HOME
Home » Umum » Cara Buat Semakan Online Wang Tidak Dituntut

Cara Buat Semakan Online Wang Tidak Dituntut

Posted at May 28th, 2021 | Categorised in Umum

Cara Buat Semakan Online Wang Tidak Dituntut – Pernahkah anda menjumpai wang tunai di poket anda, di bantal sofa atau di laci yang tidak anda buka selama bertahun-tahun? Ini perasaan yang baik, bukan?

Bagaimana jika anda mempunyai duit RM100 atau RM1,000 atau  mungkin RM10000 yang sudah tak ingat langsung? Mungkin ia merupakan tuntutan insurans yang telah diluluskan tetapi atas sebab tertentu belum dibayar kepada anda, atau wang dalam akaun simpanan yang anda tinggalkan selama bertahun-tahun.

Sehingga 2019, wang yang tidak dituntut di Malaysia ini berjumlah hampir RM11 bilion.

Di sini kami terangkan bagaimana cara buat semakan secara online wang yang tak dituntut.

Pertama sekali, apakah wang yang tidak dituntut?

Wang yang tidak dituntut boleh merujuk kepada wang yang belum dibayar yang perlu dibayar secara sah kepada anda, atau wang yang sudah tidak aktif selama bertahun-tahun. Menurut Jabatan Akauntan Negara Malaysia, terdapat tiga kategori wang yang tidak dituntut:

  • Wang yang belum dibayar sekurang-kurangnya setahun (contoh: Gaji, bonus, dividen, tuntutan insurans, dan sebagainya).
  • Wang yang telah terbiar selama sekurang-kurangnya tujuh (7) tahun (contoh: Akaun simpanan, akaun semasa, simpanan tetap).
  • Wang ke kredit akaun perdagangan yang tidak aktif selama sekurang-kurangnya dua tahun (contoh: Akaun pemiutang perdagangan, akaun penghutang perdagangan dengan baki kredit).

Bagaimana Cara Buat Semakan Online Wang Tidak Dituntut?

Cara Buat Semakan Online Wang Tidak Dituntut

Dulu, anda terpaksa pergi ke kaunter Pendaftar Wang Tidak Dituntut secara fizikal untuk membuat semakan wang yang tidak dituntut dan memohon bayaran balik.

Tetapi dengan portal Sistem Maklumat Wang Tidak Dituntut Kerajaan Elektronik (eGUMIS),tetapi kini anda boleh membuat semakan wang yang tidak dituntut secara online. Semasa portal pertama kali dilancarkan, anda hanya dapat memeriksa wang yang tidak dituntut, tetapi masih perlu membuat permohonan fizikal atau e-mel ke Jabatan Akauntan Negara. Hari ini, anda boleh memulakan keseluruhan proses pembayaran balik melalui portal. Begini caranya…

1. Daftar di eGUMIS

Pergi ke portal eGUMIS untuk mendaftarkan akaun baru.

2. Kemas kini profil eGUMIS anda

Apabila anda masuk untuk pertama kalinya, anda akan diminta untuk mengemas kini profil anda dengan butiran ini.

3. Cari dengan nombor IC

Setelah mengemas kini profil anda, anda akan dibawa ke papan pemuka eGUMIS. Untuk memulakan carian anda, klik “Klik di sini untuk memeriksa wang yang tidak dituntut”.

Masukkan nombor Kad Pengenalan yang ingin anda periksa. Anda hanya boleh memeriksa maksimum dua nombor sehari – anda harus menunggu hari berikutnya jika anda ingin memeriksa lebih banyak nombor.

Sekiranya nombor pengenalan yang anda masukkan mempunyai wang yang tidak dituntut, anda akan melihat hasil carian muncul di bawah. Klik “Teruskan Ke Aplikasi” untuk meneruskan.

4. Tambahkan butiran penerima

Di sinilah anda akan melihat borang permohonan.

Klik “Tambah Penerima” untuk mengisi maklumat orang yang sepatutnya menerima wang yang dikembalikan.

