HOME
Home » Bisnes » 7 Langkah Mudah Memulakan Bisnes Air Balang

7 Langkah Mudah Memulakan Bisnes Air Balang

Posted at | Categorised in Bisnes

Bisnes Air Balang – Fikirkan langkah-langkah ini sebagai rancangan perniagaan air balang terperinci awal anda untuk membantu anda memulakan bisnes air balang anda.

Berikut adalah 7 Langkah Mudah Memulakan Bisnes Air Balang:

1. Setup Bisnes Air Balang Anda

Bisnes air balang agak murah untuk dimulakan. Sama seperti perniagaan lain, ia memerlukan nama. Setelah anda menentukan nama bisnes air balang anda, anda harus mendaftarkan perniagaan tersebut supaya anda akan masuk berniaga secara sah. Kos pendaftaran untuk nama perniagaan di Malaysia tidaklah semahal mana. Item seterusnya yang akan dibelanjakan adalah bahan-bahan asas, sebagai permulaan. Ini akan menjadikan anda sekitar beberapa ratus ringgit. Selebihnya boleh dimasukkan ke dalam pembungkusan, bekas, dan plastik, dan lain-lain.

Rata-rata, anda seharusnya dapat memulakan bisnes air balang anda dengan hanya dengan beberapa ratus ringgit dengan andaian anda berhasrat untuk memulakan perniagaan di tepi jalan atau di pasar sehari yang menjimatkan kos untuk menyewa ruang.

2. Reka Menu Air Balang

Merancang menu anda adalah langkah yang sangat mudah untuk anda seronok. Berikut adalah beberapa kombinasi buah yang telah dicuba dan boleh anda mulakan.

Pertama, ketahui bahawa terdapat 5 kategori utama ramuan yang membentuk air balang anda:

Buah-buahan Manis seperti Jeruk, Apple, Nanas
Masam seperti lemon atau oren.
Rempah ratus seperti Halia
Sayuran Akar contohnya Timun, Lobak, Lobak Bit
Hijau seperti Saderi, Kelp.
Berikut adalah beberapa kombinasi yang disarankan untuk bermula:

Buah-buahan Manis + Rempah: Mana-mana buah dari kategori buah manis sangat sesuai dengan mana-mana rempah dan dapat bersama-sama membentuk item menu.

Buah Manis + Rempah + Sayuran Akar: Setiap buah yang digolongkan sebagai buah manis sangat sesuai dengan mana-mana rempah. Anda juga boleh menambah ramuan dari kategori Sayuran Akar untuk pilihan yang lebih sihat.

Sayuran Akar + Buah Manis + Hijau + Masam: Mana-mana buah yang digolongkan sebagai buah manis sangat baik dengan penambahan anggota kategori sayuran akar, beberapa buah hijau dan berasid seperti limau atau lemon untuk memberi tendangan dapat membentuk item menu. Anda boleh menggabungkan Sayuran Hijau dan Akar untuk menghasilkan menu yang berkhasiat. Menambah buah dari kategori Buah Manis akan bertindak sebagai pemanis dan menambahkan limau atau lemon dari kategori masam akan memberikan resipi yang baik.

Ini hanya beberapa idea mengenai cara memulakan menu anda. Pastikan anda terus maju dan cuba bereksperimen dengan kombinasi buah dan ramuan lain dan lihat apa yang boleh anda hasilkan. Tidak ada batasan seberapa kreatif anda dengan resipi anda.

3. Dapatkan Harga yang tepat

Sangat penting untuk menjaga bajet untuk perniagaan anda sejak awal. Setiap ramuan dalam resipi anda perlu dibuat dengan berhati-hati supaya menjimatkan modal dengan tidak berkompromi dengan rasa yang sedap. Anggarkan kos seunit untuk pengukuran paling sedikit untuk semua ramuan dalam resipi anda.

Sebagai contoh; harga sekeping tembikai dapat dianggarkan dengan menghitung jumlah cawan yang dapat diperoleh dari keseluruhan cawan dan membahagikan jumlah kos per cawan itu dengan jumlah keseluruhan. Setelah mendapat kos seunit bahan anda, anda harus menambah margin keuntungan anda untuk mendapatkan harga produk. Margin sihat adalah dari 50%, bergantung pada kos lain yang mungkin anda tanggung. Oleh itu formula untuk harga menjadi;

Harga Produk = Kos Pengeluaran Unit + Margin Keuntungan

4. Jadikan Air Balang anda Kelihatan Menarik!

Sangat penting bahawa pembungkusan produk anda berkualiti. Orang mula-mula tertarik dengan apa yang mereka lihat dan apabila pelanggan anda melihat air balang anda dibungkus dengan betul, mereka cenderung membuat pembelian, dan jika rasanya enak, mereka akan kembali ke perniagaan anda.

Mengenai fotografi dan kandungan digital, Anda disarankan untuk mengambil gambar dengan cahaya semula jadi. Halaman media sosial anda merupakan tempat yang bagus untuk kualiti produk anda, jadi penting untuk terus berusaha sebaik mungkin untuk membuat air balang anda terasa enak.

