HOME
Home » Buat Duit » Bolehkah Anda Buat Duit Dengan Blog Di Malaysia?

Bolehkah Anda Buat Duit Dengan Blog Di Malaysia?

Posted at | Categorised in Buat Duit

Bolehkah anda buat duit dengan blog di Malaysia? Jawapan mudahnya adalah ya. Persoalan sebenarnya ialah, adakah cukup dengan blogging boleh buat duit yang mencukupi sebagai pendapatan utama anda?

Ia tidak semudah diucapkan, jadi jangan menaruh harapan yang terlalu tinggi untuk dapat duit mudah dari blog. Terdapat banyak perkara yang perlu dilakukan dalam menjadikan blog sebagai sumber pendapatan utama.

Bolehkah Anda Buat Duit Dengan Blog Di Malaysia?Bolehkah Anda Buat Duit Dengan Blog Di Malaysia?

Di sini, kami meminta bantuan orang-orang yang membantu blogger dan diri mereka sendiri buat duit  di Malaysia, untuk melihat apakah benar boleh buat duit dengan blog Malaysia.

Adakah blogging lebih dari sekadar ‘hobi’?

Terdapat tiga kategori blogger di seluruh dunia. Penggemar blog yang bersenang-senang dan tidak memperoleh pendapatan, blogger sambilan yang membuat blog untuk memperoleh pendapatan sampingan untuk menambah gaji bulanan mereka, dan terakhir blogger sepenuh masa yang memperoleh pendapatan utama mereka dari blog mereka.

Di bawah semua kategori ini, terdapat dua jenis blog – gaya hidup atau niche. Sebahagian besar blogger yang menjadikannya blogging sebagai “kerja” sepenuh masa di Malaysia adalah blogger khusus (niche), seperti Paul Tan, yang memulakan blog automobil dan KC Lau, yang menulis blog mengenai kewangan peribadi.

“Objektif awal saya adalah untuk berkongsi maklumat dan tips kewangan, dan menjana wang adalah perkara kedua,” kata Lau.

“Terus terang, saya terfikir untuk menjana wang dari blog kerana sudah ada banyak blogger yang menjana wang dari blog pada masa saya mula menulis blog, pada bulan Disember 2006. Namun, saya cukup bernasib baik untuk membuatnya sepenuh masa! ” tambahnya.

Walau bagaimanapun, terdapat sebilangan blogger yang telah membuat nama untuk diri mereka sebagai blogger gaya hidup, seperti Kinky Blue Fairy dan Chuckei. Mereka membuat blog mengenai kehidupan dan pengalaman mereka – dan pembaca mereka tertarik untuk mengetahui lebih banyak mengenai mereka melalui blog mereka.

Bolehkah Anda Buat Duit Dengan Blog Di Malaysia?

Dari mana datangnya wang itu?

Bagi blogger gaya hidup, persona yang mereka buat dalam talian telah menarik pelbagai jenama untuk beriklan di blog mereka, baik melalui iklan banner, ulasan produk atau iklan. Dengan status kredibiliti mereka, mereka mengenakan bayaran atas usaha mereka dan untuk mendedahkan peminat dan pembaca mereka kepada iklan tersebut.

Cara lain untuk menghasilkan wang yang serius adalah apa yang dilakukan oleh blogger asing di Malaysia, Zuzanna Chmielewska. Chmielewska yang menulis blog di Poland mengenai Asia (kebanyakannya Malaysia), telah memantapkan dirinya di pasaran pelancongan khusus melalui blognya. Pelancong Poland telah menghubunginya melalui blognya untuk menjadikannya sebagai pemandu pelancong di Malaysia.

“Semasa anda menulis blog mengenai topik yang penting, penting untuk membentuk kepemimpinan pemikiran dan menjadikan diri anda boleh dipercayai. Orang akan menghubungi anda walaupun tanpa iklan, ”kata Chmielewska.

Kemungkinan tidak terbatas. Untuk blogger sepenuh masa pertama di Malaysia, Liew Cheon Fong dari LiewCF.com, berkongsi bahawa program hasil Teknologi FriedBeef berfungsi untuknya.

“Ini berfungsi untuk saya: Google AdSense, Iklan Tautan Teks, Tribal Fusion, BlogAds, Chitika, FeedBurner Ad Network. Ini tidak cukup baik untuk saya: Apa-apa jenis program afiliasi, “kata Liew.