Save the payee information, then click “Next”.

5. Muat naik dokumen yang berkaitan

Seterusnya, anda akan diminta memuat naik dokumen yang diperlukan untuk melengkapkan permohonan.

Anda memerlukan dokumen ini:

  • Salinan kad pengenalan, pasport atau kad pengenalan anda yang lain
  • Salinan penyata akaun bank aktif anda
  • Sekiranya anda menuntut dana ini bagi pihak ibu bapa atau pasangan, anda mungkin memerlukan dokumen tambahan, seperti surat beranak atau surat nikah perkahwinan anda.

Setelah selesai memuat naik dokumen, anda perlu mengklik “Next”. Apabila anda melengkapkan permohonan, anda akan melihat pemberitahuan bahawa “Rekod anda telah berjaya diserahkan”.

Akhirnya, tunggu bayaran balik anda

Walaupun aplikasi anda masih belum selesai, anda boleh log masuk ke portal bila-bila saja untuk memeriksa statusnya. Sekiranya dokumen anda berjaya disahkan, anda akan menerima pemberitahuan e-mel dari eGUMIS bahawa permohonan anda telah berjaya. Pembayaran akan dikreditkan ke akaun bank anda dalam masa 30 hari bekerja dari tarikh pemberitahuan.

Sekiranya dokumen anda tidak dapat diverifikasi, anda akan menerima pemberitahuan dari eGUMIS, meminta anda untuk masuk kembali ke portal dan memuat naik kembali dokumen yang betul.

Secara keseluruhan, memohon pengembalian dana melalui eGUMIS adalah proses yang sangat mudah. Sekiranya dokumen anda sudah siap, mungkin hanya memerlukan beberapa minitsahaja – proses ini tentunyanyaamat  bernilai untuk mendapatkan semula wang yang mungkin anda lupakan.

Selamat membuat semakan secara online wang yang tidak dituntut anda. Sumber

Semakan online pinjaman perumahan
Bisnes Aiskrim

No comment for Cara Buat Semakan Online Wang Tidak Dituntut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Cara Buat Semakan Online Wang Tidak Dituntut

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay Cara yang lebih baik untuk menjalankan perniagaan di eBay.

Posted at September 18, 2023

Pengenalan kepada Pengurusan Pembayaran eBay Cara yang lebih baharu dan lebih baik untuk menjalankan perniagaan secara global di eBay. PENTING! Semua penjual baharu dan... Read More

Bagaimana Saya Boleh Berjaya di eBay?

Bagaimana Saya Boleh Berjaya di eBay?

Posted at September 11, 2023

Bagaimana untuk melengkapkan jualan di eBay? eBay ialah tapak lelongan terbesar di internet. Jadi, wajarlah tempat ini adalah tempat terbaik untuk menjana wang dengan... Read More

Bolehkah Rakyat Malaysia Menjual di eBay

Bolehkah Rakyat Malaysia Menjual di eBay? Bagaimana untuk Berjaya Melakukannya?

Posted at September 10, 2023

Bolehkah Rakyat Malaysia Menjual di eBay? Bagaimana untuk Berjaya Melakukannya? Bolehkah orang Malaysia menjual di eBay? Apakah eBay? eBay ialah tapak beli-belah dalam talian... Read More

Cara Buat Bayaran Bil TNB Secara Online

Cara Buka Akaun TNB Secara Online

Posted at September 10, 2023

Cara Buka Akaun TNB Secara Online – Semakan Online hari ini nak buat tutorial Cara Buat Bayaran Bil TNB Secara Online di komputer. Sebenarnya... Read More

Nak Buat Bisnes Di eBey? Anda Perlu Kuasai 5 Perkara Ini Sahaja

Posted at September 8, 2023

Nak Buat Bisnes Di eBey? Tak susah sebenarnya cara nak menjual dan buat duit dengan eBay. syaratnya anda perlu tahu perkara asas dan mindset... Read More