HOME
Home » Kewangan » 10 Cara Buat Duit Dengan Crypto Pada Tahun 2021

10 Cara Buat Duit Dengan Crypto Pada Tahun 2021

Posted at | Categorised in Kewangan

10 Cara Buat Duit Dengan Crypto Pada Tahun 2021

Dunia crypto sangat dinamik, ianya mencipta cara baru orang dapat buat duit dalam crypto.

Ini bermakna cara buat duit dengan crypto dalam tempoh 5 tahun dahulu hanya memberi peluang kepasa sekelompok kecil sahaja untuk berjaya.

Artikel ini ditulis untuk memberitahu anda mengenai beberapa peluang  buat duit dengan crypto yang ada untuk mengelakkan anda daripada ketinggalan.

10 Cara Buat Duit Dengan Crypto Pada Tahun 2021

10 Cara Buat Duit Dengan Crypto Pada Tahun 2021

Kami akan membincangkan beberapa cara untuk menjana wang dalam kripto, tahap kesukaran, keperluan, kelajuan merealisasikan keuntungan, dan banyak lagi.

Walau bagaimanapun, sebelum kita sampai ke sana, mari kita bincangkan secara ringkas mengenai cryptocurrency, bagaimana ia wujud, dan masalah yang ingin mereka selesaikan.

Apakah cryptocurrency yang terdesentralisasi?

Cryptocurrency terdesentralisasi, atau dikenali sebagai mata wang digital, adalah bentuk wang digital yang dibuat untuk membuat pertukaran dan transaksi jauh lebih cekap dengan harta unik yang tidak dikendalikan oleh pihak berkuasa seperti bank negara dan sebagainya; ini dikenali sebagai desentralisasi.

Walau bagaimanapun, cryptocurrency yang disebut Ripple (XRP) adalah contoh cryptocurrency terpusat. Desentralisasi membantu memastikan tanpa nama dan ketelusan (ini kerana setiap orang mempunyai akses untuk mengaudit transaksi).

Sejarah cryptocurrency terdesentralisasi?

Semua orang pasti pernah mendengar mengenai Bitcoin. Menjadi sangat popular yang dikaitkan dengan fakta bahawa ia adalah cryptocurrency pertama yang dicipta.

Bitcoin wujud selepas sebuah dokumen yang disebut “Bitcoin: Sistem tunai elektronik peer-to-peer” (Bitcoin: A peer-to-peer electronic cash system) – kertas putih disiarkan oleh orang tanpa nama yang menggunakan alias, Satoshi Nakamoto, yang menyatakan penciptaan Bitcoin dan apa yang ingin dicapai.

Bitcoin dicipta pada tahun 2008 dan dilaksanakan pada tahun 2009 sebagai perisian sumber terbuka dan Bitcoin: A peer-to-peer electronic cash system, dengan Satoshi Nakamoto melombong blok pertama yang disebut Genesis Block.

Sejak tercipta, Bitcoin telah menunjukkan pertumbuhan nilai, dari harga mulai $ 0.30 per Bitcoin hingga sekitar 34,700 US Dollar pada penulisan artikel ini.

Bitcoin memberi inspirasi kepada banyak peminat teknologi, yang membawa kepada pertumbuhan lebih banyak cryptocurrency pada tahun-tahun berikutnya, dengan Ethereum menjadi Bitcoin kedua terbesar berikutnya. Terdapat lebih daripada 8,000 cryptocurrency berbeza yang diketahui setakat ini.

Masalah apa yang diselesaikan oleh cryptocurrency?

Cryptocurrency, seperti yang telah disebutkan sebelumnya, semua yang mempunyai masalah. mereka berikan penyelesaian alternatif. Beberapa masalah ini merangkumi;

  • Inflasi (penurunan nilai mata wang fiat).
  • Kesukaran melakukan urus niaga asing.
  • Penggunaan perantara dalam transaksi memerlukan kebolehpercayaan perantara ini dan terpaksa membayar yuran kepada mereka.
  • Ketidakupayaan wang fiat untuk digunakan dalam pembayaran mikro, unit terkecil Bitcoin disebut satoshi, iaitu 0,00000001, sementara pembahagian terendah dolar yang tersedia adalah $ 0,01.
  • Pemilikan yang tidak boleh disembunyikan.
  • Ramai orang telah meninggalkan dunia kewangan global kerana mereka tidak mampu memilikinya; oleh itu, Bitcoin dan beberapa cryptocurrency berhasrat untuk mengubahnya.

