HOME
Home » Buat Duit » Tips Terbaik Buat Duit Dengan Google AdSense

Tips Terbaik Buat Duit Dengan Google AdSense

Posted at | Categorised in Buat Duit

Tips Terbaik Buat Duit Dengan Google AdSense – Gambaran Keseluruhan dan Petua Menjana Wang Menggunakan AdSense.

Google AdSense adalah program periklanan yang memungkinkan anda memaparkan iklan di laman web, blog, atau video YouTube dan dibayar ketika pengunjung mengkliknya. Iklan dihasilkan dari perniagaan yang menggunakan program AdWords Google yang anda berikan menggunakan kod AdSense khusus ke blog atau laman web anda.

Untuk laman web atau blog baru, program Google AdSense boleh menjadi salah satu cara terpantas untuk menjana pendapatan, sebab itulah sangat popular.

Kelebihan dan Kekurangan Buat Duit Dengan Google AdSense

Program Google AdSense mempunyai beberapa kelebihan besar termasuk:

 • Penyertaan Percuma
 • Syarat kelayakan adalah mudah, yang bermaksud anda dapat mengewangkan laman web atau blog anda walaupun baru.
 • Terdapat pelbagai pilihan iklan dan beberapa pilihan yang dapat anda sesuaikan agar sesuai dengan rupa dan nuansa laman web anda.
 • Google membayar bulanan dengan deposit langsung jika anda memenuhi amaun minima $ 100
 • Anda boleh menyiarkan iklan di beberapa laman web dari satu akaun AdSense.
 • Terdapat pilihan untuk menjalankan iklan pada peranti mudah alih dan RSS feed.
 • Anda boleh menambahkannya dengan mudah ke akaun Blogger dan YouTube anda, walaupun dengan YouTube, anda memerlukan sekurang-kurangnya 1.000 subscriber dan 4.000 jam waktu tonton untuk menjalankan AdSense pada video anda.

Namun demikian, terdapat juga beberapa kekurangan untuk AdSense:

 • Google boleh terminate akaun anda dalam sekelip mata, dan TIADA MAAF BAGIMU jika anda melanggar peraturan.
 • Seperti semua bentuk pendapatan dalam talian, anda memerlukan trafik untuk menjana wang.
 • Apabila orang mengklik iklan AdSense, anda menjana sejumlah wang, tetapi pelawat anda juga meninggalkan laman web anda, yang bermaksud anda kehilangan peluang untuk menjana wang dengan produk afiliasi dengan bayaran lebih tinggi atau produk dan perkhidmatan anda sendiri.
 • Tidak semestinya membayar lebih banyak daripada program iklan serupa yang lain.

AdSense adalah pilihan buat duit online yang hebat, tetapi ia bukan program cepat kaya atau cepat menghasilkan wang. Lebih jauh lagi, Google mempunyai peraturan yang sepertinya tidak dilalui oleh sebilangan blogger ketika membaca syarat perkhidmatan. Akibatnya, banyak pemilik laman web telah  melanggar polisi Google dan kehilangan akaun mereka selama-lamanya.

Jenis Iklan AdSense

Google menawarkan pelbagai jenis iklan untuk dijalankan di laman web anda, termasuk:

 • Teks: Iklan teks menggunakan kata-kata, baik sebagai Unit Iklan (satu tawaran) atau Unit Pautan (senarai tawaran), dan terdapat dalam berbagai ukuran. Anda boleh menyesuaikan warna kotak, teks, dan pautan.
 • Imej: Iklan gambar adalah iklan grafik. Mereka datang dalam pelbagai saiz. Anda boleh memilih pilihan suapan iklan yang menggabungkan iklan teks dan gambar.
 • Media: Ini adalah jenis iklan interaktif yang boleh merangkumi HTML, video dan flash.
 • Video
 • Gambar Animasi
 • Carian AdSense: Ini membolehkan anda mempunyai kotak carian Google di laman web atau blog anda. Apabila pengguna memasukkan istilah dan melakukan carian, halaman hasil carian dibuka dengan iklan AdSense. Anda boleh menyesuaikan skema warna halaman hasil carian agar selaras dengan laman web anda.

Cara Pembayaran Google AdSense

Google membayar melalui deposit langsung ke akaun setiap bulan pendapatan anda mencapai atau melebihi $ 100. Sekiranya anda tidak memperoleh $ 100 dalam satu bulan, pendapatan anda akan dilanjutkan dan ditambahkan ke bulan berikutnya. Setiap kali anda mencapai ambang $ 100, Google akan mengeluarkan pembayaran pada tempoh pembayaran berikutnya.

