HOME
Home » Bisnes » Bagaimana Memulakan Bisnes Makan Delivery Dalam Empat Langkah

Bagaimana Memulakan Bisnes Makan Delivery Dalam Empat Langkah

Posted at | Categorised in Bisnes

Bagaimana Memulakan Bisnes Makan Delivery Dalam Empat Langkah

Kini, lebih daripada sebelumnya, bisnes makan delivery adalah bahagian penting dalam ekonomi Malaysia. Bisnes makan delivery memainkan peranan penting dalam membantu restoran dan profesional perkhidmatan makanan menjangkau pelanggan baru dalam lanskap yang sentiasa berubah untuk perniagaan mereka.

Syarikat-syarikat, seperti DoorDash, Postmates, Blue Apron, dan Uber Eats, telah menjadi pilihan untuk pengunjung yang makan di rumah. Namun, masih ada peluang bagi calon usahawan untuk membuat noche di masyarakat mereka dengan memulakan bisnes makan delivery.

Bisnes Makan Delivery

Dalam artikel ini, kita akan membahas:

  • Pelbagai jenis bisnes makan delivery
  • Faedah memulakan bisnes makan delivery
  • Langkah-langkah khusus untuk memulakan bisnes makan delivery
  • Cara melindungi bisnes makan delivery anda

Pelbagai Jenis Bisnes Makan Delivery

Terdapat dua jenis bisnes makan delivery – perkhidmatan penghantaran restoran dan perkhidmatan penghantaran makanan.

Perkhidmatan penghantaran restoran menghasilkan wang dengan mengenakan bayaran kepada restoran yang berfungsi dengan komisen untuk bekerja dengan mereka dan mengenakan biaya perkhidmatan / penghantaran kepada pelanggan.

Perkhidmatan penghantaran makanan melibatkan anda memasak sendiri, yang sering berpangkalan di rumah atau dapur yang disewa, menyediakan makanan pra-buatan atau bahan persediaan makanan rumah yang dihantar ke rumah atau perniagaan.

Faedah Memulakan Bisnes Makan Delivery

Memulakan bisnes makan delivery adalah peluang untuk memberi impak dalam komuniti anda dengan menyokong perniagaan makanan kecil dan menyediakan pilihan tempat makan yang fleksibel di rumah.

Perniagaan penghantaran makanan membantu restoran memperluas jangkauan mereka di luar lalu lintas. Mereka juga dapat membantu pemilik restoran yang tidak lagi mempunyai ruang fizikal untuk pelanggan, dan mereka yang ingin mengesahkan bukti konsep untuk idea restoran baru.

Anda akan bersaing dengan beberapa pemain terkenal di ruang tersebut, seperti Grab Food, Food Panda, dan sbagainya. Walau bagaimanapun, hubungan dan perkongsian tempatan anda dapat mewujudkan kelebihan daya saing dengan bayaran komisen dan penghantaran yang lebih menarik. (Banyak pemilik restoran bergelut dengan biaya perkhidmatan yang ada yang dikenakan oleh syarikat penghantaran makanan, menurut artikel oleh WIRED.)

4 Langkah untuk memulakan perniagaan penghantaran makanan (bisnes makan delivery)

Jadi, apa yang anda perlukan untuk memulakan bisnes makan delivery dari rumah? Berikut adalah beberapa langkah yang jelas dan mudah untuk memulakan anda:

1. Tentukan berapa banyak modal yang diperlukan untuk memulakan bisnes makan delivery

Membuat rancangan perniagaan penghantaran makanan dan mendapatkan dana adalah dua langkah terbesar untuk menjalankan perniagaan anda.

Semasa menulis rancangan perniagaan, anda perlu mempertimbangkan asas pelanggan sasaran anda, kos permulaan dan berterusan anda, dan berapa lama masa yang diperlukan untuk menjana keuntungan.

Ini juga merupakan masa yang tepat untuk memilih nama perniagaan anda dan mengembangkan rancangan awal untuk memasarkannya.

Untuk memulakan bisnes makan delivery, kos permulaan anda berkisar beberapa ratus ringgit sahaja. Pelaburan anda perlu merangkumi:

Ruang kerja: Kos di mana anda mengendalikan perniagaan anda boleh berbeza-beza bergantung pada tempat ia berada. Banyak pengusaha memilih untuk memulakan perjalanan ini dari rumah mereka, yang dapat mengurangkan perbelanjaan.

Kos teknologi: Sebilangan besar perniagaan kecil memerlukan komputer, sistem telefon, akses internet, dan mungkin pencetak atau pengimbas. Anda boleh menggunakan peranti peribadi anda pada mulanya, tetapi merancang untuk melabur dalam teknologi setelah kos permulaan awal anda.

Lesen perniagaan dan insurans: Memastikan perniagaan anda dilindungi dengan betul adalah sangat penting. Sebilangan besar perniagaan kecil memerlukan insurans liabiliti dan, untuk perniagaan penghantaran makanan, insurans automatik komersial juga diperlukan. Di kebanyakan negeri, anda memerlukan insurans pampasan pekerja sebaik sahaja anda mengambil pekerja.

Bahan pemasaran dan laman web: Anda perlu mempromosikan perniagaan anda untuk mendapatkan pelanggan dengan restoran tempatan dan pelanggan yang anda rencanakan untuk melayani dengan penghantaran makanan. Pertimbangkan juga serbet berjenama, alat makan dan cara lain untuk memberikan pengalaman pelanggan yang lancar.

Luangkan masa untuk mengembangkan rancangan pemasaran yang merangkumi promosi dalam talian dengan media sosial dan laman web, dan terokai taktik lain, seperti brosur dan iklan. Platform tinjauan, seperti Yelp dan Facebook, dapat membantu menanamkan kepercayaan dalam perniagaan anda.