Setelah kita memahami apa itu cryptocurrency, sejarahnya, dan masalah yang ingin mereka selesaikan, kita akan membincangkan 10 cara buat duit dengan crypto.

Cara buat duit dengan crypto

Dengan kemajuan dalam crypto, kaedah baru untuk monetizing kini tersedia; jika anda tidak menyesuaikan diri dengan peluang baru ini pasti akan mengakibatkan kerugian besar kerana kekurangan maklumat mengenai kaedah tersebut.

Berikut adalah 10 kaedah terbaik untuk menjana wang dengan crypto pada tahun 2021;

1. Perdagangan.
2. Melabur.
3. Pemasaran affiliate.
4. Mengamalkan Bitcoin untuk pembayaran.
5. Membuat blog crypto.
6. Pinjaman crypto.
7. Crypto staking.
8. Dividen Crypto.
9. Crypto arbitrage.
10. Crypto faucets.

Perdagangan/Trading

Ini adalah kaedah lama tetapi boleh dipercayai dan berterusan untuk menjana wang dengan crypto. Ia melibatkan pembelian dan penjualan cryptocurrency yang kerap untuk membuat banyak keuntungan dalam jangka masa pendek.

Ini bermaksud memperoleh pendapatan bertentangan dengan pilihan jangka panjang untuk membeli dan mengganti Coin anda sehingga mereka memperoleh nilai yang lebih tinggi.

Terdapat pelbagai jenis perdagangan, seperti; perdagangan harian, scalping, dan swing trading.

Perdagangan hari: ini adalah kaedah perdagangan yang popular. Di sini, pedagang melakukan pelbagai perdagangan berdasarkan pergerakan harga. Pada penghujung hari, semua perdagangan ditutup.

Scalping: ini menjadi semakin popular dengan beratus-ratus perdagangan yang dilakukan dalam selang waktu minit; ini mempunyai risiko yang jauh lebih tinggi.

Swing trading: kaedah ini melibatkan membeli crypto pada awal tindakan harga tertentu dan menjual ketika tindakan harga telah menurun. Ini boleh mengambil masa dari beberapa minggu hingga bulan.

Tahap Kesukaran

Kaedah ini mempunyai tahap kesukaran sederhana kerana anda harus membiasakan diri dengan alat dan teknik yang perlu dipelajari.

Penjanaan keuntungan

Idea perdagangan menjadikan penjanaan keuntungan jauh lebih pantas daripada kebanyakan kaedah dalam senarai ini.

Risiko

Mempunyai risiko tahap sederhana kerana kerugian boleh berlaku. Walau bagaimanapun, disarankan untuk memperdagangkan apa yang anda mampu hilang sahaja.

Pelaburan

Cara Buat Duit Dengan Crypto

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, pelaburan crypto adalah strategi jangka panjang yang melibatkan membeli crypto dan menyimpannya untuk waktu yang lama sebelum menjual.

Pengguna kaedah ini percaya bahawa crypto yang mereka simpan akhirnya akan meningkat dalam beberapa tahun dan oleh itu tidak peduli dengan turun naik harga semasa.

Kaedah ini adalah kaedah yang banyak digunakan untuk menjana wang dengan crypto. Juga beberapa pertukaran seperti Remitano membolehkan pengguna melabur dalam pelbagai altcoin menggunakan ciri pelaburan Remitano.

Kesukaran
Kaedah ini mudah digunakan, hanya memerlukan anda membeli cryptocurrency yang anda inginkan dari bursa dan menyimpannya dalam dompet crypto yang bagus seperti Remitano.

Penjanaan keuntungan
Walaupun kaedah ini memerlukan masa yang lama, pengguna berpeluang untuk meraih keuntungan besar yang tidak akan dapat dicapai dalam perdagangan jangka pendek.

Risiko
Risiko di sini sangat rendah jika dibandingkan dengan rakan dagangannya.

