal bermula pada satu ketika di ruang bawah tanah atau garaj seseorang, sehingga menjadi idea romantis dari jenis yang berubah-ubah menjadi kekayaan yang benar-benar mengenal pasti seorang usahawan sejati .

Realiti usaha perniagaan yang paling berjaya tidak jauh dari kebenaran – jika anda ingin membuatnya, anda akan memerlukan wang. Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna anda memerlukan banyak ketika anda baru memulakan, tetapi yang lebih penting ialah memahami bagaimana kewangan berfungsi dan bagaimana menggunakan wang anda untuk berkembang dengan cara yang paling bijak.

Robert Kiyosaki paling terkenal kerana mengajar dunia mengenai pentingnya bagaimana literasi kewangan memainkan peranan penting dalam kehidupan usahawan yang berjaya. Mereka yang hidup dari gaji hingga cek gaji juga adalah orang yang mengisi hidup mereka dengan liabiliti – pembayaran kereta dan rumah, kad kredit, dan perkara materialistik lain yang menelan belanja mereka.

Mereka yang celik dari segi kewangan, bagaimanapun, memahami pentingnya membina aset – perkara yang menjadikannya wang. Sebaik sahaja anda mula mempunyai ruang aset positif, anda kemudian dapat belajar bagaimana menjana lebih banyak wang melalui pelaburan. Untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya, anda perlu tahu bagaimana mengambil wang dan menjadikannya sesuai untuk anda.

3. Berkembang Sebagai Pemimpin

Sebaik sahaja anda mengatasi ketakutan anda dan melakukan lompatan untuk memulakan perniagaan, anda sudah memulakan perjalanan untuk menjadi pemimpin. Seperti yang akan kita bincangkan sebentar lagi, kejayaan utama anda banyak berkaitan dengan bagaimana anda menolong orang lain mendapatkan kejayaan mereka.

Sebilangan besar daripada kita mempunyai usahawan yang berjaya di landasan seperti peminat bola sepak yang mempunyai pemain penyerang atau pemain sayap. Walau bagaimanapun, selalu ada pasukan yang dipimpin oleh individu-individu ini yang akhirnya membawa kepada kejayaan mereka.

Anda mesti belajar bagaimana menjadi pemimpin dalam beberapa tahap untuk memotivasi orang lain untuk menyertai anda dalam usaha anda, mempercayai apa yang anda ajarkan, atau memberi anda wang untuk produk atau perkhidmatan yang anda tawarkan.

Hanya kerana anda harus memiliki sifat kepemimpinan tidak berarti semua orang yang berjaya dalam perniagaan harus menjadi CEO, juru cakap syarikat, atau orang yang “bertanggung jawab”. Ketika Google mula berkembang, pengasas syarikat membawa CEO yang berjaya di Eric Schmidt untuk masuk dan menjalankan syarikat mereka – mereka adalah jurutera, bukan CEO.

Kemampuan untuk memimpin pasukan atau memimpin massa kadang-kadang turun hanya dengan memiliki karisma dan mesej yang tepat untuk membuat orang yang tepat melakukan perkara-perkara yang perlu dilakukan agar semuanya berfungsi dengan baik. Seorang askar yang hebat mungkin pandai memimpin pasukan di lapangan, tetapi tidak menguruskan keseluruhan perang.

Pereka produk yang luar biasa juga boleh menjadi jurujual yang buruk. Tetapi seorang pemimpin yang hebat akan mengetahui apa yang mereka lakukan dengan baik dan di mana kelemahan mereka berada, dan tahu siapa yang harus diletakkan di mana untuk memastikan syarikat mereka adalah orang yang mencapai kejayaan sebenar.

4. Gunakan Leverage Anda

Salah satu cabaran terbesar yang akan menghalangi seorang usahawan untuk mendapatkan apa yang mereka mahukan adalah memahami apa yang “harus dilakukan” dengan peluang yang jatuh di sepanjang jalan mereka. Di sinilah leverage menjadi konsep penting yang perlu difahami oleh orang-orang yang berniaga, dan memerlukan pemikiran tertentu untuk berfikir “di luar kotak” dalam situasi untuk mencari nilai dalam hubungan atau keadaan baru.

