HOME
Home » Umum » Betul Ke Program Affiliate Boleh Buat Duit?

Betul Ke Program Affiliate Boleh Buat Duit?

Posted at | Categorised in Umum

Pemasar affiliate dibayar untuk merujuk pelanggan dan pelanggan baharu kepada sesuatu perniagaan, produk atau perkhidmatan, selalunya melalui pautan yang dijejaki yang disiarkan dalam catatan blog, halaman web, e-mel atau siaran media sosial.

Betul Ke Program Affiliate Boleh Buat Duit?

Hubungan ini boleh mengambil pelbagai bentuk. Anda boleh bekerjasama dengan jenama yang melancarkan produk tertentu dan menerima peratusan hasil yang dijana oleh rujukan anda. Atau, jika anda bekerja dengan tapak web seperti Amazon, anda menerima peratusan daripada sebarang pembelian yang dibuat oleh pengikut melalui pautan rujukan anda, walaupun mereka tidak membeli produk yang anda syorkan secara khusus.

Pemasaran affiliateialah satu bentuk pekerjaan sendiri yang hanya memerlukan modal permulaan yang sangat rendah dan tidak memerlukan seseorang untuk menghasilkan, menyimpan atau menghantar inventori produk.

Adakah Pemasaran Affiliate Benar-benar Boleh Buat Duit?

Pemasaran affiliate ialah model jualan yang logik dan fleksibel yang mencipta pelbagai aliran pendapatan. Walau bagaimanapun, ia bukanlah model pendapatan yang mudah dan cepat kaya.

Mendapat pendapatan melalui pemasaran affiliate memerlukan:

 • Penyelidikan terhadap produk, corak trafik web dan minat pengikut
 • Penglibatan yang konsisten dengan produk dan rangkaian jenama yang anda pilih untuk disokong
 • Berjam-jam mengekalkan hubungan dengan pembaca atau pengikut yang membeli produk melalui pautan affiliate anda
 • Memahami dan menggunakan pengoptimuman enjin carian dan pemasaran media sosial untuk menarik pengikut baharu secara konsisten dan menjana pendapatan tambahan

Seperti mana-mana bentuk usaha sendiri atau model perniagaan, pemasaran affiliate mempunyai kedua-dua kelebihan dan kekurangan. Memahami perkara ini akan membantu anda memutuskan sama ada pemasaran affiliate sesuai untuk matlamat kewangan dan perniagaan anda.

Kelebihan Program Affiliate

Pemasaran affiliate sesuai untuk penulis blog, usahawan dan mereka yang mempunyai channel Youtube.

Terdapat banyak aspek pemasaran affiliate yang menjadikannya model perniagaan dari rumah yang baik, termasuk:

 • Kos overhed yang rendah: Kebanyakan program affiliate adalah percuma untuk disertai, jadi kos anda biasanya berkaitan dengan kaedah rujukan dan pemasaran anda.
 • Tak perlu cipta produk sendiri: Tidak perlu mencipta produk atau perkhidmatan kerana anda memilih produk yang sudah wujud. Anda tidak perlu menyimpan atau menghantar produk.
 • Fleksibiliti: Anda boleh bekerja pada bila-bila masa dan dari mana-mana sahaja asalkan anda mempunyai akses internet.
 • Pendapatan tambahan: Terdapat potensi pendapatan pasif, bergantung pada cara anda memasarkan program affiliate anda. Ia boleh ditambah pada perniagaan dari rumah semasa anda untuk mencipta aliran pendapatan tambahan.

Kekurangan Program Affiliate

Seperti mana-mana model perniagaan, terdapat kelemahan dan cabaran untuk pemasaran affiliate juga, tidak terlepas:

 • Masa: Ia memerlukan komitmen dan percubaan sepanjang masa untuk menjana jumlah trafik yang diperlukan untuk menghasilkan pendapatan.
 • Bayaran hilang: Silang ahli affiliate boleh berlaku di mana anda tidak diberi kredit untuk rujukan anda. Sesetengah syarikat gagal membayar pemasar gabungan mereka.
 • Kurang kawalan: Anda tidak mempunyai kawalan ke atas pemenuhan perniagaan terhadap produk atau perkhidmatan tertentu. Program affiliate yang buruk boleh merosakkan kredibiliti anda dengan pengikut, jadi penting untuk anda menyelidik dan memilih perniagaan yang berkualiti.
 • Persaingan: Program affiliate sangat kompetitif. Banyak program affiliate mempromosikan produk yang sama dan bersaing untuk trafik dan pelanggan yang sama. Sukar untuk mendapat kelulusan sebagai ahli affiliate untuk syarikat atau produk popular.
 • Kekurangan pemilikan: Pelanggan adalah milik peniaga. Statistik anda akan memberitahu anda jumlah jualan yang dibuat untuk produk apa, tetapi dalam kebanyakan kes, anda tidak akan mempunyai maklumat tentang siapa yang membuat pembelian. Ini boleh menyukarkan untuk memanfaatkan jualan berulang.

