HOME
Home » Bisnes » 3 Cara Buat Duit Secara Online Yang Sebenar Dengan Cepat

3 Cara Buat Duit Secara Online Yang Sebenar Dengan Cepat

Posted at | Categorised in Bisnes

3 Cara buat duit secara online yang sebenar dengan cepat di Malaysia. Menceburkan diri dalam perniagaan dalam talian serta meneroka pelbagai kerja dari rumah.

Keadaaan ekonomi semakin buruk hari ini. Berikutan pendamik Covid19 ramai yang dibuang kerja, dan ramai juga rakyat Malaysia menceburkan diri dalam perniagaan dalam talian serta meneroka pelbagai kerja dari rumah untuk mendapatkan pendapatan tambahan.

3 Cara Buat Duit Secara Online Yang Sebenar Dengan Cepat

Cara Buat Duit Secara Online Yang Sebenar Dengan Cepat

Buat duit secara online adalah peluang terbaik bagi mereka yang ingin mempunyai pendapatan sampingan tambahan atau ingin menjana pendapatan pasif.

Walau bagaimanapun, sebenarnya tidak ada cara mudah untuk buat duit secara online dengan begitu mudah dan cepat. Maaf, kerana mengecewakan anda dengan umpan tajuk posting saya ini.

Sebarang pendapatan dalam talian sentiasa memerlukan usaha, kesabaran, ketekunan dan pengorbanan yang besar.

Anda mungkin melihat ada beberapa kes (yang jarang berlaku) di mana seseorang dengan cepat meningkat dari kain buruk menjadi kayangan. Biasanya adalah nasib baik dan masa yang tepat, atau bakat semulajadi yang luar biasa.

Dalam artikel ini, saya ingin memberi tumpuan kepada cara yang tulen dan sah bagi sesiapa sahaja termasuk pelajar, sarjana, dan juga remaja untuk mula cara buat duit secara online.

1. Jadilah Seorang Blogger

Selama bertahun-tahun, orang menjerit “blogging sudah mati!”. Kebenarannya masih ramai blogger yang menghasilkan pendapatan ratusan ribu ringgit melalui blog.

Lebih daripada 90% blogger gagal kerana mereka tidak membuat blog dengan cara yang betul. Terdapat banyak yang menulis blog hanya tentang kehidupan mereka, haiwan kesayangan mereka, makan malam mereka dan lain-lain. Sekarang adalah tahun 2020, kandungan seperti ini tidak lagi sesuai untuk blog. Ianya lebih sesuai untuk Facebook dan Instagram.

Dan juga, kebanyakan blogger Malaysia tidak memilih niche yang tepat! Ini adalah kesalahan terbesar dalam kalangan blogger Malaysia.

Blogger pemula (newbie) sering mengabaikan kenyataan bahawa kita semua perlu menulis kandungan yang menyelesaikan masalah dan kandungan yang dicari orang.

Sudah lama berlalu untuk anda membuat blog mengenai kehidupan anda dan mengharapkan pembaca untuk mengunjungi blog anda.

Kecuali anda seorang selebriti, pada masa ini tidak ada pembaca yang akan berminat untuk membaca kehidupan orang yang tidak menarik. Dan mereka lebih suka menggunakan kisah gaya hidup seperti ini di media sosial seperti Facebook dan Instagram.

Bagaimana untuk memulakan blog

Lawati Web Hosting dan klik Web Hosting bermula dengan hanya RM15 sebulan.
Pilih saiz pelayan asas Lite
Dan pilih lokasi pelayan – Malaysia (jika diminta)
Klik Order
Pilih nama domain baru
Klik Check
Buat bayaran
Mulakan blog anda
Adalah mustahak bagi pemula untuk memulakan dengan hosting yang betul.

Walaupun agak sukar untuk mengatur hosting dengan Web Hosting, percayalah bahawa 100% bernilai bagi masa dan usaha untuk melakukannya! Saya pernah mencuba beberapa hos web sebelum ini, anda namakannya, Bluehost, Hostgator, Siteground. Tidak ada yang semudah Web Hosting.

Saya pernah menggunakan hosting-hosting tersebut. Jadi, anda tidak perlu memulakanmembuang masa dengan hosting yang salah seperti saya.