Melalui akaun AdSense anda, anda dapat melihat pendapatan semasa anda, iklan apa yang menghasilkan klik terbanyak, dan data bermanfaat lainnya.

Tips Terbaik Buat Duit Dengan Google AdSense

Buat Duit Dengan AdSense

Menjana sejumlah besar wang dengan AdSense memerlukan perancangan. Berikut adalah tips untuk memaksimumkan pendapatan AdSense:

 • Baca dan patuhi peraturan Google: Pemilik blog mesti mematuhi dasar webmaster Google, serta polisi program AdSense.
 • Jangan mengklik iklan anda sendiri atau meminta orang lain untuk mengkliknya: Memberi insentif kepada klik, membeli ruang Bayar Per Klik (PPC), atau menggunakan program yang dirancang untuk mendorong trafik ke halaman AdSense melanggar peraturan. Ingat, Google tidak akan memaafkan sesiapa yang melanggar peraturan mereka, jadi pastikan anda mematuhinya.
 • Mempunyai kandungan hebat yang ingin dibaca oleh pasaran sasaran anda: Pada akhirnya, wang dihasilkan, sama ada melalui AdSense atau kaedah pengewangan lain, dengan memberikan kandungan berharga dan trafik berkualiti ke blog atau laman web anda.
 • Gunakan teknik pemasaran laman web yang membina trafik organik: Pengoptimuman mesin pencari dan pemasaran artikel berkesan untuk mendapatkan lalu lintas percuma ke laman web anda.
 • Pastikan laman web / blog anda dioptimumkan untuk handphone (responsif): Jumlah orang yang menggunakan peranti mudah alih (handphone) adalah tinggi. Pastikan juga anda menggunakan iklan responsif sehingga Google dapat mengirim ukuran iklan yang sesuai ke peranti mudah alih yang melihat laman web anda.
 • Uji jenis iklan dan penempatan untuk mencari pilihan yang membawa kepada pendapatan terbanyak: Mulakan dengan ukuran standard (300 × 250, 728 × 90, dan 160 × 600), kemudian alihkannya untuk melihat apakah satu ukuran menghasilkan lebih banyak klik daripada yang lain.
 • Maksimumkan penempatan iklan anda: Anda dibenarkan meletak tiga iklan standard setiap halaman. Gunakan semuanya untuk faedah maksimum. Tetapi sekarang Adsense telah ada Glogal Code yang akan menentukan sendiri bilangan dan tempat iklan diletakkan.
 • Meletakkan iklan di bahagian atas: Ini adalah bahagian halaman anda yang dapat dilihat tanpa scroll ke bawah.
 • Letak iklan leader board di bawah tajuk / logo anda: Daripada meletakkan iklan di bahagian paling atas halaman, letakkan di dekat logo anda di tempat yang lebih cenderung untuk diperhatikan.
 • Letak iklan dalam kandungan/konten untuk keterlihatan: Ini bermaksud mempunyai iklan dalam artikel anda, yang dapat meningkatkan klik kerana iklan tersebut akan dilihat semasa membaca siaran.
 • Pantau hasil anda: Google dapat mengagumkan anda dengan alat dan maklum balas tetapi melakukan yang terbaik untuk menganalisis data anda untuk melihat apa yang dikatakan mengenai hasil anda sehingga anda dapat memanfaatkan sepenuhnya usaha anda.
 • Baca e-mel dari Google: Ini sangat penting sekiranya Google menghantar amaran tentang sesuatu yang tidak disukainya di laman web anda. Kegagalan menangani aduan Google akan menyebabkan penghentian program ini.

Tips AdSense Lanjutan

Setelah iklan berjalan di laman web anda, anda pasti ingin memastikan anda memanfaatkan sepenuhnya program AdSense anda. Berikut adalah beberapa tips tambahan yang perlu dipertimbangkan ketika anda sudah bersedia untuk meningkatkan pendapatan AdSense anda:

 • Jalankan eksperimen: Anda boleh A / B menguji iklan anda melalui AdSense.
 • Eksperimen dengan warna pautan dan kotak: Jika warna anda sesuai dengan tema anda, pertimbangkan untuk mengubahnya untuk melihat apakah itu mempengaruhi hasil.
 • Aktifkan penargetan penempatan: Ini memungkinkan pengiklan memilih tempat iklan mereka muncul.
 • Sediakan saluran tersuai: Ini memberi anda gambaran yang lebih baik mengenai perkara yang berfungsi dan tidak berfungsi untuk menjana pendapatan di laman web anda.

