HOME
Home » Umum » Bolehkah Rakyat Malaysia Menjual di eBay? Bagaimana untuk Berjaya Melakukannya?

Bolehkah Rakyat Malaysia Menjual di eBay? Bagaimana untuk Berjaya Melakukannya?

Posted at | Categorised in Umum

Bolehkah Rakyat Malaysia Menjual di eBay? Bagaimana untuk Berjaya Melakukannya?

Bolehkah orang Malaysia menjual di eBay? Apakah eBay? eBay ialah tapak beli-belah dalam talian yang paling terkenal dengan lelongan dan jualan pengguna kepada pengguna. Ia juga sangat popular untuk digunakan oleh pedagang dalam talian sebagai saluran jualan.

Apa yang hendak dijual di eBay dari Malaysia? eBay ialah tapak e-dagang antarabangsa yang boleh didapati di pelbagai negara. Walau bagaimanapun, anda boleh mencari produk yang tersedia di kawasan setempat anda dengan memasukkan kod pos. Sebagai alternatif, anda boleh mencari produk yang tersedia di peringkat nasional atau antarabangsa.

Bolehkah Rakyat Malaysia Menjual di eBay? Bagaimana untuk Berjaya Melakukannya?

Bolehkah Rakyat Malaysia Menjual di eBay

Adakah eBay Popular di Malaysia?

eBay ialah pasaran dalam talian yang mempunyai lebih daripada 200 juta pengguna di seluruh dunia. Ia adalah platform yang mudah digunakan untuk kedua-dua penjual dan pembeli. Tambahan pula, ramai orang di Malaysia menggunakan eBay. Jadi, inilah panduan mudah eBay Malaysia untuk cara menjual dan membeli di eBay di Malaysia.

Klik sini untuk cara jana income 4 hingga 5 angka jual barang tempatan ke luar negara

Apa yang Saya Perlu Tahu Sebelum Menjual di eBay?

Ramai penjual dan usahawan dalam talian menggunakan eBay sebagai pintu masuk atau batu loncatan kepada perniagaan e-dagang sepenuh masa. Menjual di eBay membolehkan anda menjana pendapatan besar dan mula melihat produk dan mesej yang popular, jadi anda akan dapat melancarkan kedai dalam talian anda bersenjatakan maklumat.

Yang lain menjalankan tapak e-dagang dan menggunakan platform seperti eBay dan Amazon untuk meluaskan jangkauan mereka dan mencipta strategi omnichannel. Tidak kira dalam kategori mana anda berada, terdapat beberapa perkara yang perlu diketahui tentang menjual di eBay yang akan membantu anda menjual sebanyak mungkin.

Berfikir Sebagai Pembeli

Kunci untuk menyediakan dan mengekalkan kedai eBay yang berjaya adalah untuk memahami cara platform beroperasi dari perspektif pembeli. Cara paling mudah untuk melakukannya ialah mula menggunakan eBay sebagai pembeli kasual. Cari produk di seluruh tapak untuk merasai cara ciri carian/penapisan eBay berfungsi.

Pastikan carian anda berbutir, memfokuskan pada produk dan kategori yang serupa dengan produk yang anda rancang untuk jual di kedai anda sendiri. Perhatikan penjual yang berjaya merentas kategori yang berbeza dan lihat sama ada anda boleh menentukan persamaan mereka.

Cari Barangan Paling Laris

Pada penubuhannya, eBay adalah pasaran untuk orang ramai menjual segala-galanya daripada yang biasa kepada yang pelik. Sejak zaman awal, eBay berjuta-juta penjual bebas telah berkembang untuk menawarkan segala-galanya daripada barangan dan perkhidmatan mewah kepada elektronik paling atas.

Jika anda ingin membuka kedai tetapi tidak pasti apa yang hendak dijual, ciri item terlaris ialah sumber hebat yang menawarkan cerapan tentang arah aliran dalam setiap kategori.

Jika anda telah memilih inventori dan niche penjual anda, memahami item terlaris boleh membantu anda melihat tempat yang sesuai dengan kedai anda dan perkara yang dilakukan oleh penjual terbaik untuk mendapatkan produk mereka di hadapan berjuta-juta pelanggan setia eBay.

Klik sini jika nak tahu barangan terlaris di eBay dari Malaysia!