Kenderaan dan alat khusus penghantaran: Sebilangan besar perniagaan penghantaran menyediakan pengangkutan untuk pemandu mereka, serta beg servis makanan dan / atau baki makanan yang dirancang untuk menjaga kesegaran dan suhu. Di sinilah perkhidmatan automatik komersial dimainkan – polisi automatik peribadi anda kemungkinan besar tidak akan meliputi kemalangan yang berkaitan dengan perniagaan atau tuntutan lain.

2. Teliti pasaran sasaran anda

Mengetahui khalayak anda meningkatkan peluang kejayaan perniagaan apa pun. Lihat kawasan di mana perniagaan anda akan beroperasi – adakah anda dikelilingi oleh universiti, taman perniagaan, keluarga pinggir bandar?

Demografi khalayak anda dapat membantu menentukan nama perniagaan anda, strategi pemasaran dan makanan yang anda tawarkan.

Anda boleh meneliti kawasan anda dengan biro perniagaan tempatan untuk melihat di mana mungkin ada keperluan dalam komuniti anda, atau anda boleh melakukan penyelidikan sendiri dengan pergi ke komuniti dan bertanya / memerhatikan apa yang orang perlukan.

3. Rancang menu dan bisnes makan delivery anda

Setelah memahami pasaran sasaran anda, anda boleh mula merancang menu dan penawaran perkhidmatan anda. Ini akan berbeza bergantung pada jika anda bekerja dengan perkhidmatan penyediaan makanan atau restoran tempatan di komuniti anda.

Adakah anda akan menumpukan pada makanan segera, makanan ringan yang mudah, makan tengah hari, makan malam, makanan untuk keluarga atau perseorangan? Tema yang jelas akan membantu anda semasa anda memulakan perkhidmatan penghantaran anda.

Sekiranya anda bercadang untuk bekerjasama dengan restoran tempatan, pendekatan secara strategik dengan rancangan penyelidikan dan perniagaan anda perlu dilakukan.

4. Lindungi keperluan undang-undang dan kewangan anda

Terdapat beberapa perkara yang diperlukan oleh setiap perniagaan kecil:

Membentuk entiti undang-undang: Menetapkan struktur perniagaan dapat melindungi aset peribadi anda.

Daftar untuk cukai: Memohon nombor pengenalan majikan di laman web IRS. Periksa keperluan cukai negeri dan persekutuan anda untuk memastikan anda mendaftar sebelum anda membuka pintu.

Buka akaun bank perniagaan: Dengan membuka garis perbankan dan kredit yang berasingan untuk perniagaan anda, anda melindungi aset peribadi anda. Ini juga menjadikan pemfailan cukai anda lebih mudah. Juga, pastikan untuk menyediakan sistem perakaunan untuk memahami kewangan anda dan bersedia untuk memfailkan cukai setiap tahun.

Dapatkan izin dan lesen: Hubungi agensi perniagaan kecil tempatan, negeri dan persekutuan untuk memastikan anda mempunyai semua izin dan lesen yang diperlukan untuk perkhidmatan penghantaran makanan di komuniti anda.

Dapatkan insurans perniagaan penghantaran makanan: Cari perlindungan insurans perniagaan kecil untuk melindungi diri anda daripada risiko tanggungjawab dan perbelanjaan luar jangkaan yang tidak dijangka.

Cara melindungi bisnes makan delivery anda dari risiko

Setelah anda memutuskan untuk memulakan perniagaan penghantaran makanan, anda harus memperhatikan risiko perniagaan. Insurans perniagaan kecil dapat melindungi banyak kemalangan yang paling biasa berlaku dengan perkhidmatan penghantaran.

Sebagai contoh, insurans liabiliti am untuk perniagaan penghantaran makanan boleh merangkumi:

Bayaran kecederaan dan perubatan pihak ketiga

Ini dapat menampung perbelanjaan sekiranya anda bertanggungjawab untuk menghantar makanan yang membuat pelanggan sakit dan mereka menuntut anda untuk kos perubatan. Anda juga akan mendapat perlindungan kewangan sekiranya anda meninggalkan penghantaran makanan di luar kediaman dan ada orang yang membawa bungkusan itu dan cedera.

Kecederaan peribadi & iklan

Dasar tanggungjawab umum merangkumi kecederaan peribadi dan iklan, seperti pencerobohan privasi, fitnah. Sebagai contoh, pelanggan boleh menuntut anda atas pelanggaran privasi jika anda berkongsi gambar mereka di media sosial tanpa kebenaran.

Polisi lain yang perlu dipertimbangkan adalah insurans kenderaan komersial, yang dapat melindungi anda semasa anda memandu untuk tujuan perniagaan, dan insurans pampasan pekerja, yang diperlukan di kebanyakan negeri sebaik sahaja anda mengambil pekerja pertama anda.

Insurans Seterusnya menawarkan insurans perniagaan kecil yang 100% dalam talian, sederhana dan berpatutan. Ketahui lebih lanjut mengenai insurans perniagaan dan dapatkan sebut harga segera dalam talian.

Artikel di atas hanya pandangan umum untuk perhatian anda, jika anda benar-benar berminat untuk menjalankan bisnes makan delivery kami syorkan anda membaca panduan bisnes makan delivery di sini.

Bisnes tudung
Memulakan perniaggan kecil

Tags :

Related Post to Bagaimana Memulakan Bisnes Makan Delivery Dalam Empat Langkah

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More

Jual Barang Lama Anda Secara Online

Posted at

Tapak pasaran peer-to-peer dalam talian telah memudahkan individu persendirian untuk menjual barangan yang tidak diingini dengan cepat. Sama ada di eBay, Craigslist, Facebook Marketplace,... Read More