Pemasaran Affiliate

Ini melibatkan pendaftaran dengan pertukaran dengan program affiliate seperti Remitano, dan sebagainya

Dalam kaedah ini, pengguna menerima komisen untuk setiap pengguna baru yang mereka perkenalkan di bursa. Sebagai contoh, Remitano menawarkan komisen 40% apabila pengguna baru dibawa dan didaftarkan dan komisen 10% apabila pengguna yang diperkenalkan membawa pengguna lain. Ini adalah peluang utama yang digunakan oleh orang untuk menjana wang dengan crypto.

Kesukaran
Ini juga mudah, memerlukan anda mendaftar dengan exchange.

Penjanaan keuntungan
Jumlah keuntungan yang dilihat banyak bergantung kepada berapa banyak orang yang anda perkenalkan; sebilangan besar orang bermaksud peningkatan keuntungan daripada komisen.

Risiko
Tidak ada risiko dalam kaedah ini.

Sertai program Affiliate Remitano di sini.

Penerapan cryptocurrency sebagai pembayaran

Sekiranya anda mempunyai perniagaan, anda boleh mula menerima crypto sebagai kaedah yang harus dibayar untuk perkhidmatan anda. Ini meningkatkan jangkauan anda dan meningkatkan keuntungan anda kerana crypto yang anda terima juga mengalami kenaikan nilai.

Kesukaran
Ini sangat mudah untuk dimulakan.

Penjanaan keuntungan
Oleh kerana anda menerima mata wang kripto untuk barang atau perkhidmatan yang anda sampaikan, nilai kripto dapat meningkat, oleh itu, menghasilkan keuntungan dari jumlah yang anda perolehi.

Risiko
Kaedah ini mempunyai risiko rendah, yang boleh menjadi penyusutan nilai crypto. Walau bagaimanapun, risiko ini tetap rendah.

Crypto blogging

Cara Buat Duit Dengan Crypto

Dunia crypto masih baru bagi kebanyakan orang; oleh itu, mencari penulis yang berpengetahuan luas dalam bidang ini adalah salah satu keutamaan syarikat crypto. Juga, laman web seperti Upwork menawarkan peluang bebas kepada penulis di Niche cryptocurrency ini.

Kesukaran
Kaedah menjana wang dengan crypto ini mempunyai tahap kesukaran yang rendah.

Penjanaan keuntungan
Bergantung pada kualiti penulisan dan pengalaman anda, syarikat boleh membayar yuran yang baik untuk perkhidmatan anda. Anda kemudian boleh memilih untuk menerima pembayaran dalam crypto seperti yang telah disebutkan sebelumnya.

Risiko
Kaedah ini dikaitkan dengan risiko yang sangat rendah.

Pinjaman Crypto

Kaedah menjana ini sangat senang digunakan oleh penjaja yang dapat meminjamkan crypto dalam simpanan mereka kepada bakal peminjam dan menerima faedah apabila mereka dibayar balik. Beberapa platform, seperti BlockFi, Nexo, YouHodler, dan lain-lain, membolehkan pengguna meminjamkan cryptocurrency untuk interest.

Kesukaran
Kaedah ini memerlukan penggunaan platform ini untuk meminjamkan crypto, oleh itu, mudah.

Penjanaan keuntungan
Bergantung pada perjanjian yang dicapai antara pemberi pinjaman dan peminjam, keuntungan boleh berkisar antara 4-15% setiap tahun; oleh itu, ia mempunyai masa penjanaan keuntungan yang perlahan.

Risiko
Oleh kerana potensi peminjam gagal bayar, risiko yang berkaitan dengan kaedah ini tinggi. Walau bagaimanapun, beberapa platform menggunakan cagaran crypto, yang merupakan jumlah yang setara dengan dana yang dipinjam dalam cryptocurrency yang berbeza.

Adalah diingatkan cara ini adalah riba dan dilarang oleh Islam

Crypto staking

Ini hampir sama dengan pinjaman. Walau bagaimanapun, kaedah ini melibatkan pengguna mengunci sejumlah cryptocurrency dan mendapat ganjaran kerana mengesahkan transaksi di rangkaian.

