HOME
Home » Bisnes » Bisnes Tudung Membantu Mengubah Pembelian Dalam Talian

Bisnes Tudung Membantu Mengubah Pembelian Dalam Talian

Posted at | Categorised in Bisnes

Bagaimana The Humble Tudung Membantu Mengubah Pembelian (online) Dalam Talian Di M’sia. Kajian oleh iPrice, kedai online dengan pengikut Instagram tertinggi adalah menjual tudung, yang membantu membawa e-dagang ke arus perdana di Malaysia.

Bisnes Tudung Membantu Mengubah Pembelian Dalam Talian

Kini, Lazada adalah pusat e-dagang yang tidak dapat dinafikan di Malaysia, dan kajian oleh iPrice ini mengesahkannya. Seperti yang anda jangkakan, gergasi e-dagang dengan pengunjung bulanan tertinggi adalah platform-platform seperti Lazada, Shopee dan 11street yang pada dasarnya menjual apa sahaja dan segala-galanya. Ini biasanya merupakan sumber pertama yang terlintas di fikiran apabila kita mempunyai sesuatu yang ingin kita beli secara dalam talian.

Tetapi jika anda melihat orang-orang yang mempunyai pengikut Instagram yang besar adalah jenama tudung atau pakaian sederhana. 7 platform teratas dengan kebanyakan pengikut Insta adalah jenama seperti Bella Amara, Naelofar Hijab, Fashion Valet, Calaqisha, Aidijuma, Radiusite, dan terakhir Poplook.

Bisnes Tudung Membantu Mengubah Pembelian Dalam Talianvulcanpost.com

Fashion Valet menonjol sebagai satu-satunya kedai yang tidak menumpukan pada pakaian sederhana, tetapi ia pasti mempunyai kaitan dengannya, dengan tudung dUCK pengasas Vivy Yusof dan status sebagai hijabista.

Bisnes Tudung Membantu Mengubah Pembelian Dalam Talian

Ini tidak mengejutkan, kerana pada tahun 2015, wanita Muslim membelanjakan US $ 58 bilion untuk pakaian sederhana, menurut Laporan Ekonomi Islam Global.

Bisnes Tudung Membantu Mengubah Pembelian Dalam TalianImage Credit: Calaqisya – vulcanpost.com

Sukar untuk dibayangkan hari ini, tetapi membeli-belah secara online dulunya merupakan hanya digunakan oleh pakar teknologi yang ingin menjual atau membeli alat ganti komputer sahaja.

Hanya sesekali orang akan menjelajah kedai dalam talian yang misterius ketika mereka menginginkan sesuatu yang tidak dapat mereka jumpa di kedai fizikal.

Ini semua berubah dengan munculnya kedai blog, yang dari tahun 2005 hingga 2010, nampaknya membawa kepada pertumbuhan e-dagang yang pesat di Malaysia.

Dari tahun 2001 hingga 2005, kadar pertumbuhan e-commerce meningkat hingga 123%, dan stabil antara tahun 2006 hingga 2010.

Dan penjual tudung mula menaiki gelombang kedai blog ini di Malaysia, dan mula membuat gelombang mereka sendiri.
Pelancaran kedai dalam talian Naelofar menjadi pemangkin kepada apa yang kini menjadi industri e-shop tudung mega di sini hari ini.

Pada masa itu, wanita Muslim sering menyalin gaya yang dipakai oleh selebriti, sehingga anda dapat mengesan tren hijab dengan nama selebriti. Mereka termasuk tudung Wardina, tudung Waheeda, turban Yuna, dan akhirnya, tudung Naelofar.

Neelofa mengambil minat yang ada pada fesyen tudung selebriti dan membawanya dalam talian pada 2014. Dia mungkin tidak bermaksud, tetapi memulakan langkah bisnes dalam talian tentu saja membantu membuka pasaran luas bagi mereka pada masa itu yang mungkin tidak akan pernah membeli sesuatu dalam talian.

Bisnes Tudung Membantu Mengubah Pembelian Dalam Talian

Semuanya menjadi kenyataan pada tahun 2015 ketika penjualan tudungnya mencapai 50 juta ringgit, yang bertepatan dengan peningkatan ketersediaan internet dan populariti telefon pintar yang semakin meningkat.

Bahawa sekarang ada jumlah pembeli yang lebih besar, tetapi itu juga bermaksud bahawa sekarang ada orang yang boleh menjadi penjual tudung.

Bagi anda yang ingin menjual tudung, anda boleh mendapatkan sehelai kain yang dipotong dan dibalut dengan mudah, dan dengan harga yang murah. Stok tidak akan habis.