Web Hosting pasti memberikan nilai terbaik untuk wang anda dengan WordPress hosting untuk pemula yang cepat, padu dan berpatutan.

2. Menjadi YouTuber

Menjadi YouTuber sangat popular di kalangan remaja.

Untuk blog, ini adalah versi yang lebih maju kerana anda membuat kandungan anda dalam format video. Bagi saya, ini hanyalah satu bentuk blogging.

Sekiranya anda tidak segan dengan kamera dan berminat dengan videografi, anda harus memulakan saluran Youtube anda sendiri.

YouTube mempunyai anggaran 1 bilion jam video yang ditonton setiap hari. Kemungkinan jangkauan trafik sangat mengkagumkan.

Tetapi pada masa yang sama ini bermaksud bahawa ketika berada di YouTube, anda akan menghadapi banyak persaingan (yang sama berlaku untuk perniagaan dalam talian). Nasihat saya ialah mengabaikan persaingan, belajar dari top channel dan buat saja kerja anda tanpa bertangguh lagi.

Berbeza dengan blog, vlogging memerlukan beberapa peralatan asas untuk memulakannya. Jadi, anda perlu membuat pelaburan kecil dalam perisian dan perkakasan yang diperlukan.

Cara mengembangkan saluran YouTube anda dengan pantas

Pra-syarat: komputer yang mampu mengedit video, perisian penyuntingan video: Adobe Premiere Pro atau Filmora9, Kine Master dan banyak lagi pilihan yang lebih murah atau percuma.

  • Cari topik video yang menarik untuk orang ramai
  • Gunakan alat penyelidikan YouTube untuk mencari topik yang popular. TubeBuddy bagus untuk tujuan ini.
  • Tulis tajuk video yang hebat untuk mendapatkan lebih banyak klik dari penonton.
  • Buat thumbnail yang menarik untuk menarik perhatian penonton.
  • Isi teg kata kunci SEO
  • Promosi silang dengan saluran YouTube lain dan juga di pelbagai kumpulan Facebook.
  • Tetap konsisten dengan penyiaran video anda.

Cara menjana wang sebagai Youtuber

Monetization saluran YouTube lebih agak straight forward.

Sumber pendapatan utama bagi kebanyakan YouTuber adalah mendaftar dalam Youtube Partner Program (YPP).

Program ini memerlukan video YouTube anda mempunyai sekurang-kurangnya 4,000 jam tontonan umum dan 1000 subscriber. Setelah anda diluluskan untuk menjadi rakan kongsi, anda boleh mula memaparkan iklan di dalam video YouTube anda.

Biasanya, video YouTube lebih mudah disiarkan dan dapat mengumpulkan jumlah tontonan lebih cepat daripada penulisan blog biasa.

Jadi, kebanyakan YouTuber dapat menjana pendapatan dengan hanya bergantung pada pendapatan iklan.

Sumber pendapatan lain juga dapat dibina secara serentak. Perkara seperti menjual barang dagangan dan kerjasama penaja juga sangat menguntungkan.

Beberapa contoh saluran YouTube yang berjaya di Malaysia adalah Berani Buat (saluran DIY), Isa Isarb (kandungan percubaan sosial), PlataBush (permainan, Minecraft) dan sebagainya.

Kelebihan menjadi YouTuber:

– Penonton lebih berminat dengan Personaliti YouTube, peluang yang lebih tinggi untuk menjadi viral daripada menulis blog selagi kualiti video anda tinggi.

Kekurangan YouTuber:

– Video berkualiti tinggi dan menarik sangat memakan masa dan memerlukan usaha kreatif yang tingggi. Kisah kejayaan Sugu Pavitra benar-benar satu dalam sejuta. Jarang sekali YouTuber menjadi terkenal dalam waktu yang singkat dengan kandungan yang gitu-gitu saja.

Cara Memulakan Perniagaan Kecil Tanpa Modal

Menjual di Lazada / Shopee

Menjual secara dalam talian adalah mudah tetapi sukar pada masa yang sama.

Mudah jika nada tahu caranya dan sukar jika anda main terjah tanpa ilmu.