Kaedah ini dimaksudkan sebagai alternatif untuk perlombongan (bukti kerja), yang memerlukan kuasa pengkomputeran yang besar oleh mesin dan menggunakan sejumlah besar elektrik.

Tidak seperti perlombongan, di mana yang pertama menyelesaikan persamaan untuk mengesahkan kumpulan urus niaga seterusnya dan mendapat ganjaran, sistem bukti-kepentingan memilih pengesah rawak berdasarkan beberapa faktor seperti berapa banyak syiling yang dipertaruhkan, berapa lama syiling dipertaruhkan, dll.

Kesukaran
Perkara ini mudah dimasuki kerana beberapa pertukaran, seperti Binance, membolehkan pengguna mempertaruhkan kripto mereka.

Penjanaan keuntungan
Kelajuan penjanaan keuntungan menggunakan kaedah ini perlahan.

Risiko
Ini mempunyai risiko sederhana. Walau bagaimanapun, sentiasa selidik platform yang anda mahu mempertaruhkan crypto anda.

Dividen Crypto

Seperti pasaran saham, pemilik crypto juga dapat memperoleh dana dengan membayar dividen kepada pemegang crypto. Beberapa projek, seperti NEO, menawarkan dividen kepada pemegang coin ini untuk memastikan crypto ini tidak dijual.

Ini juga merupakan kaedah yang sesuai untuk pemegang crypto dan kaedah yang boleh dipercayai untuk menjana wang dengan crypto.

Kesukaran
Kaedah ini mempunyai tahap kesukaran yang rendah.

Penjanaan keuntungan
Penjanaan keuntungan kaedah ini biasanya lambat.

Risiko
Risiko yang berkaitan dengan kaedah menjana wang dengan crypto adalah rendah.

Crypto arbitrage

Sebilangan besar orang yang telah lama berada di dunia crypto atau pemula secara aktif mencari pertukaran cryptocurrency yang sesuai untuk berdagang dengan pasti menyedari harga cryptocurrency di semua bursa adalah berbeza.

Ini disebabkan oleh desentralisasi cryptocurrency, oleh itu tidak ada pihak berkuasa pusat yang mengatur harga.

Di sinilah arbitraj crypto dimainkan; ini adalah kaedah yang boleh dipercayai untuk menjana wang dengan crypto. Ini melibatkan pembelian cryptocurrency dari bursa yang harganya rendah, menghantarnya ke bursa yang harganya lebih tinggi, dan kemudian menjual kripto ini.

Terdapat 3 cara untuk menjalankan perdagangan seperti ini, iaitu;

  • Regular crypto arbitrage.
  • Triangular crypto arbitrage.
  • Automated crypto arbitrage.

Regular crypto arbitrage
Ini adalah jenis arbitraj crypto yang paling mudah, yang melibatkan pembelian dan penjualan aset crypto yang sama di bursa berbeza yang mempunyai perbezaan kos yang ketara.

Triangular crypto arbitrage
Jenis arbitraj crypto ini berlaku pada pertukaran yang sama; namun, pengguna berdagang antara 3 mata wang yang berbeza dengan perbezaan harga yang signifikan untuk mendapat keuntungan dari perbezaan antara keduanya.

Contohnya, membeli BTC menggunakan mata wang fiat seperti USD, kemudian menjual Bitcoin ini untuk ethereum, dan kemudian menjual ethereum yang diperoleh dengan harga USD.

Arbitraj crypto automatik
Dengan populariti kaedah ini yang semakin meningkat, beberapa syarikat membuat alat yang disebut bot perdagangan (trading bots ) yang secara automatik melakukan perdagangan tersebut atas nama penggunanya, yang memberikan kemudahan kepada penggunanya. Contoh bot perdagangan seperti itu; Cryptohopper, Arbismart, dll.

Kesukaran
Kaedah memperoleh ini mudah dan juga dibuat dengan adanya robot perdagangan crypto.

Penjanaan keuntungan
Kaedah ini memungkinkan untuk menjana keuntungan yang cepat, dengan keuntungan berdasarkan perbezaan harga antara bursa pada waktu tertentu.