Berapa banyak duit yang anda boleh buat?

Blogging mungkin kelihatan mudah bagi sesetengah orang tetapi bahagian yang paling sukar adalah menjadikannya menguntungkan. Apa yang diperlukan untuk menjadikannya usaha sepenuh masa anda?

Menurut sumber tanpa nama dari agensi digital di Petaling Jaya, rata-rata, blogger popular di Malaysia membawa sekitar RM4,000 hingga RM5,000. Malah ada blogger yang memperoleh RM30,000 sebulan untuk iklan sahaja!

Walau bagaimanapun, mengewangkan pembaca anda matlamat terakhir blog. Sebahagian blogger menjadikan pembaca menjadi pelanggan untuk produk atau perkhidmatan mereka sendiri.

“Apa yang saya dapat menjadi model perniagaan terbaik adalah menjadikan pembaca blog anda pelanggan anda. Ini adalah akal sehat yang murni kerana lebih menguntungkan untuk menjadikan pengunjung anda pelanggan, daripada mengirim semuanya kepada pengiklan anda, “kata Lau, blogger kewangan peribadi, sambil menambah bahawa blogger boleh membuat dan menjual produk mereka sendiri seperti buku, e-buku , kursus dan juga keahlian di blog mereka.

Potensi pendapatan untuk blog tidak terbatas – seperti memulakan perniagaan anda sendiri. Akan tetapi, menyiapkan dan mengewangkan (monitize) blog anda sendiri memerlukan lebih banyak kerja. Walau bagaimanapun, tidak ada jalan pintas untuk mendasarkan harapan. Sebilangan orang telah menghasilkan ratusan ribu dolar dengan menulis blog mereka (atau menjual blog mereka dengan harga berjuta-juta), sementara yang lain masih belum menghasilkan satu sen pun dari blog mereka.

“Walaupun anda memulakan blog sambilan, anda harus melakukannya seperti usaha sepenuh masa. Beri diri anda 12-24 bulan untuk bekerja di blog. Sekiranya anda masih boleh bertahan selepas itu, kemungkinan besar blog anda akan berkembang, ”nasihat Lau.

Satu perkara yang pasti – blog tidak boleh dianggap sebagai sumber pendapatan yang berkesan. jika anda lemah semangat!

Buat duit
Bisnes Tudung
Buat duit dengan youtube
Buat duit dengan Cryptocurrency

Tags :

Related Post to Bolehkah Anda Buat Duit Dengan Blog Di Malaysia?

8 Cara Buat Duit Secara Online Yang Berkesan

Posted at

Ingin buat duit secara online tanpa meninggalkan rumah semasa wabak koronavirus? Atau adakah anda ingin mengetahui cara buat duit secara online supaya anda dapat... Read More

Kaedah Mudah Dan Berkesan Untuk Menjana Wang Dalam Talian

Kaedah Mudah Dan Berkesan Untuk Menjana Wang Dalam Talian

Posted at

Kaedah mudah dan berkesan untuk menjana wang dalam talian (secara online). Revolusi Internet telah membuka banyak jalan untuk pelaburan yang menguntungkan dan pulangan yang... Read More

Tips Terbaik Buat Duit Dengan Google AdSense

Tips Terbaik Buat Duit Dengan Google AdSense

Posted at

Tips Terbaik Buat Duit Dengan Google AdSense – Gambaran Keseluruhan dan Petua Menjana Wang Menggunakan AdSense. Google AdSense adalah program periklanan yang memungkinkan anda... Read More

Buat Duit Dengan Google Adsense

Buat Duit Dengan Google Adsense

Posted at

Buat Duit Dengan Google Adsense – Pernah terfikir bagaimana jana wang dengan iklan di laman web anda? Cuba Google AdSense Terdapat banyak cara untuk... Read More

9 Kaedah Sebenar Untuk Menjana Wang Secara Dalam Talian

Posted at

Berapa banyak artikel yang ada mengenai menjana wang dalam talian (secara online)? Ribuan? Berjuta-juta? Cukup? Mungkin. Tetapi ada masalah. Terlalu banyak daripadanya hanyalah langkah... Read More