HOME
Home » semakan online » Cara Buat Semakan Online Kelayakan Pinjaman Perumahan

Cara Buat Semakan Online Kelayakan Pinjaman Perumahan

Posted at | Categorised in semakan online

Cara buat semakan secara online kelayakan pinjaman perumahan merupakan tajuk yang banuak di cari. Bagi orang yang berpendapatan sederhana, membeli rumah biasanya akan melibatkan pembiayaan atau pinjaman dengan bank.

Tetapi jika permohonan untuk pinjaman itu ditolak oleh bank, pembeli yang berminat tidak akan layak memohon pinjaman lain untuk sementara waktu kerana ia telah dikunci dari pasaran sehingga enam bulan.

Adalah penting bagi pembeli rumah yang berpotensi untuk mendapat akses kepada maklumat lanjut sebelum memohon pinjaman perumahan.

Cara Buat Semakan Online Kelayakan Pinjaman Perumahan

Banyak bakal pemilik rumah yang berpotensi di Malaysia tidak menyedari bahawa bank yang berbeza menawarkan nisbah hutang yang berbeza-beza atau DSR, yang menunjukkan pendapatan seseorang boleh atau mampu digunakan untuk membayar ansuran hutang, yang dianggap sebagai peratusan dan diperoleh daripada dua komponen utama: komitmen pembeli dan pendapatan.

Jumlah DSR boleh berbeza antara bank, walaupun ia berdasarkan kepada  pembeli menyediakan maklumat yang sama dan ini disebabkan oleh bank-bank yang mempunyai metode perhitungan DSR mereka sendiri.

Cara Buat Semakan Online Kelayakan Pinjaman Perumahan Cara Buat Semakan Online Kelayakan Pinjaman Perumahan – calculator.com.my

Untuk itu, iProperty.com.my telah melancarkan LoanCare – penunjuk kelayakan pinjaman perumahan yang boleh membantu pembeli rumah Malaysia meningkatkan peluang mereka untuk mendapatkan pinjaman perumahan dan mengurangkan kemungkinan permohonan ditolak.

LoanCare adalah penunjuk yang membolehkan pengguna untuk mengetahui maklumat terperinci tentang kelayakan pinjaman indikatif mereka, serta memahami pinjaman rumah yang paling sesuai dengan keperluan mereka.

Ini adalah alat mudah yang membandingkan dan mengira kelayakan pinjaman perumahan serta-merta sehingga 10 bank, membantu rakyat Malaysia meningkatkan peluang mereka mendapatkan pinjaman rumah.

Pembeli yang berpotensi boleh menggunakan LoanCare melalui laman web iProperty tanpa perlu membuat lawatan ke pelbagai bank, dan tidak seperti tools pinjaman perumahan lain, perkhidmatan tersebut tidak memerlukan seseorang untuk mendedahkan nombor kad pengenalan mereka.

Pengurus Besar iProperty.com.my David Mawer berkata matlamatnya adalah untuk membantu rakyat Malaysia dengan meningkatkan peluang kelulusan pinjaman perumahan mereka, yang selaras dengan inisiatif kerajaan semasa untuk membantu pemilikan rumah dan memberi tumpuan kepada kemampuan.

“Maklumat seperti perbandingan kelayakan maksimum dengan bank dan DSR individu tidak sepatutnya sukar dicari,” katanya.

“Semua orang berhak mendapat akses mudah dan semua maklumat yang akan membantu mereka mendapatkan pinjaman rumah yang tepat, tanpa mengambil risiko penolakan.

“Kami memberi tumpuan kepada membantu orang membuat keputusan tentang pemilikan hartanah yang lebih baik dan lebih bijak sambil membawa ketelusan kepada proses pinjaman rumah.

“LoanCare adalah cara yang mudah dan percuma bagi rakyat Malaysia untuk meningkatkan peluang mereka mendapatkan pinjaman rumah,” kata Mawer.

Untuk mengakses perkhidmatan LoanCare, pengguna hanya perlu pergi ke www.iproperty.com.my/home-loan-eligibility dan memberikan maklumat yang akan digunakan untuk mengira status kewangan mereka.

Pengguna kemudian dibentangkan dengan laporan kelayakan pinjaman perumahan yang membolehkan mereka mengetahui DSR setiap bank yang menawarkan tahap pembiayaan, betapa layaknya pinjaman rumah, dan membandingkan pinjaman antara 10 bank.

Di iProperty.com.my, orang ramai boleh membuat semakan hartanah, sama ada untuk membeli atau menyewa. Ia juga menghubungkan pencari harta dengan agen hartanah dan pemaju.

Laman web ini juga menawarkan penyelesaian luar talian kepada pelanggan dan pengguna dengan peristiwa dan ekspo berkaitan hartanah. Dengan lebih daripada dua juta kunjungan sebulan, iProperty.com.my adalah portal hartanah No.1 di Malaysia.

Untuk butiran mengenai LoanCare atau jika anda mencari lebih banyak harta benda, lawati iProperty.com.my atau muat turun aplikasinya di App Store atau Google Play.

Baca juga: Semakan Penilaian Hartanah

Tags :

No comment for Cara Buat Semakan Online Kelayakan Pinjaman Perumahan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Cara Buat Semakan Online Kelayakan Pinjaman Perumahan

Semakan Online Wang Tidak Dituntut

Semakan Online Wang Tidak Dituntut

Posted at

Semakan online wang tidak dituntut Adakah anda mempunyai wang yang tidak dituntut? Anda kini boleh membuat semakan secara online wang yang tidak dituntut. Kembali... Read More

Cara Pakai Tudung Langkah Demi Langkah

28 Cara Pakai Tudung Langkah Demi Langkah

Posted at

Cara Pakai Tudung Langkah Demi Langkah. Perkataan itu memunculkan gambar gadis Muslim yang cantik dengan tudung cantik menutupi kepala mereka, menyembunyikan rambut mereka dari... Read More

Permohonan Online Geran Khas Prihatin (GKP) Dan Syarat Kelayakan

Permohonan Online Geran Khas Prihatin (GKP) Dan Syarat Kelayakan

Posted at

Permohonan Online Geran Khas Prihatin (GKP) Dan Syarat Kelayakan Gagal Permohonan BPN? Mungkin anda pernah berdaftar dengan SSM atau anda anda susah mempunyai syarikat... Read More

Semakan Dan Bayaran Zakat Online Negeri-negeri Seluruh Malaysia

Semakan Dan Bayaran Zakat Online Negeri-negeri Seluruh Malaysia

Posted at

Semakan Dan Bayaran Zakat Online Negeri-negeri Seluruh Malaysia. Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP) telah mewujudkan platform dalam talian untuk umat... Read More

Fasa Kedua Pembayaran BPN Akan Bermula Pada 4 Mei - Tengku Zafrul

Fasa Kedua Pembayaran BPN Akan Bermula Pada 4 Mei – Tengku Zafrul

Posted at

Fasa kedua pembayaran BPN akan bermula pada 4 Mei – Tengku Zafrul (Semak status permohonan BPN, semakan online permohonan BPN, BSH) KUALA LUMPUR (28... Read More