Risiko
Kaedah perdagangan ini dikaitkan dengan risiko rendah. Ini kerana pengguna diharapkan dapat melakukan penyelidikan yang mencukupi sebelum melakukan perdagangan antara bursa.

Crypto faucets

Laman web ini memberi ganjaran kepada pengguna yang berdaftar dengan memberikan cryptocurrency percuma sebagai pembayaran untuk menyelesaikan pelbagai tugas; mereka juga dipanggil laman web pekerjaan mikro atau bayar untuk klik.

Tugas yang diberikan berbeza-beza dari menonton video iklan hingga mendaftar atau memuat turun aplikasi. Contoh laman web seperti ini adalah moonbit.co.in, keran Bitcoin.

Kesukaran
Kaedah memperoleh ini mudah masuk, hanya memerlukan pendaftaran oleh pengguna yang dimaksudkan.

Penjanaan keuntungan
Walaupun ini adalah kaedah yang boleh dipercayai untuk menjana wang dalam talian, pembayarannya tidak signifikan. Oleh itu, mereka memerlukan dikumpulkan dengan jumlah yang besar. Oleh itu, kelajuan penjanaan keuntungan adalah perlahan.

Risiko
Risiko yang berkaitan dengan kaedah memperoleh ini sangat rendah.

Kesimpulannya
Artikel ini memfokuskan untuk menyedarkan anda tentang apa itu cryptocurrency yang terdesentralisasi dan bagaimana ia mempengaruhi aktiviti seharian kita.

Inilah 10 Cara Buat Duit Dengan Crypto Pada Tahun 2021; kaedah ini juga membolehkan anda menggabungkan kaedah yang berbeza dan memaksimumkan keuntungan anda dari crypto.

Walau bagaimanapun, disarankan untuk meneliti lebih banyak sebelum secara aktif mengambil bahagian dalam kaedah yang disenaraikan. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai cara menjana wang dengan crypto, baca catatan ini oleh Remitano.

Ingin menjana pendapatan pasif?

Dapatkan wang sekarang!

Log masuk / Daftar untuk mendapatkan pautan rujukan anda.

Dapatkan komisen 40% dengan segera apabila rakan anda mendaftar dan membeli coin melalui pautan rujukan anda.

Selain itu, apabila rakan anda merujuk orang lain untuk berdagang di Remitano, anda akan mendapat komisen 10% lagi.

Tags :

Related Post to 10 Cara Buat Duit Dengan Crypto Pada Tahun 2021

Perkhidmatan SSPN-i Disediakan oleh Bank Islam

Perkhidmatan SSPN-i Disediakan oleh Bank Islam

Posted at

Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN-i) ialah satu skim atau instrumen simpanan yang direka khas oleh Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) untuk tujuan pengajian... Read More

Bagaimana Buat Semakan Online Penyata PTPTN

Bagaimana Buat Semakan Online Penyata PTPTN atau Baki PTPTN?

Posted at

Bagaimana Buat Semakan Online Penyata PTPTN atau Baki PTPTN? Pada post kali ini, saya akan berkongsi pengalaman peribadi saya tentang cara menyemak penyata PTPTN... Read More

11 Cara Terbaik Untuk Jana Pendapatan Pasif [Bukan Untuk Orang Malas]

Posted at

11 CaraTerbaik Untuk Jana Pendapatan Pasif Dewasa ini, nampaknya semua orang ingin memulakan usaha sampingan untuk mendapatkan pendapatan pasif, dan... Read More

Pendapatan Pasif VS Pendapatan Aktif (Panduan Pemula)

Posted at

Tidak kira bagaimana anda menjana pendapatan, wang yang anda hasilkan akan masuk dalam dua kategori: pendapatan pasif, atau pendapatan aktif. Walaupun anda mungkin pernah... Read More

Pinjaman Peribadi Terbaik di Malaysia - Mohon Secara Online

Pinjaman Peribadi Terbaik di Malaysia – Mohon Secara Online

Posted at

Pinjaman Peribadi Terbaik di Malaysia – Mohon Online Pinjaman peribadi mana yang paling sesuai dengan keperluan dan kewangan anda? Berpegang teguh pada keputusan kewangan... Read More