HOME
Home » Buat Duit » Cara Buat Duit Di Youtube Cara Mudah

Cara Buat Duit Di Youtube Cara Mudah

Posted at | Categorised in Buat Duit

 

Youtube sebenarnya tempat buat duit pasif terbaik walaupun sebilangan besar orang menganggap YouTube (GOOG) sebagai tempat untuk mencari video tutorial, menonton video muzik, atau membuang masa.

Walau bagaimanapun, sekumpulan orang lain melihat YouTube sebagai sumber pendapatan utama untuk perniagaan dalam talian mereka. Sebenarnya, pada tahun 2020 saluran Youtube berbayar tertinggi adalah Ryan Kaji yang dilaporkan memperoleh $ 29.5 juta tahun lalu. Menjana wang dengan YouTube memerlukan sedikit masa dan usaha, tetapi usaha tersebut dapat membuahkan hasil dengan banyak wang.

Buat Akaun dan Hidupkan AdSense

Langkah pertama untuk menjana wang dengan YouTube adalah mendaftar akaun di Youtube. Sekiranya anda mempunyai akaun Gmail, atau menggunakan produk apa pun yang memerlukan akaun Google, anda sudah mempunyai akaun untuk digunakan yang hanya perlu anda pautkan ke YouTube melalui halaman akaun YouTube.

Setelah akaun YouTube anda dihidupkan dan dijalankan, langkah seterusnya adalah memautkan ke akaun AdSense. AdSense adalah mesin iklan utama yang digunakan oleh Google di laman webnya sendiri dan laman rakan kongsi, termasuk YouTube. Semasa anda membuat akaun AdSense, anda perlu memasukkan maklumat pembayaran dan memberikan maklumat pelaporan cukai seperti nombor keselamatan sosial atau nombor ID pekerja (EIN) untuk perniagaan anda.

Cara Buat Duit Di Youtube

Cara Buat Duit Di Youtube

Buat Video

Langkah seterusnya adalah membuat video sebenar. Tidak ada contoh khusus yang menunjukkan video anda berfungsi atau tidak berfungsi di YouTube (boleh buat duit atau tidak). Terdapat terlalu banyak video yang popular termasuk video muzik yang dihasilkan secara profesional atau video keluarga yang direkodkan dengan telefon bimbit.

Sekiranya anda ingin merakam dengan telefon, anda mungkin sudah mempunyai kamera di dalam poket anda. Rakaman dalam HD akan menghasilkan video berkualiti lebih baik, jadi pastikan anda menggunakan kualiti setinggi mungkin di telefon anda. Sekiranya anda mahukan video yang lebih profesional, anda boleh menggunakan kamera DSLR dan mikrofon luaran.

Setelah selesai merakam, anda boleh mengedit video anda dengan program desktop seperti Windows Movie Maker atau iMovie percuma, yang disertakan dalam komputer baru, atau program berbayar seperti Adobe Premiere untuk ciri yang lebih mantap. YouTube juga mempunyai editor percuma dengan ciri-ciri asas. Semasa anda mengedit video, pastikan anda TIDAK menggunakan muzik berhak cipta. Sekiranya anda melakukannya, video anda tidak akan layak untuk iklan YouTube.

Muat naik ke YouTube dan Konfigurasikan untuk SEO

Setelah video anda selesai, inilah masanya untuk memuat naik video anda ke pelayan YouTube. Anda boleh drag dan melepaskan video dari komputer ke dalam uploader, atau menambahkannya secara berasingan dengan mengklik anak panah muat naik. Bergantung pada ukuran video dan sambungan Internet anda, memuat naik boleh berlangsung dari beberapa saat hingga beberapa jam. Anda boleh memuat naik banyak video pada satu masa selagi anda tidak menutup halaman muat naik di penyemak imbas anda.