Ketahui Yuran Penyenaraian Anda

Jika anda atau seseorang yang anda kenali berada di eBay pada masa lalu, kemungkinan besar mereka menghabiskan banyak masa untuk menyempurnakan permainan pembidaan mereka. Tetapi jika lelongan bukan motif anda, pilihan “Beli Sekarang” membolehkan pelanggan membeli item dari kedai anda sebagai jualan langsung.

eBay mengenakan beberapa bayaran bergantung pada jenis kedai dan item yang anda akan jual, yang boleh mengelirukan apabila anda nak menentukan cara untuk menetapkan harga item anda.

Harga Barang Anda untuk Keuntungan

Jika anda menjual produk anda di tempat lain, pecahkan semula nombor untuk eBay dan laraskan harga anda untuk menampung kos kedai dan penyenaraian. Luangkan sedikit masa untuk memikirkan bagaimana bayaran penyenaraian akan mempengaruhi harga, sama ada pilihan lelongan atau Buy It Now adalah cara untuk menjual dan bagaimana untuk mengambil kira kos penghantaran Malaysia eBay. Sudah tentu, ini adalah tambahan kepada perbelanjaan operasi dan kos barangan anda.

Buat Imej (gambar) yang Menjual

Walaupun kedai eBay di pasaran paling hangat, produk anda perlu dipasarkan dengan baik untuk menarik dan diharapkan dapat mengekalkan pelanggan setia dan memperoleh keuntungan. Di situlah imej (gambar) anda memainkan peranan. Melabur dalam imej yang kelihatan profesional, jelas, tepat dan bermaklumat akan membina kepercayaan dengan pangkalan pelanggan anda dan akhirnya dapat menjual dengan lebih banyak lagi.

Bagaimana Saya Boleh Menjual di eBay dari Malaysia?

Bolehkah saya orang Malaysia menjual di eBay US? Ya anda boleh. Di sini kami ingin membantu anda dengan membuat panduan mudah ini tentang cara menjual di eBay Malaysia. Jika anda melakukannya dengan betul, anda akan memperoleh banyak wang tanpa perlu membayar apa-apa yuran:

Mulakan dengan ebay.com.my.
eBay Malaysia Daftar akaun.
Mulakan senarai dan jual.
Tajuk item.
Penerangan item.
Tambah gambar.

Langkah-langkah di atas tidak boleh digunakan untuk cara menjual di Amazon dari Malaysia kerana platform yang berbeza mempunyai peraturan yang berbeza. Juga, jangan lupa untuk menukar mata wang anda di eBay jika anda ingin menjual di peringkat antarabangsa.

Klik sini untuk cara jana income 4 hingga 5 angka jual barang tempatan ke luar negara

Bagaimana Saya Menjual Peringkat Antarabangsa di eBay Malaysia?

eBay Malaysia menjual di eBay antarabangsa? Terdapat tiga cara untuk menyenaraikan item anda di peringkat antarabangsa:

Gunakan Pilihan Keterlihatan Tapak Antarabangsa

Bagaimana untuk menjual di peringkat antarabangsa dari Malaysia? Anda boleh membeli peningkatan penyenaraian ini untuk beberapa tapak eBay, untuk memaksimumkan keterlihatan item anda dalam hasil carian di tapak tersebut. Jika anda layak untuk peningkatan ini, anda akan mempunyai pilihan untuk menambahkannya pada halaman “Semak penyenaraian anda” sebelum anda menyerahkan penyenaraian anda. Terdapat bayaran berasingan untuk setiap negara yang anda pilih.

Agak susah nak fahamkan? Baca di sini untuk penerangan yang lebih mudah.

Senaraikan Item di Laman eBay Negara Lain

Berikut ialah langkah bagaimana senarai di laman eBay negara lain:

Pergi ke http://www.ebay.com (USA)
Tatal ke bahagian bawah halaman dan klik pautan untuk negara tempat anda ingin menyenaraikan item anda (Start selling).

Anda akan dibawa ke halaman utama eBay negara itu secara automatik.
Klik jual di bahagian atas halaman dan ikut borang “Senaraikan item anda untuk dijual”.

Baca di sini untuk penerangan yang lebih mudah.

Selamat mencuba, semoga anda berjaya dan di murahkan rezeki. Aminn

Baca juga:

Bisnes tudung

Idea perniagaan kecil

Related Post to Bolehkah Rakyat Malaysia Menjual di eBay? Bagaimana untuk Berjaya Melakukannya?

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More