HOME
Home » Umum » Cara Buat Duit Dengan eBay

Cara Buat Duit Dengan eBay

Posted at | Categorised in Umum

Cara Buat Duit Dengan eBay – EBay telah menjadi salah satu pasaran e-dagang terbaik sejak dilancarkan pada tahun 1995. Sesetengah penjual dalam talian hanya menggunakan platform eBay ini untuk menjual barangan terpakai yang tidak diingini lagi. Tetapi ia juga boleh menjadi platform untuk perniagaan dalam talian yang berjaya. Jika anda ingin membuat wang tambahan sebanyak mungkin di eBay, berikut adalah panduan.

Berapakah Pendapatan Purata Penjual eBay?

Penjual eBay purata memperoleh kira-kira $35,000 setahun. Sesetengah orang yang berpendapatan tinggi membuat sebanyak $70,000, dan ramai yang memperoleh hanya beberapa ribu setahun. Semuanya bergantung pada jumlah inventori yang boleh anda jual, harga item anda dan sebarang perbelanjaan tambahan yang anda keluarkan seperti bahan penghantaran.

Cara Buat Duit Dengan eBay

16 Tips Cara Menjual dan Buat Duit di eBay

Jika anda sudah bersedia untuk memulakan perniagaan anda sendiri, platform ini menawarkan banyak ciri dan alat penyenaraian eBay yang boleh membantu anda menjana wang dalam talian. Petua berikut akan membantu anda memanfaatkan sepenuhnya platform.

1. Pilih Niche

Anda lebih berkemungkinan menarik pelanggan berulang kali jika kedai anda menawarkan barangan yang boleh diramal. Anda mungkin juga meyakinkan sesetengah orang untuk membeli beberapa item sekaligus jika anda menjual berbilang pilihan yang menarik minat mereka. Contohnya, kedai anda boleh menumpukan pada permainan video dan aksesori, memorabilia sukan yang boleh dikumpul atau pakaian vintaj.

2. Dapatkan Lebih Banyak Inventori di Yard Sales

Sebelum anda boleh mula menjual produk di eBay, anda perlu membeli barangan yang ingin anda jual. Semakin murah harga barang yang anda beli, lebih banyak keuntungan yang anda boleh buat. Jadi cari di sekitar untuk barangan jualan halaman dan pilihan diskaun berikut:

Jualan garaj
Kedai berjimat cermat
Gudang diskaun
Facebook Marketplace
Craigslist
Kumpulan pertukaran tempatan
Pasar lambak/malam

Nanti dulu…

Jangan terkejut anda boleh mendapat keuntungan yang besar hanya dengan menjual produk yang anda tidak sangka seperti di bawah!

Cara Buat Duit Dengan eBay!

Cara Buat Duit Dengan eBay

Salah satu produk yang menarik cara buat duit dengan eBay

Pernahkah anda terfikir Ice Candy Bag ini boleh dijual dengan harga USD244,99 atau RM1025…? Mesti anda kata “tak masuk akal” bukan?

Jangan berfikiran nagetif kawan… lihat dulu buktinya di sini.

Saya juga dulu terkejut melihat orang menjual barang yang biasa boleh dibeli di pasaraya-pasaraya tempatan boleh menjualnya dengan harga yang berlipat kali ganda di eBay setelah membaca panduan ini. Dan saya tidak akan berundur kebelakang lagi…

Baiklah kita pergio ke tips yang seterusnya..

3. Menawarkan Penghantaran Percuma

Kos penghantaran boleh menjadi faktor utama untuk pelanggan membeli. Daripada mengenakan bayaran tambahan untuk menghantar item, pertimbangkan untuk memasukkan kos pembungkusan dan kos penghantaran ke dalam penyenaraian produk anda. Mereka tahu bahawa sesiapa yang menjual barangan dalam talian mesti mengepos barangan mereka. Oleh itu, melihat kos penghantaran adalah PERCUMA dan bukannya mengenakan bayaran tambahan pada akhirnya boleh membantu anda menambahkan lebih banyak jualan.

4. Ketahui Purata Harga Jualan

Pengguna EBay juga sering membandingkan harga barangan yang serupa. Oleh itu, penting untuk memahami nilai pasaran barang yang anda jual. Jika anda menyimpan item pada harga tetap, lihat harga yang dicaj oleh penjual lain untuk item yang serupa. Jika tiada sesiapa di eBay yang menjual produk yang serupa, lihat e-Commerce lain atau pertimbangkan harga inventori dan bahan anda.

5. Mempunyai Harga Permulaan yang Rendah

Sebagai alternatif, banyak jualan eBay berasaskan lelongan. Jadi anda hanya menetapkan harga jualan sebagai titik permulaan. Dan pembeli eBay membida apa yang mereka sanggup bayar. Ini selalunya diutamakan untuk barangan berharga lebih tinggi seperti barang koleksi, atau yang mempunyai ramai pelanggan eBay yang berminat. Hanya tetapkan titik permulaan yang rendah untuk mendapatkan lebih ramai orang membida.

6. Pertimbangkan Perniagaan Dropshipping eBay

Memulakan perniagaan dropshipping boleh membantu anda menjimatkan wang untuk inventori dan meningkatkan margin keuntungan anda. Dengan model ini, anda akan bekerjasama dengan syarikat dropshipping untuk mengurus produk dan logistik anda. Dan anda hanya perlu menyenaraikan dan memasarkan produk dalam talian.

