HOME
Home » Buat Duit » Buat Duit Dengan Youtube!!

Buat Duit Dengan Youtube!!

Posted at | Categorised in Buat Duit

Bagi banyak orang, buat duit atau menjana wang di YouTube adalah menjadi impian. Lagipun, YouTuber nampaknya memiliki kehidupan yang luar biasa dan memuja peminat mereka untuk menyertainya. Dan kerana membuat channel YouTube lebih mudah daripada sebelumnya, tidak ada salahnya berfikir besar dan berhasrat tinggi.

Tetapi, walaupun membuat channel YouTube itu mudah, mengubahnya menjadi mesin tunai tidak begitu mudah. Anda mungkin memperoleh seratus dolar pertama anda dengan menjual sesuatu atau membuat perjanjian penajaan, tetapi memaksimumkan pendapatan memerlukan memahami semua pilihan anda sebelum anda menyelami.

Kami telah membuat artikel ini untuk memandu anda mengetahui semua maklumat yang perlu anda ketahui jika anda ingin mengetahui bagaimana buat duit dengan YouTube. Pada akhir artikel ini, anda akan mengetahui pelbagai cara untuk buat duit dengan YouTube, dan anda akan dapat mengembangkan perniagaan anda sendiri dengan salah satu platform Internet terbesar di dunia.

Bolehkah Anda Buat Duit Dengan YouTube?

Buat Duit Dengan Youtube

Jawapan ringkasnya adalah ya!. Beribu-ribu orang melakukannya. Dan tidak semuanya mempunyai berjuta-juta subscriber. Bertentangan dengan kepercayaan popular, YouTube bukan sekadar permainan angka – potensi penghasilan anda juga bergantung pada niche yang anda minati, tahap keterlibatan yang anda hasilkan, dan aliran pendapatan yang anda manfaatkan. Itu bukan bermaksud pelanggan dan tontonan tidak penting – lihat petua mudah kami untuk mendapatkan lebih banyak tontonan di YouTube.

Cara Buat Duit atau Menjana Wang Dari YouTube

Sekiranya anda mencari kaedah baru untuk menjana pendapatan, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana buat duit dengan YouTube. Nah, ada pelbagai cara yang berbeza untuk anda mula menjana pendapatan di YouTube ini, yang kebanyakannya berkisar tentang membuat kandungan video yang menarik. Berikut adalah beberapa aliran pendapatan YouTube yang tersedia:

1. Program Rakan Kongsi YouTube (YouTube Partner Program)

Sekiranya anda tertanya-tanya bagaimana menjana wang dari YouTube, maka penting untuk mengetahui program rakan kongsi YouTube dan cara kerjanya. Pembuat kandungan YouTube tidak akan dapat memonetizekan video mana pun sehingga mereka diterima dalam program rakan YouTube. Apabila saluran YouTube anda mempunyai 1.000 subscriber dan 4.000 tontonan awam, saluran tersebut akan disemak untuk menyertai program Rakan Kongsi. Ini bermaksud bahawa anda tidak akan dapat menjana pendapatan sehingga anda mencapai angka ini, jadi penting untuk terus membuat konten dan meningkatkan jangkauan saluran anda. Anda boleh memohon pengewangan (Monetize) setelah memenuhi kriteria program.

Cara mengaktifkan pengewangan di YouTube:

  • Log masuk ke akaun YouTube yang ingin anda hasilkan.
  • Klik ikon akaun anda di sudut kanan atas, kemudian klik YouTube Studio.
  • Dari menu sebelah kiri, pilih Other Features > Monetization.
  • Ikuti Partner Program terms dan klik agree.
  • Sambungkan akaun AdSense yang ada atau buat yang baru untuk saluran anda.
  • Tentukan pilihan pengewangan anda.

Setelah mengambil langkah-langkah ini, kembali ke papan pemuka dan buka tab Analytics di sebelah kiri. Pada skrin seterusnya, pilih Pendapatan dari atas dan kemudian scroll ke bawah sehingga anda melihat carta Pendapatan Anggaran Bulanan. Carta akan memberi anda gambaran mengenai ramalan pendapatan bulanan anda.