Semasa video anda dimuat naik, anda boleh mengisi maklumat mengenainya. Selesaikan membuat tajuk, keterangan, kategori, dan tag. YouTube adalah enjin carian kedua terbesar di dunia, dan pengoptimuman enjin carian (SEO) yang baik boleh menentukan video anda dari hanya mendapat beberapa benonton atau beribu-ribu penonton.

Promosikan Video Anda

Sekarang video anda dalam talian, sudah tiba masanya untuk untuk anda mewar-warkannya. Kongsi video anda di rangkaian sosial, blog, forum, papan mesej dan di mana sahaja anda boleh dalam talian. Anda boleh menyematkan video anda di laman web lain atau memautkan video tersebut sehingga penonton dapat menontonnya di YouTube. Hati-hati untuk mengelakkan spam kerana itu akan menyebabkan penayangan video anda semakin sedikit.

Pendapatan AdSense anda ditentukan oleh jumlah tontonan yang diterima video, pengiklan mana yang muncul di video anda, dan berapa kali iklan diklik. Penglibatan dan klik yang tinggi lebih penting daripada jumlah tontonan, tetapi semakin banyak paparan yang anda terima, semakin tinggi kemungkinan klik. Bergantung pada tahap penglibatan video anda, anda boleh menjana pendapatan dari 30 sen hingga $ 10 setiap 1,000 tontonan. Membuat video yang akan ditonton oleh orang secara aktif sehingga akhirnya akan menghasilkan lebih banyak tontonan lebih baik daripada mengasilkan video di mana orang mengkliknya hanya dalam beberapa saat.

Kesimpulan Cara Buat Duit Di Youtube

Selama mana video anda ditonton, pendapatan YouTube adalah pasif setelah video tersebut disiarkan. Pantau video mana yang memberikan tontonan yang terbaik dan buat video dengan topik yang serupa. Apabila subscriber dan tontonan video anda bertambah, begitu juga pendapatan anda akan bertambah.

Menjana Wang Pasif Dengan Program Affiliate SiteGient
10 Idea Jana Pendapatan Pasif untuk Meningkatkan Aliran Tunai Anda
Bagaimana Mencipta Peluang Menjana Pendapatan Pasif?

Daftar menggunakan link ini dan anda akan menerima Bitcoin bernilai RM25.00 apabila anda memasukkan wang ke dalam wallet Luno anda dan membeli atau menjual Bitcoin dengan nilai RM250.

Tags :

No comment for Cara Buat Duit Di Youtube Cara Mudah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Cara Buat Duit Di Youtube Cara Mudah

9 Kaedah Sebenar Untuk Menjana Wang Secara Dalam Talian

Posted at

Berapa banyak artikel yang ada mengenai menjana wang dalam talian (secara online)? Ribuan? Berjuta-juta? Cukup? Mungkin. Tetapi ada masalah. Terlalu banyak daripadanya hanyalah langkah... Read More

Projek Buat Duit Dengan Saham

Projek Buat Duit Dengan Saham

Posted at

Projek Buat Duit Dengan Saham Ok! Ini projek ini untuk anda yang “berduit” sedikit. Walaupun kita banyak mendengar tentang kisah ramai orang yang jadi... Read More

Buat Duit Dengan Projek Tuition

Posted at

Buat Duit Dengan Projek Tuition – Ah ha! Sejak covid-19 melanda…. saya perasan.. ramai anak-anak yang ketinggalan dalam pelajaran mereka. Terutama sekali anak-anak yang... Read More

10 Projek Lockdown Boleh Buat Duit

10 Projek Lockdown Boleh Buat Duit

Posted at

Hari ini saya ingin kongsikan tentang 10 plan Projek Lockdown Boleh Buat Duit yang  boleh dilakukan sepanjang tempoh MCO3.0 ini. Jom kita tengok satu... Read More

buat duit

Buat Duit – Ramai Yang Tak Tahu Inilah Caranya

Posted at

Sekiranya anda ingin buat duit untuk poket anda, anda tidak keseorangan. Tentu, anda mempunyai pelbagai pilihan untuk buat duit. Melakukan pekerjaan ganjil adalah cara... Read More