7. Pilih Antara Kedai eBay Peribadi dan Akaun Perniagaan

Apabila anda membuat akaun eBay, anda boleh menjadi penjual eBay individu atau perniagaan. Akaun perniagaan membolehkan anda menjual volum yang lebih besar dan memasukkan maklumat perniagaan seperti nama dan penjenamaan syarikat anda.

8. Lihat Persaingan Anda daripada Penjual eBay Lain

Penyelidikan pasaran adalah sebahagian daripada memulakan sebarang perniagaan – walaupun di eBay. Sebelum memulakan, lihat hasil carian untuk kategori produk yang anda bercadang untuk menjual. Kemudian teruskan memantau kedai teratas dalam niche anda untuk mengetahui arah aliran. Sebagai contoh, produk tertentu mungkin meningkat dalam nilai, jadi anda boleh membuat lebih banyak wang dengan menyenaraikannya lebih tinggi sedikit.

9. Gunakan Gambar Berkualiti Tinggi

Gambar ialah salah satu perkara pertama yang mungkin dilihat oleh bakal pelanggan apabila mereka menjumpai penyenaraian eBay anda. Imej yang jelas dengan latar belakang biasa mungkin akan dipaparkan dengan baik. Kemudian sertakan gambar tambahan yang menunjukkan skala dan pelbagai ciri setiap item.

10. Tetapkan Harga Rizab

Jika anda bercadang untuk menganjurkan lelongan di eBay, pertimbangkan harga terendah yang akan anda buat untuk setiap item. Jika harga rizab dipenuhi oleh pembida, ia boleh dijual apabila lelongan tamat. Jika tidak, produk tidak bergerak.

11. Elakkan Maklum Balas Negatif

Seperti kebanyakan tapak pasaran lain, eBay membenarkan pelanggan meninggalkan ulasan untuk meningkatkan keyakinan pembeli. Bakal pembeli mungkin melihat sejarah eBay anda untuk memastikan anda menjual produk berkualiti dan menghantar produk dengan cepat. Menyediakan perkhidmatan yang responsif dan jujur boleh membantu anda memperoleh ulasan positif.

Oleh itu, adalah sangat penting untuk menjejaki surat-menyurat pelanggan anda. Pastikan anda mempelajari cara berkomunikasi secara berkesan pada platform, termasuk cara membuat bayaran balik pembeli anda di eBay. Satu cara untuk mengelakkan maklum balas negatif ialah dengan dasar bayaran balik yang hebat.

12. Jual Barang Yang Menguntungkan

Item tertentu seperti koleksi dan vintaj cenderung menjadi popular di eBay. Jika anda boleh mendapatkan item ini pada harga yang berpatutan, anda berkemungkinan besar memperoleh wang yang mencukupi untuk menampung semua perbelanjaan dan memperoleh keuntungan. Lihat penjual dan arah aliran teratas dalam industri anda untuk mencari item ini.

Cara Buat Duit Dengan eBay

Anda rasa sukar tak nak dapatkan mee segera Mamee ini di pasaraya? Dah dapat idea? Lihat bagaimana ianya telah terjual sebanyak 90 cawan pada harga RM125..! Ini tidak mustahil anda boleh lakukan sendiri dengan melakukan dengan cara yang betul.

Ada banyak lagi barangan murah yang boleh anda jual kepada orang di Amerika sana yang sanggup membayar anda dengan harga yang mahal. Anda boleh baca di sini.

13. Sertakan Kata Kunci dalam Tajuk dan Penerangan

Ramai pembeli mencari kategori produk tertentu di eBay. Jadi fikirkan tentang perkara yang orang mungkin cari dalam niche anda apabila menyenaraikannya. Sertakan penerangan yang sangat asas bagi setiap item, termasuk kata kunci teratas, dalam setiap tajuk. Kemudian pergi ke butiran yang lebih terperinci dalam huraian untuk menjawab sebarang soalan pembeli.

14. Ingat Kos Semasa Menentukan Harga Barang

Ramai penjual di eBay hanya mengambil kira perbelanjaan produk mereka apabila menyenaraikan item. Tetapi anda boleh kehilangan wang dengan cara ini, kerana terdapat perbelanjaan lain seperti kotak dan pembungkusan, penghantaran dan yuran eBay. Masukkan yuran nilai akhir dan butiran lain yang berkaitan ke dalam harga anda supaya anda boleh menjual barangan yang menguntungkan dari semasa ke semasa.

15. Item Promosi Silang

Jika anda mempunyai akaun media sosial atau aktif di mana-mana forum yang berkaitan dengan niche anda, gunakan akaun tersebut untuk mempromosikan produk anda. Sertakan pautan dan foto dalam siaran baharu, atau hantar terus kepada kenalan yang anda fikir mungkin berminat.

16. Senaraikan Produk Baru Secara Berkala

Lebih banyak produk yang anda senaraikan, lebih banyak anda boleh jual. Dan eBay juga cenderung untuk menunjukkan lebih banyak hasil daripada kedai yang aktif. Jadi teruskan penyenaraian dan bawa masuk produk baharu setiap hari untuk membina kedai anda dan terus menjana wang dari semasa ke semasa.

Kini Anda Tahu Cara Menjana Wang Menjual di eBay, Gunakan Petua Kami untuk Tingkatkan Pendapatan Anda

EBay boleh menjadi platform yang berkuasa untuk mendapatkan wang dan mencipta perniagaan. Tips di atas boleh membantu anda memanfaatkan peluang dan memperoleh keuntungan sebanyak mungkin dalam niche anda.

Pautan penting untuk anda: Bagaimana cara buat duit dengan eBay

Tags :

Related Post to Cara Buat Duit Dengan eBay

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More