Berurusan dengan Iklan Pesaing atau Iklan Yang Boleh Dipersoalkan

Sekiranya anda menawarkan produk atau perkhidmatan di laman web anda, anda mungkin mendapati bahawa beberapa iklan yang disampaikan oleh Google berasal dari pesaing anda. Masalah lain yang boleh berlaku ialah iklan yang mungkin tidak sepenuhnya sah atau mungkin menyinggung pasaran anda. Untuk mengelakkan tawaran ini tidak muncul di laman web anda, Google AdSense membolehkan anda menyekat sehingga 200 URL tidak muncul di laman web anda. Cabaran menyekat URL adalah agak sukar juga.

 1. Anda tidak tahu iklan apa yang berjalan di laman web anda sehingga anda melihatnya di sana.

Oleh kerana anda tidak dapat mengklik pautan anda sendiri (untuk mendapatkan URL), anda perlu berhati-hati mendapatkan URL yang akan disekat. Cara terbaik untuk mendapatkan pautan sehingga anda dapat menyekatnya di AdSense adalah dengan mengklik kanan pautan, pilih Salin Alamat Pautan, dan tampal ke dalam penyunting dokumen atau teks (iaitu, Notepad). Panjang URL Google, tetapi di dalamnya terdapat URL halaman tempat iklan ditujukan. Salin URL itu dan tampal ke dalam akaun iklan yang disekat AdSense anda.

Program Lain Selain AdSense

Terdapat banyak program rangkaian iklan yang serupa dengan AdSense, seperti Media.net dan InfoLinks. Sebilangan mungkin memerlukan ambang lalu lintas, jadi anda perlu menunggu sehingga laman web anda dibentuk dan mendapat lalu lintas biasa sebelum diterima.

Sebilangan besar mempunyai peraturan yang serupa dengan Google, seperti batasan jumlah iklan rangkaian per halaman (biasanya tiga), dan penghentian untuk mengklik iklan anda sendiri. Dalam kebanyakan kes, anda boleh menjalankan banyak rangkaian iklan di laman web anda tanpa melanggar syarat perkhidmatan, tetapi anda ingin membaca peraturan setiap rangkaian sebelum melakukannya. Lebih jauh lagi, anda ingin mengelakkan laman web anda menjadi terlalu dibanjiri dengan iklan sehingga pembaca anda tidak dapat menemui kandungannya.

Tags :

Related Post to Tips Terbaik Buat Duit Dengan Google AdSense

Bolehkah Anda Buat Duit Dengan Blog Di Malaysia?

Bolehkah Anda Buat Duit Dengan Blog Di Malaysia?

Posted at

Bolehkah anda buat duit dengan blog di Malaysia? Jawapan mudahnya adalah ya. Persoalan sebenarnya ialah, adakah cukup dengan blogging boleh buat duit yang mencukupi... Read More

8 Cara Buat Duit Secara Online Yang Berkesan

Posted at

Ingin buat duit secara online tanpa meninggalkan rumah semasa wabak koronavirus? Atau adakah anda ingin mengetahui cara buat duit secara online supaya anda dapat... Read More

Kaedah Mudah Dan Berkesan Untuk Menjana Wang Dalam Talian

Kaedah Mudah Dan Berkesan Untuk Menjana Wang Dalam Talian

Posted at

Kaedah mudah dan berkesan untuk menjana wang dalam talian (secara online). Revolusi Internet telah membuka banyak jalan untuk pelaburan yang menguntungkan dan pulangan yang... Read More

Buat Duit Dengan Google Adsense

Buat Duit Dengan Google Adsense

Posted at

Buat Duit Dengan Google Adsense – Pernah terfikir bagaimana jana wang dengan iklan di laman web anda? Cuba Google AdSense Terdapat banyak cara untuk... Read More

9 Kaedah Sebenar Untuk Menjana Wang Secara Dalam Talian

Posted at

Berapa banyak artikel yang ada mengenai menjana wang dalam talian (secara online)? Ribuan? Berjuta-juta? Cukup? Mungkin. Tetapi ada masalah. Terlalu banyak daripadanya hanyalah langkah... Read More