Berapa banyak paparan yang anda perlukan untuk buat duit di YouTube?

Jumlah tontonan yang diperoleh video anda tidak berkaitan dengan penghasilan YouTube anda. Sekiranya anda mendapat ribuan tontonan, tetapi tidak ada yang mengklik iklan anda atau menghabiskan kandungan, anda tidak akan mendapat wang. Bahkan YouTube mempunyai kriteria untuk membayar penerbit yang menjalankan iklan di saluran mereka: penonton mesti mengklik iklan tersebut atau menontonnya sepenuhnya agar anda dapat buat duit. Namun, ada berita baik bagi orang yang belajar bagaimana buat duit dari YouTube: Anda tidak lagi bergantung sepenuhnya kepada pengiklan untuk memperoleh pendapatan. Program seperti YouTube Premium kini ada untuk membantu anda menjana wang tanpa klik atau penggunaan iklan.

2. YouTube Premium

Bagaimana anda buat duit dengan YouTube selain dari paparan iklan? YouTube Premium adalah jawapannya.

YouTube Premium adalah perkhidmatan keahlian berbayar yang membolehkan orang menonton video tanpa iklan. Pencipta tidak perlu melakukan apa-apa, kerana mereka akan mendapat aliran pendapatan kedua secara automatik apabila ahli YouTube Premium memainkan video mereka.

Seperti peraturan pengewangan YouTube untuk pendapatan berdasarkan iklan, sebahagian besar pendapatan yang dijana melalui yuran keahlian Premium akan diberikan kepada pencipta (jumlah pengagihan pendapatan berdasarkan berapa banyak ahli Premium menonton kandungan anda).

Ahli premium juga akan mendapat peluang untuk memuat turun dan menonton video anda di luar talian dan memainkannya masa lain, yang menyumbang kepada masa tontonan anda juga.

3. Channel Memberships

Apabila saluran YouTube anda mendapat lebih daripada 30,000 subscriber, anda boleh menambahkan aliran pendapatan lain dengan memanfaatkan keahlian saluran. Di sinilah peminat membayar $ 4.99 sebulan untuk pakej keahlian yang merangkumi faedah seperti akses awal ke video, sembang langsung ahli, emoji eksklusif, dan banyak lagi. Ahli akan diserlahkan dalam komen, sembang langsung, dan tab Komuniti melalui lencana khas untuk ahli sahaja. Oleh kerana subscriber sedar bahawa boleh menjadi cabaran nyata untuk mendapatkan perhatian pencipta YouTube, masuk akal untuk menawarkan keahlian channel. Dan anda mendapat cara lain untuk menjana wang dari YouTube.

Tip profesional: Gunakan video anda untuk mengingatkan orang bahawa mereka boleh menjadi ahli eksklusif dengan mengklik butang “Join” di halaman anda.

4. Kandungan Video Promosi

Pemilik perniagaan menyedari potensi yang dimiliki saluran (channel) YouTube dengan banyak pengikut (follower), dan mereka selalu berusaha memanfaatkannya untuk mengembangkan perniagaan mereka sendiri. Sebaik sahaja anda memperoleh banyak pengikut di platform, anda mungkin akan mengalami pemilik perniagaan yang menghubungi anda dan meminta anda mempromosikan produk mereka dengan bayaran wang tunai. Ini boleh menjadi cara yang baik untuk mempromosikan produk yang berkaitan dengan subscriber anda sambil menjana pendapatan tambahan, tetapi berhati-hatilah ketika melakukan ini, kerana penonton sangat mengetahui ketika ada sesuatu yang diiklankan.

Tips profesional: Hanya promosikan produk yang benar-benar anda minati, dan anda rasa itu juga akan bermanfaat bagi subscriber anda – yang akan membuat penonton anda yang terlibat tetap gembira.

