HOME
Home » Cryptocurrency » Cara Jual Beli Cryptocurrency Di Bittrex, Langkah Demi Langkah

Cara Jual Beli Cryptocurrency Di Bittrex, Langkah Demi Langkah

Posted at | Categorised in Cryptocurrency

Cara Jual Beli Cryptocurrency di Bittrex, Langkah demi Langkah – Bittrex adalah Exchange yang berpusat di A.S. yang ditubuhkan pada tahun 2014, menjadikannya salah satu platform pertukaran mata wang digital tertua dan terkenal. Dalam panduan ini, anda akan belajar bagaimana membeli bitcoin (dan Altcoin lain) di Bittrex.

Cara Jual Beli Cryptocurrency Di Bittrex, Langkah Demi Langkah

Cara Jual Beli Cryptocurrency Di Bittrex, Langkah Demi Langkah

Memperkenalkan Bittrex

Di Bittrex, pengguna boleh membeli dan menjual 400 pasangan mata wang digital yang berbeza dan mendeposit USD dan EUR terus dari akaun bank mereka untuk membuat pembelian aset digital (cryptocurrency).

Pada masa ini, anda boleh membeli bitcoin dan 21 altcoin di Bittrex dengan dolar AS. Walau bagaimanapun, perdagangan USD tidak dibenarkan di enam negeri, termasuk New York dan Nevada.

Untuk membeli dan menjual mata wang digital di Bittrex, anda perlu mengesahkan identiti anda dengan memuat naik dokumen seperti kad pengenalan atau pasport atau lesen memandu.

Bittrex bukan platform mata wang digital yang paling mesra newbie, tetapi tidak terlalu lama untuk membiasakan diri.

Walau bagaimanapun, kami mengesyorkan membuat pembelian BTC, ETH atau USDT pertama anda dari vendor lain, seperti  Luno, kerana prosesnya lebih mudah dan menerima Maybank sebagai bank pembayar. (pengeluaran juga menggunakan Maybank – sepanjang yang diketahui).

Membeli dan Menjual Mata Wang Digital di Bittrex

Untuk membeli dan menjual di Bittrex, anda perlu memahami beberapa syarat perdagangan.

Bit Price: Ini adalah harga yang anda terima semasa anda menjual aset. Harga bida selalu lebih rendah daripada harga ask.

Ask Price: Ini adalah harga yang anda bayar semasa membeli aset. Harga tanya selalu lebih tinggi daripada harga tawaran.

Perbezaan antara harga tawaran dan harga tanya disebut spread bid / ask, dan ini berlaku untuk seseorang yang disebut pembuat pasaran (market maker).

Semasa anda berdagang di Bittrex, anda boleh membuat stop-limit order atau limit order.

Limit Order lebih mudah. Apabila anda membuat limit order, trade akan diisi sama ada pada harga yang anda tentukan atau harga yang lebih baik.

Stop limit order (atau bersyarat) sedikit lebih rumit. Di sini anda boleh menetapkan harga yang anda sanggup bayar sekiranya harganya jatuh di bawah jumlah yang ditentukan.

Menurut laman webnya, Bittrex mengenakan yuran yang sama dengan 0,35 peratus dari nilai perdagangan, ini juga berubah bergantung pada jumlah dagangan 30 hari pengguna.

Mendeposit dan mengeluarkan USD atau EUR terus dari akaun bank anda adalah percuma, tetapi melalui fitur deposit cepat anda akan membayar yuran 3 peratus. Terdapat sedikit bayaran semasa mengeluarkan mata wang digital bergantung pada coin yang anda gunakan.

Anda mempunyai dua pilihan untuk “Time in Force” trade. Sekiranya anda memilih “Good ‘Til Cancelled “, pesanan akan tetap terbuka sehingga diisi atau dibatalkan.

Sekiranya anda memilih “Immediate or Cancel“, perdagangan akan dibatalkan jika tidak segera diisi.

Sekarang, mari kita lihat trade di Bittrex. Untuk tujuan contoh ini, kami akan membeli OmiseGo (OMG) dengan Ethereum.

Langkah 1: Buka Akaun

Sekiranya anda belum mempunyai akaun Bittrex, anda perlu mendaftar terlebih dahulu.

