HOME
Home » Umum » Cara Buat Semakan Online Wang Tidak Dituntut

Cara Buat Semakan Online Wang Tidak Dituntut

Posted at | Categorised in Umum

Cara Buat Semakan Online Wang Tidak Dituntut – Pernahkah anda menjumpai wang tunai di poket anda, di bantal sofa atau di laci yang tidak anda buka selama bertahun-tahun? Ini perasaan yang baik, bukan?

Bagaimana jika anda mempunyai duit RM100 atau RM1,000 atau  mungkin RM10000 yang sudah tak ingat langsung? Mungkin ia merupakan tuntutan insurans yang telah diluluskan tetapi atas sebab tertentu belum dibayar kepada anda, atau wang dalam akaun simpanan yang anda tinggalkan selama bertahun-tahun.

Sehingga 2019, wang yang tidak dituntut di Malaysia ini berjumlah hampir RM11 bilion.

Di sini kami terangkan bagaimana cara buat semakan secara online wang yang tak dituntut.

Pertama sekali, apakah wang yang tidak dituntut?

Wang yang tidak dituntut boleh merujuk kepada wang yang belum dibayar yang perlu dibayar secara sah kepada anda, atau wang yang sudah tidak aktif selama bertahun-tahun. Menurut Jabatan Akauntan Negara Malaysia, terdapat tiga kategori wang yang tidak dituntut:

  • Wang yang belum dibayar sekurang-kurangnya setahun (contoh: Gaji, bonus, dividen, tuntutan insurans, dan sebagainya).
  • Wang yang telah terbiar selama sekurang-kurangnya tujuh (7) tahun (contoh: Akaun simpanan, akaun semasa, simpanan tetap).
  • Wang ke kredit akaun perdagangan yang tidak aktif selama sekurang-kurangnya dua tahun (contoh: Akaun pemiutang perdagangan, akaun penghutang perdagangan dengan baki kredit).

Bagaimana Cara Buat Semakan Online Wang Tidak Dituntut?

Cara Buat Semakan Online Wang Tidak Dituntut

Dulu, anda terpaksa pergi ke kaunter Pendaftar Wang Tidak Dituntut secara fizikal untuk membuat semakan wang yang tidak dituntut dan memohon bayaran balik.

Tetapi dengan portal Sistem Maklumat Wang Tidak Dituntut Kerajaan Elektronik (eGUMIS),tetapi kini anda boleh membuat semakan wang yang tidak dituntut secara online. Semasa portal pertama kali dilancarkan, anda hanya dapat memeriksa wang yang tidak dituntut, tetapi masih perlu membuat permohonan fizikal atau e-mel ke Jabatan Akauntan Negara. Hari ini, anda boleh memulakan keseluruhan proses pembayaran balik melalui portal. Begini caranya…

1. Daftar di eGUMIS

Pergi ke portal eGUMIS untuk mendaftarkan akaun baru.

2. Kemas kini profil eGUMIS anda

Apabila anda masuk untuk pertama kalinya, anda akan diminta untuk mengemas kini profil anda dengan butiran ini.

3. Cari dengan nombor IC

Setelah mengemas kini profil anda, anda akan dibawa ke papan pemuka eGUMIS. Untuk memulakan carian anda, klik “Klik di sini untuk memeriksa wang yang tidak dituntut”.

Masukkan nombor Kad Pengenalan yang ingin anda periksa. Anda hanya boleh memeriksa maksimum dua nombor sehari – anda harus menunggu hari berikutnya jika anda ingin memeriksa lebih banyak nombor.

Sekiranya nombor pengenalan yang anda masukkan mempunyai wang yang tidak dituntut, anda akan melihat hasil carian muncul di bawah. Klik “Teruskan Ke Aplikasi” untuk meneruskan.

4. Tambahkan butiran penerima

Di sinilah anda akan melihat borang permohonan.

Klik “Tambah Penerima” untuk mengisi maklumat orang yang sepatutnya menerima wang yang dikembalikan.

Save the payee information, then click “Next”.

5. Muat naik dokumen yang berkaitan

Seterusnya, anda akan diminta memuat naik dokumen yang diperlukan untuk melengkapkan permohonan.

Anda memerlukan dokumen ini:

  • Salinan kad pengenalan, pasport atau kad pengenalan anda yang lain
  • Salinan penyata akaun bank aktif anda
  • Sekiranya anda menuntut dana ini bagi pihak ibu bapa atau pasangan, anda mungkin memerlukan dokumen tambahan, seperti surat beranak atau surat nikah perkahwinan anda.

Setelah selesai memuat naik dokumen, anda perlu mengklik “Next”. Apabila anda melengkapkan permohonan, anda akan melihat pemberitahuan bahawa “Rekod anda telah berjaya diserahkan”.

Akhirnya, tunggu bayaran balik anda

Walaupun aplikasi anda masih belum selesai, anda boleh log masuk ke portal bila-bila saja untuk memeriksa statusnya. Sekiranya dokumen anda berjaya disahkan, anda akan menerima pemberitahuan e-mel dari eGUMIS bahawa permohonan anda telah berjaya. Pembayaran akan dikreditkan ke akaun bank anda dalam masa 30 hari bekerja dari tarikh pemberitahuan.

Sekiranya dokumen anda tidak dapat diverifikasi, anda akan menerima pemberitahuan dari eGUMIS, meminta anda untuk masuk kembali ke portal dan memuat naik kembali dokumen yang betul.

Secara keseluruhan, memohon pengembalian dana melalui eGUMIS adalah proses yang sangat mudah. Sekiranya dokumen anda sudah siap, mungkin hanya memerlukan beberapa minitsahaja – proses ini tentunyanyaamat  bernilai untuk mendapatkan semula wang yang mungkin anda lupakan.

Selamat membuat semakan secara online wang yang tidak dituntut anda. Sumber

Semakan online pinjaman perumahan
Bisnes Aiskrim

Related Post to Cara Buat Semakan Online Wang Tidak Dituntut

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More