5. Super Chat

Super Chat adalah kaedah baru yang popular untuk menjana wang dari YouTube. Dengan ciri ini, subscriber anda dapat membeli pesanan sembang yang menonjol dan, dalam keadaan tertentu, menyematkannya ke bahagian atas bahagian komen aliran langsung. Oleh itu, apabila anda disiarkan secara langsung di YouTube, anda boleh menggunakan Super Chat untuk mengewangkan channel anda. Kadar pengewangan YouTube untuk Super Chat berkisar antara $ 1 hingga $ 500, dan syarikat mengambil potongan 30% dari pendapatan. Bagi sesiapa yang tertanya-tanya bagaimana buat duit dengn YouTube Super Chat, kuncinya adalah mengatur dan mempromosikan channel secara terus. Promosikan mereka dalam video, di platform media sosial yang lain, dan di mana sahaja penonton anda suka melepak.

6. Arahkan Penonton ke Produk Anda

Tidak kira sama ada anda sudah menjalankan perniagaan e-dagang, atau anda hanya ingin belajar bagaimana buat duit dengan YouTube, adalah idea yang bagus untuk mempromosikan produk anda di channel anda. Anda boleh mempromosikan item dalam kedua-dua video dan description anda – ini adalah kaedah terbaik untuk menjana lebih banyak lalu trafik ke kedai anda.

Sekiranya anda belum menyiapkan kedai anda, anda boleh menggunakan Shopify untuk mendirikan kedai anda dengan mudah. Setelah kedai anda beroperasi, anda boleh menjual produk yang masuk akal untuk dipromosikan kepada subscriber anda, sama ada ianya barang dagangan, produk yang telah anda sebutkan dalam video anda, atau hanya item yang menurut anda akan diminati oleh penonton anda . Sekiranya anda meneroka cara menjana wang dari YouTube, ini adalah peluang yang baik.

Cara Mudah Jadi Youtuber – Klik Di Sini

Inilah Cara Sebenar Anda Buat Duit Dengan YouTube
buat duit pasif
Bagaimana Buat Duit Dari Youtube Walaupun TANPA Trafik Tinggi
Apakah Perbezaan Antara Bitcoin Dan XRP?
Cara buat duit dengan Cryptocurrency
Cara membeli saham
Bisnes Aiskrim

Related Post to Buat Duit Dengan Youtube!!

Bolehkah Anda Buat Duit Dengan Blog Di Malaysia?

Bolehkah Anda Buat Duit Dengan Blog Di Malaysia?

Posted at

Bolehkah anda buat duit dengan blog di Malaysia? Jawapan mudahnya adalah ya. Persoalan sebenarnya ialah, adakah cukup dengan blogging boleh buat duit yang mencukupi... Read More

8 Cara Buat Duit Secara Online Yang Berkesan

Posted at

Ingin buat duit secara online tanpa meninggalkan rumah semasa wabak koronavirus? Atau adakah anda ingin mengetahui cara buat duit secara online supaya anda dapat... Read More

Kaedah Mudah Dan Berkesan Untuk Menjana Wang Dalam Talian

Kaedah Mudah Dan Berkesan Untuk Menjana Wang Dalam Talian

Posted at

Kaedah mudah dan berkesan untuk menjana wang dalam talian (secara online). Revolusi Internet telah membuka banyak jalan untuk pelaburan yang menguntungkan dan pulangan yang... Read More

Tips Terbaik Buat Duit Dengan Google AdSense

Tips Terbaik Buat Duit Dengan Google AdSense

Posted at

Tips Terbaik Buat Duit Dengan Google AdSense – Gambaran Keseluruhan dan Petua Menjana Wang Menggunakan AdSense. Google AdSense adalah program periklanan yang memungkinkan anda... Read More

Buat Duit Dengan Google Adsense

Buat Duit Dengan Google Adsense

Posted at

Buat Duit Dengan Google Adsense – Pernah terfikir bagaimana jana wang dengan iklan di laman web anda? Cuba Google AdSense Terdapat banyak cara untuk... Read More