HOME
Home » Buat Duit » Cara Buat Duit Di Youtube Cara Mudah

Cara Buat Duit Di Youtube Cara Mudah

Posted at | Categorised in Buat Duit

 

Youtube sebenarnya tempat buat duit pasif terbaik walaupun sebilangan besar orang menganggap YouTube (GOOG) sebagai tempat untuk mencari video tutorial, menonton video muzik, atau membuang masa.

Walau bagaimanapun, sekumpulan orang lain melihat YouTube sebagai sumber pendapatan utama untuk perniagaan dalam talian mereka. Sebenarnya, pada tahun 2020 saluran Youtube berbayar tertinggi adalah Ryan Kaji yang dilaporkan memperoleh $ 29.5 juta tahun lalu. Menjana wang dengan YouTube memerlukan sedikit masa dan usaha, tetapi usaha tersebut dapat membuahkan hasil dengan banyak wang.

Buat Akaun dan Hidupkan AdSense

Langkah pertama untuk menjana wang dengan YouTube adalah mendaftar akaun di Youtube. Sekiranya anda mempunyai akaun Gmail, atau menggunakan produk apa pun yang memerlukan akaun Google, anda sudah mempunyai akaun untuk digunakan yang hanya perlu anda pautkan ke YouTube melalui halaman akaun YouTube.

Setelah akaun YouTube anda dihidupkan dan dijalankan, langkah seterusnya adalah memautkan ke akaun AdSense. AdSense adalah mesin iklan utama yang digunakan oleh Google di laman webnya sendiri dan laman rakan kongsi, termasuk YouTube. Semasa anda membuat akaun AdSense, anda perlu memasukkan maklumat pembayaran dan memberikan maklumat pelaporan cukai seperti nombor keselamatan sosial atau nombor ID pekerja (EIN) untuk perniagaan anda.

Cara Buat Duit Di Youtube

Cara Buat Duit Di Youtube

Buat Video

Langkah seterusnya adalah membuat video sebenar. Tidak ada contoh khusus yang menunjukkan video anda berfungsi atau tidak berfungsi di YouTube (boleh buat duit atau tidak). Terdapat terlalu banyak video yang popular termasuk video muzik yang dihasilkan secara profesional atau video keluarga yang direkodkan dengan telefon bimbit.

Sekiranya anda ingin merakam dengan telefon, anda mungkin sudah mempunyai kamera di dalam poket anda. Rakaman dalam HD akan menghasilkan video berkualiti lebih baik, jadi pastikan anda menggunakan kualiti setinggi mungkin di telefon anda. Sekiranya anda mahukan video yang lebih profesional, anda boleh menggunakan kamera DSLR dan mikrofon luaran.

Setelah selesai merakam, anda boleh mengedit video anda dengan program desktop seperti Windows Movie Maker atau iMovie percuma, yang disertakan dalam komputer baru, atau program berbayar seperti Adobe Premiere untuk ciri yang lebih mantap. YouTube juga mempunyai editor percuma dengan ciri-ciri asas. Semasa anda mengedit video, pastikan anda TIDAK menggunakan muzik berhak cipta. Sekiranya anda melakukannya, video anda tidak akan layak untuk iklan YouTube.

Muat naik ke YouTube dan Konfigurasikan untuk SEO

Setelah video anda selesai, inilah masanya untuk memuat naik video anda ke pelayan YouTube. Anda boleh drag dan melepaskan video dari komputer ke dalam uploader, atau menambahkannya secara berasingan dengan mengklik anak panah muat naik. Bergantung pada ukuran video dan sambungan Internet anda, memuat naik boleh berlangsung dari beberapa saat hingga beberapa jam. Anda boleh memuat naik banyak video pada satu masa selagi anda tidak menutup halaman muat naik di penyemak imbas anda.