Selain mempromosi secara dalam talian, menjual menu lain sebagai pelengkap boleh menjadi cara yang baik untuk menjangkau lebih banyak orang, terutama pada masa-masa awal ketika anda tidak mempunyai ruang sendiri. Lebih lanjut mengenai perkara itu pada langkah seterusnya.

5. Pilih Model Segmen & Hasil JUalan yang Menguntungkan

Daripada berusaha menjual kepada individu, seperti orang dewasa muda dan orang dewasa, anda mungkin ingin meneroka segmen pelanggan lain yang akan lebih menguntungkan. Lihat beberapa contoh di bawah:

Kanak-kanak: Cawan plastik bergambar menarik adalah kaedah terbaik untuk membungkus air balang anda sehingga menarik bagi kanak-kanak. Bekerjasama dengan sekolah untuk membolehkan anda menawarkan produk anda kepada pelajar semasa makan tengah hari atau selepas sekolah, akan menjadi cara yang baik untuk memulakannya.

Hospital / Pusat Kesihatan: Kerjasama dengan institusi kesihatan adalah idea yang bagus. Perkara yang menarik bagi bisnes air balang anda adalah bahawa ia adalah pilihan hidup yang sihat, sehingga peluang pemasaran tidak terbatas. Orang mengambil berat tentang kesihatan mereka dan mengambil berat tentang apa yang mereka masukkan ke dalam tubuh mereka.

Orang akan sangat bersedia untuk produk yang mereka yakin akan membantu mereka menjalani kehidupan yang lebih baik dan lebih sihat. Produk yang dijamin bermanfaat untuk kesihatan tubuh mereka.

Anda pasti inginkan minuman yang baik untuk kesihatan. Air Balang- Strategi perniagaan ini melibatkan membuat resipi yang diperlukan oleh orang-orang dengan keadaan kesihatan tertentu atau tujuan kesihatan seperti mana yang berlaku.

Sebagai contoh; anda mungkin mempunyai pelanggan yang mempunyai keadaan kesihatan yang memerlukan keperluan diet tertentu untuk jangka waktu tertentu. Anda boleh merancang menu untuk mengatasi masalah kesihatan.

Sekiranya segmen pelanggan ini menarik minat anda, anda boleh mendapatkan salinan e-book di bawah ini, yang ditulis oleh Mizan Sulaiman yang berpengalaman luas dalam bisnes air balang.

Langkah Mudah Memulakan Bisnes Air Balang

Segmen pelanggan lain termasuk pelanggan di pusat Gym / Yoga / Workout / Dance dan juga di pejabat korporat, dan secara amnya tempat yang merupakan bahagian tetap dari gaya hidup orang ramai. Di tepi jalan utama atau berhampiran dengan pasaraya adalah cara terbaik untuk menjadikan bisnes air balang anda dilihat dan juga menyediakan sumber pelanggan yang tetap untuk perniagaan anda.

6. Cari Pembekal Tempatan

Kaedah lain yang sangat penting untuk menghasilkan air balang yang sedap adalah menjual jus buah-buahan eksotik. Mencari buah-buahan yang tersedia di pasaran, membelinya secara pukal, dan menjualnya semula adalah kaedah terbaik untuk menjana keuntungan yang berpatutan dari jus dan buah-buahan. Pasar adalah tempat yang bagus untuk mencari buah segar.. Pembekal juga harus mengajar anda kaedah pemeliharaan untuk setiap buah semasa anda membeli. Minta mereka tips penjagaan buah-buahan yang betul.

7. Teknik Pembelajaran untuk Pemeliharaan

Oleh kerana sifat produk anda yang mudah rosak, kaedah pengawetan buah adalah sesuatu yang perlu anda perhatikan agar tidak mengalami kerugian yang boleh merugikan banyak wang. Anda perlu mencari kaedah yang berkesan untuk memastikan jus anda segar dan boleh dimakan. Setiap buah mempunyai kaedah pengawetan tersendiri.

Beberapa petua umum termasuk menjauhkan diri dari sinar matahari langsung dan seboleh mungkin menjaga suhu optimum buah.
Untuk pisang, membungkus tandan melambatkan proses pematangan. Memisahkan pisang yang belum matang dari yang agak matang dan juga membungkus tandan akan mengekalkannya lebih lama.

Peluang menjana pendapatan pasif
Sebab kempan iklan facebook anda gagal dan rugi
Bisnes Aiskrim
Untung RM15000 jual tudung

Cara Menjana Pendapatan Pasif Secara Online

Tags :

Related Post to 7 Langkah Mudah Memulakan Bisnes Air Balang

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More

Jual Barang Lama Anda Secara Online

Posted at

Tapak pasaran peer-to-peer dalam talian telah memudahkan individu persendirian untuk menjual barangan yang tidak diingini dengan cepat. Sama ada di eBay, Craigslist, Facebook Marketplace,... Read More