Pemasaran Affiliate Yang Berjaya

Mungkin sukar untuk memperoleh pendapatan tetap daripada program affiliate, dan lebih sukar untuk menonjol di kalangan pemasar lain yang mempromosikan produk yang sama. Setelah anda membina tapak web, blog, surat berita atau media sosial, terdapat langkah yang boleh anda ambil untuk berjaya dan menjana aliran hasil yang lebih dipercayai.

Ramai masih tak perasan, perkara utama untuk berjaya dalam program affiliate adalah COPYWRITING. . .

Semakin baik copywriting anda semakin tinggi kemungkinan anda menjana pendapatan dengan program affiliate!

 • Kenali Pemilik Program Affiliate Anda. Selidik setiap program affiliate yang anda pertimbangkan untuk sertai supaya anda akan memahami bagaimana dan bila anda akan dibayar.
 • Bina kepercayaan. Beli produk yang anda ingin pasarkan supaya anda sendiri boleh membuktikan kualitinya. Anda akan dinilai melalui produk atau perkhidmatan yang anda promosikan, jadi fokus pada kualiti jenama dan cadangan anda sendiri, bukan hanya potensi pendapatan. Pengikut anda akan mempercayai cadangan anda dan berkemungkinan besar untuk membeli daripada anda.
 • Mempunyai jenama. Pilih item program affiliate yang sepadan dengan niche anda dan kandungan blog anda.
 • Lakukan pelbagai cara pemasaran. Jangan bergantung pada SEO atau media sosial sahaja untuk mendorong orang ke blog anda dan rujukan affiliate. Fahami siapa pasaran sasaran anda, tempat anda boleh menemui khalayak anda dan cara menarik pengguna ke blog anda.
 • ┬áCampur dan padankan iklan program affiliate supaya anda tidak membebankan pelawat anda (pautan affiliate terbenam dalam kandungan (content) biasanya mempunyai kadar klik lebih terbaik berbanding pautan imej.)
 • Pertimbangkan untuk menggunakan halaman utama dan sistem corong untuk memasarkan perniagaan affiliate anda. Pikat prospek ke senarai e-mel anda dengan tawaran percuma dan sertakan pautan ke halaman produk program affiliate anda.
 • Ketahui keperluan undang-undang. Kebanyakan pelawat mungkin akan memahami bahawa iklan membawa kepada pampasan peribadi anda, tetapi jika anda menulis ulasan atau menggunakan pautan dalam teks sebagai cadangan, anda mesti menyatakan dengan jelas bahawa setiap pembelian menggunakan pautan itu boleh menjana pendapatan untuk anda. Ini bukan sahaja perniagaan yang baik: ia juga dikehendaki oleh undang-undang. Jika anda tidak mendedahkan pautan ahli gabungan atau menjana hasil, anda boleh menghadapi hukuman undang-undang dan kewangan.
 • Jejaki trafik dan pendapatan anda. Pantau kejayaan program affiliate anda, terutamanya jika anda bekerja dengan beberapa program yang berbeza. Ketahui program mana yang paling berjaya dan produk mana yang bergema dengan pengikut anda supaya anda boleh merancang kempen masa hadapan.

Seperti mana-mana jenis perniagaan online yang lain, kejayaan dalam pemasaran affiliate bergantung pada pelaburan masa dan usaha untuk mengembangkan perniagaan anda dan membina hubungan dengan pelanggan dan jenama rakan kongsi anda.

Jika anda memutuskan untuk meneruskan pemasaran affiliate, fahami bahawa ia bukan model perniagaan skim cepat kaya atau automatik. Tetapi adalah mungkin untuk memperoleh pendapatan yang boleh dipercayai dan sah sebagai pemasar affiliate.

Related Post to Betul Ke Program Affiliate Boleh Buat Duit?

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More