Kenyataannya lebih mudah kerana anda tidak perlu memiliki kedai fizikal untuk mula menjual. Kadang kala, anda tidak perlu memiliki produk untuk mula menjual, yang kami namakan dropshipping. Ia sukar kerana persaingan di pasaran dalam talian seperti Lazada dan Shopee adalah kejam.

Perang harga sering berlaku kerana pengguna dapat membandingkan harga produk dengan cepat di pasaran. Oleh itu, produk anda harus berguna dan berharga secara kompetitif untuk menonjol.

Bagaimana untuk memulakan sebagai penjual Lazada / Shopee

Daftar sebagai penjual di pusat penjual Shopee.

Muat turun aplikasi Shopee dan aktifkan ciri penjual anda dalam aplikasi tersebut.

Dapatkan potensi produk anda dalam talian, luar negara atau bekerjasama dengan pengeluar tempatan.

Senaraikan produk anda di Lazada dan Shopee dan mula menjual.

Sertailah kumpulan Facebook Shopee / Lazada untuk mengetahui lebih lanjut.

Berapa banyak yang boleh saya peroleh sebagai penjual Lazada / Shopee

Ia bergantung.

Banyak penjual pemula gagal memilih produk yang sesuai untuk dijual pada harga yang tepat. Mereka mungkin akhirnya tidak mendapat apa-apa dalam sehari, atau hanya mendapat beberapa ringgit.

Sebaliknya, penjual yang berjaya memperoleh ribuan ringgit setiap hari dan berjalan seperti perniagaan sebenar. Menjual secara dalam talian bukan hanya kesibukan, tetapi perniagaan yang lengkap sekiranya dilakukan dengan betul.

Dapatkan panduan Lazada dan Shopee sebelum memulakan perniagaan dalam talian anda. Klik imej di bawah.

bisnes shopee ebook paling laris

Bangun Perniagaan E-dagang (E-commerce)

Sekiranya anda mempunyai produk yang unik, jangan menjualnya di Lazada atau Shopee. Sebaliknya, anda harus menjualnya di kedai web anda sendiri. Anda boleh membina e-Commerce anda secara percuma dengan panduan ini.

Ini menghalang produk anda daripada dijual sebagai komoditi di pasaran di mana produk dengan harga terendah selalu menang. Menyiapkan kedai web anda selalu bijak untuk membina jenama dan mengekalkan margin keuntungan produk yang sihat.

Bagaimana memulakan perniagaan E-dagang?

Kenal pasti produk ideal anda

Validate produk anda, minta rakan anda membelinya. Sekiranya mereka tidak mahu membeli, tanya mereka mengapa?

Sumber untuk rakan perkilangan

Siapkan kedai web percuma anda sendiri menggunakan panduan ini.

Mulakan kempen pemasaran untuk menjana penjualan

Berapa banyak yang boleh saya peroleh sebagai pemilik perniagaan E-dagang?

Sama seperti penjual Lazada / Shopee, potensi penghasilan perniagaan E-commerce dapat ditingkatkan secara eksponen jika pemasaran dilakukan dengan betul. Secara purata, perniagaan E-dagang yang stabil dapat menghasilkan antara RM5,000 hingga RM15,000 dengan mudah.

Berikut adalah beberapa jenama E-dagang Malaysia yang berjaya untuk inspirasi anda:

OxWhite – Menjual pakaian rasmi untuk lelaki
Jobbienut – Menjual mentega kacang
Wonderbrew- Menjual kombucha
Hypegear – Menjual peralatan luar
FashionValet / dUCK – Menjual fesyen pantas yang mensasarkan wanita Malaysia

Terdapat banyak kisah kejayaan E-dagang di Malaysia.

Idea perniagaan kecil yang menguntungkan
Menjual tudung secara online
Bisnes Aiskrim

Tags :

Related Post to 3 Cara Buat Duit Secara Online Yang Sebenar Dengan Cepat

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More

Jual Barang Lama Anda Secara Online

Posted at

Tapak pasaran peer-to-peer dalam talian telah memudahkan individu persendirian untuk menjual barangan yang tidak diingini dengan cepat. Sama ada di eBay, Craigslist, Facebook Marketplace,... Read More