Orang yang sama yang terlalu takut untuk berhenti kerja sehari-hari juga orang yang sama tidak tahu memanfaatkan aset dan hubungan dalam kehidupan mereka. Seorang usahawan yang berjaya, sebaliknya, sentiasa mencari jalan untuk menjana keuntungan dan peluang baru setiap hari.

Pepatah sederhana “ketika hidup memberi anda lemon, buat lemonade” adalah contoh terbaik menggunakan leverage untuk memajukan perniagaan anda. Ramai orang akan membuat lemonade dan meminumnya sendiri. Seorang pengusaha sejati akan membuat lemonade dan menjualnya kepada mereka yang tidak mempunyai lemon, dan menggunakan keuntungan untuk membeli lebih banyak lemon atau beralih ke perniagaan lain.

Walaupun hari ini tokoh politik yang terpolarisasi, Donald Trump adalah contoh hebat seorang usahawan yang berulang kali menggunakan leverage untuk memperoleh hartanah yang penting atau membuat perjanjian perniagaan yang sangat menguntungkan. Cintailah atau benci dia, bukunya The Art of The Deal adalah sumber yang baik tentang bagaimana memanfaatkan dapat membuat seseorang berjaya.

5. Memperolehi Rakan Kongsi

Kami telah bercakap lebih awal mengenai bagaimana menjadi pemimpin adalah salah satu kualiti terpenting yang perlu seseorang “gerakkan rantai” dalam permainan perniagaan. Untuk mencapai kehebatan sebagai pemimpin, seseorang mesti mempunyai sekumpulan individu yang mempercayai misi untuk maju.

Di situlah mengumpulkan sekumpulan rakan kongsi yang hebat memainkan peranan penting dalam perniagaan yang menguntungkan. Banyak yang bermula sendirian dan pemakai topi, tetapi perniagaan hanya dapat berkembang sejauh ini jika hanya ada satu sumber tenaga, inspirasi, dan ekuiti peluh sebenarnya yang diperlukan untuk menyalakan lampu.

Seperti yang akan kita lihat dalam memahami arti kejayaan baik dalam perniagaan dan kehidupan, “pemilik perniagaan” sejati adalah orang yang tidak perlu menjadi bagian dari operasi sehari-hari agar perniagaan dapat berjalan dan bertahan menguntungkan. Buku klasik “The E-Myth” adalah kisah hebat tentang berapa banyak yang mencuba (dan gagal) menjalankan perniagaan sendiri.

Sebagai gantinya, anda perlu menggunakan kemahiran kepemimpinan tersebut dan memotivasi orang lain untuk menggunakan kemahiran kemahiran mereka sendiri dan menerapkannya bersama sebagai satu pasukan untuk kebaikan syarikat. Ini tidak hanya merangkumi pekerja, tetapi juga termasuk mengetahui dengan siapa untuk berjabat tangan, bagaimana membuat perkongsian strategik, dan bagaimana menggunakan pengaruh yang telah kita bincangkan sebelumnya untuk meyakinkan orang lain agar berminat dalam usaha anda.

Dan setelah anda mencapai tahap kejayaan tertentu, ia akan menjadi perasaan yang lebih hebat apabila anda dapat membagikannya kepada semua yang membantu mewujudkannya.

6. Mempunyai Sikap Yang Betul

Sejauh ini kami telah membincangkan beberapa konsep terpenting yang perlu anda fahami untuk mencapai kejayaan dalam perniagaan – tetapi bagaimana anda membenarkan apa itu kejayaan sebenarnya? Adakah wang, atau penjualan, atau pengaruh tindakan anda terhadap persekitaran di sekitar anda?

Kejayaan sebenar dalam perniagaan hanya penting jika ia sama dengan kejayaan dalam hidup, dan semuanya bermula dengan memiliki sikap yang tepat terhadapnya. Tidak ada yang peduli tentang mereka yang kaya tetapi membenci dunia tempat mereka tinggal. Semua orang tahu kisah Ebeneezer Scrooge, lelaki tua yang lelah yang memiliki semua wang di dunia ini tetapi tidak melakukan apa-apa selain membuat penderitaan bagi orang lain.