Semasa video anda dimuat naik, anda boleh mengisi maklumat mengenainya. Selesaikan membuat tajuk, keterangan, kategori, dan tag. YouTube adalah enjin carian kedua terbesar di dunia, dan pengoptimuman enjin carian (SEO) yang baik boleh menentukan video anda dari hanya mendapat beberapa benonton atau beribu-ribu penonton.

Promosikan Video Anda

Sekarang video anda dalam talian, sudah tiba masanya untuk untuk anda mewar-warkannya. Kongsi video anda di rangkaian sosial, blog, forum, papan mesej dan di mana sahaja anda boleh dalam talian. Anda boleh menyematkan video anda di laman web lain atau memautkan video tersebut sehingga penonton dapat menontonnya di YouTube. Hati-hati untuk mengelakkan spam kerana itu akan menyebabkan penayangan video anda semakin sedikit.

Pendapatan AdSense anda ditentukan oleh jumlah tontonan yang diterima video, pengiklan mana yang muncul di video anda, dan berapa kali iklan diklik. Penglibatan dan klik yang tinggi lebih penting daripada jumlah tontonan, tetapi semakin banyak paparan yang anda terima, semakin tinggi kemungkinan klik. Bergantung pada tahap penglibatan video anda, anda boleh menjana pendapatan dari 30 sen hingga $ 10 setiap 1,000 tontonan. Membuat video yang akan ditonton oleh orang secara aktif sehingga akhirnya akan menghasilkan lebih banyak tontonan lebih baik daripada mengasilkan video di mana orang mengkliknya hanya dalam beberapa saat.

Kesimpulan Cara Buat Duit Di Youtube

Selama mana video anda ditonton, pendapatan YouTube adalah pasif setelah video tersebut disiarkan. Pantau video mana yang memberikan tontonan yang terbaik dan buat video dengan topik yang serupa. Apabila subscriber dan tontonan video anda bertambah, begitu juga pendapatan anda akan bertambah.

Menjana Wang Pasif Dengan Program Affiliate SiteGient
10 Idea Jana Pendapatan Pasif untuk Meningkatkan Aliran Tunai Anda
Bagaimana Mencipta Peluang Menjana Pendapatan Pasif?

Tags :

Related Post to Cara Buat Duit Di Youtube Cara Mudah

Bolehkah Anda Buat Duit Dengan Blog Di Malaysia?

Bolehkah Anda Buat Duit Dengan Blog Di Malaysia?

Posted at

Bolehkah anda buat duit dengan blog di Malaysia? Jawapan mudahnya adalah ya. Persoalan sebenarnya ialah, adakah cukup dengan blogging boleh buat duit yang mencukupi... Read More

8 Cara Buat Duit Secara Online Yang Berkesan

Posted at

Ingin buat duit secara online tanpa meninggalkan rumah semasa wabak koronavirus? Atau adakah anda ingin mengetahui cara buat duit secara online supaya anda dapat... Read More

Kaedah Mudah Dan Berkesan Untuk Menjana Wang Dalam Talian

Kaedah Mudah Dan Berkesan Untuk Menjana Wang Dalam Talian

Posted at

Kaedah mudah dan berkesan untuk menjana wang dalam talian (secara online). Revolusi Internet telah membuka banyak jalan untuk pelaburan yang menguntungkan dan pulangan yang... Read More

Tips Terbaik Buat Duit Dengan Google AdSense

Tips Terbaik Buat Duit Dengan Google AdSense

Posted at

Tips Terbaik Buat Duit Dengan Google AdSense – Gambaran Keseluruhan dan Petua Menjana Wang Menggunakan AdSense. Google AdSense adalah program periklanan yang memungkinkan anda... Read More

Buat Duit Dengan Google Adsense

Buat Duit Dengan Google Adsense

Posted at

Buat Duit Dengan Google Adsense – Pernah terfikir bagaimana jana wang dengan iklan di laman web anda? Cuba Google AdSense Terdapat banyak cara untuk... Read More