Pergi ke sini: https://bittrex.com/account/register.

Anda mesti melihat sesuatu seperti ini.

Cara Jual Beli Cryptocurrency Di Bittrex, Langkah Demi Langkah

Masukkan alamat e-mel anda dan pilih kata laluan. Anda kemudian perlu memasukkan maklumat peribadi, termasuk alamat rumah dan tarikh lahir.

Akhirnya, anda perlu memuat naik dokumen seperti kad pengenalan atau pasport atau lesen memandu untuk mengesahkan identiti anda.

Langkah 2: Deposit ke Akaun Anda

Sebelum anda dapat membeli atau menjual apa-apa Altcoin di Bittrex, anda memerlukan sesuatu untuk diperdagangkan. Anda boleh memasukkan dolar AS, bitcoin, atau altcoin ke dalam akaun anda.

Login ke akaun Bittrex anda

Anda harus melihatnya di skrin anda:

Klik “Order” atau “Holding” akan terpapar skrin di atas.

Klik Deposit by cradit/debit card, akan keluar Pop Up se[erti di bawah

Pilih matawang samada Euro atau UsS Dollar

Isikan butir-butir kat kredit atau debit anda dan lakukan arahan seterusnya. Apabila deposit anda telah diterima barulan anda boleh membeli apa juga Altcoin yang terdapat dalam platform Bitrrex ini.

Untuk melakukan pembelian lakukan langkah-langkah seperti gambarajah di bawah

Cara Jual Beli Cryptocurrency Di Bittrex, Langkah Demi Langkah

Jika anda ingin membeli Cardano, taipkan ADA USD dalam ruangan seperti dalam gambarajah di atas.

AMARAN: Lakukan transaksi dengan jumlah yang kecil terlebih dahulu dan semak samada ianya benar-benar masuk ke wallet anda. Jika anda tersalah trenasksi tidak ada jalan untuk anda mendapatkannya kembali

Isikan harga Altcoin yang anda ingin beli diruangan “Price” dan jumlah di ruangan “Quantity” jika anda berpuas hati, klik “Place buy order” dan Altcoin pilihan telah menjadi mi;ik anda.

Tahniah!
Sekarang anda sudah bersedia untuk berdagang di Bittrex, inilah masanya untuk mendidik diri anda mengenai aset yang patut dilaburkan.

Jika belum mendaftar, sila daftar di sini.

Bacaan menarik:

Cardano Altcoin Berpotensi Besar Membuat Anda Jadi Jutawan
Altcoin Pilihan Terbaik Pada Tahun 2021
Bagaimana Melabur Dalam Saham Malaysia – Mesra Newbie
Cara Membeli Bitcoin Dengan Kad Kredit
Apa itu Bitcoin dan bagaimana ia berfungsi?
Cara Membeli Bitcoin Di Malaysia | Beli Bitcoin Dengan Mudah Dan Selamat

Langkah di atas akan lebih mudah jika anda mempunyai akaun di Luno. Sete;ah membuat deposit dengan yuran yang lebih murah, anda beli Bitcoin dan transfarkan ke wallet anda di Bittrex.

Buka akaun Luno di sini

Tags :

Related Post to Cara Jual Beli Cryptocurrency Di Bittrex, Langkah Demi Langkah

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Posted at

Tahun 2021 adalah hebat untuk Ripple XRP. Apabila coin itu bergelut dengan tuntutan mahkamah, ia juga mendapat pengiktirafan di seluruh dunia, perkongsian dengan ratusan... Read More

Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022

Posted at

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022. Pelaburan sudah menjadikan beberapa jenis binatang sebagai lambang dalam beberapa tahun kebelakangan... Read More

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

Posted at

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022. Idea perniagaan mata wang kripto ini akan terbukti menguntungkan usahawan pada tahun 2022. Konsep... Read More

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Posted at

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency! Wang membuat dunia berputar. Dan anda perlu melakukan penyelidikan anda sendiri apabila melibatkan pelaburan. Menguruskan kewangan kita sendiri... Read More

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno?

Posted at

Bagaimana nak buat pembelian pertama Bitcoin anda dengan Luno? Jadi, anda telah memerhatikan carta mata wang kripto, dan melihat kenaikan yang tidak berkesudahan (dengan... Read More