Oleh itu, tudung menjadi cara bagi wanita Muslim di Malaysia untuk menyatakan cita rasa mereka dalam fesyen. Kedai-kedai dalam talian membuka peluang bagi wanita-wanita ini untuk membeli jilbab dengan harga yang jauh lebih murah daripada biasanya, dan populariti tutorial bertudung bermaksud mereka juga boleh menggayakan tudung mereka dengan pelbagai cara.

Bisnes Tudung Membantu Mengubah Pembelian Dalam TalianImage Credit: hijabfashioninspiration.com – vulcanpost.com

Hasilnya, pergantian fesyen untuk bertudung juga cepat.

Ini semua muncul dalam kontroversi seputar tudung Fareeda, sebuah kedai dalam talian yang menggunakan taktik “stok terhad” untuk reka bentuk tertentu untuk mendorong minat. Mereka mendapat pengikut dalam talian, tetapi jumlah tudung yang terhad mendorong peminat untuk berkhemah di lokasi dan mengerumuni kaunter ketika dibuka.

Bahkan orang-orang di belakang tudung Fareeda menunjukkan bahawa beberapa kedai blog bertudung sudah ada ketika mereka mula beroperasi pada tahun 2013, tetapi pasarannya semakin tepu pada 2015.

Dalam adegan yang tidak asing lagi bagi peminat Apple, orang-orang menginginkan tudung Fareeda sepanjang malam sejak 2015, dan akhirnya menimbulkan kontroversi pada tahun 2016.

Bisnes Tudung Membantu Mengubah Pembelian Dalam Talian

Pada bulan April 2016, para peminat berebut-rebut untuk membeli Tudung Fareeda / Credit Image: CARI Infonet

Kehadiran Naelofar secara dalam talian membuktikan bahawa wanita Malaysia akan membeli secara dalam talian untuk membeli tudung yang mungkin tidak boleh mereka dapatkan di kedai biasa, dan membuka peluang untuk penjual tudung lain yang berniaga untuk menjual tudung mereka sendiri dengan harga yang lebih murah, atau untuk demografi yang berbeza .

Sekiranya e-commerce tudung membawa kemunculan jenama besar, maka Instagram adalah tempat banyak penjual tudung “murah” yang menjual reka bentuk atau tiruan butik dengan harga yang jauh lebih murah.

Pembeli yang berminat melihat sesuatu yang mereka sukai di Instagram, dan meninggalkan komen “PM” yang terkenal atau berbual dengan penjual mereka di WhatsApp.

Apa yang berlaku adalah bahawa kaedah “penjualan sosial” ini sudah menjadi kebiasaan dalam talian, dan dengan demikian melahirkan budayanya yang tersendiri.

Pengaruh fesyen juga sudah menjadi perhatian pada tahun 2015, dan di antara barisan ini ada juga yang berpengaruh dengan pengaruh hijabi, seperti Vivy Yusof.

Bisnes Tudung Membantu Mengubah Pembelian Dalam Talian

Walaupun anda hanya mahu menjual pakaian yang anda gemari, atau menjual kek buatan sendiri dalam talian, menjadi kebiasaan untuk mempostingnya di laman media sosial anda, kemudian berurusan dengan pelanggan melalui WhatsApp.

Sudah tentu laman web seperti Carousell dan Mudah sudah ada di Malaysia dan ada yang serupa, tetapi percambahan tudung membantu menormalkan tindakan membeli secara dalam talian ini bagi kebanyakan rakyat Malaysia.

Ketika pengawal selia kami mulai menghadapi pembeli penipu dan backout buyers, orang beralih ke arah membeli di platform dan payment getway, tetapi instashop ini masih bertahan di Malaysia.

Walaupun begitu, raksasa itu telah jatuh. Hari ini, hanya 30% e-commerce yang masih dijalankan di laman media sosial, sementara sebahagian besarnya, bahkan penjualan tudung, dilakukan di platform e-commerce.

Tetapi hingga hari ini, kedai dalam talian dengan jumlah pengikut Instagram terbanyak adalah jenama tudung, yang menyebut tentang tarikan mereka terhadap kepekaan fesyen penduduk majoriti Muslim di Malaysia.

 

Tags :

Related Post to Bisnes Tudung Membantu Mengubah Pembelian Dalam Talian

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More

Jual Barang Lama Anda Secara Online

Posted at

Tapak pasaran peer-to-peer dalam talian telah memudahkan individu persendirian untuk menjual barangan yang tidak diingini dengan cepat. Sama ada di eBay, Craigslist, Facebook Marketplace,... Read More