Untuk mempunyai kehidupan yang benar-benar bahagia dan memuaskan, penting untuk mengetahui apa yang benar-benar penting dan mengembangkan nilai-nilai yang dapat anda lakukan setiap hari untuk menjadikan dunia itu menjadi kenyataan. Pasti, ramai yang memulakan usaha perniagaan ingin mencapai tahap kebebasan kewangan tertentu.

Tetapi apa yang dilakukan seseorang dengan kekayaan tersebut setelah akhirnya mereka memilikinya? Mereka yang mempunyai sikap bahawa mempunyai wang bererti mereka dapat membeli lebih banyak “barang” untuk mengelilingi diri mereka agar merasa lebih unggul daripada orang lain tidak akan pernah berjaya dalam hidup mereka.

Usahawan yang memfokuskan diri pada bagaimana mereka dapat menghasilkan kekayaan yang dapat menolong orang lain dan menyelesaikan masalah mempunyai sikap yang tepat yang diperlukan untuk memperoleh kebahagiaan sejati dan dilihat secara positif oleh rakan dan rakaniaga mereka, dan merupakan perwujudan sebenarnya dari kata “kejayaan” .

7. Menunjukkan Syukur

Kita hidup di dunia yang berubah setiap hari, dengan kelajuan yang benar-benar dapat kita hargai oleh mana-mana daripada kita. Teknologi selama 30-50 tahun terakhir telah mengubah cara kita berkomunikasi bukan hanya dengan jiran dan orang tersayang tetapi hubungan perniagaan kita di seluruh dunia.

Generasi yang berkembang dengan teknologi ini sering menganggapnya tidak wajar, tidak pernah berhenti untuk “menghidu bunga mawar” dan menyedari bahawa mereka hidup dalam masa yang luar biasa dalam sejarah dan banyak yang mereka ada dalam hidup mereka – semuanya dari elektrik yang menyalakan lampu mereka, kereta yang menolong mereka sampai ke perjumpaan mereka yang seterusnya, ke telefon pintar mereka di poket mereka adalah semua perkara yang harus mereka syukuri.

Mereka yang gembira dalam perniagaan dan jika hidup adalah mereka yang bersyukur untuk dunia yang mereka jalani. Inilah orang-orang yang pasti mengucapkan terima kasih kepada barista untuk minum kopi mereka pada waktu pagi, yang membuka pintu untuk orang lain, yang benar-benar mendengar kepada mereka yang mereka perbualkan.

Usahawan yang berjaya tidak boleh melupakan semua orang, tempat dan perkara yang telah memainkan peranan dalam kehidupan mereka yang menolong mereka mulai dari awal mereka yang rendah hati hingga ke tempat mereka sekarang. Kali berikutnya anda terbang dengan kapal terbang, ingatlah pemerhatian luar biasa pelawak Louis CK bahawa anda “duduk di kerusi di langit”, dan bersyukurlah dengan semua perkara indah yang dapat kita alami setiap hari.

8. Kekal Sihat

Wang dan kejayaan anda tidak akan membawa kebaikan kepada anda jika anda tidak menggunakannya – jadi mengapa anda menjalani hidup dengan begitu berbahaya sehingga anda akan mengorbankan kesihatan anda? Apa kebaikan semua hasrat yang anda miliki untuk impian perniagaan anda jika anda tidak mahu melihatnya menjadi kenyataan?

Terlalu banyak dari kita terjebak dalam permainan kehidupan yang tidak pernah kita fikirkan tentang kerosakan yang kita semua lakukan pada tubuh kita sepanjang perjalanan. Sebagai usahawan, zaman kita penuh dengan pekerjaan dan projek juggling yang menjadi rehat makan tengah hari menjadi rehat kecil pada hari kita membuang makanan segera ke kerongkong kita untuk menghilangkan rasa lapar kita. Saya secara peribadi menyedut makanan saya.

Malam-malam kita berubah menjadi masa di mana kita kadang-kadang membakar lilin di kedua hujungnya, menjadikan tekanan hari menjadi alasan untuk meringankan kesakitan dengan alkohol dan ubat-ubatan. Walaupun kita memuja selebriti yang meninggal sebelum waktunya, adakah cara kita menentukan kejayaan dalam hidup?

Obsesi kita terhadap wang dan perkara-perkara material menjadikan kita tamak dan tidak yakin dengan siapa kita dan bagaimana orang lain memandang kita. Tanpa kesihatan kita, kita tidak akan dapat mencapai kejayaan dengan betul. Seorang pemimpin harus kuat, dan kita tidak hanya bercakap mengenai badan atau otot yang ramping di sini – minda anda harus sihat untuk bertahan sepanjang hari dan bukan sahaja mencapai kejayaan yang anda cari, tetapi untuk menjadi dapat menikmatinya juga.

9. Menjaga Rakan yang Tepat

Kami telah membincangkan kepentingan untuk tidak melakukannya sendiri dalam usaha membina perniagaan anda, dan ideologi yang sama ini berlaku untuk kejayaan dan kebahagiaan peribadi anda. Apa gunanya melakukan apa sahaja jika anda tidak mempunyai orang istimewa dalam hidup anda untuk membagikannya. Tidak ada yang mahu menjadi Bruce Wayne di bandar mereka, dukun yang memiliki meja makan yang besar tanpa siapa-siapa untuk makan.

Secara semula jadi orang bersosial, dan penting untuk mempunyai kehidupan di luar mereka yang bekerja dengan anda. Rakan anda adalah orang untuk berkongsi pengalaman anda, yang akan hadir untuk memberi anda lima kemenangan dengan setiap kemenangan dan juga menjemput anda setelah setiap kegagalan.

Pastikan mereka juga adalah orang yang mempunyai sikap yang sama, mengucapkan terima kasih, dan tetap menjadi kekuatan positif dalam hidup anda. Mereka yang mengeluarkan tenaga negatif adalah orang yang boleh membawa seluruh rumah runtuh di sekeliling anda.

10. Kepentingan Keluarga

Kami telah membincangkan secara terperinci mengapa kami menjadi usahawan sejak awal, dan pentingnya menentukan tujuan apa yang ingin kami capai. Sebilangan besar akan memulakan perjalanan dengan tanda ringgit di mata mereka, atau mencari tahap kekuatan. Sering kali perkara ini bersifat peribadi dan mementingkan diri sendiri, tetapi seseorang yang mencari kejayaan sejati dalam hidup mereka akan melakukannya bukan hanya untuk berkongsi dengan rakan mereka, tetapi yang lebih penting ialah keluarga mereka.

Tidak semua orang memiliki masa kanak-kanak yang paling hebat, dan tidak ada yang diharapkan dapat berkongsi kekayaan dengan saudara mereka hanya kerana darah. Tidak semua usahawan mempunyai jodoh, kita juga tidak akan mempunyai anak. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk memikirkan kejayaan di luar hanya bahan atau kekuatan yang mungkin dihasilkan oleh seseorang. Kejayaan sebenar terletak pada pengaruh positif kepada mereka yang anda panggil keluarga dan mereka yang akhirnya akan mengingati, dan semoga berlanjutan, warisan yang anda tinggalkan.

5 Perkara tentang Cryptocurrency yang anda perlu tahu
Projek buat duit dengan saham
5 Cara mengelakkan kehilangan wang dalam saham
10 Idea perniagaan kecil yang menguntungkan
Melabur dalam saham
Panduan Cryptocurrency bagi newbie

Tags :

Related Post to 10 Perkara Yang Harus Anda Lakukan untuk Berjaya dalam Perniagaan

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More

Jual Barang Lama Anda Secara Online

Posted at

Tapak pasaran peer-to-peer dalam talian telah memudahkan individu persendirian untuk menjual barangan yang tidak diingini dengan cepat. Sama ada di eBay, Craigslist, Facebook Marketplace,... Read More